Ποιοι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους

Τίποτε δεν είναι βέβαιο στη ζωή εκτός από το θάνατο και τους φόρους, είχε γράψει κάποτε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Και οι πολίτες εκείνοι που πληρώνουν τους πιο υψηλούς φόρους είναι αυτοί των κρατών της βόρειας Ευρώπης.

Στην έκθεσή της για την φορολογία στην ΕΕ που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα, η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat αναφέρει ότι η Δανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή μεταξύ των 27, όπου η φορολογία αντιστοιχεί στο 47,7% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

Τις επόμενες τέσσερις θέσεις στην κατάταξη καταλαμβάνουν η Σουηδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Φινλανδία, όπου τα φορολογικά έσοδα μόλις υπολείπονται του 44%

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η ανατολική Ευρώπη. Η Λιθουανία εξασφάλισε φόρους που αντιστοιχούν στο 26% του ΑΕΠ της, ενώ άλλες χώρες με φορολογικά έσοδα κατώτερα του 30% είναι η Βουλγαρία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Σλοβακία

Η λεγόμενη φορολογική πίεση είναι επίσης αξιοσημείωτα χαμηλή στην Ιρλανδία (29%), που έλαβε διεθνή δανεισμό από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ το 2011, όμως ο νέος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει από αυτό το έτος αναμένεται να μεταβάλει την κατάσταση αυτή. 

Ένας οικονομολόγος του ινστιτούτου ερευνών Bruegel εκτίμησε πως οι αποκλίσεις οφείλονται στις διαφορές των οικονομικών μοντέλων και των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Ευρώπη, εξήγησε ο αναλυτής αυτός, "έχει διαφορετικά φορολογικά μοντέλα, με χώρες όπως η Ιρλανδία να εφαρμόζουν την αγγλοσαξονική προσέγγιση, των χαμηλών επενδύσεων στις δημόσιες υπηρεσίες και τη χαμηλή φορολογία, την ώρα που η Σκανδιναβία προσφέρει περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έναντι υψηλότερες φορολογίας". 

Αν και το φορολογικό βάρος είναι υψηλό στη βόρεια Ευρώπη, οι αριθμοί καταδεικνύουν πως η τάση είναι πτωτική. Τα φορολογικά έσοδα της Δανίας μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2000, όταν ανέρχονταν στο 49,4% του ΑΕΠ της, ενώ αυτά της Σουηδίας μειώθηκαν από το 51,5% στο 44,3% τα τελευταία 11 χρόνια. 

Ο μέσος όρος στην ΕΕ συνολικά επίσης μειώθηκε οριακά την ίδια περίοδο, στο 38,8% από 40,4% το 2000. 

Ο φόρος κεφαλαίου ανερχόταν για την περίοδο της έρευνας μόλις στο 5,5% στην Λιθουανία, αλλά στο 44,4% στην Γαλλία. Ο υψηλότερος φόρος για τις επιχειρήσεις είναι ο γαλλικός (36,1%), ενώ ο κυπριακός μαζί με τον βουλγαρικό οι χαμηλότεροι, αμφότεροι στο 10%. 

Πηγή : newsit.gr 

Υ.Γ. από Πύθων : Θυμάστε την Δανία του Νότου που έλεγε ότι θα γίνουμε ο ΓΑΠ... Καμία σχέση... Στην Ελλάδα το μοντέλο της Δανίας είναι ανεφάρμοστο, καθώς όσο αυξάνονται οι φόροι μειώνεται το κοινωνικό κράτος. Επομένως μπορούμε να γίνουμε Δανία του Νότου μόνο σε σύγκριση με την σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια. Όσο για την λατρεία του με το ΔΝΤ... Μπορεί ο χρόνος να είναι με το μέρος του, αλλά τα μαθηματικά θα τον διαψεύσουν!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Αθώοι όλοι για το «ρoζ dvd» της υπόθεσης Ζαχόπουλου

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της διακίνησης του ροζ dvd με πρωταγωνιστές τον πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρίστο Ζαχόπουλο και την άλλοτε συμβασιούχο Εύη Τσέκου.

Συγκεκριμένα οι δικαστές για νομικούς λόγους ερμηνεύοντας το νόμο για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων έκριναν αθώους τους : εκδότη Θέμο αναστασιάδη, την Εύη Τσέκου, τον δικηγόρο Χρίστο Νικολουτσόπουλο και το δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη

Επίσης οι δικαστές κατά πλειοψηφία κήρυξαν αθώα την Τσέκου και για την πράξη της απόπειρας εκβίασης σε βάρος του Ζαχόπουλου. 

Μετά την αθωωτική απόφαση η Τσέκου ξέσπασε σε κλάματα, ο δικηγόρος του Αναστασιάδη Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε για «σκευωρία που κατέρρευσε» ενώ ο δικηγόρος του Μακρυγιάννη έκανε λόγο για «μία υπόθεση που ξεκίνησε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ως κακούργημα και κατέληξε με την πανηγυρική αθώωση των κατηγορουμένων». 

Υ.Γ. από Πύθων : Χρόνο με τον χρόνο ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο βρώμικο παιχνίδι αυτών που ήθελαν να ρίξουν νωρίτερα την τότε κυβέρνηση. Οι ανεξέλεγκτες φωτιές το 2007, οι υποκλοπές, το Βατοπέδι, το ροζ σκάνδαλο του Ζαχόπουλου, η συμφωνία Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, το σχέδιο Πυθία I κ.τ.λ, αποδεικνύουν ότι τίποτα απ' όλα αυτά δεν ήταν τυχαίο. Προφανώς στην Ελλάδα ο Big Brother, κάνει πολύ καλά την δουλεία του. Ξέρει το timing που θα χτυπήσει και γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για τους πολιτικούς μας... Ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις και στο τέλος θα τους ευχαριστήσεις κιόλας για την ελεημοσύνη...
Διαβάστε περισσότερα...

Μιχαλολιάκος : "Aν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή"

«Στο δίλημμα Ελλάδα ή ευρώ εμείς απαντάμε: ναι, αν χρειαστεί, ακόμη και επιστροφή στη δραχμή για να σταματήσει η υποταγή», είναι η φράση που επέλεξε να κλείσει την ομιλία του ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Νωρίτερα ο κ. Μιχαλολιάκος προέβλεψε ότι αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές έρχεται θύελλα με σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, σύγκρουση που δεν αποκλείεται να καταλήξει στην κατάρρευση του ευρώ αλλά η Κυβέρνηση θα έχει στο μεταξύ προκαλέσει ήδη το ξεπούλημα της πατρίδας, όπως υποστήριξε. 

«Είπε ο κ. Στουρνάρας ότι αν δεν προχωρήσουμε θα επιστρέψουμε στη δραχμή και θα πάμε δεκαετίες πίσω. Μα έχουμε πάει δεκαετίες πίσω κύριε υπουργέ των Οικονομικών και εσείς μάλλον δεν το αντιλαμβάνεστε», απευθύνθηκε στον κ. Στουρνάρα ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής ο οποίος κατήγγειλε και την εκβιαστική τακτική της κυβέρνησης έναντι των βουλευτών ότι αν δεν ψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα πάρουμε τη δόση. 

Ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι «η Χρυσή Αυγή είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη η οποία αν και την υβρίζουν οι νταβατζήδες που κατευθύνουν κανάλια και φυλλάδες, παραμένει σταθερά στην τρίτη θέση». Ταυτόχρονα κατήγγειλε «ωμό εκβιασμό» και για το θέμα των απολύσεων από το δημόσιο λέγοντας ότι ξέρει υπαλλήλους με προσόντα που μπήκαν στο δημόσιο με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ αλλά κινδυνεύουν να φύγουν και την ίδια ώρα «θα μείνουν στο δημόσιο τα κομματόσκυλα που μπήκανε από το παράθυρο». 

Αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα της Μανωλάδας, ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, ότι Μανωλάδες υπάρχουν πολλές, υπάρχουν και στη σκάλα Λακωνίας που και εκεί εργάζονται μένοντας σε παραπήγματα ενώ εμβολιάζεται κόσμος ομαδικά. 

