465 εκατ. από το ΕΣΠΑ για ενίσχυση των μικρομεσαίων

Στις 25 Φεβρουαρίου ξεκινά η υποβολή επενδυτικών προτάσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 456 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι γενικοί γραμματείς Δημοσίων Επενδύσεων Γιώργος Γιαννούσης, Βιομηχανίας Σπύρος Ευσταθόπουλος και Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γιάννης Πυργιώτης

Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών -ΕΣΠΑ 2007-2013» αναμένεται να ενταχθούν 10.000 επιχειρήσεις, υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περί τις 4.000 θέσεις εργασίας. Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40% έως 60%, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια, όπου δραστηριοποιείται, ενώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κ.λπ. σε ποσοστό 25%. Οι δαπάνες αυτές πάντως δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40% του προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου. 

Για την κάλυψη της συμμετοχής τους οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν εκτός από ίδιους πόρους να χρησιμοποιήσουν τραπεζικό δανεισμό και να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΤΕΑΝ για λήψη χαμηλότοκων δανείων, κάλυψη εγγυητικών επιστολών κ.λπ.  

Προϋπολογισμός 

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδύσεων κυμαίνεται από 30.000 ως 300.000 ευρώ για τη μεταποίηση, από 20.000 ως 300.000 ευρώ για τον Τουρισμό και από 20.000 ως 100.000 ευρώ για το Εμπόριο-Υπηρεσίες. 

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των επενδύσεων είναι 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης για τους κλάδους της Μεταποίησης και του Τουρισμού και 12 μήνες για το «Εμπόριο- Υπηρεσίες». 

Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας. 

Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλονται στο διάστημα 25/2/13 έως 25/04/13 Απριλίου μόνον ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.ependyseis.gr, ενώ η προκήρυξη της δράσης, ο οδηγός εφαρμογής και το παράρτημά του έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.efepae.gr.