Στο 3,8% η ύφεση το β' τρίμηνο του 2013

Κατά 3,8% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία το β’ τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% που είχε εκτιμηθεί αρχικά, χάρη στα μεγαλύτερα οφέλη που προέκυψαν από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, οι επιδόσεις των κλάδων παροχής καταλύματος και εστίασης και άλλων υπηρεσιών ήταν πιο ισχυρές από τις αρχικές εκτιμήσεις. 

Παράλληλα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 75,7%, υποχωρώντας σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν υπολογιστεί αρχικά. 

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 6,3% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2012, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,0%, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα. 

Αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%. 

Μείωση κατά 11,8% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%. 

Διαβάστε εδώ σχετικό δελτίο τύπου