Ο πρωθυπουργός απαντά στον ποιητή: Στόχος μας να εξαλείψουμε τα αίτια του ναζισμού

Απάντηση στην επιστολή που του έστειλε ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και την άνοδο τη Χρυσής Αυγής, έδωσε με επιστολή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού είναι το ακόλουθο: 
«Αγαπητέ κ. Βαλαωρίτη, 

Σε ευχαριστώ για την φιλία σου και για την εμπιστοσύνη σου. Και οι δύο -και η φιλία σου και η εμπιστοσύνη σου- με τιμούν πραγματικά… 

Σε ευχαριστώ και για την επιστολή σου. 

Επ’ αυτής δέξου μερικές παρατηρήσεις μου: 

* Πρώτον αναφέρεις -ανακριβώς- ότι δήθεν το κόμμα μου «δεν έχει αποκηρύξει ονομαστικά τους νεοναζί»! Αυτό είναι τουλάχιστον άδικο. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά στηλιτεύαμε την παρουσία και τις θέσεις της ΧΑ, δημόσια καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012 -και το Μάιο και τον Ιούνιο- με τον πιο απερίφραστο τρόπο κι όσο δεν το έχει κάνει κανείς! Σε κάθε δημόσια ομιλία μου, κυριολεκτικά… Μου κάνει εντύπωση που δεν το γνωρίζεις… 

* Δεύτερον, και πιο πριν ακόμα από τις εκλογές, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, προειδοποιούσα τους εταίρους μας για τον κίνδυνο αυτό: η απότομη και μακροχρόνια ύφεση της Ελλάδας να οδηγήσει σε φαινόμενα «δημοκρατίας της Βαϊμάρης». Όταν τότε γιγαντώθηκε το ναζιστικό φαινόμενο στην Μεσοπολεμική Γερμανία… Και μετά τις εκλογές, ως πρωθυπουργός πλέον, για τον ίδιο κίνδυνο προειδοποιούσα τους εταίρους μας, εξηγώντας το πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα το περασμένο φθινόπωρο, σε όλες σχεδόν τις συνεντεύξεις μου σε ξένα ΜΜΕ, αυτό επαναλάμβανα συνεχώς. Και σε αυτό δεν φαίνεται να έχεις σωστή πληροφόρηση… 

* Τρίτον, επειδή αυτά που λέω τα εννοώ, πρώτος δεσμεύτηκα -χωρίς να μου το ζητήσει κανείς- να φέρω νομοθετικά μέτρα που βελτιώνουν και επικαιροποιούν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας. Να σημειώσω ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό νομικό πλαίσιο κατά του ναζισμού ήδη από το 1979, επί κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή ακόμα, πριν περάσουν αντίστοιχοι νόμοι στις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πριν υπάρξει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή οδηγία. Κι από τότε έχουν υπάρξει πολλές βελτιώσεις της σχετικής νομοθεσίας μας και πάλι πριν από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό οφείλουμε να το υπογραμμίζουμε και να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς προς τα έξω. Επειδή δείχνεις μεγάλη ευαισθησία -και πολύ σωστά- για κινδύνους «απομόνωσης» της χώρας, καταλαβαίνεις ασφαλώς τη σημασία αυτού του γεγονότος κι αυτού του επιχειρήματος. 

* Τέταρτον, επειδή αυτά που λέμε τα κάνουμε και πράξη, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν σήμερα πρόταση που βελτιώνει και επικαιροποιεί το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Και με τέτοιο τρόπο, ώστε να καταδικάζει και να θέτει εκτός νόμου το Ναζισμό, τα εγκλήματα του Ναζισμού γενικότερα και μάλιστα με ρητή αναφορά στο Ολοκαύτωμα! Το κάνουμε, μάλιστα, με τρόπο που ενώνει τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας εναντίον των νεοναζί -χωρίς να μπλέκεται σε άλλα ζητήματα και χωρίς να δημιουργεί συνταγματικά προβλήματα. Κι αυτό είναι το ουσιώδες: Πρέπει να ενώσουμε τον πολιτικό κόσμο και το λαό εναντίον των ναζί! Όχι με αφορμή τον κίνδυνο των νεοναζί να διχαστούμε μεταξύ μας. 

* Πέμπτον, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα: τη μαζική λαθρομετανάστευση! Αυτό δημιούργησε πολύ ευνοϊκό έδαφος για να εμφανιστεί ο εφιάλτης των νεοναζί. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Όχι να το αποσιωπούμε. Πρέπει να αφαιρέσουμε από τους νεοναζί το βασικό τους όπλο. Όχι να τους οπλίσουμε ακόμα περισσότερο. Μόλις προχθές, κάποιοι ακτιβιστές της Αριστεράς έφτασαν στο σημείο να αποδοκιμάσουν ένα άλλο άνθρωπο του πνεύματος, την Κική Δημουλά, επειδή τόλμησε να πει το αυτονόητο: ότι υπάρχουν παρά πολλοί λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε ορισμένες γειτονιές της Αθήνας! Δυστυχώς, αυτή η ιδεολογική τρομοκρατία που επιβλήθηκε για χρόνια -να μη μιλάμε, δηλαδή, για το πρόβλημα και να απαξιώνουμε όσους τολμούν να το θέτουν- οδήγησε επίσης στο δυνάμωμα των νεοναζί! Αν θέλουμε πραγματικά να τους αφοπλίσουμε και να τους περιθωριοποιήσουμε, αυτό πρέπει να σταματήσει. 

Τέτοια εφιαλτικά φαινόμενα, όπως οι νεοναζί, δεν τα αντιμετωπίζεις όταν τα εξορκίζεις ή όταν τα αγνοείς, αλλά μόνον όταν εξαλείφεις τα αίτιά τους. 

Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τα αίτια που δυναμώνουν τους νεοναζί και να τους περιθωριοποιήσουμε πλήρως. 

Όχι να τους μετατρέψουμε σε δήθεν «θύματα» και να τους δυναμώσουμε! 

Η δημοκρατική μου συνείδηση, την οποία εμπιστεύεσαι, μου επιβάλλει να ενώσω τον ελληνικό λαό και να χτίσουμε όλοι μαζί μιαν Ελλάδα όπου δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για νεοναζί. 

Να εξαλείψουμε μια για πάντα τα αίτια που τους δημιουργούν και να περιθωριοποιήσουμε πλήρως και τους ίδιους. Και γι’ αυτό ακριβώς παλεύω…». 


Διαβάστε εδώ την επιστολή Βαλαωρίτη
Διαβάστε περισσότερα...

Μιχελάκης : Η… αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα της κυρίας Ρεπούση

Ένα αιχμηρό σχόλιο έκανε μέσω Facebook και Twitter ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή την αμφισβήτηση της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Μ. Ασίας από τη Μαρία Ρεπούση.

«Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος του γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του» αναφέρει. 

«Αυτά έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο "Βιβλίο του γέλιου και της λήθης" το 1978, με σκοπό να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του. Εκείνοι αφυπνίστηκαν! Η κυρία Ρεπούση;» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλους τάχθηκε η Μαρία Ρεπούση

Υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος υιοθεσίας και σε ομοφυλόφιλους τάχθηκε μέσω του Αlpha 9.89 η Μαρία Ρεπούση.

 Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους” ήταν η επίμαχη δήλωσή της.

Με αφορμή το αντιρατσιστικό η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. 

"Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δε σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη", σημείωσε. 

Υ.Γ. από Πύθων : Προκαλεί την ελληνική κοινωνία η κα Ρεπούση επιδεικνύοντας όπου σταθεί και όπου βρεθεί την προοδευτικότητά της, βομβαρδίζοντάς μας κάθε τόσο με απόψεις που είτε αρέσει είτε όχι πρέπει να ενσωματωθούν στο υποσυνείδητο του νεοέλληνα και να καθιερωθούν στην καθημερινότητά του. Τα πρότυπα που λανσάρει η Νέα Τάξη της κας Ρεπούση δεν μπορούν να αφομοιωθούν στην ελληνική κουλτούρα... Καταλαβαίνουμε ότι αυτό ενοχλεί την κα Ρεπούση που δίνει την δική της μάχη για την επιβολή μιας άλλης νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία, χωρίς ήθη, έθιμα και αξίες. Ευχαριστούμε για την προσπάθειά σας κα μου, αλλά δεν θα φάμε σήμερα γιατί έχουμε γλαρόσουπα... 

Το γνωρίζουμε ότι η πολυπολιτισμικότητα σας ρέει στο DNA σας. Γνωρίζουμε ότι από μικρό κοριτσάκι διαβάζατε την ελληνική ιστορία με την δική σας ματιά. Μόνο που στις μεγάλες σας αποκαλύψεις κρύβεται ένα σκηνοθετημένο θέατρο. Και τον ρόλο σας τον παίζετε αριστοτεχνικά, προσδοκώντας και εσείς ένα όσκαρ από την Νέα Τάξη που υπηρετείτε... Σας ευχαριστούμε κα μου για άλλη μια φορά, αλλά δεν θα πάρουμε από την συνταγή σας. Όσο και να χτυπιέστε ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να φωνάξει σύσσωμος υπέρ της αναγνώρισης του δικαιώματος της υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλους. Και αν συνεχίσετε να μας πιπιλάτε το μυαλό με αηδίες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί αντέ γεια σου Ρεπούσ...η!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Επανέρχεται η ΝΔ για το Ολοκαύτωμα και τους υμνητές του ναζισμού

Σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση για «ενταφιασμό» του ρατσιστικού νομοσχεδίου, το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί πρόταση νόμου που θα ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και θα προβλέπει πλέγμα κυρώσεων κατά των υμνητών του ναζισμού.

