Σε βαθιά ύφεση 7,2% η ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο

Του Σωτήρη Νίκα 
Από : Καθημερινή 

Η χειρότερη καλοκαιρινή σεζόν από την αρχή της κρίσης ήταν η φετινή, καθώς, όπως αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, η ύφεση έφθασε στο 7,2% το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της περιόδου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 ετών τουλάχιστον.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 έφθασε στα 44,5 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα του 2011 ήταν 48 δισ. ευρώ. Δηλαδή, συρρικνώθηκε κατά 7,2%. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία του πρώτου εξαμήνου του έτους, οδηγεί σε μία ύφεση της τάξης του 6,7% κατά μέσο όρο το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2012

Αυτό σημαίνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο για ύφεση 6,5% στο σύνολο του έτους, ο ρυθμός συρρίκνωσης του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 θα πρέπει να περιοριστεί στα επίπεδα του 5,8%. Κάτι για το οποίο αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία βίωνε μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας την αβεβαιότητα της εκταμίευσης της δόσης του μηχανισμού στήριξης. 

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν το πόσο δύσκολο ήταν το φετινό καλοκαίρι. Πέρυσι, στο τρίτο τρίμηνο σημειώθηκε η μικρότερη ύφεση, στηρίζοντας ελαφρώς την οικονομία. Φέτος, όμως, «χάθηκαν» σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011 σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ λόγω ύφεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πτώση αυτή αποδίδεται στη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα στον τουρισμό, στη συνεχιζόμενη πτώση επενδύσεων και κατανάλωσης, αλλά και στο γεγονός ότι η βάση σύγκρισης (το τρίτο τρίμηνο του 2011) ήταν σχετικά καλή. Οπότε η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ ήταν ακόμα πιο έντονη. 

Πάντως, το τρίτο τρίμηνο του 2012 ήταν το 17ο κατά σειρά τρίμηνο κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Αρμόδιοι παράγοντες θεωρούν ότι τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά στο οικονομικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η διοχέτευση κεφαλαίων στην αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο δεύτερο μισό του 2013. 

Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει όταν εκταμιευθεί η επόμενη δόση να αποπληρωθούν άμεσα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς προμηθευτές, να ανακεφαλαιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ελληνικές τράπεζες (καθώς είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορέσουν άμεσα να ανοίξουν τους κρουνούς του δανεισμού) και να αντιστραφεί το αρνητικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα. 

Πέραν αυτών αξίζει να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε ελαφρώς. Δηλαδή, από τα 43 δισ. ευρώ που ήταν στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, ανήλθε στα 44,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 3,6%. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει πάντα από δεύτερο τρίμηνο σε τρίτο τρίμηνο και μάλιστα στα προηγούμενα χρόνια η αύξηση ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι φέτος.