Ολι Ρεν: Τέλος η λιτότητα στην Ισπανία

Η Ισπανία δεν χρειάζεται να λάβει νέα μέτρα λιτότητας (παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί), δήλωσε την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες ο κ. Ολι Ρεν.  

Σε ανακοινωθέν το οποίο εξεδόθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων δεν θέτει νέους δημοσιονομικούς στόχους για τη χώρα της Ιβηρικής, παρά τις προφανείς αναμενόμενες αποκλίσεις, αλλά «δίνει το πράσινο φως» για την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο σχέδιο προϋπολογισμού της η Μαδρίτη. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν «δεν προσηλωνόμαστε τόσο πολύ στους αριθμητικούς στόχους, παρά το γεγονός ότι (οι τελευταίοι) γίνονται εύκολα πρωτοσέλιδα (στον Τύπο), γιατί είναι απλώς ποσοστά». «Εχουμε καταλήξει ότι η Μαδρίτη έχει πάρει αποτελεσματικά μέτρα για το 2012 και το 2013. Μένει η εφαρμογή τους», δήλωσε ο κ. Ρεν. 

Η απόφαση, η οποία αποτελεί σαφή ένδειξη στροφής από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις ως μέσο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που πλήττει την ευρωζώνη, εγκρίθηκε την Τετάρτη, ημέρα διοργάνωσης των μαζικών πανευρωπαϊκών συλλαλητηρίων κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, ομόφωνα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο ίδιος ο κ. Ρεν ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εν λόγω απόφαση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως αλλαγή πλεύσης της Επιτροπής για όλη την ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να εξετάσουν «την περίπτωση κάθε χώρας ξεχωριστά» προκειμένου να προβούν σε αντίστοιχες κινήσεις. Προσέθεσε επίσης ότι η Μαδρίτη θα χρειαστεί να κάνει περισσότερα μέσα στο 2014 οπότε και πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ όπως ορίζει στο Σύμφωνο Σταθερότητας. 

Παρά τις δηλώσεις του κ. Ρεν, η απόφαση της Τετάρτης αποτελεί άλλη μία ισχυρή ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζει γραμμή πλεύσης, κινούμενη περισσότερο προς το πνεύμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που πλήττει τη ζώνη του ευρώ. 

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μένει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ανάμεσά τους και της Γερμανίας, η οποία τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής των στόχων που έχουν τεθεί. Οπως σχολιάζουν ωστόσο οι Financial Times, οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες που έχουν θεσπιστεί τον τελευταίο καιρό για την αντιμετώπιση της κρίσης δίνουν αυξημένες αρμοδιότητες στον κ. Ρεν, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να έχει τη δυνατότητα να θέσει χρονοδιαγράμματα οικονομικών πολιτικών που είναι δύσκολο να ανατραπούν από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών. 

Πηγή : Το Βήμα