Στην απόφαση φαίνεται ότι συνέβαλε ο διεθνής αντίκτυπος που είχε η στάση της κυβέρνησης, αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας. Τα τελευταία 24ωρα δεν έλειψαν ακόμη και σχόλια ότι η ΝΔ θα συμπράξει με την Χρυσή Αυγή εάν καταψηφίσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. 

Επιπλέον, κατά τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου στο Ισραήλ με την πολιτική ηγεσία της χώρας, όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν, με προσεκτικό τρόπο, την ανησυχία των Ισραηλινών για την άνοδο ακραίων και ρατσιστικών φωνών στην Ελλάδα. Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι παροδικό φαινόμενο και όταν η κρίση ξεπεραστεί, θα σβήσει μαζί της. 

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, με την προώθηση της πρότασης νόμου για ποινικοποίηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και τις κυρώσεις για τους υμνητές του ναζισμού, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι απαντούν στις επικρίσεις αυτές. 

Ειδικότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι με την πρωτοβουλία αυτή ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται συνεπής προς τις διαβεβαιώσεις που έδωσε πρόσφατα στην εβραϊκή κοινότητα, καθώς και στην αρμόδια κοινοτική επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ. 

Παράλληλα, πάντως, η κίνηση αποτελεί αναγνώριση ότι το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν είναι επαρκές, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ το τελευταίο διάστημα. 

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να προωθεί την ερχόμενη εβδομάδα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς έχει ήδη απορριφθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτη και άρα δεν μπορεί να παρουσιαστεί ως κυβερνητική πρωτοβουλία. 

Έτσι, μαζί με την πρόταση νόμου της ΝΔ, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ρατσισμού γίνονται αισίως τέσσερις, καθώς εκτός του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, υπάρχει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καθώς και η πρόταση νόμου που εξήγγειλε ότι θα προωθήσει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή : in.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Π. Ηλιόπουλος : Τσίπρα, κουφάλα, γ@@ω τον Τσε Γκεβάρα (vid)


Διαβάστε περισσότερα...

Επισημοποιείται ο γάμος των ομοφυλόφιλων και στην Γαλλία

Η Γαλλία αναμένει σήμερα την επισημοποίηση του πρώτου γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου λίγες ημέρες αφότου θεσπίστηκε το νομικό πλαίσιο που νομιμοποιεί τους γάμους ομοφυλοφίλων κάτι που προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.

Ο 40χρονος Βινσέν Αουτίν και ο 30χρονος Μπρούνο Μπουαλό, θα ανταλλάξουν «όρκους πίστης» σε μια αστική τελετή (πολιτικός γάμος) στην πόλη του Μονπελιέ. Ο δήμαρχος της πόλης που προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα θα τελέσει το γάμο στο δημαρχείο, γύρω στις 17.00 το απόγευμα. 

Ο γάμος θα γίνει παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, καθώς υπάρχει ο φόβος για πιθανές διαμαρτυρίες μετά και από την ογκώδη κινητοποίηση της Κυριακής κατά των γάμων των ομοφυλόφιλων. Περίπου 350 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Παρίσι, όπου έγινε η κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Όταν ο Ηλίας Παναγιώταρος εξύβριζε και προπηλάκιζε Σκοπιανό νταλικέρη (vid)


Διαβάστε περισσότερα...

Ζουράρις :Έπρεπε να είχαν διώξει τη Ρεπούση από τη βουλή (vid)


Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρεπούση αμφισβητεί και τη γενοκτονία των Μικρασιατών

Τις θέσεις της περί «συνωστισμού των Ελλήνων» στο λιμάνι της Σμύρνης το 1922, τον οποίο η ίδια απέσυρε από το σχολικό εγχειρίδιο που είχε συγγράψει θύμισε σε πολλούς το αίτημα της Μαρίας Ρεπούση να μην συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων Μικρασιατών. Και οι δύο γενοκτονίες έχουν αναγνωριστεί ομόφωνα από τη Βουλή από το 1998.

Η συγκεκριμένη θέση της κ. Ρεπούση αποκαλύφθηκε όταν δημοσιοποιήθηκε επιστολή της που φερόταν να απευθύνεται σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας τη στήριξή τους προκειμένου να μην περάσει αυτή η διάταξη. Σημειώνεται ότι επιστολή εστάλη όντως αν και όχι στα μέλη του τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά στον Φώτη Κουβέλη, «στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ ιστορικών» όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Και μπορεί η ίδια να διέψευσε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter ότι αποδέκτες της επιστολής ήταν μέλη επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έκανε όμως το ίδιο για τη θέση της αυτή. Σε ανάρτηση της στο facebook η κυρία Ρεπούση έγραψε το βράδυ της Δευτέρας ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την «την ποινικοποίηση της μνήμης», οι οποίες, όμως, όπως σημείωσε «δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου». 

Αναλυτικά η ανάρτηση της κας Ρεπούση έχει ως εξής: «Στηρίζω όπως έχω δηλώσει δημόσια την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο αντιρατσιστικό νόμο και δεν έχω επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Περιττό είναι ίσως να πω ότι δεν έχω απευθύνει καμία σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων ή σε άλλη επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ». 

Η Δημοκρατική Αριστερά από την πλευρά της έσπευσε να πάρει τις απαραίτητες αποστάσεις, με συνεργάτες του κ. Κουβέλη να κάνουν λόγο στο protothema.gr για «προσωπικές απόψεις». 

Πηγή : protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αντ. Σαμαράς : "Θα ακολουθήσουμε το επιτυχημένο πρότυπο της Ιρλανδίας" (vid)


Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας και η χώρα του, μας δείχνουν ότι έχουν μπει σε ανάκαμψη και σε λίγο θα βγουν στις αγορές. Θα ακολουθήσουμε ακριβώς το ίδιο πετυχημένο πρότυπο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και για την προεδρία της ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις, με τον Ιρλανδό ομόλογό του Έντα Κένι, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ιρλανδία είχε από δεκαετίες κάνει τη μεγάλη επιλογή της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας, που την είχε οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ήταν αυτά τα δύο που τη βοήθησαν να βγει από την κρίση, τόνισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στο μοντέλο της Ιρλανδίας με τη χαμηλή φορολογία, ενώ σημείωσε ότι το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε και εμείς όταν η χώρα μπει σε ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δυο ηγετών
Διαβάστε περισσότερα...

Ντιρκ Μίλερ : "Εκτελεστική μαριονέτα των ΗΠΑ ο Γ.Α.Π"

«Ο Γ. Παπανδρέου λειτούργησε σαν μαριονέτα των ΗΠΑ, με αποστολή να επιφέρει ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας-Ευρώπης», υποστηρίζει ο διάσημος Γερμανός χρηματιστής Ντιρκ Μίλερ στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Showdown». Ειδικά η ανεξήγητη στάση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού, με την εξαγγελία δημοψηφίσματος στις Κάννες το 2011, γεννά ερωτήματα για το ρόλο του και για λογαριασμό ποιου έδρασε, τονίζει ο Γερμανός συγγραφέας.

Επιχειρώντας γεωπολιτική προσέγγιση της κρίσης, ο αποκαλούμενος «μίστερ Dax» αποφαίνεται πως η κρίση του ευρώ αποτελεί σύμπτωμα της σύγκρουσης αμερικανικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «αχίλλειο πτέρνα του ευρώ και κλειδί των εξελίξεων», ο Ντ. Μίλερ υποστηρίζει ότι, εκτός από το φρενάρισμα του κοινού νομίσματος, η υπερατλαντική δύναμη ήθελε να ελέγξει και τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. «Και αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο με πρωθυπουργό τον Καραμανλή, που αντιμετώπιζε με συμπάθεια τον Πούτιν και τη Ρωσία», προσθέτει. Ο Μίλερ αναφέρεται και στη διαμάχη Μέρκελ-Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

E.T.
Διαβάστε περισσότερα...

Σοκ στην Βρετανία από την άγρια δολοφονία του στρατιώτη (vid)


Η τρομοκρατική επίθεση, όπως την αντιμετωπίζουν οι αρχές, στο Λονδίνο με τη δολοφονία άνδρα σε δρόμο του Γουλγουιτς έχει φέρει ξανά πάνω από τη Βρετανία το φάντασμα της τρομοκρατίας -ενώ η χώρα δεν έχει συνέλθει από το σοκ όχι μόνο του φόνου αλλά και της ανήκουστης... «συνέντευξης Τύπου» που έδωσαν στην κάμερα οι δράστες πάνω από τη σορό του θύματος ενώ η αστυνομία ήταν ακόμη άφαντη. Σχέση των δραστών, που χρησιμοποίησαν ισλαμικά συνθήματα, με τη Νιγηρία φέρονται να εξετάζουν οι Αρχές

Παράλληλα, τα ΜΜΕ έχουν αναδείξει σε ηρωίδα γυναίκα που έπιασε συζήτηση στους δράστες για να μην στραφούν εναντίον των περαστικών. 

Η αντιτρομοκρατική, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση, εξετάζει ενδεχόμενη ύπαρξη συνδέσμου των δραστών με τη Νιγηρία, όπως ανέφεραν δύο ξεχωριστές πηγές στο Reuters. Επισήμως δεν έχουν δοθεί στοιχεία για τους δύο συλληφθέντες ως δράστες. 

