Π. Καρβούνης: Θα πάρουμε τη δόση

«Θα πάρουμε τη δόση» τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό. 

Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, ψηφίζοντας τα μέτρα «η Ελλάδα την έκανε τη δουλειά της και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Η μπάλα είναι στους εταίρους». 

Ο κ. Καρβούνης εκτίμησε ότι η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να προσβλέπει σε μία πολιτική συμφωνία. Όπως είπε «υπάρχουν πολλές χώρες και συμφέροντα αλλά ένας κοινός σκοπός, η Ελλάδα πρέπει να ζήσει και να παει μπροστά». 

Όπως είπε πρέπει να πάμε στο Eurogroup με τη διαπραγματευτική δύναμη ότι έχουμε κάνει αυτό που πρέπει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι απλός θεατής των εξελίξεων, αλλά μπορεί να παρέμβει καθώς έχει ένα ισχυρό χαρτί, την υλοποίηση των δεσμεύσεων. «Η Ελλάδα δικαιούται να πάρει αυτά που της έχουν υποσχεθεί», υπογράμμισε. 

Τόνισε παράλληλα ότι δουλειά των εταίρων μας είναι «όχι μόνο να δώσουν τη δόση, αλλά να δουν το χρέος της Ελλάδας» εκτιμώντας ότι αν δεν είναι βιώσιμο πρέπει να υπάρξουν και άλλες λύσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη πρέπει να βρεθεί μια πιο μακροπρόθεσμη λύση. 

Μιλώντας επίσης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Ταμουργκέλης, εκτίμησε ότι πρέπει μεν να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε φερέγγυοι. Όπως είπε, αν δεν κάνουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές – αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχει απελευθερωθεί ούτε ένα επάγγελμα - δε θα πείσουμε τους εταίρους μας. Για την ανάπτυξη είπε ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα έργα, αλλά η καθημερινότητα και συμπλήρωσε ότι αν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει, πρέπει να κάνει συσκέψεις ανά κλάδο. 

Θολό το τοπίο για την ημερομηνία εκταμίευσης 

Υπενθυμίζεται ότι ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg ότι η συμφωνία για την συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα ληφθεί στα τέλη Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 26η του μηνός. Επίσης, αν και το Βερολίνο χαιρέτισε την έγκριση των νέων μέτρων από την ελληνική βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι ενδεχομένως να μην ληφθεί τη Δευτέρα η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. 

Παρομοίως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σάιμον Ο΄Κόνορ τόνισε ότι μένουν να γίνουν ακόμα αρκετά για να πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση αν και «οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την έγκριση των μέτρων λιτότητας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο». 

Πηγή : skai.gr