20 ελληνικά προϊόντα απογειώνουν τις εξαγωγές στο εξωτερικό

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγών (ΠΣΕ) και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) αφού δείχνουν πως τη συνέχιση της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών κατά το Α' εξάμηνο του έτους επιβεβαίωση τη δυναμική των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όπως αναφέρει και η πρόεδρος του ΠΣΕ κ.Χριστίνα Σακελλαρίδη παραδοσιακά εξαγώγιμα προϊόντα, όπως του αγροτοδιατροφικού τομέα, ακόμα και της κλωστοϋφαντουργίας δείχνουν να αντέχουν στο δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. 

«Πλέον, οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερου 15% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε επισήμως και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 78ης ΔΕΘ, ενώ συνολικά η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα (εξαγωγές, τουρισμός, ναυτιλία, μεταφορές) συμβάλλει σχεδόν στο 30% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, προσεγγίζοντας σταδιακά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». 

Όπως αναφέρει και το euro2day με βάση την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ-ΣΤΑΤ), οι ελληνικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, καταγράφουν εκ νέου αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, αλλά με σαφώς πιο περιορισμένους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, καταγράφεται αύξηση 5,2% σε σχέση με το α' 6μηνο του 2012 (στα 13.494,9 εκ. ευρώ από 12.829,5 εκ. ευρώ), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει πλέον μείωση της τάξης του 2,5% (στα 8,3 δις ευρώ). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε απόλυτες τιμές η επίδοση των 8,3 δις ευρώ είναι χαμηλότερη και από την επίδοση του 2011 (8,47 δις ευρώ), δηλαδή η χαμηλότερη της τελευταίας 3ετίας. 

Ο χάρτης των εξαγωγών -Που στέλνει η Ελλάδα τα προϊόντα της 

Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών κατά 6,5% για τις χώρες της Ευρωζώνης, κατά 11% για την ΕΕ(15) και κατά 4% για την ΕΕ(27), μιας και καταγράφεται μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τις Χώρες της Νέας Διεύρυνσης (-10,6%). Οι 27 χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ποσοστό στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών (44,2%), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών αυτό το ποσοστό ξεπερνάει το 60% του συνόλου.



Τα 20 πιο εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα 

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, προέρχεται αποκλειστικά από τις αυξήσεις των εξαγωγών των καυσίμων (όπου περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή) κατά 19,3% και των αγροτικών προϊόντων κατά 10,3%.