Εξοπλιστικά συστήματα με συμφέροντα μιζαδόρων


Μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Daimler και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG(Καθημερινή 28/03/2010) φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου από στελέχη της εταιρείας, οι προμήθειες που κατεβλήθησαν κυρίως σε κρατικούς αξιωματούχους ξεπέρασαν το 5% ή τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για την περίπτωση του «Παπανικολής» δόθηκαν 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ.


Το "Παπανικολής" είναι το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο τύπου 214 που ναυπηγήθηκε για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Όμως αμέσως μετά τη ναυπήγησή του διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κλίση του, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό ως "το υποβρύχιο που γέρνει".


Η σύμβαση υποβρυχίων τέτοιου τύπου υπογράφηκε επί κυβερνήσεως κ. Κώστα Σημίτη(2000-2001) και υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και το σκάνδαλο επιβεβαιώθηκε προσφάτως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας ρίχνει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε 464 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός καινούργιου υποβρυχίου τύπου 214 και 390 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό καθενός από τα τρία τύπου 209 που διαθέτει το Π.Ν.


Ο κ. Βενιζέλος αποκηρύσσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της οικογένειας του κατόπιν εορτής και προσπαθεί να ρίξει στάχτι στα μάτια του ελληνικού λαού, ο οποίος γνωρίζει ότι η σαβούρα όσο και να εκσυγχρονιστεί παραμένει σαβούρα.



Bookmark and Share