Δεν έχει ανακοινωθεί επίσης ούτε η ταυτότητα του θύματος ούτε έχει επιβεβαιωθεί, προς το παρόν, επίσημα πως επρόκειτο για στρατιώτη, όπως ανέφερε και ο Φρανσουά Ολάντ (σε κοινή του συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον) αλλά και τοπικός βουλευτής. Το υπουργείο Άμυνας το διερευνά. 

Στο θύμα επιτέθηκαν γύρω στις 14:20 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, σε δρόμο στο Γούλγουιτς, δύο νεαροί άνδρες που είχαν μπαλτά και μαχαίρια. Η επίθεση φαίνεται ότι ήταν πολύ άγρια, καθώς οι δράστες προσπάθησαν να αποκεφαλίσουν το θύμα τους. Μετά τον πέταξαν στη μέση του δρόμου και τον εγκατέλειψαν εκεί. 

Έπειτα όμως οι δράστες όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από το σημείο, αλλά ο ένας από αυτούς μίλησε και σε κάμερα, με τα χέρια του γεμάτα αίματα και κρατώντας τον μπαλτά και ένα ματωμένο μαχαίρι. «Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι ποτέ δεν θα σταματήσουν να σας πολεμάμε. Οι μόνοι λόγοι που το κάναμε αυτό είναι ότι οι μουσουλμάνοι πεθαίνουν κάθε ημέρα» είπε. Όταν έφτασε η αστυνομία, τους πυροβόλησε για να τους ακινητοποιήσει και τους συνέλαβε. 

Τα όσα καταγράφονται στην κάμερα δεν αποκλείουν οι δύο δράστες να είναι ριζοσπαστικοποιημένοι «μοναχικοί λύκοι» -να μην έχουν δηλαδή σχέση με οργανωμένα δίκτυα διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό κάθε άλλο παρά καθησυχάζει τους Βρετανούς, καθώς τέτοια πρόσωπα θεωρούνται εξίσου επικίνδυνα με οργανώσεις επειδή μπορούν να περάσουν «απαρατήρητοι» από τα ραντάρ των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. 

Ο «τρόμος στους δρόμους» και η «ηρωίδα μητέρα» 

Η δολοφονία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ιδιαίτερα σε στρατόπεδα, ενώ οι Βρετανοί -για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 2005 στο Λονδίνο- φοβούνται πως η απειλή της τρομοκρατίας επέστρεψε στη χώρα. 

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν απερίφραστα για τρομοκρατική επίθεση. «Τρομοκρατία στους δρόμους» είναι ο τίτλος στην Telegraph, η οποία έχει πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της σελίδα δήλωση του δράστη πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στο Λονδίνο απόψε». 

Ανάλογο και το πρωτοσέλιδο των Times, που επίσης επισημαίνει πως «ο μεγαλύτερος φόβος είναι οι "αυτοδημιούργητοι" τρομοκράτες». Όλα τα ΜΜΕ κρατούν την ίδια προσέγγιση στο θέμα, μιλώντας δηλαδή για τρομοκρατία και επισημαίνοντας τον κίνδυνο των «μεμονωμένων ριζοσπαστικοποιημένων τρομοκρατών». 

Οι βρετανικές εφημερίδες πάντως έχουν αναδείξει σε ηρωίδα μία γυναίκα η οποία πλησίασε τους δύο δράστες και τους μιλούσε μετά τη δολοφονία και μέχρι να έρθει η αστυνομία. 

Πρόκειται για την 48χρονη Ίνγκριντ Λόιου-Κένετ, η οποία είπε αργότερα πως ξεκίνησε να τους μιλά ώστε να μην στραφούν εναντίον όσων άλλων βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο δρόμο (ανάμεσά τους και παιδιά). 

Ο ένας από τους δύο της είπε τη φράση «θέλουμε απόψε να αρχίσουμε πόλεμο στο Λονδίνο», στο οποίο η ίδια τους απάντησε «είστε δύο εναντίον πολλών, θα χάσετε». 

Newsroom ΔΟΛ
Διαβάστε περισσότερα...

Πάει στην Αμερική ο Σαμαράς

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τελικά θα παραστεί και θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής που θα συνέλθει στην Ουάσιγκτον από 2 έως 4 Ιουνίου.

Η αρχική σκέψη για ματαίωση της παρουσίας του πρωθυπουργού μετά το ναυάγιο των επαφών για την εξασφάλιση μιας πρόσκλησης του Λευκού Οίκου για συνάντηση με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα εγκαταλείφθηκε. Προφανώς επικράτησαν πιο νηφάλιες εκτιμήσεις, στη βάση ότι η συμμετοχή στην παγκόσμια Αμερικανοεβραϊκή σύναξη, είναι εξίσου σημαντική με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και επομένως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μην παραβρεθεί ο πρωθυπουργός και να χρεωθεί μια μεγάλη ζημιά η χώρα, που θα είχε απέναντι της όλο το εβραϊκό στοιχείο. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο, που σημαίνει ότι ξαναρχίζει ο διάλογος με την Ουάσιγκτον. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρώτα ο Ομπάμα θα συζητήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα για το που πάει η Ευρώπη. Στη συνέχεια δε θα συναντηθεί με τους ευρωπαίους ηγέτες για να συζητήσει μαζί τους επί της ουσίας. 

Πηγή : makiskouris.paron.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΔ: Η Ελλάδα έχει αντιρατσιστικό νόμο από το 1979

Από τη ΝΔ επιβεβαιώθηκε ότι στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα, την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Όπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη

Παράλληλα μελετήθηκε, η ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για τη χώρα μας η δημιουργία ενός νέου νόμου. 

Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979

Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις. 

Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες

«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία», τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ. 

Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Κάλυψη Ε.Ε. στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων εντός ΑΟΖ

Η παράγραφος 6β των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, που διεξήχθη την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, είναι το πλέον σημαντικό στοιχείο που κρατάει η χώρα μας από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στην «Κ». Η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρεται στην ανάγκη συστηματικής αξιοποίησης «ενδογενών» ενεργειακών πηγών τόσο χερσαίων όσο και υπεράκτιων, και επί της ουσίας παρέχει πολιτική κάλυψη στην Ελλάδα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της. Πιο συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα θα έχουμε σε δεύτερο χρόνο, καθώς οι ηγέτες δεν υπεισήλθαν ως συνήθως σε λεπτομέρειες, κάτι που επαφίεται στην Κομισιόν.  

Στην τοποθέτησή του ενώπιον των ομολόγων του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε την ανάγκη να αρθεί η ιδιότυπη ενεργειακή απομόνωση των ελληνικών νησιωτικών περιοχών. Στο πλαίσιο της χθεσινής διακήρυξης των Ευρωπαίων ηγετών για ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και την πλήρη διασύνδεση όλων των κρατών μέχρι το 2015, η Ελλάδα ελπίζει να διεκδικήσει επιπλέον κονδύλια (πέραν του ΕΣΠΑ) για το συγκεκριμένο έργο. 

Όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, μόνο από τη διασύνδεση των Κυκλάδων, ο Ελληνας φορολογούμενος θα εξοικονομήσει περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Όπως καθίσταται σαφές, η ολοκλήρωση του έργου θα είναι μείζονος σημασίας εξέλιξη για τη χώρα μας. 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, για τη δημιουργία του αγωγού ΤΑΡ, ο οποίος θα συμβάλει καθοριστικά στη «διαφοροποίηση» των πηγών τροφοδοσίας της Ενωσης. Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, μετά το πέρας της συνόδου, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά, όπως είπε, περιλαμβάνεται ρητή αναφορά στην εκμετάλλευση εγχώριων ενεργειακών πόρων, «πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν και ήδη αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα». 

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία αποτέλεσε το δεύτερο θέμα της χθεσινής συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός» τις χθεσινές αποφάσεις, αφού ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου. Ειδικότερα, δόθηκε εντολή από τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Κομισιόν να εισηγηθεί –εντός του Ιουνίου– οδηγία για την αναβάθμιση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών για κάθε είδους εισόδημα πολιτών. 

Η φοροδιαφυγή 

Μέχρι και τον Ιούνιο, επίσης, θα παρουσιαστεί συγκεκριμένο πλαίσιο άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της απάτης στις δηλώσεις ΦΠΑ. Εως το τέλος του χρόνου, αναφέρουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, θα αναθεωρηθεί και η οδηγία της Κομισιόν για την επιθετική φορολόγηση. Όπερ σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι κανόνες για τις ενδοομιλικές συναλλαγές εντός της Ε.Ε., ώστε να μην μπορεί μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε παραπάνω από μία χώρες να δηλώνει τα κέρδη της σε αυτήν που έχει τους χαμηλότερους συντελεστές.

Τέλος, όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στην «Κ», μέσα στο 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και το κεντρικό αρχείο τραπεζικών λογαριασμών, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ως εκ τούτου, όταν οι αρμόδιες αρχές ζητούν το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, το αίτημά τους θα ικανοποιείται άμεσα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα μέτρα που προβλέπεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά των φορολογικών παραδείσων, καθώς και για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, αναμένεται να κλείσει τα περισσότερα παράθυρα απόκρυψης εισοδημάτων, τουλάχιστον εντός της Ε.Ε.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτζ έθεσε στον κ. Σαμαρά την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας στους Έλληνες πολίτες τη στιγμή που, όπως είπε, «δισεκατομμύρια ευρώ μεταφέρθηκαν από ελληνικές σε ελβετικές τράπεζες». «Πώς θα εξηγήσουμε ότι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της λιτότητας είναι όσοι πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ οι άλλοι μακάριοι αγνοούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της κοινωνίας;», ανέφερε. 


