Με 167 όχι απορρίφθηκε η εξεταστική για το Μνημόνιο

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο.  

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε 167 βουλευτές ψήφισαν «κατά» της πρότασης, ενώ «υπέρ» τάχθηκαν 119 και 14 ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. 

Έτσι, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται προς την αξιοποίηση της δικογραφίας που σταλεί από την Δικαιοσύνη στην Βουλή σχετικά με το Μνημόνιο επί τη βάσει των δηλώσεων του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη. 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση είτε εξεταστικής επιτροπής είτε προκαταρκτικής. 

Εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι «στον κατάλληλο χρόνο ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο και όχι με την ποινικοποίηση πολιτικών συμπεριφορών». 

ΝΔ: «Αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' σηκώνει όλο το βάρος» 

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας» και χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη». «Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης». Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας». 

Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα τη στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την ''εταιρεία'' που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε.