ΤτΕ : Αύξηση 21% καταγράφει φέτος ο τουρισμός

Η μεγάλη αύξηση που σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό (και) τον Ιούνιο, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι ο κλάδος πάει φέτος για χρονιά - ρεκόρ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σημείωσαν αύξηση 21% φθάνοντας τα 1,59 δισ. ευρώ

Συνολικά, για τους πρώτους έξι μήνες τους έτους οι εισπράξεις ανήλθαν στα 3,32 δισ ευρώ, 18% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η καλή φετινή τουριστική χρονιά θα ενισχύσει την εγχώρια κατανάλωση και θα αντισταθμίσει την αδύναμη βιομηχανική παραγωγή και τις σχεδόν ανύπαρκτες επενδύσεις. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει ότι εάν συνεχιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση και τους επόμενους μήνες, τότε η ύφεση φέτος ίσως αποδειχθεί μικρότερη από την προβλεπόμενη (4,2%). 

Τα στοιχεία για το εξάμηνο είναι καλύτερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου, που κάνουν λόγο για αύξηση σε εισπράξεις και αφίξεις κατά 10% περίπου για το σύνολο του έτους. 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταστημάτων έχουν ρίξει τις τιμές τους για να προσελκύσουν πελάτες. 

Επιπλέον, είναι ευνοϊκή η βάση σύγκρισης με πέρυσι γιατί η αβεβαιότητα που επικρατούσε τότε για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας είχε αποθαρρύνει πολλούς πιθανούς επισκέπτες.  
Στην αύξηση των εισπράξεων συμβάλει επίσης και η ενισχυμένη φέτος παρουσία επισκεπτών από την Ρωσία, που συνήθως δαπανούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τουρίστες από άλλες χώρες. 

Οι υψηλότερες τουριστικές εισπράξεις βοήθησαν ώστε να διευρυνθεί και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ανήλθε τον Ιούνιο στα 663 εκατ. ευρώ, από 73 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα πέρυσι. 

Πηγή : tovima.gr