Απίστευτη καταγγελία καθηγητή: Μπαχαλάκηδες ξαναγέμισαν με σκουπίδια το ΑΠΘ!

O καθηγητής Δημήτρης Μάρδας, δίνει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες που θα δείτε και καταγγέλλει ότι οι καταληψίες πριν συλληφθούν, γέμισαν με σκουπίδια τους χώρους που είχαν καθαριστεί...  
Πρόκειται για καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Όπως καταγγέλλει οι χώροι που είχαν καθαριστεί από φοιτητές, εθελοντές και καθηγητές κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ξαναγέμισαν με σκουπίδια. Από μπουκάλια μπύρας και χαρτιά, μέχρι μισοφαγωμένα μήλα και σάντουϊτς και γόπες από τσιγάρα. 

Ο κ.Μάρδας επικαλείται τις επόμενες φωτογραφίες. Ενώ λοιπόν το αμφιθέατρο ήταν πεντακάθαρο όπως βλέπετε παρακάτω, μετά τον χθεσινό καθαρισμό του... 
 

Ο ίδιος χώρος το πρωί, λίγες ώρες μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, παρουσίαζε την εικόνα που βλέπετε παρακάτω... 


 Ο καθηγητής σε επιστολή που μας έστειλε επισημαίνει: "Μετά τη συνάντηση ενός συνονθυλεύματος εργολαβικών υπαλλήλων, των αρχισυνδικαλιστών τους φυσικά, και κάποιων αναρχοαυτόνομων και αυτοαποκαλούμενων αριστερών και των ομοίων τους...ξέχασαν μετά τη βαθυστόχαστη διαβούλευση ωρών τις μπύρες τους, τα αποτσίγαρά τους, τις προκηρύξεις τους, τα μισοφαγωμένα μήλα τους και ότι άλλο σκουπίδι μπορείτε να φανταστείτε! Μαζί με όλα αυτά άφησαν και μια κάλπη, το προϊόν των ευτράπελων δημοκρατικών διαδικασιών δικής τους κοπής, που όταν δεν τους βγαίνουν τα κουκιά κάτι θυμούνται για να ματαιώσουν την όποια ψηφοφορία".


''Βλέποντας κάτι τέτοια –που είναι βέβαια ανούσια στα όσα γίνονται έξω από τον μικρόκοσμό μας– δε σας έρχεται στο μυαλό η ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου «Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες»; Και για τους νεότερους, δεν αναφερόμαστε στον Γιώργο Παπανδρέου (π. πρωθυπουργό) που με μια του δήλωσή περί δημοψηφίσματος, στο πλαίσιο της έξαρσης ενός δημοκρατικού μένους, έκανε – σύμφωνα με τα όσα είναι γραμμένα στα εγχειρίδια της οικονομίας– πλούσιους όσους μάντεψαν το τι είχε στο μυαλό του ή διάβασαν τη σκέψη του στο χρόνο που έπρεπε! Αναφερόμαστε απλά στον παππού του'' καταλήγει ο καθηγητής. 

Δείτε στο επόμενο βίντεο την εικόνα που παρουσίαζε το ΑΠΘ χθες, όταν φοιτητές και εθελοντές μπήκαν για να καθαρίσουν... 


 

Πηγή : newsit.gr 

Υ.Γ. από Πύθων : Με τέτοιες νοοτροπίες δεν μπορεί η χώρα να πάει μπροστά...

Διαβάστε περισσότερα...

Με 167 όχι απορρίφθηκε η εξεταστική για το Μνημόνιο

Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο.  

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε 167 βουλευτές ψήφισαν «κατά» της πρότασης, ενώ «υπέρ» τάχθηκαν 119 και 14 ήταν απόντες, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. 

Έτσι, πλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται προς την αξιοποίηση της δικογραφίας που σταλεί από την Δικαιοσύνη στην Βουλή σχετικά με το Μνημόνιο επί τη βάσει των δηλώσεων του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ κ. Π. Ρουμελιώτη. 

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να κατατεθεί νέα πρόταση για σύσταση είτε εξεταστικής επιτροπής είτε προκαταρκτικής. 