Αναφερόμενος στην αριστερά, αναρωτήθηκε αν θα κάνουν την επανάσταση εκείνοι που επισκέπτονται τον Σόϊμπλε ενώ για όσους μιλάνε για το συνταγματικό τόξο από το οποίο πρέπει να απουσιάσει η Χρυσή Αυγή, ο κ. Μιχαλολιάκος σημείωσε ότι γνωρίζει «ένα δηλητηριώδες βέλος του συνταγματικού τόξου που είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και έγινε από τα κόμματα που το συγκροτούν».
Διαβάστε περισσότερα...

Eλαφρύνονται τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας

Σε νομοθετική προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο με την οποία ελαφρύνονται τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ευτυχή κατάληξη που είχαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με την διάταξη «για ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία και ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών σε πρόσωπο που ευρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύεται σε Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα εξειδικευτούν τα κριτήρια και θα καθορίσουν τα αρμόδια όργανα και η εφαρμοστέα διαδικασία για την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή για την μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο, ή για την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, έτσι ώστε τα υπόχρεα πρόσωπα να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή του, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση των ίδιων ή των προσώπων που συνοικούν με αυτούς και τους βαρύνουν φορολογικά». 
Να σημειωθεί ότι τη σχετική ρύθμιση είχε εισηγηθεί η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

Θα πληρώσουν το «χαράτσι» και όσοι πάρουν ρεύμα έως τέλη του 2013

Νέα παγίδα στους ιδιοκτήτες ακινήτων στήνει το υπουργείο Οικονομικών που άλλαξε αιφνιδίως χτες στη Βουλή τους όρους επιβολής του Εκτάκτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων-ΕΕΤΑ, με στόχο να «πιάσει» και τα κλειστά ακίνητα που ηλεκτροδοτηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. 

Με την αρχική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, γλίτωναν το ΕΕΤΑ όσα ακίνητα δεν ηλεκτροδοτούνται την 1η Μαΐου του 2013Αυτό ίσως άνοιγε την «όρεξη» σε πολλούς να κόψουν το ρεύμα μέχρι μεθαύριο, ώστε να μην τους βάλει «στο πρόγραμμα» η ΔΕΗ. Με τροπολογία που κατέθεσε όμως την τελευταία στιγμή ο υπουργός Οικονομικών κ.Γιάννης Στουρνάρας, το ΕΕΤΑ θα επιβάλλεται και σε όσα ακίνητα ηλεκτροδοτηθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Αυτό σημαίνει ότι και αν κόψει κάποιος το ρεύμα ή αν ένα διαμέρισμα είναι κλειστό την 1η Μαΐου, αλλά πάρει ρεύμα μετά (πχ τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου) θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το χαράτσι! 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Τράπεζα Κύπρου: Στο 37,5% το «κούρεμα» καταθέσεων

Την μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Από τη μετατροπή επηρεάζονται μόνο όσοι διατηρούσαν στις 26 Μαρτίου 2013 στην Τράπεζα Κύπρου, συνολικές καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, περιλαμβανομένων δεδουλευμένων τόκων. 

Από τις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων, έχουν αφαιρεθεί τυχόν δανειακές και άλλες πιστωτικές υποχρεώσεις. 

Το υπόλοιπο χαρακτηρίζεται «υπερβάλλον» ποσό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται παράλληλα, ότι το 22,5% παραμένει προσωρινά δεσμευμένο και υπόκειται σε ολική ή μερική μετατροπή σε μετοχές της Τράπεζας Κύπρου, τάξης Α. 

Χαρακτηρίζεται ως ποσό συμπληρωματικής συνεισφοράς καταθέσεων. 

Το υπόλοιπο 30% του υπερβάλλοντος ποσού, δεσμεύεται προσωρινά και υπόκειται σε ολική ή μερική μετατροπή σε κατάθεση, κατόπιν γραπτής ειδοποίησης από την Αρχή Εξυγίανσης. 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Με 168 «ναι» υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή

Ως ένα άρθρο ψηφίστηκε με 168 «ναι», 123 «όχι» και 1 «παρών» υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η συζήτηση για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου κράτησε από το πρωί της Κυριακής έως και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, και χαρακτηρίστηκε από αρκετά έντονες αντιπαραθέσεις, κυρίως ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.  

Στην συζήτηση δεν τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, οι οποίοι βεβαίως συμμετείχαν στην ψηφοφορία. 

Το σχέδιο νόμου υπερψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ καθώς και οι προερχόμενοι από τη ΝΔ ανεξάρτητοι βουλευτές Κ.Μαρκόπουλος και Θ.Σολδάτος. Ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, είπε: «κάτι σημαίνει αυτό». 

Το νομοσχέδιο καταψήφισε το σύνολο των βουλευτών της Αντιπολίτευσης. 

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού. 

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές τα μέλη του κινήματος «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα», οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης υπερψήφισαν τις τροπολογίες που προστέθηκαν στο νομοσχέδιο, όπως και οι κ.κ. Μαρκόπουλος και Σολδάτος. 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Ναυάγιο ανοιχτά της Μεθώνης, τουλάχιστον 10 αγνοούμενοι

Τουλάχιστον 10 ναυτικοί αγνoούνται, μετά τη βύθιση φορτηγού πλοίου, ύστερα από σύγκρουση με άλλο φορτηγό πλοίο, νοτιοδυτικά της νήσου Σαπιέντζα στις νοτιοδυτικές ακτές της Μεσσηνίας, απέναντι από τη Μεθώνη.

Το φορτηγό πλοίο CONSOUTH, με σημαία Αντίκουα Μπαρμπούντα, με 16 επιβαίνοντες και κενό φορτίου συγκρούσθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες με το φορτηγό πλοίο Piri Reis, με σημαία Cook Islands και 17 άτομα πλήρωμα. Από τη σύγκρουση βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο PIRIREIS, με αποτέλεσμα και να αγνοούνται 10 άτομα από το πλήρωμά του. 

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη εκτεταμένες έρευνες από πλωτά σκάφη του λιμενικού, τέσσερα παραπλέοντα πλοία, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο C-130 και ένα ελικόπτερο. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Χρυσή Αυγή και Ένοπλες Δυνάμεις: Το δήθεν ενδιαφέρον για τους στρατιωτικούς

Απούσα από τις επιθέσεις που δέχονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή.

Η Χρυσή Αυγή και η Εθνική Άμυνα συνδέονται με τα οπλικά συστήματα αλλά καθόλου με το κυριότερο οπλικό σύστημα: τον άνθρωπο. Το προσωπικό, τα στελέχη φαίνεται να μην υπάρχουν για την Χρυσή Αυγή! Αρκεί κάποιος να μπει στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής και στην αναζήτησή της να γράψει: Εθνική Άμυνα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. 

Μεγάλες αγωνίες για τα Abrams και γενικά για τον εξοπλισμό της χώρας αλλά ούτε κουβέντα για τα όσα έχουν υποστεί τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.  

Αγωνίες μεγάλες για το πότε θα επιστρέψουν τα άρματα μάχης στις παρελάσεις και άλλα ανούσια θέματα για τους στρατιωτικούς που δεν έχουν λυμένα τα βασικά θέματα της επιβίωσής τους. 

Οι όποιες “ανώδυνες” ερωτήσεις έχουν γίνει από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, προέρχονται από έγγραφα που κατά καιρούς έχουν δημοσιοποιήσει ο ΣΥΣΜΕΔ και Ενώσεις Αποστράτων. Και βέβαια αυτό που έχει μείνει από την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής στη Βουλή είναι το πραγματικά επιτυχημένο επικοινωνιακό τέχνασμα με την μισθοδοσία του ανθυπολοχαγού, αδελφού του βουλευτή Η.Κασιδιάρη. 

Θέλετε και αριθμούς; Από τις περίπου 1200 ερωτήσεις που έχει καταθέσει η Χρυσή Αυγή μόλις οι εννέα αφορούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων σε εν ενεργεία και απόστρατους! Αυτό για να καταρριφθεί ο μύθος που παλεύουν να χτίσουν τα μέλη της ότι κοιμούνται και ξυπνούν με τους στρατιωτικούς στο μυαλό τους. 

