Νέο χαράτσι οδυνηρό για τους Έλληνες

Στις αρχές του περασμένου μήνα ο ειδικός φόρος κατανάλωσής της αμόλυβδης ήταν 0,41 ευρώ το λίτρο. Με την πρώτη αύξηση των 12 λεπτών πήγε στα 0,53 ευρώ και η προχθεσινή αύξηση των 8 λεπτών οδήγησε στα 0,61 ευρώ. Στα μέσα Μαρτίου που θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ η επιβάρυνση στα καύσιμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.


Η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα κατατάσσει την Ελλάδα, την Τρίτη ακριβότερη χώρα της Ευρωζώνης σε βενζίνη, καθώς η μέση τιμή της διαμορφώνεται στα 1,37 ευρώ (μέση τιμή 1,272 συν 10 λεπτά η αύξηση του φόρου).


Το κόστος πέφτει κυρίως στον έλληνα καταναλωτή, ο οποίος με πολύ χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με τις αναπτυγμένες χώρες πληρώνει περισσότερο τα έξοδα κίνησης του. Η μέση τιμή της βενζίνης στη χώρα μας είναι ακριβότερη από χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως Γερμανία (1,311), Φινλανδία (1,349), Λουξεμβούργο (1,117), Σουηδία (1,302), Βρετανία (1,268).


Με την αύξηση των φόρων, η μέση τιμή διαμορφώνεται στο 1,41 ευρώ και η μέγιστη πλησιάζει το 1,6 ευρώ το λίτρο. Η ελληνική οικογένεια αναμένεται να επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 1.000 ευρώ το χρόνο από την αύξηση του ΦΠΑ.


Η Νέα Δημοκρατία ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.


Το ΠαΣοΚ αφήνει έκθετη τη χώρα στα χέρια των κερδοσκόπων και θυσιάζει τον ελληνικό λαό στο βωμό της δημοσιονομικής ενοποίησης. Τα μέτρα αυτής της κυβέρνησης δεν μπορούν να δώσουν ανάσες στην αγορά και θα οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομική ύφεση.




Bookmark and Share