Εκ μέρους της κυβέρνησης, πάντως, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης δήλωσε ότι «στον κατάλληλο χρόνο ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο και όχι με την ποινικοποίηση πολιτικών συμπεριφορών». 

ΝΔ: «Αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' σηκώνει όλο το βάρος» 

Απαντώντας εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κ. Τασούλας αντεπιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αυτό που αποκαλείτε ''εταιρεία'' είναι ασήκωτο για σας βάρος ευθύνης για την πορεία της χώρας» και χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή «δημαγωγική, εμπαθή και ανιστόρητη». «Τη στιγμή που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και ανάσα λύσης, έρχεται ο Συνασπισμός και με μια πρόταση υποταγμένη πλήρως σε σκοπιμότητες επιχειρεί να ποινικοποιηθεί η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης». Μάλιστα χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πέρα βρέχει, σε σχέση με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας». 

Παράλληλα, ωστόσο, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν αποποιείται την πρότασή της να αναζητηθούν ευθύνες, αλλά δεν θα τη στρέψουμε ενάντια στην πορεία της χώρας». «Θα συνεχίσουμε όχι αυτή την ''εταιρεία'' που είπατε υποτιμητικά, αλλά θα συνεχίσουμε την άσκηση ευθύνης μη υπολογίζοντας το να γινόμαστε αρεστοί», συμπλήρωσε. 


Διαβάστε περισσότερα...

ΔΝΤ: Να γίνει πρώτα η επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα και μετά θα δώσουμε τη δόση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα περιμένει την υλοποίηση της διαδικασίας επαναγοράς ομολόγων και στη συνέχεια θα προχωρήσει στις εσωτερικές διαδικασίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.  

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση αν εξετάζεται "σχέδιο Β" σε περίπτωση που δεν επιτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. 

Ο κ. Ράις επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι "σημαντική και συγκεκριμένη" και ότι στο σύνολό τους αυτά τα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη συμφωνία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μέσω σημαντικών μέτρων -εκ των προτέρων- κατά 20% του ΑΕΠ. Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος ουσιαστικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την "πλήρη εφαρμογή" του προγράμματος από την Ελλάδα, όπως σημείωσε. Επίσης, αναφέρθηκε στις "σημαντικές προσπάθειες" της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ καλωσόριζε την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών για να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η διαδικασία επαναγοράς ομολόγων, προσβλέποντας στην εφαρμογή της. 

Ο κ. Ράις δεν θέλησε να αναφερθεί σε ημερομηνίες που θα συνέλθει το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα. "Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία (επαναγοράς ομολόγων) και μετά να εξετάσουμε το ζήτημα", όπως είπε, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια, η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, θα είναι σε θέση να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος. 

Τέλος, ανακοίνωσε ότι κ. Λαγκάρντ δεν θα παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.
Διαβάστε περισσότερα...

Μπήκαν τα ΜΑΤ στο ΑΠΘ

Επιχείρηση στο κτήριο της διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τα ξημερώματα δυνάμεις των ΜΑΤ για να τερματιστεί η κατάληψη των εργολαβικών υπαλλήλων. Η επιχείρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ έληξε σε μερικά λεπτά, ενώ έγιναν έντεκα προσαγωγές εργολαβικών υπαλλήλων στο αστυνομικό μέγαρο της πόλης. 

Στις 11 το πρωί οι προσαχθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. 

Είχε προηγηθεί την Τρίτη η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατόπιν αιτήματος της πρυτανείας. Ο εισαγγελέας ζητούσε την επέμβαση της αστυνομίας στο κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου και τη σύλληψη των καταληψιών με την αυτόφωρη διαδικασία. 

Δείτε εδώ σχετικό video
Διαβάστε περισσότερα...

«Τώρα τρέχουμε για να κερδίσουμε τους πολίτες»

Τώρα τρέχουμε, τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες στο εξωτερικό στο εξής πρέπει να κερδίσουμε τους πολίτες” η φράση του πρωθυπουργού κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δίνει το πολιτικό στίγμα της επόμενη ημέρας του Γιουρογκρούπ.  