Πηγή : kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Στη δημοσιότητα οι κουμπουροφόροι

Στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των απείθαρχων βουλευτών οι οποίοι αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα τους κατά την είσοδό τους στο κτίριο του κοινοβουλίου, θα προβαίνει εφεξής η Βουλή, προκειμένου να λειτουργήσουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν παρακαμφθεί.

Μετά τον σχετικό θόρυβο για «κουμπουροφόρους» βουλευτές εντός του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης έδωσε εντολή να επανενεργοποιηθεί η μαγνητική πύλη στην είσοδο του κτιρίου από την πλευρά του Εθνικού Κήπου

Οι βουλευτές που φέρουν όπλο θα πρέπει εισερχόμενοι να το παραδίδουν στην αστυνομική φρουρά η οποία θα το καταγράφει και θα το ασφαλίζει, ενώ θα το παραλαμβάνουν εξερχόμενοι. Εάν αρνούνται να το παραδώσουν, τότε θα καταγράφεται το όνομά τους και κάθε δεκαπενθήμερο θα παραδίδεται η σχετική λίστα στον Φρούραρχο της Βουλής και κάθε μήνα θα δίδεται στην δημοσιότητα. 

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να προσανατολίζεται στο κλείσιμο της συγκεκριμένης εισόδου για τους βουλευτές, τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες και θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνον στον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 

Επίσης, θα απομακρυνθούν οι τηλεοπτικές κάμερες οι οποίες θα μεταφερθούν στην είσοδο από την πλευρά της Β. Σοφίας, από όπου θα περνούν και όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών. Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης θα εφαρμόσει μέτρα ασφαλείας και στο εντευκτήριο των βουλευτών, στο οποίο εισέρχονται όχι μόνον οι βουλευτές αλλά και οι συνοδοί τους ή κάθε λογής παρατρεχάμενοι. 

Πλέον, για να μπορέσει να εισέλθει κάποιος βουλευτής στο εντευκτήριο θα χρησιμοποιεί μαγνητική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιεί και για το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, που είναι έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Εξαγωγή ναζισμού... Βίντεο - σοκ και στην Αυστραλία (vid)

Μέσω... Αυστραλίας ήρθε η νέα πρόκληση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Δυσφημώντας για μία ακόμη φορά την Ελλάδα στο εξωτερικό και αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της ακροδεξιάς οργάνωσης, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος μίλησε σε εκπομπή του δικτύου SBS για τη δράση του κόμματός του.

Μπροστά στην κάμερα δήλωσε ότι «οι Ελληνες δεν θα έπρεπε να αυτοκτονούν, αλλά να δολοφονούν τραπεζίτες», ενώ τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή θέλει να γίνει σαν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο».  

Προκλητικός ο χρυσαυγίτης βουλευτής ισχυρίστηκε ότι «τα τηλεφωνήματα στο κόμμα είναι πιο πολλά απ' ό,τι στο 100» και προανήγγειλε ταξίδι στην Αυστραλία, παρά την απαγόρευση της πρωθυπουργού της χώρας. 

Η εκπομπή Dateline μεταδόθηκε την Τρίτη και ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα της κρίσης και της ανεργίας. «Η άνοδος της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος το οποίο υποστηρίζει ανοιχτά τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και συνδέεται με βίαιες επιθέσεις εναντίον ατόμων που θεωρούνται μετανάστες, καταδεικνύει τις τραγικές συνέπειες του οικονομικού εξανδραποδισμού για έναν άλλοτε περήφανο λαό», προλογίζει η παρουσιάστρια το βίντεο. 

Το ντοκιμαντέρ διάρκειας περίπου 15 λεπτών ξεκινά με εικόνες από πρόσφατη διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής, καταγράφοντας μέλη του κόμματος να ελέγχουν τις ταυτότητες των πολιτών. «Η Χρυσή Αυγή θέλει να γίνει και θα γίνει σαν τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η οποία βοηθάει και τον τελευταίο φτωχό πολίτη της. Και όσο περνάει ο καιρός, η Χρυσή Αυγή θα κάνει περισσότερα για τους συμπολίτες μας», δηλώνει ο Ηλ. Παναγιώταρος. 




Η εκπομπή κλείνει με την ανακοίνωση «πρόθεσης στελεχών της ΧΑ να επισκεφθούν την Αυστραλία». Ο δημοσιογράφος του υπενθυμίζει ότι η Αυστραλή πρωθυπουργός δήλωσε πως «τέτοιου τύπου πολιτικές δεν έχουν θέση στη μακρινή Ηπειρο». «Θα μπορούσαμε κι εμείς να της πούμε να γυρίσει πίσω, 200 χρόνια πίσω να δουν τι έκαναν στους Αβορίγινες και να μη μας μιλάνε για ρατσισμό και δικαιώματα», καταλήγει ο βουλευτής. 

Δείτε εδώ το σχετικό video 


Πηγή : ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΔΕΠΑ ανεβάζει το θερμόμετρο

Κορυφώνεται το θρίλερ για την πώληση της ΔΕΠΑ εν όψει της Τετάρτης 29 Ιουνίου, όταν και αναμένεται να υπάρξει νικητής για τον διαγωνισμό κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Τη Δευτέρα βρέθηκε στην Αθήνα για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας Gazprom κ. Πάβελ Οντέροφ (γενικός διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων) για επαφές με στελέχη της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ. 

Στην Αθήνα έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας και ο επικεφαλής της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Μίλερ δεν είναι απαραίτητο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως συνέβη προσφάτως, καθώς το ζήτημα της αποκρατικοποίησης βρίσκεται πλέον στα χέρια των ειδικών του ΤΑΙΠΕΔ που ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες. 

Παρά ταύτα, η υπόθεση της αποκρατικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έχει εκτός από επιχειρηματικό και έντονο γεωπολιτικό παρασκήνιο. 

Σε επίπεδο προσφορών παράγοντες της αγοράς πληροφορούν «Το Βήμα» ότι ο επικρατέστερος υποψήφιος αγοραστής παραμένει η ρωσική Gazprom. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική εταιρεία είχε υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ. Στην κούρσα για τη ΔΕΠΑ παραμένει, εκτός από την Gazprom, ο όμιλος Μ+Μ (Μυτιληναίος - Βαρδινογιάννης). 

Την ίδια στιγμή η έτερη ρωσική εταιρεία, η Sintez, αναμένεται ότι θα υποβάλει προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ (τον διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου), ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η Sintez δεν αποκλείεται να υποβάλει έστω και την τελευταία στιγμή προσφορά και για τη ΔΕΠΑ. 

Από την άλλη πλευρά, στην κούρσα για τον ΔΕΣΦΑ παραμένουν η αζερική Socar και η κοινοπραξία της ελληνικής ΓΕK-ΤΕΡΝΑ με τον τσέχο επιχειρηματία κ. Γίρι Σμετς, ο οποίος ελέγχει την κοινοπραξία που απέκτησε τον ΟΠΑΠ. 

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την Κίνα επισκέφθηκε και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου είχε συνομιλίες για θέματα φυσικού αερίου αλλά και των αγωγών που μεταφέρουν αζέρικο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, σκοπός του ταξιδιού του Πρωθυπουργού ήταν να ενθαρρύνει τη συμμετοχή της χώρας σε διαγωνισμούς για ενεργειακά θέματα. 

Εκ των πραγμάτων η ενεργός συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν και της αζερικής Socar στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ θα λύσει τα χέρια της ελληνικής πλευράς καθώς η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να μην καταλήξει στο σύνολό της η εταιρεία (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ) στα χέρια των Ρώσων. Αναλυτές της ενεργειακής αγορές εκτιμούν ότι, αν οι νικητές του διαγωνισμού ήταν η Gazprom για τη ΔΕΠΑ και η Socar για τον ΔΕΣΦΑ, με δεδομένο ότι ΗΠΑ και ΕΕ βλέπουν με καλό μάτι την αζερική συμμετοχή, το γεωπολιτικό πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες θα ισορροπούσε και η Ελλάδα θα απέφευγε επιπλέον πιέσεις. «Θα ήταν ίσως το ιδεώδες» λέει στο «Βήμα» παράγοντας της κυβέρνησης, ο οποίος όμως σπεύδει να συμπληρώσει ότι «πρόκειται για διαγωνιστική διαδικασία και όχι για μοίρασμα της πίτας σε γεωπολιτικό επίπεδο», σημειώνοντας ότι οι νικητές θα είναι αυτοί που θα προσφέρουν το υψηλότερο τίμημα. «Δεν πρόκειται για απευθείας ανάθεση αλλά για ανοιχτό διαγωνισμό με βάση τους νόμους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης» προσθέτει ο ίδιος. 

Πηγή : Το Βήμα
Διαβάστε περισσότερα...

Ομάδες εφόδου χρυσαυγιτών σε Κυψέλη και Άγιο Παντελεήμονα

Τη συμμετοχή του σε ομάδες «εφόδου» που δραστηριοποιούνται υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής σε Κυψέλη και Αγ. Παντελεήμονα ομολογεί στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο 34χρονος Ν.Π. που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη για τον εμπρησμό μπαρ αλλοδαπού.

