Γεωργαντά: Λανθασμένες ευρωπαϊκές πρακτικές στα ελλείμματα

Συνεχίζεται για μία ακόμη ημέρα η δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους της Αρχής, για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009 προκειμένου να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης. 

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κ. Γεωργαντά έκανε λόγο για λανθασμένες πρακτικές καταγραφής ελλείμματος που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταγγέλλοντας παράλληλα πως καταβάλλεται προσπάθεια απαλοιφής της «ηθικής αυτουργίας» της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, αναφορικά με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κ. Γεωργαντά είχε ζητήσει να αποκαλυφθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, αυτός ήταν που προέτρεψε το προσωπικό της Αρχής να μην εκτελέσει τα καθήκοντά του. 

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έμερ Τρένορ έχει εκφράσει την πεποίθηση πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2009 είναι «αξιόπιστα» και «συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.». 

Σημειώνεται ωστόσο ότι όταν ξέσπασε η αντιδικία μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και της κ. Γεωργαντά, η χώρα μας βρισκόταν στο Μνημόνιο ήδη από το Μάιο του 2010, με βάση προγενέστερη εκτίμηση που ανέβαζε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6%, προτού προστεθούν σε αυτό και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. 

Κριτική εισαγγελέων στον Γιώργο Παπανδρέου 

Την ίδια ώρα, «ζωντανό» παραμένει και το μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του εισαγγελικού σώματος, με την Ένωση Εισαγγελέων να απαντά σήμερα στα σχόλια του κ. Παπανδρέου περί εθελοτυφλίας των οικονομικών εισαγγελέων, που «‘βλέπουν’ πρόβλημα μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». 

Από την πλευρά της, η Ένωση Εισαγγελέων επικρίνει τον πρώην πρωθυπουργό για «απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας πως «επιβεβαιώνουν την εντύπωση» πως όταν κάποιοι «αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη». 

Πηγή : skai.gr