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς κινείται σε δύο πεδία που αλληλοσυμπληρώνονται. 

Κατ’ αρχήν προβάλλει ότι η απόφαση του Γιουρογκρούπ συνιστά επιτυχία που δίνει την βάση για νέο ξεκίνημα της χώρας, προκειμένου να ανατάξει την ψυχολογία της κοινωνίας, να επαναφέρει την ελπίδα και να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομική δραστηριότητα. Χθες αναρτήθηκε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook βίντεο με το βασικό μήνυμα ότι “οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά”. Πρόκειται για πολιτική προβολή που συνηθίζεται σε προεκλογικές περιόδους και είναι ένδειξη της σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός στην παρούσα συγκυρία. 

Στο πλαίσιο αυτό σήμερα επισκέπτεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει και να εισπράξει και την θετική τοποθέτησή του. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς επικεντρώνει στην λειτουργία της κυβέρνησης προκειμένου να θεραπεύσει τις δυσλειτουργίες που έχει καταγράψει και να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο. “Η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι αξιόπιστη, θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας. Δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να τραυματισει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Σας θέλω όλους αλληλεγγυους , μπετόν αρμέ, συντονισμένους” είπε προς τους υπουργούς του. 

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ο κ. Σαμαράς θέλει να έχουν κλείσει η εκκρεμότητες και να υλοποιηθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις. Προς τούτο σκοπεύει να αυξήσει την εποπτεία στους υπουργούς του με παρακολούθηση της δράσης τους και με επισκέψεις και συσκέψεις στα υπουργεία τους. Φυσικά θα υπάρχει εποπτεία στην τήρηση των προυπολογισμών των υπουργείων με αυτόματο μηχανισμό ελέγχου που προβλέπεται και από το μνημόνιο ενώ σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρήστο Σταικούρα θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να κινητοποιήσει την Διοίκηση και να ενεργοποιήσει την Οικονομία έτσι ώστε στο τέλος του 2013 να αρχίσουν να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα στην Ανάπτυξη και στην μείωση της ανεργίας. 

Σε ένα παράλληλο επίπεδο ο κ. Σαμαράς επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ενδεικτικό των προθέσεών του είναι ότι δύο φορές δημοσίως εξήρε τον ρόλο τους και την στήριξη που παρήχαν στην κυβέρνηση κατά την διάρκεια του δύσκολου τελευταίου τριμήνου. Χθες ήταν η πρώτη τους κοινή συνεδρίαση μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου όπου σημειώθηκε το ρήγμα με την διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ. 

Ο κ. Σαμαράς έχει καταλήξει ότι τα τρία κόμματα θα πρέπει να συνεχίσουν να συμβαδίζουν. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει μία νέα προγραμματική συμφωνία των τριών όπως έχει ζητήσει ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. 

Στην χθεσινή σύσκεψη συζητηθηκε η βελτίωση της κυβερνητικής λειτουργίας όπως και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ο οποίος σε κάθε περίπτωση τοποθετείται για μετά την εκταμίευση της δόσης στις 13 Δεκεμβρίου. Ενώ η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος θεωρείται βέβαιη, δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή των δύο αρχηγών από θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης. Ο κ. Κουβέλης επιμένει στην ανάγκη να διασφαλιστεί σε συνεννόηση και με την Ευρώπη η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ενώ διατύπωσε επιφυλάξεις για τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού ζητώντας μάλιστα να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τα παιδιά και να αντικατασταθούν τα έσοδα από φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Πηγή : protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας

Επίδομα 400 με 460 ευρώ για πεντάμηνη εργασιακή εμπειρία (stage) στον ιδιωτικό τομέα και προοπτική κανονικής πρόσληψης για ένα χρόνο θα έχουν 45.000 άνεργοι νέοι ως 29 ετών, οι οποίοι θα ενταχθούν στα νέα προγράμματα απασχόλησης που παρουσιάστηκαν χθες στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Στο ίδιο πρόγραμμα άλλοι 7.000 νέοι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για να ξεκινήσουν δική τους δουλειά. 

