Συνελήφθησαν οι ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας


Δένδιας: "Παρά την οικονομική συγκυρία, καμία έκπτωση στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Για μία σημαντική ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. και γενικότερα για τη χώρα μίλησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρήθηκε για την υπόθεση. 

«Σημαντική ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. η εξιχνίαση της υπόθεσης και ανεύρεση των κλοπιμαίων της ληστείας της Αρχαίας Ολυμπίας. Αποκαθιστά την ενότητα των εκθεμάτων και αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας της Αρχαίας Ολυμπία» σημείωσε και έδωσε τα συγχαρητήριά του στους αστυνομικούς της Πάτρας. Και κατέληξε ο κ. Δένδιας: «Παρά τη δυσχερέστατη οικονομική συγκυρία δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». 

 Δείτε εδώ το video με τα κλοπιμαία 

H δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή, Χρήστου Μανούρα: 

 «Όσον αφορά στην όλη υπόθεση, θα ήθελα να σας γνωρίσω ότι από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών συνελήφθησαν χθες τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. 

Πρόκειται για τρεις Έλληνες, ηλικίας 41, 50 και 36 ετών. 

Συγκεκριμένα, η Ασφάλεια Πατρών, μετά από έρευνες και αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών αναφορικά με την ύπαρξη ομάδας πέντε τουλάχιστον ατόμων, που κατέχουν τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα και αναζητούν αγοραστή για την πώλησή τους, ήρθε σε διαπραγματεύσεις με έναν (1) από αυτούς. 

Ειδικότερα, αστυνομικός της παραπάνω Υπηρεσίας, που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής, διαπραγματευόταν με τον συγκεκριμένο ενδιαφερόμενο την αγορά ενός χρυσού δαχτυλιδιού από τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα. 

Πρόκειται για το δαχτυλίδι που βλέπετε στην εικόνα. 

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από το ποσό του ενάμισι εκατομμυρίου (1.500.000) ευρώ και κατέληξαν στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. 

Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι ορίστηκε ραντεβού σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αγοραπωλησία. 

Μετά από αρκετές αναβολές, στη 01.00 σήμερα τα ξημερώματα, ο αστυνομικός, που προσποιείτο τον αγοραστή, πήγε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που τον ανέμενε ο δράστης και αφού του επέδειξε το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, παρέλαβε το δαχτυλίδι. 

Ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε συντονισμένη επιχείρηση από αστυνομικούς που ανέμεναν σε διπλανά δωμάτια, κατά την οποία ο δράστης προσπάθησε αφενός μεν να αποφύγει τη σύλληψη, αφετέρου δε να χρησιμοποιήσει ανεπιτυχώς πιστόλι που κατείχε. 

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τόσο τη σύλληψη του συγκεκριμένου όσο και τη σύλληψη των δύο συνεργών του, που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου. 

Μετά από υπόδειξη του σαράντα ενός (41) έτους συλληφθέντα, ανευρέθησαν μέσα σε θαμμένο σάκο, σε αγροτική περιοχή του χωριού Κοσκινά στην Αρχαία Ολυμπία, όλα τα αφαιρεθέντα αρχαία αντικείμενα. 

Αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου μετά την καταγραφή τους, διαπιστώθηκε ότι ανευρέθηκαν στο σύνολό τους. 

Για την υπόθεση αναζητούνται δύο ακόμα άτομα, συνεργοί των συλληφθέντων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη ταυτοποιηθεί. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα».