Προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις

Να αντιστρέψει το κλίμα που επικρατεί στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει με ταχύ ρυθμό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της Πέμπτης, αναμένεται - στα πλαίσια της εντολής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- να ανακοινωθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να διευρυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει από το πρωθυπουργικό επιτελείο, στην ανακοίνωση της κυβέρνησης θα υπογραμμίζεται η βούληση να προχωρήσουν γενναίες μεταρρυθμίσεις και να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα, αλλά δεν θα γίνει συγκεκριμένη αναφορά, ποιες ΔΕΚΟ και οργανισμοί θα αποκρατικοποιηθούν - αν και συνεργάτες του κ. Σαμαρά «φωτογράφιζαν» το βράδυ της Τετάρτης τον ΟΣΕ και τις θυγατρικές του (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ). 

Τον περασμένο Μάιο, έπειτα από απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, από 14 εταιρείες του Δημοσίου μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου, η οποία μπορεί να προχωρήσει στην πώλησή τους, τα ακόλουθα περιουσιακά στοιχεία: 

Το 51,03% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ. 

Το 50,96% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ. 

Το 65% της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. 

Το 34,03% της ΕΥΔΑΠ. 

Το 34,01% της ΕΥΑΘ. 

Το 98,44% του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος. 

Το 80,97% της ΕΛΒΟ. 

Το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. 

 Το 17% της ΔΕΗ. 

Το 34,04% του μ. κεφ. του Τ.Τ. 

Το 92,68% των μετοχών ΑΤΕ. 

 Το 100% της Ελληνικό Α.Ε. 

Το 35,47% της ΕΛ.ΠΕ. 

Το 55,19% της ΛΑΡΚΟ. 

Πηγή: tovima.gr