Ποια είναι η θέση της Χρυσής Αυγής για τα τεράστια προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι στρατιωτικοί; Έχουν λύση; Έχουν πρόταση; Ενδιαφέρονται; Συμφωνούν με την λειτουργία οργάνων όπως ο ΣΥΣΜΕΔ ,έγγραφα του οποίου τώρα χρησιμοποιούν ή είναι αντίθετοι στην λειτουργία τους; Ποιο είναι το σχέδιό τους; Οι αγορές εξοπλισμών μόνο; Αυτές κάνουν έναν στρατό δυνατό μόνο ή το προσωπικό του; 

Από την μέχρι τώρα στάση τους προκύπτει ότι για τους στρατιωτικούς το σύνθημα που εκφράζει τη Χρυσή Αυγή είναι “πονάνε τα παλικάρια”; Που σημαίνει ότι ο στρατιωτικός πρέπει να υπομένει τα πάντα, ακόμη και την οικονομική εξόντωση.

Γιατί πρώτα απ΄ όλα πρέπει να βρούμε λεφτά για σφαίρες και σιδερικά και μετά να ασχοληθούμε και μ΄ αυτούς που θα τα χειρίζονται. Αν ακόμη βέβαια μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Η λογική που θέλει τον στρατιωτικό να μην μιλά και να υπομένει την όποια μείωση μισθού και αξιοπρέπειας του επιβάλουν φαίνεται ότι ταιριάζει “γάντι” στη Χρυσή Αυγή. Όχι όμως και στους στρατιωτικούς. 


Πηγή : onalert.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εισβολή της Χρυσής Αυγής σε νοσοκομείο

Άλλο ένα επεισόδιο φαίνεται ότι δημιουργήθηκε σε δημόσιο νοσοκομείο, με στελέχη της εθνικιστικής οργάνωσης.

«Εισβολή» έκαναν το πρωί της Τετάρτης 25 μέλη της Χρυσής Αυγής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι…επισκέπτες είχαν προκλητική συμπεριφορά, καθώς φωτογραφήθηκαν στην είσοδο αλλά και μπροστά από την Γυναικολογική Κλινική, χωρίς να σέβονται τους ασθενείς του νοσοκομείου. 

Όταν ρωτήθηκαν για την παρουσία τους στο νοσοκομείο, απάντησαν αρχικά ότι ήθελαν να δώσουν ρούχα και τρόφιμα σε άστεγο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. 

Όμως, μία εκ των ομάδων κατευθύνθηκε και προς το Κέντρο Αιμοδοσίας, με πηγές του νοσοκομείου να αναφέρουν ότι εξέφρασαν την επιθυμία τους για εθελοντική αιμοδοσία υπό όρους. 

Ειδικότερα, έθεσαν ζήτημα εθνικότητας, διεκδικώντας το αίμα τους να δοθεί μόνον σε Έλληνες ασθενείς, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των αρμοδίων του Κέντρου με αποτέλεσμα να μην γίνει δεκτό το αίτημα τους και να μην τους επιτραπεί να δώσουν αίμα. 

Μετά τις εξελίξεις αυτές οι εργαζόμενοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε συστάσεις και οδήγησε τα μέλη της Χρυσής Αυγής προς την έξοδο του νοσηλευτικού ιδρύματος. 

«Αν ξαναπατήσουν εδώ το πόδι τους θα φάνε ξύλο», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, Φαίη Κοσμοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα...

Μπέπε Γκρίλο: «Μέχρι το φθινόπωρο η Ιταλία θα έχει χρεοκοπήσει»

Την εκτίμησή του ότι επίκειται «χρεοκοπία» της Ιταλίας εξέφρασε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Μπέπε Γκρίλο.

«Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα τελειώσουν τα χρήματα του δημοσίου και τότε θα είναι δύσκολο να μπορούν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις» είπε ο Γκρίλο ενώ πρόσθεσε ότι «ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποτελεί τελειωμένη υπόθεση». 

Μιλώντας για την επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γκρίλο εκτίμησε ότι «αποτελεί μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η ιταλική πολιτική τάξη για να καταφέρει να επιβιώσει» και επανέλαβε την άποψή του ότι «πρόκειται για ένα πονηρό πραξικόπημα».

«Στο ιταλικό Κοινοβούλιο διατηρούν την θέση τους τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές που καταδικάσθηκαν για σοβαρά αδικήματα. Εγώ θέλω να μας κυβερνούν έντιμα άτομα, με γνώσεις και επαγγελματισμό. Υπό αυτή την έννοια, θα έβλεπα ευνοϊκά μια γερμανική εισβολή στην Ιταλία» είπε ο ηθοποιός το πολιτικό κίνημα του οποίου κατήγαγε σημαντική επιτυχία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Διαβάστε περισσότερα...

Γαλλία: Επεισόδια και δακρυγόνα μετά την έγκριση του γάμου ομοφυλοφίλων

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στο παρισινό Ανβαλίντ το βράδυ μετά την τελική υπερψήφιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών: Ομάδες συγκεντρωμένων που αντιτίθενται στο νέο νόμο συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας στους αστυνομικούς μπουκάλια και μεταλλικές μπάρες οι οποίοι και απάντησαν με δακρυγόνα.

Ο γκέι γάμος έχει αναδείξει ένα όλο και πιο «εμφανές» κύμα αντίθεσης, η οποία στρέφεται εναντίον του γάμου ομόφυλων στον ίδιο (τουλάχιστον) βαθμό που στρέφεται κατά της κυβέρνησης Ολάντ. 

Η Γαλλία έγινε η 14η χώρα που θεσμοθετεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες η χώρα στην οποία τελικά το μέτρο συνοδεύτηκε με τις περισσότερες αντιδράσεις -οι αντιδιαδηλώσεις ήταν, αντιθέτως με ό,τι συνέβαινε στις υπόλοιπες χώρες, εξίσου έντονες με τις διαδηλώσεις υπέρ του γκέι γάμου. 

Από νωρίς όμως, στην αντίθεση στον γκέι γάμο -τον οποίο εμφανίζεται σταθερά να υποστηρίζει η πλειονότητα των Γάλλων- είχε μπλεχτεί η «δυσφορία» εναντίον του Φρανσουά Ολάντ. Στα συνθήματα των αντιδιαδηλώσεων δεν είναι πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσει κανείς εάν στόχος είναι οι γάμοι ομοφυλόφιλων ή ο γάλλος πρόεδρος. 

Η διαμάχη επισφραγίστηκε στο Παρίσι τη νύχτα μετά το τελικό «ναι» της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ (τοπική ώρα) δεν είχαν απομακρυνθεί οι συγκεντρωμένοι στο Ανβαλίντ και ομάδα πιο «θερμόαιμων» άρχισε να επιτίθεται φραστικά αρχικά στην αστυνομία και έπειτα πετώντας τους μπουκάλια και τενεκεδάκια. 

H κλιμάκωση ήρθε όταν οι συγκεντρωμένοι πήραν μεταλλικές μπάρες και ξύλα από κοντινό εργοτάξιο και η αστυνομία γρήγορα απάντησε με δακρυγόνα. Ανάμεσα στην ομάδα που ξεκίνησε τα επεισόδια ήταν, σύμφωνα με τη Le Monde, μερικές δεκάδες με καλυμμένα πρόσωπα. Οι διαδηλωτές, μερικοί εκ των οποίων επιτέθηκαν και εναντίον δημοσιογραφικών συνεργείων, απομακρύνθηκαν τελικά μία ώρα και πλέον αργότερα. 

Πηγή : tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες κατά του άνδρα που κατηγορείται ότι έστειλε επιστολή με τοξικές ουσίες στον Ομπάμα

Oι αμερικανοί εισαγγελείς απέσυραν τις κατηγορίες κατά του 47χρονου Πολ Κέβιν Κέρτις από το Μισισιπή, ο οποίος θεωρείτο ύποπτος για την επιστολές ρικίνης που εστάλησαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ένα Γερουσιαστή.

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση ο Κέρτις αφέθηκε ελεύθερος από τις φυλακές του Μισισιπή όπου και κρατούνταν. 

Όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς «η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως», χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Θετικό το Ευρωκοινοβούλιο στο "κούρεμα" καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Θετικά διακείμενο φέρεται το Ευρωκοινοβούλιο στο «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που προβλέπεται στο σχέδιο οδηγίας για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών στην Ε.Ε. (bail-in). Όπως δήλωσε ο Γκ. Χόκμαρκ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το bail-in, οι μεγαλοκαταθέτες δεν θα προστατεύονται με βάση τις προτάσεις που εξετάζονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει «σαφής εξαίρεση για όλες τις καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει προσχέδιο οδηγίας για το πώς θα κατανέμονται οι ζημίες των τραπεζών και απαιτείται πλέον η έγκριση από τις κυβερνήσεις των «27» και το Ευρωκοινοβούλιο.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο

Με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 520 εκατ. ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά την υστέρηση κατά 348 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αποτυπώνουν τα προβλήματα στο «μέτωπο» των εσόδων. Τους τρεις πρώτους μήνες του έτους τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους εμφάνισαν «τρύπα» 506 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, με το μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» να προέρχεται από τις εισπράξεις του ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα σημάδια κόπωσης αρχίζουν να εμφανίζουν και οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους, με τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων να κινούνται κάτω από τον στόχο. 

