Υπογραφή 11 συμβάσεων έργων σε δήμους της Αττικής

Έντεκα συμβάσεις, που αφορούν έργα αντιπλημμυρικά, υδραυλικά, ύδρευσης και αποχέτευσης, ακαθάρτων, οδοποιίας και αναπλάσεις, υπογράφηκαν χθες μεταξύ 11 δημάρχων της Αττικής και της περιφέρειας Αττικής, παρουσία του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, άμεσα ξεκινούν 6 έργα υδραυλικών και αποχετευτικών υποδομών σε αντίστοιχους δήμους: Δίκτυο απορροής υδάτων στο δήμο Παιανίας, συλλεκτήρες ομβρίων στην περιοχές Φανερωμένη και Παλουκιών Σαλαμίνας, κεντρικός αγωγός ομβρίων στην Τερψιθέα Γλυφάδας, αποχέτευση ακαθάρτων ανατολικού και δυτικού τομέα Θριασίου Πεδίου και έργα αύξησης παροχετευτικότητας ρέματος Χαλανδρίου, μεταξύ των οδών Σολωμού και Γρίβα. Επιπλέον, άμεσα ξεκινούν 5 έργα κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης πολιτών (έργα σηματοδότησης και οδοποιίας) σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 11 έργων ανέρχεται στα 93 εκατ. ευρώ

Όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, «πριν από ενάμισι μήνα, στο ίδιο γραφείο, παρουσία και τότε του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, υπογράψαμε τη σύμβαση για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κρωπίας-Παιανίας, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ. Σήμερα υπογράφουμε συμβάσεις για ακόμη 93 εκατ. ευρώ. Σύνολο σε δυο μήνες, 205 εκατ. ευρώ για έργα. Και ακολουθούν και άλλα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που να εκτελεί αντίστοιχο πρόγραμμα». 

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι από τα παραπάνω έργα, ύψους 205 εκατ. ευρώ, στο κράτος και στα δημόσια ταμεία επιστρέφονται περίπου 34 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Όταν ολοκληρωθεί όλο το ΠΕΠ Αττικής, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, το κράτος -είπε- θα εισπράξει από τον ΦΠΑ περισσότερο από μισό δισ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Σγουρός ανακοίνωσε την ένταξη στο ΕΣΠΑ της ανάπλασης της λεωφόρου Θηβών με βιοκλιματικά στοιχεία του δήμου Αιγάλεω, προϋπολογισμού 5,65 εκατ. ευρώ και πέντε νέων παιδικών σταθμών, προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ, στους δήμους Καισαριανής, Πειραιά, Παπάγου, Γαλατσίου και Ηρακλείου. 

Μαζί με αυτούς τους 5 παιδικούς σταθμούς, ο αριθμός όσων είναι ενταγμένοι στο ΠΕΠ Αττικής θα ανέλθει σε 49. Από τους 44 που έχουν ήδη ενταχθεί και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ο παιδικός σταθμός στον δήμο Ιλίου έχει παραδοθεί, 30 θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2014 και οι υπόλοιποι θα παραδοθούν έως το τέλος του 2015

«Είμαστε οι χρυσοί χορηγοί του κράτους. Σας λέμε να μας εμπιστευθείτε. Αν μη τι άλλο, σας συμφέρει. Όλοι είναι ελλειμματικοί και σας βάζουν μέσα. Εμείς σας πληρώνουμε και με το παραπάνω», σημείωσε ο κ. Σγουρός απευθυνόμενος στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και συμπλήρωσε: 

«Φροντίστε στο νέο ΕΣΠΑ που έρχεται να μη γίνουν τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα. Τα ξέρετε και τα ξέρουμε. Προχθές ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χαν έκανε μια δήλωση για κονδύλια 1,14 δισ. ευρώ, που μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει από τα προηγούμενα προγράμματα. Είναι αμαρτία, υπό τις σημερινές συνθήκες, να χάνουμε χρήματα που μας δίνουν, ενώ κόβονται οριζόντια μισθοί και συντάξεις». 

«Το ΕΣΠΑ λειτουργεί ως αντίβαρο στην κρίση» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 433 τεχνικά έργα στην Αττική, τα περισσότερα στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Πέρσι η Ελλάδα ήταν 18η σε απορροφητικότητα στην ΕΕ. Φέτος βρίσκεται στην 4η θέση. 

«Απόδειξη της καλής πορείας του ΕΣΠΑ είναι οι σημερινές συμβάσεις», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι «ξεπεράσαμε κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί με την Κομισιόν στο πρώτο εξάμηνο, Είμαστε αισιόδοξοι και για το δεύτερο εξάμηνο», και κατέληξε: 

«Το άγχος μας για το ΕΣΠΑ δεν έχει να κάνει με την απορροφητικότητα, αλλά με την ομαλή μετάβαση της χώρας από το σημερινό ΕΣΠΑ στο επόμενο. Πώς δηλαδή έργα που σήμερα δεν χωράνε, διότι δεν φθάνουν τα χρήματα, θα μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στο επόμενο». 

Παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν οι δήμαρχοι Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής, Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς, Ιλίου Νίκος Ζενέτος, Γλυφάδας Κωνσταντίνος Κόκκορης, Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος, Καισαριανής Αντώνης Καμπάκας, Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος, Παπάγου-Χολαργού Βασίλης Ξύδης, Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης και Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης

Πηγή : express.gr