Τη συμμετοχή του σε ομάδες «εφόδου» που δραστηριοποιούνται υπό την κάλυψη της Χρυσής Αυγής σε Κυψέλη και Αγ. Παντελεήμονα ομολογεί στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς ο 34χρονος Ν.Π. που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη για τον εμπρησμό μπαρ αλλοδαπού με επωνυμία «Quantro» στην οδό Λεμεσού 14. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» ο 34χρονος κατέθεσε στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 ο ίδιος και 30 ακόμα άτομα συγκρότησαν επιτροπή με αντικείμενο την «αστυνόμευση» της Κυψέλης. 

«Έχουμε χωριστεί σε ομάδες των πέντε ατόμων και πραγματοποιούμε περιπολίες από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 4 τα ξημερώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι συγκρότησαν τις ομάδες μετά την αποτυχία τους να προκαλέσουν την αναστολή λειτουργίας καταστημάτων αλλοδαπών που βρίσκονται στην περιοχή. Κατονόμασε μάλιστα τρία μαγαζιά, το μπαρ Quantro στην οδό Λεμεσού (το πυρπόλησαν τα ξημερώματα της Τρίτης), καθώς επίσης τα μπαρ Africana στην οδό Νιόβης και Africa στην οδό Σταυροπούλου. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», η επίθεση στα γραφεία της Τανζανικής κοινότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο συνδέεται ευθέως με τη λειτουργία του μπαρ Africana που ανήκει σε γυναίκα, υπήκοο Αιθιοπίας. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, αστυνομική πηγή αποκάλυψε ότι η Τανζανική κοινότητα είναι συνιδιοκτήτης του «Africana», καθώς και ότι λίγες ημέρες πριν την έφοδο «κατοίκων» στα γραφεία της κοινότητας είχε προηγηθεί επίθεση της ίδιας ομάδας στο εν λόγω μπαρ της οδού Νιόβης. 

Ο 34χρονος αρχικά παραδέχτηκε ότι τη νύχτα της Δευτέρας συμμετείχε σε ομάδα που περιπολούσε στην περιοχή γύρω από το μπαρ Quantro, αλλά αρνήθηκε την εμπλοκή του στον εμπρησμό. Κατέθεσε ότι είχε μαζί του ένα σκύλο ράτσας pit bull που αποκαλεί «Χρυσαυγή». Στην αρχική του κατάθεση ο Ν.Π. ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα (μεταξύ 1.30 π.μ και 2.00 π.μ της Τρίτης) βρισκόταν στο σπίτι του επίσης 34χρονου συγκατηγορούμενού του Γ.Π., που διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με το μπαρ Quantro. 

«Είχαμε ανέβει στο σπίτι να κάνουμε την ανάγκη μας. Δεν είμαστε απολίτιστοι να κατουράμε στο δρόμο», κατέθεσε. Στην πορεία της έρευνας ωστόσο, παραδέχθηκε την εμπλοκή του στο συμβάν. Σε συμπληρωματική κατάθεση υποστήριξε ότι προχώρησε στον εμπρησμό υπηρετώντας το «γενικότερο καλό». Εσπευσε μάλιστα να διαψεύσει ότι η επίθεση στο μπαρ συνδεόταν με υπόθεση εκβιασμών: «Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο ή θέμα «προστασίας» για το συγκεκριμένο κατάστημα». Πάντως, αρμόδιος αξιωματικός χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «προεόρτια υποθέσεων εκβιασμών», κάτι που επιβεβαιώνεται από μαρτυρίες κατοίκων, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες του εμπρησμού διατηρούσαν επαφές με τον ιδιοκτήτη του μπαρ, υπήκοο Καμερούν και συχνά επισκέπτονταν το κατάστημά του. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες τον κατηγορούμενο επρόκειτο (πριν ομολογήσει) να επισκεφθούν στα γραφεία της Ασφάλειας Αθηνών στην οδό Θήρας δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε. Οι δύο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η δίκη τους προσδιορίστηκε για τις 30 Μαΐου. 

Πηγή : kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ενδοκυβερνητικό μπρα-ντε-φερ για τον αντιρατσιστικό νόμο

Στα…χαρακώματα παραμένουν, τόσο οι υπερασπιστές, όσο και οι πολέμιοι του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ως έχει δεν περνάει» είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από ανώτερες κυβερνητικές πηγές και προμηνύεται έντονη μάχη το επόμενο διάστημα, σε μια χρονική στιγμή που γενικεύονται και οι προκλήσεις της Χρυσής Αυγής. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι το νομοσχέδιο όπως έχει δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή, παρά την αντίθετη άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά και του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου αρχίζει σήμερα στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον 20 ημέρες και όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στον πρωθυπουργικό πυρήνα, «το νομοσχέδιο υπό τη σημερινή του μορφή θα αλλάξει άρδην». 

Μάλιστα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, αφού δεν υπάρχει υπογραφή των συναρμοδίων υπουργών. «Είναι σε φάση επεξεργασίας και άρα υπάρχει ακόμα δρόμος» λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ανώτερες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η οδηγία που επικαλείται ο κ. Ρουπακιώτης, δεν είναι υποχρεωτική από τα κράτη μέλη αναφέρουν, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν: «δεν είναι δεσμευτική». 

Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι υπάρχει μείζονα διαφορά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Η ΝΔ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως, εκτιμά ότι με αυτές τις απαγορευτικές διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο, η Χρυσή Αυγή αναγορεύεται σε μοναδικό αντισυστημικό παίκτη και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί τελικά να υπάρξει ενίσχυσή της

Αντίθετα το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητάνε την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θετικός με τις νέες διατάξεις εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας, αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι κκ. Ι. Μανιάτης και Χρ. Πρωτόπαπας, συναντήθηκε με τον κ. Ρουπακιώτη. 

Όπως προκύπτει από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που αντιδρά και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του γ.γ. της κυβέρνησης, του κ. Τ. Μπαλτάκου που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και ήταν το πρόσωπο που αντιτάχθηκε πρώτος με το νομοσχέδιο.

Ανώτατες κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, έθεταν το ερώτημα πως θα πειστούν οι 85 «γαλάζιοι» βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο, όταν πριν από καιρό είχαν καταθέσει τροπολογία και ζητούσαν να κατατάσσονται στις στρατιωτικές σχολές, μόνο Έλληνες το γένος. 

Παράλληλα, έλεγαν ότι η πλειοψηφία των διατάξεων που προωθεί ο κ. Ρουπακιώτης, καλύπτεται πλήρως από το Σύνταγμα και υπολογίζουν υπέρμετρα την άποψη πολλών βουλευτών της ΝΔ, ότι το νομοσχέδιο εκτός από επικίνδυνο, λόγω της ασάφειάς του, είναι και πολιτικά επιζήμιο. 

«Στις δημοκρατίες πολιτικά μορφώματα, ακόμη και ναζιστικά, δεν αντιμετωπίζονται στα δικαστήρια, αλλά στην κοινωνία. Στις δημοκρατίες υπάρχουν αρχές. Και εάν οι αρχές αυτές παραβιάζονται, τότε -και είναι περισσότερο από βέβαιο- επέρχονται τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα» είναι η κεντρική άποψη του βουλευτή Επικρατείας και προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», του κ. Ι. Μιχελάκη. 

Πηγή : tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Εκτενή αναφορά στη Χρυσή Αυγή σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εκτενή αναφορά στη Χρυσή Αυγή κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για τις θρησκευτικές ελευθερίες, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Οι συγγραφείς της έκθεσης αναφερόμενοι στη Χρυσή Αυγή τη χαρακτηρίζουν «ανοικτά αντισημιτική και ξενοφοβική πολιτική παράταξη», που με τη στάση της δίνει ευκαιρία για κατασυκοφάντηση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. 

Αναλυτικά η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ 

Στην έκθεση τονίζεται ότι ο αντισημιτισμός έχει σημειώσει αύξηση μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Γίνεται λόγος για επιθέσεις που έχουν στόχο μετανάστες και ιδιαίτερα όσους προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες. Καταγράφει τους βανδαλισμούς σε εβραϊκά νεκροταφεία των Ιωαννίνων και της Δράμας και επισημαίνει ότι η Αστυνομία ερεύνησε όλα τα περιστατικά, αλλά δεν μπόρεσε να ανακαλύψει τους δράστες. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, που όπως επισημαίνεται στην έκθεση «έχει αρνηθεί δημοσίως και επανειλημμένως το γεγονός ότι συνέβη το Ολοκαύτωμα, ενώ συχνά στο παρελθόν σε δημόσιες εκδηλώσεις χαιρετούσε ναζιστικά τους οπαδούς του». 

Στην έκθεση την οποία παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, αναφέρεται ότι η ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης έχει καταδικάσει τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, ωστόσο οι διεθνείς παρατηρητές έχουν ζητήσει περισσότερη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα περιστατικά. 

Αναφέρεται ότι ο αμερικανός πρέσβης και άλλοι αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με έλληνες ομολόγους τους και ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει με ισχυρό τρόπο εναντίον της Χρυσής Αυγής και των αντισημιτικών πράξεών της. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Γιάννο ετοιμάσου, ήρθε και η σειρά σου...