Ωστόσο, η υστέρηση κατά 348 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα έσοδα προ επιστροφών φόρων τους τρεις πρώτους μήνες του έτους καλύφθηκε πλήρως από την υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 1,1,75 δισ. ευρώ, το «πάγωμα» επιστροφών φόρων ύψους 467 εκατ. ευρώ, τη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 671 εκατ. ευρώ, οδηγώντας τελικά σε πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2,338 δισ. ευρώ. Βελτιωμένο έναντι των προβλέψεων εμφανίζεται και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,354 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 4,185 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους απορρόφησαν 3,731 δισ. ευρώ ή το 29,6% της ετήσιας επιχορήγησής τους. Είναι ενδεικτικό πως το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει λάβει κιόλας το 47,7% του συνολικού κονδυλίου για το 2013, ο ΟΑΕΕ το 39,2% και το ΙΚΑ το 30,3%. Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του πρώτου τριμήνου αποκαλύπτουν το έντονο πρόβλημα που καταγράφεται στο «μέτωπο» των εσόδων καθώς δείχνουν απώλειες: 

- 217 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Εισπράχθηκαν 3,355 δισ. ευρώ από ΦΠΑ έναντι στόχου 3,571δισ. ευρώ. Επιμέρους το υπουργείο Οικονομικών έχασε 126 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 35 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ καπνού. 

- 350 εκατ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης. Εισπράχθηκαν 1,886 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,235 δισ. ευρώ. Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 144 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο, ενώ οι εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν μειωμένες κατά 134 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο. Με την κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει πτώση άνω του 60% οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων βρίσκονται κάτω του στόχου. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 60 στα 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο όχι μόνο δεν έφερε στα ταμεία του Δημοσίου τα προβλεπόμενα έσοδα αλλά στο πρώτο τρίμηνο εισπράχθηκαν 55 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Συγκεκριμένα, στα δημόσια ταμεία εισέρρευσαν 1,038 δισ. ευρώ έναντι στόχου εισπράξεων 1,093 δισ. ευρώ. 

- 22 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων. 

- 10 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων. 

Στον αντίποδα υψηλότερα του στόχου κινήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους περιουσίας. Συνολικά ανήλθαν σε 708 εκατ. έναντι στόχου 607 εκατ. ευρώ. Αυξημένα είναι και τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που διαμορφώθηκαν σε 1,049 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,009 δισ. ευρώ. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Σεραφείμ : "Η Χρυσή Αυγή στηρίζει τον παγανισμό"

Σφοδρή επίθεση στην Χρυσή Αυγή εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, λέγοντας ότι υποστηρίζει τις λατρείες που στρέφονται ενάντια στον χριστιανισμό, οι οποίες συνδέονται με ανθρωποθυσίες και μαγικές τελετουργίες.

Την οργισμένη αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, υπέρ της αρχαίας θρησκείας καθώς και οι πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης γιόρτασε το χειμερινό ηλιοστάσιο.

"Αγνοούν ότι στην αρχαία θρησκεία επιβίωσαν φετιχιστικά και τοτεμικά υπολείμματα πρωτογόνων θρησκευτικών αντιλήψεων, μαγικές τελετουργίες, οργιαστικές μυστηριακές λατρείες, ανθρωποθυσίες καθώς και λατρείες τερατόμορφων όντων; 

Αναμένομε την απάντησή τους διότι άλλως είναι το ίδιο επικίνδυνοι για το γένος των Ελλήνων όπως και ο εκ της ιδίας πηγής των διεθνών τραπεζιτών αναβλύζων έτερος πόλος του δήθεν διαφωτισμού εκφραζόμενος δια του αντιχριστιανικού μένους του ΣΥΡΙΖΑ" είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Μάλιστα, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος δήλωσε πως αισθάνεται περισσότερο Έλληνας παρά Χριστιανός, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Crash, ενώ όταν ρωτήθηκε πως βλέπει την αρχαία ελληνική θρησκεία, απάντησε πως τη σέβεται και πως στη Χρυσή Αυγή πιστεύουν στην ανεξιθρησκεία. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΙΚ : Πολλαπλά ωφελημένο το Δημόσιο από την πώληση του ΟΠΑΠ

Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο, ενώ η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής: 

«Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους. Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν. Όμως, η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά. 

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ προκαλούν τον λαό με ανυπόστατα ψεύδη. Η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ. Επί τέσσερις μήνες, τα στοιχεία της εταιρίας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Το 10ετές πλάνο της εταιρίας αναρτήθηκε στο Internet, οι συμμετέχουσες εταιρίες είχαν ανεξάρτητους συμβούλους, εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο για έλλειψη στοιχείων. Ανεξάρτητοι εκτιμητές αποτίμησαν όλες τις συνθήκες εξέλιξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον. Όλα όσα έπρεπε να ληφθούν υπόψη ήταν στο Internet, στις ερμηνευτικές απαντήσεις τόσο της εταιρίας όσο και του ΤΑΙΠΕΔ. 

Τελικά, πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες τους, αλλά από τους κανόνες της αγοράς. Και οι κανόνες αυτοί τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα. 

Από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο. Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα. 

Για τη χρήση του 2012, το Δημόσιο θα εισπράξει, το Μάιο του 2013, 112 εκατ. ευρώ φόρο και 62 εκατ. ευρώ μέρισμα από το 34% που κατέχει. Για το 2013, με το ειδικό φορολογικό καθεστώς, εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. ευρώ ΜΟΝΟ για το πρώτο τρίμηνο

Αυτή η απλή αριθμητική δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα μοντέλα Βόρειας Κορέας. Και ασφαλώς ο λαϊκισμός και η οπισθοδρομική κρατικιστική αντίληψη έχουν τα όριά τους» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.» 

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Νεοναζιστική προπαγάνδα στο σχολείο

Γίνεται σε μορφή μουσικού CD. Οι νεοναζιστές χρησιμοποιούν ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία χιπ-χοπ και ροκ. Η απάντηση; «Δεν γουστάρω τους Ναζί» με 130.000 κλικς στο facebook.

Βλέποντας σλόγκαν όπως «αναζητήστε την περιπέτεια» και φωτογραφίες περιπατητών στις Άλπεις νομίζει κανείς ότι πρόκειται για διαφημιστικό τουριστικό φυλλάδιο. Όμως από την άλλη πλευρά είναι κολλημένο ένα cd. To εκδίδουν οι Νέοι Εθνικοσοσιαλιστές, μια οργάνωση νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος NPD. O τίτλος του «CD για το σχολείο: η νεολαία στη Γερμανία, το μέλλον μπροστά».
Νεοναζιστές με «κουλ» μανδύα

Από το 2004 το ακροδεξιό κόμμα δίνει δώρο αυτό το CD κυρίως σε ανήλικους μαθητές. Από το 2012 πωλείται μέσω του διαδικτύου και μοιράζεται από μαθητές στη Γερμανία. Υπάρχουν τραγούδια με τίτλους όπως «Εθνικό και Κοινωνικό», «Σάλπισμα για Εξέγερση» και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου του κόμματος Αντρέας Κνάπε. Το NPD εμφανίζεται κουλ, νεανικό και διαδικτυακό.

Στις 13 του περασμένου Μαρτίου το συγκεκριμένο CD απαγορεύτηκε με την αιτιολογία ότι αποπροσανατολίζει κοινωνικά και ηθικά και ότι εξυμνεί τον εθνικοσοσιαλισμό. 40.000 κομμάτια μοιράστηκαν σε σχολεία πριν την απαγόρευση, σύμφωνα με στοιχεία του κόμματος, 1000 από αυτά σε σχολεία του Βερολίνου. Η Ιζαμπέλα Κάλμπιτζερ από την υπηρεσία προστασίας του Συντάγματος θεωρεί τον αριθμό υπερβολικό, ωστόσο προειδοποιεί για το φαινόμενο. «Πρέπει να προσέχουμε» λέει. «Η μουσική δεν είναι το μόνο μέσο προσέλκυσης των νέων στη νεοναζιστική ιδεολογία. Αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να ανοίξει την πόρτα προς τα εκεί μέσα από ακούσματα ενός κουλ συγκροτήματος».

