Με τον εμίρη του Κατάρ συναντάται ο Αντώνης Σαμαράς

Με τον Εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, και τον διάδοχο του θρόνου του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, θα συναντηθεί σήμερα, Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού στη Ντόχα, με στόχο τη σύναψη επενδυτικών συμφωνιών. 

Την Τρίτη, πρώτη ημέρα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο οποίο Αθήνα και Ντόχα θα τοποθετήσουν από 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν έχει καθοριστεί, αλλά το Κατάρ θα στείλει τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα αποστολή για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες της δημιουργίας του Ταμείου. 

Στη συνάντηση καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Οι τομείς που μπήκαν στη συζήτηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός και οι κατασκευές. 

Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών. Υπογράφηκαν ακόμη τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Ανάπτυξης. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα» και πως «η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ». 

«Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς. 

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σημειώνοντας ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας». 

H συνάντηση με Ερντογάν 

Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε και για την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επίσης βρισκόταν στην Ντόχα για συνομιλίες με την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά υπάρχει και η θέληση να λυθούν». Πρόσθεσε ότι στις 5 Μαρτίου θα μεταβεί στην Άγκυρα μαζί με τους υπουργούς του για κοινή σύσκεψη των δύο υπουργικών συμβουλίων. Σε ερώτηση για το αν από την πλευρά του έθεσε ζήτημα ΑΟΖ ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι συζητήθηκαν μόνο επιγραμματικά τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων στην τουρκική πρωτεύουσα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεταξύ των θεμάτων που ετέθησαν, πάντα επιγραμματικά, ήταν η πρόσφατη τροπολογία για τους ιεροδιδασκάλους στην μειονότητα, η δημιουργία του τεμένους στην Αθήνα ενώ από την ελληνική πλευρά, το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στην θάλασσα.