Η επόμενη μέρα μετά το «ναι» στον προϋπολογισμό

Η βεβαιότητα με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς εκφράστηκε για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ηχεί παράξενα αφού οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θα αντιμετωπίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά από την άλλη δείχνει πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.  

Το θέμα με τον βουλευτή Λευκάδας Θεόδωρο Σολδάτο που είχε αποκαλύψει από νωρίς το news.gr, λύθηκε με τη διαγραφή του αφού δεν μεταπείστηκε από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε για να αποτρέψει κίνημα βουλευτών που θα καταψήφιζαν επιμέρους προϋπολογισμούς υπουργείων. 

Τώρα, ο Α. Σαμαράς θα προχωρήσει περισσότερο τις διαβουλεύσεις με τον Ευαγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη ώστε την κατάλληλη στιγμή να έχει συμφωνηθεί ποιοι εκ των πολιτικών στελεχών των δυο κομμάτων θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. 

Ο κ. Σαμαράς θέλει μαζί με τη δόση να δώσει και επιπλέον αέρα στην κυβέρνηση με νέα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις χωρίς δισταγμό. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος σκέφτεται αν αποδεχθεί θέση αντιπροέδρου και πως θα προτείνει για υπουργούς στελέχη όπως οι: Γ. Μανιάτης, Ν. Σηφουνάκης, Χρ. Αηδόνης αλλά όχι προβεβλημένα στελέχη όπως ο Μιχ. Χρυσοχοίδης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μετάσχει, αν και ο κ. Βενιζέλος δεν θα τον πρότεινε. 

Ο κ. Κουβέλης δε διαφωνεί να μπουν πολιτικά στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει ποιους θα προτείνει. Πάντως ο Γ. Πανούσης που ήταν απών από την ψηφοφορία και θα μπορούσε να είναι ένα από τα υπουργοποιήσιμα στελέχη δεν πρόκειται να είναι στο σχήμα. 

Εκτός από τον ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς θέλει να «σπρώξει»την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γι' αυτό επιλέγει σήμερα να επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Κονδύλια για ΜΜΕ, μεγάλα έργα και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με την προσέλκυση νέων επενδύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού. 

Όμως ο κ. Σαμαράς θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι δεν ανέχεται προκλητικά προνόμια και συντεχνίες άμεσα θα φέρει το νόμο που θα καταργεί τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής και θα τους εντάσσει μισθολογικά στο Δημόσιο. Ανάλογες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμιστικές τομές θα κάνει και σε άλλους τομείς. 

Έμφαση θα δώσει και στο φορολογικό προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης με μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς, πέλεκυ για τους φοροφυγάδες καθώς και με κίνητρα για επενδύσεις.  

Πηγή : newsbeast.gr