«Μεταφέρει συναισθήματα»

Η νεολαία είναι μια κοινωνική ομάδα στην οποία στοχεύσει το NPD. Το κόμμα συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά στις ηλικίες ανάμεσα στα 18 και τα 25. Το 2011, στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών βουλευτών στο Βερολίνο, από τη δεύτερη ψήφο των εκλογέων πήρε ποσοστό του 3,5% από αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε νέους ανθρώπους για την πολιτική και να τους πάρουμε με το μέρος μας», λέει ο Γιούλιαν Μονάκο, μέλος τους NPD. «Η μουσική ενδείκνυται γιατί μεταφέρει πολιτικά μηνύματα που συνδέονται με συναισθήματα», προσθέτει. Επειδή τέτοια CD απαγορεύονται μέσα στο σχολείο, το NPD τα μοιράζει έξω από τα σχολεία ή σε άλλες εισόδους.

Ο Ντένις Μάντερ από την ομάδα εκπροσώπησης σχολείων του κρατιδίου του Βερολίνου περιγράφει το σοκ ορισμένων μαθητών από τον τρόπο που τους προσέγγισε το κόμμα και την πίεση που νιώθουν.

Νεοναζιστικό ροκ

«Στον ενημερωτικό γύρο που κάναμε ήρθαμε σε επαφή με φασιστική μουσική και φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά» λέει ο Μάντερ. «Βρήκαμε ηλεκτρονική μουσική με στοιχεία χιπ-χοπ και ροκ. Είναι πραγματικά επικίνδυνο το ότι οι μαθητές δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τα νεοναζιστικά στοιχεία της ροκ, γιατί είναι συγκεκαλυμμένα, παρουσιασμένα έξυπνα. Η εμπειρία μας έδειξε ότι οι μαθητές δυσκολεύονται όλο και περισσότερο όταν πρόκειται για κλασική περίπτωση νεοναζιστικής μουσικής».

Η Διαφώτιση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της νεοναζιστικής προπαγάνδας στα σχολεία. Υπάρχει και μια άλλη πρωτοβουλία υπό τη μορφή CD με τον τίτλο «Δεν γουστάρω τους ναζί» με δημοφιλή συγκροτήματα και βίντεοκλιπς. Η ψηφιακή στρατηγική προσέλκυσης νέων δεν φαίνεται να «βγαίνει» στο νεοναζιστικό κόμμα NPD. Το δείχνουν οι αριθμοί. Στο facebook όσοι έχουν κάνει like στη σελίδα «Δεν γουστάρω τους ναζί» έχουν φτάσει τις 120.000. Η αντίστοιχη των νεοναζιστών φτάνει μόλις τις 6.000. Παρόλα αυτά το NPD ετοιμάζει μεγάλη εκστρατεία με CD για τις βουλευτικές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. 


Πηγή : skai.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σύροι αντάρτες απήγαγαν τον Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Θύματα απαγωγής έπεσαν τη Δευτέρα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γρηγορίου. Όπως μετέδωσε το Reuters, οι δύο ιεράρχες απήχθησαν από ένοπλους αντάρτες στη διαδρομή προς το Χαλέπι, όπου κατευθύνονταν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής. Για την απαγωγή του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Γρηγορίου ενημερώνεται συνεχώς ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο που βρίσκεται στις Βρυξελλες, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωσή τους. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος ανέφερε ότι ήδη τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο ΥΠΕΞ είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη-αδελφό του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου-τον οποίο διαβεβαίωσαν για την αμέριστη συμπαράσταση της ελληνική κυβέρνησης καθώς και για τις ενεργειες που είναι ήδη σε εξέλιξη. 

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων. 

Κατά τη σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει του ομολόγους του. 

«Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος είναι σε συνεχή επαφή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενημερώνεται συνεχώς για την εξέλιξη της κατάστασης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Πηγή : ΝΕΤ, ΑΜΠΕ, Reuters
Διαβάστε περισσότερα...

Βοστόνη: Αντιμέτωπος μέχρι και με την θανατική ποινή ο βασικός ύποπτος

Κατηγορίες για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής, οι οποίες, σε περίπτωση καταδίκης, μπορεί να ισοδυναμούν με θανατική ποινή, απαγγέλθηκαν την Δευτέρα ενάντια στον 19χρονο βασικό ύποπτο για τη διπλή έκρηξη στο μαραθώνιο της Βοστόνης, μαζί με το νεκρό αδελφό του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. 

Ο Τσαρνάεφ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για κακόβουλη καταστροφή περιουσίας με φονικά εκρηκτικά, σημειώνει το υπουργείο. 

Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε επάνω από το κρεβάτι του 19χρονου, στο νοσοκομείο Beth Israel Deaconess της Βοστόνης, όπου και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

Διαβάστε εδώ περισσότερα
Διαβάστε περισσότερα...

Προφυλακιστέοι για την Νέα Μανωλάδα (vid)

Στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Πύργου πέρασαν τη νύχτα ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας φράουλας και οι τρεις επιστάτες - «πιστολέρο» και σήμερα το πρωί θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και μετά από πολύωρη απολογία, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για την ένοπλη επίθεση κατά των αλλοδαπών εργατών γης που απασχολούσε στη Μανωλάδα ο 57χρονος ιδιοκτήτης φυτείας με φράουλες.



Βαρύ κατηγορητήριο 

Το κατηγορητήριο είναι βαρύ και για τους τέσσερις. Εναντίον των τριών συλληφθέντων επιστατών η εισαγγελέας Αμαλιάδος έχει ασκήσει ποινικές διώξεις, για εμπορία ανθρώπων κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Ο ιδιοκτήτης της φυτείας φράουλας στην οποία απασχολούνταν οι μετανάστες κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση. 

Οι δράστες ενώπιον των ανακριτικών αρχών εμφανίστηκαν αμετανόητοι για την ενέργειά τους. Σύμφωνα πληροφορίες από τους δικηγόρους των επιστατών, από τους τρεις δράστες μόνον ο ένας παραδέχθηκε ότι πυροβόλησε και μόνον δύο φορές στο έδαφος, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να γίνει ζημιά. Ο δικηγόρος των δυο κατηγορουμένων παρατήρησε ακόμη ότι δεν ευθύνονται οι επιστάτες-κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών, δήλωση που σύμφωνα με νομικούς κύκλους δείχνει προς την πλευρά του 57χρονου ιδιοκτήτη. 

Ο τρίτος δράστης, σύμφωνα με το συνήγορό του, δήλωσε ότι αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και υποστήριξε ότι οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά. 

Η αστυνομία από την πλευρά της αναφέρει στη δικογραφία κατηγορηματικά ότι πυροβολούσαν και οι τρεις και μάλιστα επανειλημμένως και αδιακρίτως επί είκοσι λεπτά, τραυματίζοντας πάνω από 30 εργάτες. 

Πηγή : real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αύξηση έως και 40% στις κρατήσεις από Αυστριακούς τουρίστες

Έως και 40% υπολογίζει την αύξηση στις φετινές κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, όπως δηλώνει ο διευθυντής του μεγάλου Αυστριακού ταξιδιωτικού οργανισμού «Ruefa» Βάλτερ Κραλ στην Αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung. «Αν και δεν έχει έλθει ακόμη το καλοκαίρι, ωστόσο ο τομέας του τουρισμού στην Ελλάδα ήδη λάμπει όσο ποτέ εδώ και πολύ καιρό», τονίζεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα της εφημερίδας με τίτλο «Και πάλι ζήτηση για την Ελλάδα», που είναι αφιερωμένο στην εντυπωσιακή αύξηση φέτος στις Αυστριακές κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα, η οποία επανέρχεται στην κορυφή των προτιμήσεων των Αυστριακών τουριστών. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπειτα από τις μειώσεις την περασμένη χρονιά, φέτος συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Ελλάδα επανέρχεται στις προτιμήσεις των τουριστών και όπως δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, αναμένεται μια άνευ προηγουμένου «επέλαση» Ευρωπαίων, που «διψούν για ήλιο», με τις προβλέψεις να ανεβάζουν σε 17 εκατομμύρια τους ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα εφέτος. Όπως δηλώνει ο Βάλτερ Κραλ, η αύξηση στις κρατήσεις ανέρχεται στο 40% σε σχέση με πέρσι, φθάνοντας στα επίπεδα του 2010, που ήταν μια καλή χρονιά για την Ελλάδα. 