Στις αρχές της εβδομάδας και έπειτα από σχετική εισαγγελική εντολή, η Περιφερειακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής ζήτησε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών εννέα υψηλόβαθμων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι υπηρέτησαν σε καίριες θέσεις και χειρίστηκαν εξοπλιστικά πρόγραμμα την εποχή που στο τιμόνι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βρισκόταν ο Γ. Παπαντωνίου.

Πρόκειται για δύο πλοιάρχους, τέσσερις αντιπλοιάρχους, δύο υποναυάρχους και έναν πολιτικό υπάλληλο του Πολεμικού Ναυτικού, που είχαν λόγο στη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό τριών γερμανικών υποβρυχίων τύπου 209. 

Τη συγκεκριμένη σύμβαση ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος, με συνέντευξή του στη Realnews, τον περασμένο Δεκέμβριο, την είχε χαρακτηρίσει ως την πιο προβληματική απ’ όλες: «H σύμβαση για τα υποβρύχια που υπεγράφη το 2002, επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, είναι χειρότερη και από του Aκη». Κι αυτό γιατί, όπως είχε πει ο Ευ. Βασιλάκος, λόγω μιας συγκεκριμένης αλλά πιθανότατα όχι τυχαίας πρόβλεψης της σύμβασης, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε 30 εκατ. ευρώ παραπάνω. Το έργο αυτό είχε αναλάβει με απευθείας ανάθεση η κοινοπραξία HDW/Ferrostaal.

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

«Προτιμώ να φάω πρώτος εγώ κάποιον, παρά να με φάει αυτός»

Βουλευτής της Χρυσής Αυγής προσπάθησε να περάσει όπλο στη Βουλή 

Με το πιστόλι του ήταν έτοιμος να μπει μέσα στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, βουλευτής της Χρυσής Αυγής, έγινε όμως αντιληπτός από αστυνομικό που τον εμπόδισε. 

Αυτό δημοσιεύει σήμερα η Ελευθεροτυπία, επικαλούμενη ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο βουλευτής είχε ακουμπήσει το όπλο του πάνω στο κάθισμα του συνοδηγού και επιχείρησε να μπει με το αυτοκίνητό του στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του μεγάρου

Ο αστυνομικός στην είσοδο του γκαράζ, κατά τον έλεγχο, το αντιλήφθηκε εγκαίρως και του ζήτησε να το κρύψει. 

Ο βουλευτής συμμορφώθηκε και το έβαλε στο ντουλαπάκι του οχήματός του. 

«Προτιμώ να φάω πρώτος εγώ κάποιον, παρά να με φάει αυτός» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με πληροφορίες στον αστυνομικό, αποκαλύπτοντας έτσι τις προθέσεις του. 

Πηγή : newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ουάσιγκτον πέφτει μακριά για τον Σαμαρά

Του Μιχάλη Ιγνατίου
Από : Έθνος 

Είναι δυσάρεστο και άκρως ενοχλητικό, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται, με την ανοχή του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, σε Σουλτάνο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην εξασφαλίζει συνάντηση με τον Αμερικανό ηγέτη. Έπειτα από προσπάθειες μηνών, και αφού κατά καιρούς διέρρεαν πληροφορίες ότι ορίστηκε η ημερομηνία της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, αρκούσε ένα τηλεφώνημα για να πληροφορηθεί κανείς ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα πραγματοποιήσει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον

Η αμερικανική στάση είναι άδικη για την Ελλάδα και μη παραδεκτή για τον πρωθυπουργό της, και δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Αμερικανός πρέσβης. Έδωσε υποσχέσεις που δεν εκπλήρωσε και κάποια στιγμή σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν συνειδητοποίησε ότι μετά την αποχώρηση της κ. Χίλαρι Κλίντον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «δεν είχε πέραση» πια στην Ουάσιγκτον. Παρ' όλα αυτά, δεν είπε την αλήθεια, με αποτέλεσμα να εκτεθεί ο πρωθυπουργός της χώρας μας. 

Βεβαίως, έγιναν λάθη και από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, μερικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού πίστεψαν πως εάν αποδεχόταν την πρόσκληση του «Εβραϊκού Λόμπι», ο Λευκός Οίκος θα έβρισκε χρόνο και θα όριζε συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο Ομπάμα. Δυστυχώς σ' αυτήν την πόλη, τα θέματα αυτά διευθετούνται με άλλους όρους. Η εμπειρία αποδεικνύει πως εάν έχεις κάτι να πεις, να προσφέρεις και να εξυπηρετήσεις την υπερδύναμη, η «μεγάλη πύλη» ανοίγει πολύ εύκολα. 

Η χώρα μας έχει μύρια προβλήματα και σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές η Αμερική θα μπορούσε να τη στηρίξει, έστω ηθικά. Χρήματα δεν πρόκειται να δώσει ποτέ, διότι τα διαθέτει σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, όπου σκοτώνονται τα παιδιά της και πλουσιεύουν δικτάτορες, σαν τον Καρζάι και τη φαμίλια του. 

Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παρευρεθεί στο συνέδριο του «Εβραϊκού Λόμπι», όπου είναι ο μόνος τιμώμενος. Τέτοιες συμμαχίες δεν τίθενται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ακούγονται παράπονα από το Τελ Αβίβ για καθυστερήσεις στην υπογραφή συμφωνιών. Αναγνωρίζω την πίκρα από τη στάση του κ. Ομπάμα, αλλά τα κράτη πρέπει να έχουν άλλες προτεραιότητες...
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Ομπάμα στηρίζει Τσίπρα μέσω Όλιβερ Στόουν

«Με τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας» έγραψε στο Τwitter του ο Όλιβερ Στόουν ποστάροντας φωτογραφία με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο ο Αμερικανός σκηνοθέτης φαίνεται να τρέφει απεριόριστη εκτίμηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στην Κροατία για να μιλήσει στο 6o Subversive Forum υπό τον γενικό τίτλο «η ουτοπία της δημοκρατίας», όπου και συναντήθηκε με τον Όλιβερ Στόουν. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ελπίδα της Ελλάδας. Αυτός ο άνθρωπος θα κάνει την τεράστια διαφορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη -και ίσως και σε όλο τον κόσμο. Εύχομαι στον Αλέξη καλή τύχη. Θα τη χρειαστεί. Είναι σκληρό καρύδι. Θα τα καταφέρει» είπε ο κ. Στόουν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν συναντήθηκε στο Ζάγκρεμπ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Σλοβένο φιλόσοφο Σλαβόι Ζίζεκ, για να προετοιμάσουν τις ομιλίες τους σε πολιτική εκδήλωση για την πορεία της Ευρώπης και το ρόλο της αριστεράς. 

Υ.Γ. από Πύθων : Ο Ομπάμα στηρίζει Τσίπρα  και στέλνει το μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω του Όλιβερ Στόουν. Προειδοποίηση για την κυβέρνηση ότι η "κολλεγιά" με τους Γερμανούς θα οδηγήσει την χώρα σε ένα πολύ "καυτό" καλοκαίρι...
Διαβάστε περισσότερα...

Welt am Sonntag: Ο Σαμαράς έχει «κότσια»

Μία ημέρα μετά την «αποθέωση» της γερμανικής εφημερίδας Bild για το «νικητή», όπως τον χαρακτήρισε, Αντώνη Σαμαρά, ένα νέο δημοσίευμα από το Βερολίνο έρχεται να ενισχύσει το πρωθυπουργικό προφίλ και να σηματοδοτήσει μια εμφανή στροφή από τα γερμανικά ΜΜΕ, στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση.

Πρόκειται για ένα άρθρο γνώμης για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τίτλο «Ο εξυγιαντής», που δημοσιεύει χθες η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», στη στήλη «Πρόσωπο της ημέρας», με αναφορές τόσο στην επίσκεψή του στην Κίνα όσο και στην προσήλωσή του στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και στις μέχρι τώρα επιτυχίες του. 

«Ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δείχνει ότι μια χώρα μπορεί πράγματι να σταθεροποιηθεί στην πιο βαθιά κρίση και μάλιστα να κυβερνηθεί. Η κουρασμένη από τη λιτότητα Ευρώπη μένει έκπληκτη» αναφέρεται στον υπότιτλο του άρθρου, το οποίο υπογράφει ο Φλόριαν Έντερ και το οποίο συνοδεύεται από σκίτσο του κ. Σαμαρά, με φόντο την ελληνική σημαία. 

«Ο άνθρωπος έχει "κότσια". Πηγαίνει στο Πεκίνο, συγκρίνει τη "ρευστή" Ελλάδα του με μια τεράστια αυτοκρατορία, η οποία σχεδόν δεν ξέρει τι να κάνει με τα χρήματά της. Και οι δύο χώρες "είναι, στην ουσία, πανάρχαιοι πολιτισμοί". Κι έπειτα καλεί ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς την κινεζική οικονομία "να συμμετάσχει στην ελληνική ιστορία επιτυχίας". Η οικοδέσποινα Κίνα, από ευγένεια, παρέμεινε σιωπηλή σε ό,τι αφορά το εάν συμμερίζεται αυτή την εκτίμηση της κατάστασης» σημειώνει ο αρθρογράφος. 

Διαπιστώνει, ακόμη, ότι «η αυτοπεποίθηση έχει σε κάθε περίπτωση επιστρέψει στην Αθήνα», προσθέτει ότι «είναι και η υπερηφάνεια εκείνου, ο οποίος υποτιμήθηκε, που επιτρέπει στον Έλληνα πρωθυπουργό να στέκεται ευθυτενής, τόσο μέσα στην πατρίδα του όσο και στον κόσμο» και συνεχίζει: «Υπερηφάνεια μέχρι απερισκεψίας: ήδη, εντός του επόμενου έτους η Ελλάδα θα επιστρέψει στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε ο Σαμαράς». 

