Στις 28 Ιανουαρίου η δόση των 9,2 δισ. ευρώ

Την επόμενη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο του EFSF την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. προς την Ελλάδα, έπειτα από τη Συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες βράδυ στο eurogroup, το οποίο έδωσε το πράσινο φως στο ταμείο.  

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι 17: 

«το eurogroup σημειώνει με ικανοποίηση ότι τα ορόσημα του μνημονίου για τον Ιανουάριο, που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας, έχουν επιτευχθεί. Συγκεκριμένα μια μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος υιοθετήθηκε, όπως και οι τιμές ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές χαμηλής κατανάλωσης, αλλά και η ποσόστωση στις ανανεώσιμες πηγής ενέργειας προσαρμόστηκαν. Καλωσορίζουμε την δέσμευση της κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος ως την άνοιξη». 

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών κ.Γ.Στουρνάρα «το πρόγραμμά μας είναι εφικτό, διότι εκπληρώνουμε τους όρους». Υπενθύμισε ακόμη ότι θα φέρει στη βουλή μέσα στο Φεβρουάριο και το επόμενο προαπαιτούμενο, δηλαδή το τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2016

Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος του eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ έκλεισε την τελευταία του συνέντευξη τύπου με αυτή την ιδιότητα αναφερόμενος στο θαυμασμό που έχει στην Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού. 

Τα χρήματα από τον EFSF θα μεταφερθούν στον κλειστό λογαριασμό της τραπέζης της Ελλάδος, που όπως ανέφερε ο Κλαους Ρέγκλιγκ, διοικητής του EFSF/ESM αποτελεί αντικείμενο στενών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές, το υπουργείο οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος: «ζητήσαμε αναλυτικές καταστάσεις με τις κινήσεις κεφαλαίων και τις πληρωμές που έχουν γίνει μέσω του λογαριασμού, οι ελληνικές αρχές μας έχουν δώσει ήδη τα στοιχεία για Δεκέμβριο και Ιανουάριο», συμπλήρωσε ο Κ.Ρέγκλιγκ. Σημείωσε μάλιστα ότι το αντικείμενο των διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές είναι να καταστεί ο έλεγχος του κλειστού λογαριασμού όσο το δυνατόν πιο πλήρης και απόλυτος. Ο κ.Στουρνάρας σχολίασε ότι πρόκειται για την προσυμφωνημένη, γνωστή διαδικασία. 

Μακρύς ο δρόμος για την Κύπρο: 

Σε σχέση με την πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το μνημόνιο τόσο ο πρόεδρος του eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν κατέστησαν σαφές ότι οι ευρωθεσμοί εργάζονται για μια συμφωνία μέσα στο Μάρτιο το νωρίτερο. Ξεκαθάρισαν μάλιστα ότι δεν θα δημοσιοποιηθούν ποσά για το κυπριακό δάνειο ή για τις ανάγκες των τραπεζών πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Κατά συνέπεια η έκθεση της PIMCO δεν θα γίνει ούτε και αυτή επισήμως γνωστή. Ο Γιούνκερ έκανε μάλιστα ένα σαφή παραλληλισμό με την ελληνική υπόθεση και τις ατέρμονες συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι «τα ποσά και η συνολική συμφωνία είναι στοιχεία αλληλένδετα». 

Το νέο στοιχείο είναι πως ο Γιούνκερ ανακοίνωσε πως κομμάτι του μνημονίου θα είναι και ο έλεγχος για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο δε Όλι Ρεν προετοίμασε το έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και κυπριακών αρχών ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο με ορίζοντα το eurogroup του Μαρτίου. 

Ο έλεγχος για το βρόμικο χρήμα, από σήμερα και μετά από αίτημα όλων σχεδόν των κρατών μελών του ευρώ, είναι μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση και την εκταμίευση των κυπριακών δόσεων, κάτι που σύμφωνα με τον Γ.Στουρνάρα επεσήμανε στο eurogroup ό ίδιος ο Ο.Ρεν. 

Θετικό δείγμα γραφής από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ 

Σχεδόν ομόφωνα εκλέχθηκε στη θέση του προέδρου του eurogroup ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Γερούν Ντάισελμπουμ, λαμβάνοντας τις ψήφους όλων πλην του Ισπανού υπουργού Ντε Γκουίντος. Ο Ισπανός υπουργός δεν εξήγησε τους λόγους που τον ανάγκασαν να μην ψηφίσει τον Ολλανδό συνάδελφό του, κατά δήλωση του τελευταίου, όμως δεσμεύθηκε για επαγγελματική συνεργασία μαζί του στο μέλλον. 

Ο Γερούν έπλεξε το εγκώμιο του Ζαν Κλοντ όταν έλαβε το λόγο και παρομοίως ο Λουξεμβούργιος προετοίμασε το ακροατήριο πως δέχεται έναν άξιο αντικαταστάτη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην πρώτη του τοποθέτηση ενώπιον των υπουργών και του τύπου έδωσε έναν σοσιαλιστικό αέρα στο συμβούλιο, τουλάχιστον στο επίπεδο της φρασεολογίας. 

Μίλησε για το ευρωπαικό κοινωνικό μοντέλο και την κοινωνική οικονομία της ευρωζώνης που πρέπει να διασωθούν. Μίλησε για του ανέργους που ζουν την κρίση του ευρώ στην πραγματικότητά τους και έθεσε ως πρώτη του προτεραιότητα το να συμβάλει σε αποφάσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή από τη σταθεροποίηση στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη, τις νέες θέσεις απασχόλησης και τις παραγωγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με διάγραμμα των προτεραιοτήτων του που μοιράστηκε στον τύπο και τους υπουργούς, ο Ολλανδός ετοιμάζει ένα δυναμικό δίμηνο συζητήσεων για να λήξει το θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Μίλησε μάλιστα ακόμα και για κοινή εγγύηση καταθέσεων, εξήγησε πως αντιλαμβάνεται την κοινοτική αλληλεγγύη ως σοσιαλιστής, αναφέροντας πως δεν προσκρούει στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών και από κοινού με τον Γιούνκερ απέρριψε το διαχωρισμό των χωρών σε ΑΑΑ, Βόρειες και Νότιες ή όπως αλλιώς έχουν κατά καιρούς περιγραφεί από ορισμένους. Τόνισε τέλος την προσήλωσή του στη συγκεκριμένη σύνθεση μελών της ευρωζώνης, κοιτώντας στο μέλλον. 

Ο κ.Στουρνάρας σχολιάζοντας την αποχώρηση Γιούνκερ επεσήμανε ότι «χάνουμε ένα φίλο και ένα μεγάλο διαπραγματευτή», τον οποίο ευχαρίστησε προσωπικά για ό,τι έχει κάνει ως τώρα για την Ελλάδα. Για τον κ.Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να ευχηθεί να αποδειχθεί πως θα εκπροσωπεί εκτός από το Βορρά, το ίδιο και το Νότο. 

Πηγή : real.gr