Ο ίδιος τονίζει, ότι η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα έχει επιστρέψει, καθώς πέρσι επικρατούσε ανασφάλεια ως προς την επάρκεια τροφίμων, όμως έχει διαπιστωθεί πως τίποτε δεν συνέβη και οι ανησυχίες ήταν υπερβολικές. Εκτιμά δε, ότι φέτος θα γίνει ένας ενδιαφέρον «αγώνας δρόμου» για την πρώτη θέση στον θερινό τουρισμό ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισπανία. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook Austria Ιωάννης Αφουκατούδης επισημαίνει σε δηλώσεις του, ότι φέτος δεν υπάρχουν αρνητικές ειδήσεις και άσχημες εικόνες από την Ελλάδα, κάτι που εμπνέει ασφάλεια στις οικογένειες, ενώ τονίζει πως οι αυξήσεις κινούνται σε υψηλά διψήφια ποσοστά. 

Στο δημοσίευμα της Kleine Zeitung υπογραμμίζεται, ότι αντιδρώντας στην κρίση, οι Έλληνες ξενοδόχοι έχουν μειώσει τις τιμές, ανεβάζοντας συγχρόνως το επίπεδο της ποιότητας των υπηρεσιών, ενώ ένας επιπλέον λόγος για την αυξημένη ζήτηση είναι και το γεγονός των προσφορών σε πτήσεις από Βιέννη και Γκρατς, με το οποίο για παράδειγμα συνδέονται απευθείας το καλοκαίρι εννέα προορισμοί σε δέκα Ελληνικά νησιά. Πέραν της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω ή της Κέρκυρας, μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν φέτος και άλλα μικρότερα νησιά. Υπενθυμίζεται, ότι κατά μέσο όρο περισσότεροι από 500.000 Αυστριακοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα, ενώ η Αυστρία σε αναλογία με τον πληθυσμό των 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων της βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

Κλικ στο σκίτσο της ημέρας

Διαβάστε περισσότερα...

Κύπρος : Στο 27,5% το κούρεμα

Κούρεμα 27,5% συμφώνησαν η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα σε πολλές από τις πλήρεις εξαιρέσεις, που είχαν δοθεί στα αρχικά διατάγματα για τις δύο μεγάλες τράπεζες.

Στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής. 

Σε επιστολή, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν. 

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης. 

Με την προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα. 

Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων. 

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών. 

Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως. 

Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια «κουρέματα» οι πρώτες 100 χιλ. ευρώ. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Στον ανακριτή οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας

Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή Αμαλιάδας οι τρεις συλληφθέντες, που κατηγορούνται για την επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Πρόκειται για τους επιστάτες της καλλιέργειας φράουλας, ηλικίας 21, 27 και 39 ετών, οι οποίοι φέρονται ως δράστες του αιματηρού περιστατικού στη Νέα Μανωλάδα. 

Η εισαγγελέας Αμαλιάδος έχει ασκήσει εναντίον τους ποινικές διώξεις για εμπορία ανθρώπων κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, για ηθική αυτουργία στην απόπειρα, για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία. 

Σε ό,τι αφορά την πλευρά των κατηγορουμένων, ο δικηγόρος του 39χρονου υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης τους αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και πρόσθεσε ότι οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά. 

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του 21χρονου και του 27χρονου, ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να γίνει ζημιά. Ακόμη υποστήριξε ότι δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών. Για τις συνθήκες της σύλληψης των δύο εκ των τριών σημείωσε ότι, ο ίδιος είχε ενημερώσει την Αστυνομία, πως επρόκειτο να παραδοθούν, αλλά ακολούθησε η σύλληψη μέσα στο γραφείο του. 

Τη Δευτέρα προκείται να απολογηθεί στον ανακριτή Αμαλιάδας και ο επιχειρηματίας που εκμεταλλευόταν τις καλλιέργειες φράουλας, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Πύργου. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Σε ενιαίο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα

Σε ενιαίο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Περιλαμβάνει τις διατάξεις για το Δημόσιο, το τέλος ακινήτων, την εξόφληση Εφορίας και Ταμείων.

Ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να «περάσει» τον νόμο - σκούπα που θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκταμίευση του συνόλου των δόσεων που εκκρεμούν μέχρι σήμερα άλλα και εκείνες που είναι προγραμματισμένες να καταβληθούν μέσα στον Μάιο, ήτοι 12 δισ. ευρώ στο σύνολό τους

Ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος, μετά από εντολή του πρωθυπουργού έχει ειδοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αναμένει μέχρι την Πέμπτη να του έχουν παραδώσει όλα τα σχετικά κείμενα, έτσι ώστε να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα «περάσει» από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Εάν τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση -μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη- να ζητήσει την ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένο να διακόψει τις εργασίες της, λόγω των εορτών του Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων. 

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να «περάσει» από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα όλες οι δράσεις. Ο νόμος - σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις : 

1. Για όλα τα θέματα του Δημοσίου και συγκεκριμένα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επίορκους, τη διαδικασία καταργήσεων -συγχωνεύσεων οργανισμών, τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά τις απολύσεις- προσλήψεις και την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας, εκείνων που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις. 

2. Για την παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη μείωση κατά 15% στο χαράτσι. 

3. Για την ένταξη στον φόρο οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου. 

4. Για τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις. 

5. Για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων». 

6. Για τα θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. 

7. Για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. 

Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τότε το οικονομικό επιτελείο θα χρησιμοποιήσει ως «όπλο» την εξέλιξη αυτή προκειμένου να διεκδικήσει την καταβολή μέσα στον Μάιο, του συνολικού ποσού των 12 δισ. ευρώ. 

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει προβλέπει ότι η αρχή θα γίνει στις 29 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το EuroWorking Group και όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ

Στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα εξεταζόταν η εκταμίευση 4,2 δισ. ευρώ όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την καταβολή των δόσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. 

Όμως, «πηγές» από τις Βρυξέλλες αλλά και από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην Ελλάδα, εντός του Μαΐου, «διπλή» δόση ύψους 7,4 δισ. ευρώ από το Eurogroup. 

Δηλαδή, στα 4,2 δισ. ευρώ να προστεθούν και 3,2 δισ. ευρώ, που αναλογούν στη συνεισφορά του Ταμείου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. 

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες «πηγές», επειδή η καταβολή του πρώτου τριμήνου καθυστέρησε ήδη και οι ανάγκες της Ελλάδας σε χρήματα θα αυξηθούν τον Μάιο, το Eurogroup ενδέχεται να αποφασίσει την καταβολή διπλής δόσης ύψους 7,4 δισ. ευρώ

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το τμήμα της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος που αναλογεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Όπως έχει γνωστοποιήσει ο Π. Τόμσεν, το Δ.Σ του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου προκειμένου να αποφασίσει την αποδέσμευση 1,8 δισ. ευρώ

Πηγή : ethnos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η αστυνομία συνδέει την επίθεση στο ΜΙΤ και στο μαραθώνιο

Και επίσημα συνδέει πλέον η αστυνομία τις επιθέσεις της Δευτέρας στο μαραθώνιο της Βοστόνης με αυτές στο πολυτεχνείο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης (που βρίσκεται στη Βοστόνη).

Ο ένας εκ των δυο υπόπτων δραστών στο ΜΙΤ, αυτός που φέρεται να χτύπησε μέσα στο campus θεωρείται νεκρός και – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- είναι ο άνδρας με το μαύρο καπέλο που φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε το FBI για τις επιθέσεις στο μαραθώνιο. 

Oι δυο ύποπτοι για τις επιθέσεις σε ΜΙΤ και μαραθώνιο, ο δεξιός είναι νεκρός. 

Ο άλλος νεαρός, αυτός με το καπέλο, φέρεται να χτύπησε δεύτερο αστυνομικό στο Watertown. Αυτός με το λευκό καπέλο διαφεύγει της σύλληψης. 