Πηγή : Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε περισσότερα...

Σχέδιο για μείωση του χρέους κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν για να μειωθεί κατά 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ το ποσό που θα πρέπει να διαθέσουν οι κυβερνήσεις στην Αθήνα ως το 2016, σύμφωνα με έγγραφο που προέκυψε από το Eurogroup και επικαλείται το Reuters. Μια τέτοια κίνηση θα μειώσει το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού σε μόλις 2 δισεκατομμύρια ευρώ από 7,6 δισεκατομμύρια. 

To εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με το Reuters αλλά και τους FT που δημοσιεύουν σχετικό πίνακα, οι δανειστές φέρεται να συμφώνησαν σε ένα σχέδιο μείωσης του χρέους της Ελλάδας ακόμη και κάτω από 110% του ΑΕΠ το 2022 αλλά και 88% του ΑΕΠ το 2030. Σύμφωνα με το έγγραφο, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ σε επιπλέον χρηματοδότηση το 2012-2014 και άλλα 5,8 δισεκατομμύρια μεταξύ του 2015 και του 2016. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, αν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν με νέα κατά την ωρίμανσή τους, αυτό θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ανάγκη να αποπληρώσει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2012-2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015-2016. 

Μια ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που διακρατούν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσει το συνολικό ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 0,1% του ΑΕΠ το 2020 και 2022, σύμφωνα με το έγγραφο. Ωστόσο αυτό θα αντισταθμιστεί από νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα σχεδιαστούν από τους διεθνείς δανειστές για τα ερχόμενα χρόνια, τα οποία θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 2,7% του ΑΕΠ ως το 2020 και 5,1% του ΑΕΠ ως το 2022, προστίθεται στο έγγραφο. 

Πηγή : Ημερησία
Διαβάστε περισσότερα...

Προκλητικές δηλώσεις Μπερίσα ακύρωσαν το ταξίδι Αβραμόπουλου στα Τίρανα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ματαίωσε, την τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στα Τίρανα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού με την ευκαιρία του χθεσινού εορτασμού της επετείου για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. 

Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα. 

Οι δηλώσεις Μπερίσα που προκάλεσαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, και την ματαίωση του ταξιδιού του Έλληνα ΥΠΕΞ, στα Τίρανα 

Σε ομιλία του στην Αυλώνα της Αλβανίας, ο Σ.. Μπερίσα εξέφρασε «την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη του γι΄ αυτή την αδελφική υποδοχή» και σημείωσε στη συνέχεια: «Θα διαβάσω εδώ, ενώπιων σας, τα λίγα λόγια που έγραψα σ΄ αυτή την περγαμηνή: Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα. Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο». 

Διευκρινήσεις και υπαναχώρηση, από τον Αλβανό πρωθυπουργό μετά την ματαίωση της επίσκεψης Αβραμόπουλου 

Διευκρινίσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα στην Αυλώνα, ο οποίος, με αφορμή την 100η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας έκανε λόγο για «…εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα» έδωσε, σήμερα, η εκπρόσωπος του κ. Μπερίσα, Έρλα Μεΐλι (Erla Μehilli). Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησηςη εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού τόνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα Σαμαρά μέσω Facebook (vid)

Διαβάστε περισσότερα...

Fitch : "Η Αργεντινή κινδυνεύει με νέα χρεοκοπία"

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής, κατά πέντε βαθμίδες, από «Β» σε «CC» με αρνητικές προοπτικές, αναφέροντας ότι είναι «πιθανή» μια νέα χρεοκοπία για τη χώρα. 

Η υποβάθμιση έρχεται μετά την απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ που υποχρεώνει την Αργεντινή να καταβάλει 1,3 δις. δολάρια σε κατόχους κρατικών ομολόγων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μετά την χρεοκοπία του 2002

Η Αργεντινή άσκησε έφεση κατά της απόφασης ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Χερνάν Λορενζίνο, την χαρακτήρισε άδικη και παράνομη, χαρακτηρίζοντας αρπακτικά και τοκογλύφους όσους ζητούν να αποζημιωθούν για το 100% των τίτλων συν τόκους.
Διαβάστε περισσότερα...