Ο Φλόριαν Έντερ υποστηρίζει ωστόσο ότι η επιτυχία των μέτρων που διακρίνει ο πρωθυπουργός δεν αντανακλάται μεν στην οικονομική ανάπτυξη και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας, αφού, όπως σημειώνει, «η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνεται και ένα τέλος στην ύφεση -η οποία διαρκεί ήδη έξι χρόνια- αποτελεί περισσότερο ελπίδα παρά πρόβλεψη», αλλά παραδέχεται ότι «κανείς δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εάν συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με το πολιτικό χάος πριν από έναν χρόνο -μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων», αλλά και με την περίοδο των εικασιών περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Σε σύγκριση «και με τα σενάρια αποχώρησης και εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και με τον φόβο ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την ευρωζώνη, η κατάσταση φαίνεται σήμερα ήρεμη» αναφέρει και προσθέτει: «Και σε σύγκριση με τα δικά του σχόλια για τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις πριν από την εκλογή του στο αξίωμα του επικεφαλής της κυβέρνησης, τα οποία τον παρουσίασαν ως εξαιρετικά αναξιόπιστο, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό δύο επιτυχίες, οι οποίες έμοιαζαν σχεδόν ακατόρθωτες: ικανοποιεί τους πιστωτές και ταυτοχρόνως σταθεροποιεί, ως ένα βαθμό, την ελληνική πολιτική και την κοινωνία». 

Το άρθρο συνεχίζεται με αναφορές στην πρόοδο που αναγνώρισε το Eurogroup σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας και στην έγκριση της εκταμίευσης της δανειακής δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε. «(Στο παρελθόν) είχαμε αισθανθεί και πιο άσχημα (δίνοντας την έγκρισή μας)» αναφέρει ο αρθρογράφος, μεταφέροντας δήλωση κάποιου εκ των συμμετεχόντων στην εν λόγω συνεδρίαση. 

Ο Φλόριαν Έντερ αναφέρεται ακόμη σε πιο «σαφή» δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στην γερμανική εφημερίδα, ο οποίος, όπως λέει, «αναγνωρίζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως "εγγυητή της μεταρρυθμιστικής πορείας"». 

«Ο κ. Σαμαράς εξέπληξε πολλούς με την ικανότητά του να κρατήσει τη μεταρρυθμιστική πορεία και έτσι να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ρεν. 

Πηγή : protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ξύλο στην κατάθεση στεφάνων για τη γενοκτονία των Ποντίων (vid)

Άδοξα και με κίνδυνο για μικρά παιδιά έληξε η απόδοση τιμών για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μάη στον Άγιο Κωνσταντίνο. Η παρουσία στο χώρο του βουλευτή και μελών της Χρυσής Αυγής έκαναν τους υπεύθυνους να επισπεύσουν την κατάθεση στεφάνων και ουσιαστικά να αποτρέψουν το να καταθέσει ο Κ. Μπαρμπαρούσης στεφάνι καθώς είχαν συγκεντρωθεί και αρκετά άτομα για να αποδοκιμάσουν αυτή την παρουσία στο χώρο (υπήρξε διακομματική συμφωνία να μην καταθέσει εκπρόσωπος κόμματος στεφάνι). Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και αφού υπήρξε ένα μικρό τελετουργικό στον χώρο του μνημείου του ποντιακού ελληνισμού, υπήρξε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Τον εθνικό ύμνο τραγούδησαν μέλη της Χρυσής Αυγής για να ακολουθήσουν συνθήματα για το ΕΑΜ από αριστερούς και συντεταγμένα μέλη του ΚΚΕ. 

Η κατάθεση έγινε άρον-άρον από το δήμαρχο και δυο μέλη ενώσεων των Ποντίων και κηρύχθηκε το πέρας της εκδήλωσης. Όμως ο βουλευτής της Χ.Α Κώστας Μπαρμπαρούσης θέλησε να καταθέσει και ο ίδιος στεφάνι που είχε φέρει μαζί του(η παρουσία χρυσαυγιτών ήταν έντονη) και εμποδίστηκε από ένα ή δύο άτομα αρχικά. Αυτό έφερε συμπλοκές σώμα με σώμα και πανδαιμόνιο. Τα μικρά παιδιά, οι επίσημοι και η μπάντα του δήμου φυγαδεύτηκαν και για μερικά λεπτά έπεφτε ξύλο που κατέληξε σε ανταλλαγή συνθημάτων. Η αστυνομία προσπάθησε να ξεχωρίσει τους συμπλεκόμενους αλλά είχε ιδιαίτερα βίαιη εμπλοκή με τα μέλη του ΚΚΕ από τα οποία προσήγαγε δύο άτομα. Ένας από τους προσαχθέντες που απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητα της αστυνομίας είναι ο κ. Μπούρας, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ενώ μέλη του κόμματος κατευθύνθηκαν προς την αστυνομική διεύθυνση για να μάθουν την τύχη των συλληφθέντων. Η αστυνομία απομάκρυνε όλους τους εμπλεκόμενους και τα μέλη της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα με τους περισσότερους που δεν συμμετείχαν να αναρωτιούνται αν έπρεπε ή όχι να γίνει καν η εκδήλωση σε αυτές τις συνθήκες.





Πηγή : agrinionews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινή δήλωση μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ 

ΠΕΚΙΝΟ, 17 ΜΑΪΟΥ 2013 

1. Μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Keqiang, o Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί, από 15 έως 19 Μαΐου 2013, επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

2. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Li Keqiang και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας κ. Zhang Dejiang και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας κ. Xi Jinping. Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Δεύτερο Συνέδριο του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ (Ταϊχού, Κίνα). 
3. Κατά τις συναντήσεις τους, οι δύο πλευρές προέβησαν σε ανασκόπηση των καρποφόρων και ιδιαίτερα θετικών εξελίξεων που σημειώθηκαν μέσω των διμερών ανταλλαγών και της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, μετά την θέσπιση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης τον Ιανουάριο 2006, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σημερινό υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Τα δύο μέρη διαπιστώνουν ότι η περαιτέρω εμβάθυνση της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών. 

4. Οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι η αλληλοκατανόηση και η ειλικρινής συνεργασία αποτελούν τη σταθερή βάση των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Τα δύο μέρη συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές, να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην νέα εποχή, να εδραιώσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να υποστηρίζει η μία την άλλη, στο μέτρο του δυνατού, σε θέματα που άπτονται θεμελιωδών συμφερόντων τους. H ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πάγια θέση της υπέρ της αρχής της «Μίας Κίνας», χαιρετίζει τα επιτεύγματα της Κίνας στον τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και σέβεται τον δρόμο ανάπτυξης που επέλεξε η Κίνα να ακολουθήσει ανάλογα με τις δικές της συνθήκες. Η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητος στο χώρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επαναβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργασθούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσεως του Κυπριακού, επί τη βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέως του ΟΗΕ προς επίτευξη του στόχου αυτού. Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα. 

5. Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν την διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να αξιοποιήσουν πλήρως την Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα, και να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών, των υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει την συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη. Τα δύο μέρη αντιτίθενται σε κάθε μορφής προστατευτισμό ως προς το εμπόριο και τις επενδύσεις. Η κινέζικη πλευρά ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις της να εισάγουν περισσότερα ελληνικά ανώτερα προϊόντα βάσει των αναγκών της αγοράς. 

6. Λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η Ελλάδα και η Κίνα είναι οι κατ’ εξοχήν χώρες με αρχαία ιστορία και λαμπρό πολιτισμό, αμφότερα τα μέρη συμφωνούν ότι οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν στέρεα θεμέλια. Τα μέρη εκφράζουν την βούληση να ενισχύσουν την τουριστική συνεργασία, ενθαρρύνοντας τις εκατέρωθεν επισκέψεις των πολιτών τους. Η Κινεζική Κυβέρνηση καλωσορίζει την διοργάνωση από ελληνικής πλευράς εκδηλώσεων τουριστικού περιεχομένου στην Κίνα και δηλώνει την πρόθεσή της να τη συνδράμει ενεργά. Τα δύο μέρη δηλώνουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν στενή επικοινωνία και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημονικών ερευνών, των ανταλλαγών νέων, της διδασκαλίας γλώσσας κλπ. 

7. Τα δύο μέρη υπογραμμίζουν ότι αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ως στρατηγικού χαρακτήρα και μακράς προοπτικής και θα εξακολουθήσουν να προωθούν από κοινού την περαιτέρω ανάπτυξη της Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε.-Κίνας. Η Κίνα επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ η Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε. για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας. 

8. Τα δύο μέρη επαναλαμβάνουν ότι τα κράτη οφείλουν να σέβονται τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, ώστε να διαφυλαχθεί η παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη. Τα μέρη θα καταβάλουν κοινές και συνεχείς προσπάθειες να ενισχύσουν τη συνεργασία και συντονισμό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις σημερινές προκλήσεις και απειλές. 