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνος και οπλοφορεί. Μάλιστα, οι αρχές τονίζουν ότι στους δρόμους της Βοστόνης υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι δεν έχουν πυροδοτηθεί και καλεί τον κόσμο στην περιοχή του Watertown να παραμείνει στα σπίτια του. 

Η αστυνομία είχε δώσει νωρίτερα - προτού συνδέσει τις δυο επιθέσεις- τα ονόματα των δυο ανδρών με τα καπέλα που θεωρούνταν ύποπτοι για τις επιθέσεις στο μαραθώνιο. 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι επειδή οι πληροφορίες αυτές είναι της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα εφόσον γίνουν σχετικές ανακοινώσεις από την αστυνομία. 

Πηγή : news.gr
Διαβάστε περισσότερα...

«Δεν είμαι τρομοκράτης!»

Με δάκρυα στα μάτια παρακάλεσε την αστυνομία να τον βοηθήσει να καθαρίσει το όνομά του, όταν η εφημερίδα New York Post δημοσίευσε φωτογραφία του να στέκεται ανάμεσα στο πλήθος και να παρακολουθεί τον Μαραθώνιο στη Βοστόνη, χαρακτηρίζοντάς τον ως πιθανό ύποπτο για τη διπλή βομβιστική επίθεση. Ο 17χρονος Μαροκινός Sulahaddin Barhoum είδε τη φωτογραφία του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και του κόσμου και όλοι να τον κατηγορούν για την αιματηρή επίθεση. Μιλώντας στην Daily Mail επέδειξε μία δεκάδα μεταλλίων τα οποία κέρδισε τρέχοντας σε αγώνες δρόμου, καθώς είναι και ο ίδιος αθλητής και βρέθηκε στον Μαραθώνιο για να παρακολουθήσει μαζί με τον προπονητή του τον αγώνα δρόμου. 

Πριν από τέσσερα χρόνια ο 17χρονος αθλητής μετακόμισε στις ΗΠΑ με την οικογένειά του, ευελπιστώντας σε μία καλύτερη ζωή. "Αργά το βράδυ φίλοι άρχισαν να μου τηλεφωνούν και να μου στέλνουν email λέγοντάς μου ότι η φωτογραφία μου είναι παντού στο internet ότι ήμουν ύποπτος για τις βόμβες στη Βοστόνη. Τρομοκρατήθηκα, δεν έχω μπλέξει ποτέ σε οτιδήποτε και φοβήθηκα για την ασφάλειά μου. Στη 1.30 τα ξημερώματα τηλεφώνησα σ' έναν φίλο να με πάει στο αστυνομικό τμήμα, μπήκα στον προθάλαμο και τους είπα ότι πιστεύω πως με αναζητεί το FBI. Δεν ήξεραν τι να με κάνουν. Είχα μαζί μου τα χαρτιά μου και τους έδειξα και τον αριθμό κοινωνικής μου ασφάλειας ώστε να με ελέγξουν. Δεν με πήγαν καν σε ιδιωτικό δωμάτιο. Έκαναν κάποια τηλεφωνήματα και μου είπαν ότι είμαι ελεύθερος να φύγω", λέει στην εφημερίδα. 

Όπως προσθέτει: "Έμεινα εκεί 25 λεπτά και φοβόμουν πολύ κι ακόμη φοβάμαι. Η φωτογραφία μου είναι παντού στο internet και ανησυχώ μήπως κάποιος τρελός μου επιτεθεί εμένα και της οικογένειάς μου. Έχω δύο μικρές αδερφές, τριών κι επτά χρονών, κι έναν 15χρονο αδερφό. Δεν έχουμε καμία προστασία". 

Ο Sulahaddin και ο "ήρωάς" του προπονητής εντοπίστηκαν από τις κάμερες ασφαλείας να κινούνται κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου πριν από τις εκρήξεις. Ο προπονητής που είναι γύρω στα 30 φορούσε ένα λευκό τζόκεϊ καπέλο κι ένα μαύρο τζάκετ, ενώ ο 17χρονος Μαροκινός φορούσε μία μπλε αθλητική φόρμα. Και οι δύο κρατούσαν σακίδια που φαίνονταν βαριά και κινούνταν διαρκώς για να πιάσουν καλύτερη θέση. "Ήμασταν εκεί να παρακολουθήσουμε τους ταχύτερους δρομείς" τονίζει ο νεαρός αθλητής που έχει εκπροσωπήσει πολλάκις το σχολείο του σε αγώνες στίβου στη Δυτική Βοστόνη. "Μετακινούμασταν προσπαθώντας να βρούμε καλύτερη θέση. Αυτή ήταν η πρώτη μου φορά που πήγα σε μαραθώνιο. Συνήθως τον βλέπω από την τηλεόραση. Καθώς οι ταχύτεροι έφθαναν στο τέρμα προσπαθήσαμε να πιάσουμε καλύτερη θέση καθώς είχε πολύ κόσμο. Σκοπεύουμε να τρέξω στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης τον Νοέμβριο και ήθελα να δω από κοντά τον αντίστοιχο της Βοστόνης. Φύγαμε όταν οι πρώτοι δρομείς τερμάτισαν, περίπου δύο ώρες πριν εκραγούν οι βόμβες. Μετά πήγα σπίτι με το μετρό και η μαμά μου προσπαθούσε να με βρει να βεβαιωθεί ότι είμαι καλά γιατί είχαν γίνει οι εκρήξεις" δικαιολογείται ο έφηβος Μαροκινός. 

Κι εξηγεί πώς έμαθε ότι είναι ύποπτος: "Γύρω στις 9.30 το βράδυ άρχισαν να μου γράφουν μηνύματα στο Facebook οι φίλοι μου. Πήρα 204 μηνύματα. Όλοι μου έλεγαν πως με δείχνουν ως ύποπτο".

Φεύγοντας από το σπίτι ο Sulaheddin μπήκε στο Facebook προσπαθώντας να καθαρίσει το όνομά του "Πηγαίνω αμέσως στο δικαστήριο. Πράγματι είναι αλήθεια. Θα δείτε ότι δεν έχω κάνει κάτι" κι όταν επέστρεψε έγραψε "Πίσω στο σπίτι! Όλα είναι ψέματα αλλά ο Θεός είναι μαζί μου". 

Χθες βράδυ το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ανδρών που αναζητούνται για ανάκριση. Πηγές τόνισαν στο site, Reddit ότι ο άνδρας με την μπλε φόρμα είναι ένας 17χρονος αθλητής που είναι φίλος με τον άνδρα που βρισκόταν πίσω του κι άλλοι ότι δεν γνωρίζονται καν. Ωστόσο, το όνομά του αποκαταστάθηκε και οι φίλοι του τον στήριξαν διαδικτυακά. Ο Μαροκινός αθλητής έκανε ιδιωτικό το προφίλ του στο Facebook κι επισήμως ειπώθηκε ότι οι δύο άνδρες, ο νεαρός με την μπλε φόρμα κι ο άνδρας με το λευκό καπέλο, δεν θεωρούνται ύποπτοι. 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες της Μανωλάδας

Εντοπίστηκαν το πρωί της Παρασκευής και συνελήφθησαν οι τρεις επιστάτες που πυροβόλησαν εναντίον των μεταναστών, οι οποίοι διεκδίκησαν τα χρήματα για την εργασία τους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 39χρονο και έναν 27χρονο, εις βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης. 

Την Παρασκευή συνελήφθη ακόμη ένας 38χρονος για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως φαίνεται παρείχε κατάλυμα στους καταζητούμενους επιστάτες. 
Την Πέμπτη, είχε συλληφθεί ένας άλλος 38χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη εγκληματία, καθώς όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα για χρονικό διάστημα κάποιων ωρών παρείχε κατάλυμα σε δύο από τους τρεις καταζητούμενους επιστάτες, οι οποίοι είναι φίλοι του. 

Ένας εκ των επιστατών, ο 27χρονος, έχει παρελθόν με παρόμοια βίαιη ενέργεια σε βάρος αλλοδαπού, στην ίδια περιοχή. Η υπόθεση αυτή δεν έχει εκδικαστεί ακόμη.

Προκειμένου να διερευνηθεί εάν οι τρεις επιστάτες εμπλέκονται και σε άλλες ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών, κλιμάκιο του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ασφαλειας Αττικής βρίσκεται στη Μανωλάδα.