Χρονιά των μεγάλων deals to 2013

Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
 Από : Ημερησία 

Το μεγάλο «μπαμ» με ιδιωτικοποιήσεις ισχυρών εταιρειών του Δημοσίου θα επιχειρήσει εντός του 2013 το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν η ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, αλλά και η δρομολόγηση της αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και των λιμανιών

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κάνει λόγο για «μία μεγάλη πρόκληση» καθώς η υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου, θα επιχειρηθεί να επισπευσθεί η υλοποίησή του ώστε τα έσοδα της επόμενης χρονιάς να είναι υψηλότερα από τα 2,55 δισ. ευρώ που είναι και ο ποσοτικός στόχος του προϋπολογισμού του 2013. 

Όπως προσθέτει, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρατηρηθούν οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών, καθώς από εδώ και πέρα, αν καταγραφεί απόκλιση από τον στόχο για τα έσοδα, θα πρέπει βάσει της συμφωνίας με την τρόικα το 50% αυτής να καλυφθεί από τη μείωση των πρωτογενών δαπανών. 

Πιο αναλυτικά, στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν ρίξει το βάρος των προσπαθειών τους σε ΔΕΠΑ και ΟΠΑΠ, με τους διεθνείς διαγωνισμούς να βρίσκονται σε εξέλιξη. Κι αυτό γιατί η ολοκλήρωσή τους αφενός θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί για το 2013 και αφετέρου θα στείλει ένα μήνυμα προς τις αγορές αλλά και τους εταίρους μας

Εξάλλου, στο Ταμείο προετοιμάζονται ώστε εντός του 2013 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση 22 περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου

Μεταξύ αυτών είναι η ΕΥΑΘ, για την οποία επίκειται η ενημέρωση του Κοινοβουλίου για να καθορισθούν οι όροι και να ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός, η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ, η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΛΒΟ και ο ΟΔΙΕ

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ επισπεύδεται κατά τρεις μήνες και σύμφωνα με τον νέο προγραμματισμό θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του ερχόμενου έτους. 

Το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει το 90% της εταιρείας

Επίσης στις 22 κινήσεις που θα γίνουν συμπεριλαμβάνεται και η αξιοποίηση των λιμανιών (ΟΛΠ, ΟΛΘ και 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια). 

Η αποκρατικοποίησή τους, παραχώρηση τμημάτων ή λειτουργιών σε ιδιώτες, αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2013. 

Και τα 12 λιμάνια διαθέτουν πολυετείς συμφωνίες παραχώρησης με το Δημόσιο

Εως το 2052 για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει το 74% των μετοχών, και έως το 2042 για τα περιφερειακά λιμάνια, όπου το Ταμείο διαθέτει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Η κινεζική Cosco, που ήδη δραστηριοποιείται στον Πειραιά, και διάφορα σχήματα με τη συμμετοχή κινεζικών funds και ιδιωτών επενδυτών από την Ελλάδα και τη Γερμανία φέρονται ως ενδιαφερόμενοι. 

Νέες γραμμές έως το 2015 

Ως προς τα κατασκευαστικά έργα, ήδη προωθείται η επέκταση του τραμ στον Πειραιά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015, αλλά και η ολοκλήρωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Παράλληλα, έως το τέλος του 2015 προβλέπεται η ολοκλήρωση των νέων διπλών σιδηροδρομικών γραμμών Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός, Αθήνα (ΣΚΑ)-Πάτρα στο τμήμα Διακοφτό-Ροδοδάφνη, ενώ στόχος είναι να προχωρήσει και η κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη (Αίγιο)-Ρίο.
Διαβάστε περισσότερα...

Αποδέσμευση αστυνομικών από φύλαξη στόχων

Τριακόσιοι σαράντα αστυνομικοί αποδεσμεύτηκαν (από τον Αύγουστο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου) από τους στόχους (πρόσωπα ή κτίρια) που φυλούσαν, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.  