9. Τα δύο μέρη τάσσονται υπέρ του σεβασμού και της προστασίας της πολιτιστικής πολυμορφίας σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρούν αναγκαίο να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, γόνιμες ανταλλαγές στο πλαίσιο της συμπληρωματικότητας και αρμονική συμβίωση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Τα μέρη συμφωνούν ότι ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός αποτελούν κορυφαία πρότυπα του ανατολικού και του δυτικού κόσμου. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικές δυνατότητες να εργασθούν από κοινού για να υλοποιήσουν την κοινή πρόοδο, στηριζόμενες στην ανανέωση των δεσμών μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών τους. 

10. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Α. Σαμαράς εξέφρασε την βαθύτατη ικανοποίησή του και τις ειλικρινείς ευχαριστίες του για την θερμή και φιλική υποδοχή που του επιφύλαξε η κινέζικη πλευρά και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Li Keqiang για επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός κ. Li Keqiang την αποδέχθηκε με χαρά και εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Ελλάδα σε κατάλληλη στιγμή και για τις δύο πλευρές. 

11. Τα δύο μέρη υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας και επιχειρηματικών συμβολαίων σε τομείς εμπορίου, ναυτιλίας, τηλεπικοινωνίας κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...

Χ.Α : Συριζαίοι φώναζαν το... Χάιλ Χίτλερ (vid)


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι: «Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση». 

Υ.Γ. από Πύθων : Με τους χειρισμούς των Δραγασάκηδων και των Τατσόπουλων η κατάπτυστη Χρυσή Αυγή θα κρατήσει τα πολύ υψηλά ποσοστά της...
Διαβάστε περισσότερα...

Το επεισόδιο με την αποβολή του Ηλιόπουλου (vid)


Διαβάστε περισσότερα...

Αντ. Σαμαράς : Η Ελλάδα πύλη της Κίνας

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, και άλλα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση εξαγωγής ελληνικών προϊόντων και η προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων. 
Επισήμανε ότι οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί και στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015. Ανέφερε ότι μεγάλες κινεζικές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, ενώ η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας. Ωστόσο, υποστήριξε, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο. 

«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι υποδομές μας, το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα. 

Μιλώντας για την κρίση στην χώρα μας είπε : 

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και τη μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη πρόοδος. 

Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί. Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Έλληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά. Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. 

Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και κάθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γραφειοκρατία αντιμετωπίζεται και οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα ανέφερε:

«Περάσαμε τον νέο επενδυτικό νόμο. Με τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιούμε τον ενεργειακό τομέα, βελτιώνουμε το πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, τέρμα η γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλα κεφάλαια για την επανεκίνηση της οικονομίας. 

Υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά , real estate. Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επόμενος στόχος η ΔΕΣΦΑ, θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Κλείνοντας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «για την ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα, μια χώρα επενδύσεων».

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας- Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες, ΤΑΙΠΕΔ και Invest in Gr. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα  νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινεζικά σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης».

Πηγή : ΑΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα...

Κίνα: Συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, προανήγγειλε ο Σαμαράς

Διακρατικές συμφωνίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών και της Ναυτιλίας, αλλά και επενδύσεις κινεζικών κολοσσών στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ξεκινώντας τις επίσημες συνομιλίες με την πολιτειακή ηγεσία της Κίνας, σήμερα το πρωί στο Πεκίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κανονιοβολισμούς. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο κινέζος ομόλογός του Λι Κετσιάνγκ συζήτησαν και συγκεκριμένα πεδία, για τα οποία έχει εκφραστεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον από την πλευρά της Κίνας, όπως η επέκταση της δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το ενδεχόμενο να επενδύσουν οι Κινέζοι στους ελληνικούς σιδηροδρόμους

Ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, πάντως, υπάρχει και για άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας.

Παράλληλα, η κινεζική πλευρά φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά και μάρμαρα

Ιδιαίτερος τομέας είναι και ο τουρισμός. Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί, καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης. 

Άλλος τομέας που επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο ναυτιλιακός. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία, ναυπηγώντας εκεί τα πλοία τους, ενώ ένα σημαντικό τμήμα της διακίνησης των κινεζικών προϊόντων γίνεται από ελληνόκτητα πλοία. 

«Η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Κίνας στην Ευρώπη» τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας νωρίτερα στην Ακαδημία Τεχνών του Πεκίνου, πριν τις επίσημες επαφές του με εκπροσώπους κορυφαίων κινεζικών εταιρειών, όπως είναι η COSCO, η CHINADEVELOPMENT BANK, η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που ζήτησαν υπογραφή συμφωνίας για την παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των δικτύων και των υποδομών. 

«Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στην Ελλάδα αλλάξει ρότα. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν μπορούσα να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω πως μπορούμε να επιταχύνουμε και να χτίσουμε πάνω σε ότι δούλεψε. Κι ότι δεν δούλεψε μπορούμε να το φτιάξουμε» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Το βασικό είναι ότι καταφέραμε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία μας. Και στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Και θέλουμε την Κίνα να είναι μέλος αυτής της επιτυχημένης ιστορίας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς. 

Απαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις κινέζων φοιτητών, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν απαραίτητα στην Ελλάδα, διότι το χρέος είχε αυξηθεί υπερβολικά. «Αν δεν θες να βασίζεσαι σε ξένους δανειστές πρέπει να περάσεις από αλλαγές για να ξεπεράσεις το πρόβλημα χρέους» είπε. «Ήταν ένα εθνικό στοίχημα, και το κερδίζουμε» σημείωσε. 

Πρόσθεσε όμως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει άλυτο στην Ελλάδα, είναι το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο όπως είπε στους νέους αγγίζει το 60%. 

«Το σκέφτομαι κάθε πρωί που ξυπνάω» τόνισε. «Δημιουργεί τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής που πρέπει να αντιμετωπίσεις. Κι ο μόνος τρόπος είναι να αξιοποιήσεις κάθε κονδύλι, κάθε πρόγραμμα, αλλά και να προχωρήσεις αμέσως σε επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις. Ελπίζουμε ότι από τώρα ως τον Οκτώβριο θα έρθει σε αυτή την «άνυδρη» οικονομία η βροχή του τουρισμού. Περιμένουμε 17 εκ τουρίστες φέτος. Και θέλω να ελπίζω ότι με κινέζους τουρίστες θα ξεπεράσουμε τα 18 εκατομμύρια φέτος ή του χρόνου»! 

Σχολιάζοντας εξάλλου τις σχέσεις Ελλάδος Κίνας, παρατήρησε ότι μια στρατηγική σχέση είναι μια σχέση που δεν είναι μεσοπρόθεσμη. Δεν μπορεί να περιοριστεί χρονικά. «Δεν θέλω να φανώ τόσο αισιόδοξος , πιστεύω στα σταθερά όνειρα. Είναι ένα όνειρο το οποίο είναι εφικτό. Οι κινεζικές επενδύσεις για παράδειγμα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ξέρω ότι η Κίνα μπορεί να βοηθήσει. Επεκτείνεστε παντού, είμαστε στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Ευρώπης. είμαστε εκεί όπου όλοι οι εμπορικοί δρόμοι οδηγούν από την Ασία. Αναζητούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συμμαχία». 

Μιλώντας εξάλλου στην κρατική κινεζική τηλεόραση, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την βεβαιότητα πως οι λαοί της Κίνας και της Ελλάδας θα έρθουν πιο κοντά μέσα από μια στρατηγική σχέση που οικοδομείται βήμα βήμα. 

«Έχουμε μια ιστορική κληρονομιά , έχουμε χαράξει σημαντικά μονοπάτια στην ιστορία. Όταν άλλοι μετρούν την ιστορία τους με δεκαετίες, Κινέζοι και Ελληνες μετράνε το χρόνο σε αιώνες και χιλιετίες. 

Ως Ελληνας πάντα με ενδιέφερε η Κίνα. Εψαχνα να βρω κοινά σημεία και διαφορές. Ηταν ο Κονφούκιος πιο κοντά στον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη; Ηταν ο στρατηγός Τσουν Μπίν κοντά στον Μέγα Αλέξανδρο; 

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Αλλά η Κινεζική και η ελληνική κουλτούρα έδωσαν νόημα στην ανθρωπότητα»... 

Πριν ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες του ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνοδεύει και τους έλληνες δημοσιογράφους ξεναγήθηκε στην απαγορευμένη πόλη. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς επισκέπτεται την Κίνα και δηλώνει ενθουσιασμένος από την πολιτιστική της κληρονομιά, αλλά και από τα επιτεύγματα ενός λαού που πριν μερικές δεκαετίες βρισκόταν βυθισμένος στην διχόνοια και στον μαρασμό. 

Το πρόγραμμα 

Ο Αντώνης Σαμαράς την Παρασκευή θα μιλήσει στο Ελληνοκινεζικό Business Forum, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Ζιανγκ Ντεγιάνκγ και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. 

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Χαντζόου, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον κυβερνήτη της περιφέρειας και θα μιλήσει στο World Cultural Forum, ενώ στη συνέχεια μεταβαίνει στην Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της πόλης και θα μιλήσει σε Επιχειρηματικό Forum. 

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο πρωθυπουργός θα έχει μεγάλο αριθμό κατ’ ιδίαν συναντήσεων με κρατικούς αξιωματούχους και επικεφαλής κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων. 

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός αναχωρεί για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αργά το βράδυ της Κυριακής θα επιστρέψει στην Αθήνα. 

Πηγή : Το Βήμα
Διαβάστε περισσότερα...