Η δικογραφία που σχηματίζεται για τους πυροβολισμούς εις βάρος των μεταναστών αφορά σε κακουργηματικά αδικήματα, ενώ για τον επιχειρηματία-καλλιεργητή φράουλας, έναν 57χρονο, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στη Λάππα Αχαΐας, οι κατηγορίες είναι ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Πηγή

Διαβάστε περισσότερα...

Βοστόνη: Σύλληψη υπόπτου για τη δολοφονία αστυνομικού (vid)

Πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν στους δρόμους γύρω από το MIT, καθώς είναι σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη που σκότωσε αστυνομικό του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Ένας άνθρωπος τραυματίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από σφαίρα την ώρα που βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση ανθρωποκυνηγητού μετά τον φόνο του αστυνομικού στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. 

Τα πυρά και οι εκρήξεις ακούγονταν από την περιοχή του Γουότερτάουν, βόρεια του πανεπιστημίου. "Ακούστηκαν εκρήξεις, και μάλλον επρόκειτο για χειροβομβίδες", δήλωσε ένας κάτοικος. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC-WJAR προέβαλε εικόνες όπου ένα άνδρας φαίνεται να έχει συλληφθεί, καθηλωμένος στο έδαφος περικυκλωμένος από αστυνομικούς (φωτό). 

Δείτε το βίντεο :
Διαβάστε περισσότερα...

Η.Π.Α : Νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου ένας αστυνομικός του Tεχνολογικού Iνστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT)

Ένας αστυνομικός του Tεχνολογικού Iνστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου το βράδυ της Πέμπτης στο κτίριο της πανεπιστημιούπολης Κέμπριτζ.

Η αστυνομία του MIT ερευνά το περιστατικό και έχει σημάνει συναγερμό σε όλους τους χώρους της πανεπιστημιούπολης. Η αστυνομία της Μασαχουσέτης και η αστυνομία του Κέμπριτζ ανακοίνωσαν ότι βοηθούν στις έρευνες. 

"Οι πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο Κτίριο 32...το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις", αναφέρει το πανεπιστήμιο σε έκτακτη ανακοίνωσή του προς τους φοιτητές τους οποίους καλεί "να παραμείνουν μέσα στα δωμάτιά τους και μακριά από τον τόπο του εγκλήματος" μέχρι νεωτέρας.
Διαβάστε περισσότερα...

Απόφαση Σαμαρά προάγγελος ανασχηματισμού

Το ΦΕΚ για τις θέσεις αναπληρωτών υπουργών  ΕΔΩ
Προάγγελο ανασχηματισμού αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η απόφαση του πρωθυπουργού για σύσταση θέσεων αναπληρωτών υπουργών σε έξι υπουργεία για τα οποία μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν.

Με βάση απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτή υπουργού στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξεως, Τουρισμού Ναυτιλίας και Μακεδονίας - Θράκης καθώς και μία νέα θέση υφυπουργού στο Παιδείας -Πολιτισμού.

Πιθανότερος χρόνος των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείται η περίοδος μετά το Πάσχα. Σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς έχει διαπιστώσει δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του ανασχηματισμού, ενώ εσχάτως αντιρρήσεις δεν έχει εγείρει ούτε ο κ. Κουβέλης.

Πάντως, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν εμφατικά ότι η δυνατότητα για νέους αναπληρωτές υπουργούς δεν σχετίζεται με σενάρια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως, έκαναν λόγο για «τεχνικό ζήτημα» προκειμένου όλα τα υπουργεία να έχουν ενιαία δομή στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων.

Πηγή : Καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα...

Ομπάμα : «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σταθεί πάντα δίπλα-δίπλα»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν σταθεί πάντα δίπλα-δίπλα» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου και η Ελληνική Ανεξαρτησία.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε με ζεστά λόγια για την Ελλάδα και την ελληνική κληρονομιά, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς τη χώρα μας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της. 

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός ηγέτης επισήμανε το γεγονός ότι «κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου», προσθέτοντας ότι «στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν τους ιδρυτές του Έθνους μας για να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού». 

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε ότι «οι λαοί μας (ΗΠΑ και Ελλάδας) έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό». Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στον δικό του χαιρετισμό, επισήμανε ότι «η Ελλάδα και η ελευθερία είναι έννοιες ταυτόσημες». Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και εξήρε τη συμβολή των ομογενών για τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. 

Ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε ότι «είμαστε στο πλευρό αυτών που αγωνίζονται για την ενίσχυση της ελευθερίας. Και προσευχόμαστε ότι μπορούμε όλοι να δούμε μια μέρα την επικράτηση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δύναμης της αγάπης». 

Εκτός από τον πρόεδρο Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, οι οποίοι μίλησαν μπροστά σε 350 προσκεκλημένους, είχαν παραστεί στην εκδήλωση, μέλη του Κογκρέσου και αξιωματούχοι κυβερνητικών υπηρεσιών που είναι ελληνικής καταγωγής, καθώς και πολλοί άλλοι Ελληνοαμερικανοί. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος
Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ<

/div> Διαβάστε περισσότερα...

ΗΠΑ:Το FBI έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο υπόπτων (vid)

Το FBI ανακοίνωσε, ότι έχει εξακριβώσει την ταυτότητα των δύο υπόπτων, για τη βομβιστική επίθεση στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη. Κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων παρουσιάστηκαν φωτογραφίες και βίντεο των δύο υπόπτων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από κάμερες ασφαλείας.

Στις φωτογραφίες ο ύποπτος νούμερο ένα (1) – όπως αποκαλείται- εμφανίζεται να φορά ένα σκούρο καπέλο, και ο ύποπτος νούμερο δύο (2) φέρει ένα λευκό καπέλο. Όπως ανέφερε το FBI οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις της Βοστόνης, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι και πιθανώς είναι οπλισμένοι ενώ, « η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους είναι τώρα υψίστης προτεραιότητας».

Όπως εξήγησε ο ειδικός πράκτορας και επικεφαλής των ερευνών του FBI, Ρίτσαρντ Ντεσλάριερς ο δεύτερος ύποπτος θεωρείται ότι είναι αυτός, που τοποθέτησε την τσάντα με τα εκρηκτικά που εξερράγη στο σημείο του τερματισμού του μαραθωνίου. Όπως είπε, οι δύο ύποπτοι «φαίνεται να πηγαίνουν μαζί στη γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου». Οι φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του FBI και οι αρχές εργάζονται για να βελτιώσουν την μάλλον κακή ποιότητα των φωτογραφιών. 

Το FBI όπως ανέφερε ο πράκτορας Ρίτσαρντ Ντεσλάριερς ζητά από το κοινό να βοηθήσει για τον εντοπισμό των δύο ανδρών. «Κάποιος ξέρει αυτούς τους ανθρώπους που είναι φίλοι, γείτονες, συνάδελφοι ή μέλη κάποιας οικογένειας. Κάθε πληροφορία, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, είναι προς το συμφέρον μας», σημείωσε ο επικεφαλής των ερευνών του FBI. «Κάθε στοιχείο μας φέρνει πιο κοντά στη δικαιοσύνη» είπε ο ίδιος.


Διαβάστε περισσότερα...

Θ.Σκορδάς: Νομοσχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές

Νομοσχέδιο για να είναι ανοικτά τις Κυριακές πολυκαταστήματα και μικρά καταστήματα, θα προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως είπε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

«Θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά. Όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό… Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σκορδάς. 

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, είπε: «Σήμερα, στη χώρα, έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια -αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη κατηγορία δανείων- της τάξεως των 80 δισ. ευρώ. 

Εάν, επομένως, μπορούσαμε να πάμε σε ένα οριζόντιο, ας το πούμε έτσι, "κούρεμα" μόνο 20%, καταλαβαίνετε ότι θα προέκυπτε αμέσως η ανάγκη για πρόσθετα 16 δισεκατομμύρια σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Για το "κούρεμα" των δανείων, θα απαιτούσε ισόποση πρόβλεψη από την πλευρά του συστήματος. Αντιλαμβάνεστε, ότι 16 δισεκατομμύρια, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να βρεθούν…» τόνισε.
Διαβάστε περισσότερα...

Α. Σαμαράς : "H ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά"

Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, επισημαίνοντας πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών. 

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...