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, ο Ν. Δένδιας τόνισε πως «αναφορικά με τα αιτήματα για την προστασία ευπαθών στόχων, αυτά εξετάζονται από Επιτροπές των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων ανά εξάμηνο, προκειμένου να επανεξεταστεί η αναγκαιότητα διατήρησης, ενίσχυσης ή μείωσης των μέτρων προστασίας, ενώ για τους ιδιώτες, τα μέτρα προστασίας επανεξετάζονται κάθε τρίμηνο». Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επανεξετάζει το ζήτημα της διάθεσης αστυνομικών σε στόχους και αποδεσμεύει αστυνομικούς όταν κρίνεται ότι οι λόγοι που επέβαλλαν τη διάθεσή τους έχουν εκλείψει.  

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Fitch: Μειώνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ

Ως «κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση» αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η συμφωνία που επετεύχθη μειώνει την απειλή για μια χρεοκοπία της Ελλάδας ή ακόμη και έξοδο από την ευρωζώνη, ωστόσο προειδοποιεί πως σημαντικοί είναι οι κίνδυνοι που παραμένουν, καθώς ακόμη παραμένουν αναπάντητα μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. 

«Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να βοηθήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος να ξαναγίνει βιώσιμο, αλλά σε βασικά ερωτήματα πρέπει ακόμη να δοθεί μια απάντηση, και ο κίνδυνος που συνδέεται με την εφαρμογή της είναι υψηλός», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Fitch, η συμφωνία αναμένει να επιτρέψει ο λόγος χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας «να κορυφωθεί στο 179% το 2014 πριν μειωθεί σε 124% το 2020, αριθμοί που επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές» αυτούς οι οποίοι παρουσιάστηκαν κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. 

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εφαρμογή, η οποία αποτέλεσε πρόβλημα με όλα τα προγράμματα βοήθειας προς την Ελλάδα μέχρι τώρα, θα παραμείνουν υψηλοί. Δεν είναι δε βέβαιο ότι η νέα συμφωνία θα ενισχύσει επαρκώς την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταναλωτών και των επενδυτών για να σταματήσει η συρρίκνωση της οικονομίας», προειδοποιεί. 

Σχολιάζοντας δε, την πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως δεν θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, αν δρομολογηθεί ως μια διαδικασία πλήρως εθελοντική.
Διαβάστε περισσότερα...

Αντ. Σαμαράς : «Ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της χώρας»

Διαβάστε περισσότερα...

Στα τέλη του 2014 θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη

Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται προς τα τέλη του 2014, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται, αναφέρει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. 

Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα, αλλά σημειώνει ότι αν η ανάπτυξη είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. 

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ύφεση θα φθάσει εφέτος το 6,3% και η ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική το 2013 (-4,5%) και το 2014 (-1,3%)

Για την ανεργία προβλέπει ότι θα αυξηθεί από 23,6% εφέτος στο 26,7% το 2013 και το 27,2% το 2014

Το δημοσιονομικό έλλειμμα (της Γενικής Κυβέρνησης) εκτιμάται στο 6,9% του ΑΕΠ εφέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ εφέτος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014

Ο πληθωρισμός (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%) από 1,3% που εκτιμάται εφέτος. 

Οι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία πρέπει να προστατευθούν καλύτερα από τις μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, αναφέρει ο Οργανισμός. 

Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι προτεραιότητα για να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη. 

Τέλος, ο ΟΟΣΑ θεωρεί αναγκαίο να εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της άρσης των εμποδίων στον ανταγωνισμό. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η έκθεση, είναι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη σταθερής αύξησης στο επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων.  

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτη η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωζώνης

Ρεπορτάζ : Δήμητρα Μανιφάβα
Από : Καθημερινή

«Πρωταθλήτρια» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης αναδεικνύεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωση για την επίτευξη δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «The 2012 Euro Plus Monitor» που εκπόνησαν το LisboCouncil και η Berenberg Bank.

