Στους 98 οι νεκροί από τη Sandy

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.  

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 98, εκ των οποίων 40 στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των νεκρών, δύο αδέλφια ηλικίας 2 και 4 ετών που πνίγηκαν όταν το αυτοκίνητο της μητέρας τους στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από τα νερά.



Στο σκοτάδι εκατομμύρια νοικοκυριά 

Περίπου 4,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε 15 Πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτροδότηση. 

Σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, πολλοί κάτοικοι παραπονέθηκαν για έλλειψη αστυνόμευσης και εξέφρασαν φόβους για άνοδο της εγκληματικότητας. Την ίδια ώρα, πληγέντες καταγγέλλουν καθυστέρηση της βοήθειας εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Μας ξέχασαν», λέει η 42χρονη Τερέζα Κόνορ προσθέτοντας ότι η γειτονιά της στο Στάτεν Αιλαντ «καταστράφηκε».

Οργισμένες αντιδράσεις για το... μαραθώνιο της Κυριακής 

Την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων της Νέας Υόρκης, προκάλεσε και η απόφαση του δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ να πραγματοποιηθεί στην πόλη ο προγραμματισμένος για την Κυριακή, μεγαλύτερος μαραθώνιος του κόσμου. 

Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως η αθλητική αυτή εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 40.000 δρομείς, δεν θα στερήσει πόρους από τα θύματα του κυκλώνα. 

«Αν πάρουν έστω κι ένα μέλος συνεργείου από το Στάτεν Αιλαντ για τον μαραθώνιο, θα ουρλιάξω», έγραψε στο Twitter ο δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Όντο. «Αυτή τη στιγμή έχουμε εδώ ανθρώπους χωρίς σπίτι και χωρίς ελπίδα», πρόσθεσε. 

Τεράστιο το κόστος των ζημιών 

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το οικονομικό κόστος από τις ζημιές είναι τεράστιο. 

Η εταιρία «Eqecat» που ειδικεύεται στην εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε ζημιές ύψους 70 δισ. ευρώ

Η Σάντι αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001 και τον κυκλώνα Αντριου το 1992. 

Πηγές : ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters