Πως διαμορφώθηκε το έλλειμμα το 2009


Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μερίδιο ευθύνης για τον εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα πήγε χειρότερα απ’ ότι ο μέσος όρος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.


Σε αντίθεση με την σημερινή κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται τα λάθη και τις παραλήψεις των προηγούμενων χρόνων. Το ΠαΣοΚ όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει την λαϊκιστική του πολιτική. Με ψεύδη προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του για την κατάσταση της οικονομίας, ρίχνοντας τα βάρη στην κυβέρνηση Καραμανλή.


Η αλήθεια για το έλλειμμα είναι ότι:


  • Το 2009 ξέφυγε ασφαλώς, αλλά δεν ξεπέρασε το 9,7% του ΑΕΠ. Το ΠαΣοΚ το ανέβασε με λογιστικές αλχημείες.


  • Μετέφερε φετινά έσοδα στην επόμενη χρονιά.


  • Μετάθεσε δαπάνες της επόμενης χρονιάς φέτος (όπως για την εξόφληση χρεών των νοσοκομείων).


  • Μετάθεσε τους φόρου για τα σκάφη, από τη φετινή χρονιά στην επόμενη.


  • Μετέφερε εισπράξεις φετινές στο 2010, φουσκώνοντας το έτσι τεχνητά άλλες 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,7%.


  • Τα χρήματα του επιδόματος αλληλεγγύης για τους χαμηλόμισθους δόθηκαν το 2009, ενώ είχε προϋπολογιστεί για το 2010 με αποτέλεσμα να το αυξήσουν ακόμη περισσότερο.


  • Η αναστολή της μη νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων στέρησε τεράστια ποσά εσόδων για το 2009.


Έτσι λοιπόν το έλλειμμα στην χώρα μας ξέφυγε περίπου επτά μονάδες την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, από τις 3 ποσοστιαίες μονάδες, το 2007 πήγε στο 9,7% και όχι στο 12,7% που ισχυρίζεται το ΠαΣοΚ.


Το ΠαΣοΚ εθελοτυφλεί στο τεράστιο μερίδιο των ευθυνών του στη διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας από το 1981 έως σήμερα. Με ταχυδακτυλουργικές τακτικές προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και χρήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έλλειμμα που θα παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια θα είναι κοντά σε αυτό που του παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία.





Bookmark and Share