Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. το οκτάμηνο

Εάν ήταν μικρότερη η ύφεση, τότε η χώρα μας θα είχε φέτος το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση των προσωρινών στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το πρώτο εφετινό οκτάμηνο διαμορφώθηκε περίπου στα 3 δισ. ευρώ ή στο 1,6% του ΑΕΠ. 
Μόνο τον μήνα Αύγουστο το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 367 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2012 υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Εάν δεν συνυπολογιστούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), τα οποία και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ ή στο 0,8% του ΑΕΠ.

Σχετικά, με τη διαφορά του αποτελέσματος που προκύπτει στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σημειώνεται ότι στους υπολογισμούς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος, περιλαμβάνονται οι δαπάνες ύψους περίπου 4.632 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και για αυτό προκύπτει έλλειμμα. Το ποσό αυτό των 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνεται σε φορείς της γενικής κυβέρνησης και για αυτό δεν πρέπει να υπολογίζεται στην επεξεργασία των στοιχείων που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως, και ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες περιορίστηκαν κατά 6,4% έναντι του στόχου, στα φορολογικά έσοδα καταγράφεται υστέρηση την οποία ο κ. Σταϊκούρας προσδιορίζει σε 713 εκατ. ευρώ. Επισημαίνοντας, όμως, ότι η υστέρηση αυτή μπορεί να καλυφθεί τους επόμενους μήνες, με την πληρωμή των φόρων εισοδήματος και του ΦΑΠ.