Βεβαίως, το τίμημα της συμμόρφωσης είναι πολύ βαρύ για την Ελλάδα και ειδικά για τους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν υποστεί μέσα σε ένα χρόνο τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθού στην Eυρωζώνη. Αλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, «η λιτότητα είναι ισχυρό φάρμακο. Πρέπει να δίνεται στη σωστή δόση. Η απουσία του αναγκαίου φαρμάκου μπορεί να σκοτώσει τον ασθενή. Το ίδιο όμως μπορεί να κάνει και η υπερβολική δόση». Το LisboCouncil είναι think tank με έδρα τις Βρυξέλλες, ενώ η Berenberg Bank είναι η παλαιότερη γερμανική ιδιωτική τράπεζα με έδρα το Αμβούργο. 

Στη φετινή έκθεση, η οποία επισήμως θα παρουσιασθεί την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, είκοσι χώρες (οι 17 χώρες της Ευρωζώνης, η Σουηδία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο) αξιολογούνται με βάση τις επιδόσεις των οικονομιών τους σε δύο πυλώνες: πρώτον, ως προς την οικονομική τους ευρωστία και, δεύτερον, ως προς την ταχύτητα προσαρμογής στις προκλήσεις της οικονομικής κρίσης. Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, καθώς το χρέος της ως ποσοστό το ΑΕΠ παραμένει το υψηλότερο ακόμη και μετά το «κούρεμα» την περασμένη άνοιξη, εμφανίζοντας υψηλή ανεργία, δραστική μείωση της κατανάλωσης, αλλά και μικρό, παρά την ανάπτυξη των τελευταίων ετών, εξαγωγικό κλάδο. 

Αντιθέτως, η Ελλάδα παίρνει την υψηλότερη βαθμολογία (8,2 με άριστα το 10) και την πρώτη θέση μεταξύ των 20 εξεταζόμενων χωρών σε ό,τι αφορά την ταχύτητα προσαρμογής στην οικονομική κρίση. Το «άριστα» αυτό βεβαίως μεταφράζεται σε πολλές θυσίες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει δραστικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, λόγω κυρίως της κατάρρευσης των εισαγωγών, ως αποτέλεσμα της ύφεσης και όχι τόσο λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Η Ελλάδα πέτυχε επίσης τη μεγαλύτερη μείωση πρωτογενούς ελλείμματος, στοιχείο που επίσης της δίνει την πρώτη θέση στη σχετική κατάταξη, την τριετία 2009-2012. «Δεν προκαλεί καμία απορία για ποιο λόγο η Ελλάδα έχει πέσει σε βαθιά ύφεση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. 

Την ίδια τριετία στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση μοναδιαίου εργατικού κόστους, κατά 12%. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αυτής έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, καθώς -σύμφωνα με την έκθεση- μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 είχε καταγραφεί υποχώρηση του εργατικού κόστους κατά 4%. Η μείωση του εργατικού κόστους θεωρείται παράγοντας αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης, η Ελλάδα ξεκινάει από πολύ χαμηλά και θα χρειαστεί πολύ χρόνο ακόμη για να φτάσει τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. 

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα. Πρώτον, πρέπει να τερματίσει τις φήμες σχετικά με μια ανεπιθύμητη καταστροφή στην Ελλάδα και την “επιδημία” που προκαλείται από τέτοιες φήμες, παρέχοντας μια ξεκάθαρη οπτική για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Δεύτερον, πρέπει να αποφύγει την υπερβολική δόση λιτότητας. Από καμία χώρα δεν πρέπει να ζητείται να ασκήσει πιο σφιχτή πολιτική για να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά ελλείμματα που προκαλούνται από την ύφεση. Τρίτον, η πολιτική στόχευση πρέπει να αλλάξει αποφασιστικά από την επιπλέον λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη», επισημαίνεται στην έκθεση. 

Εκτός από την Ελλάδα, και όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει εξωτερική βοήθεια βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη σε ό,τι αφορά την ταχύτητα συμμόρφωσης. Η Ιρλανδία βρίσκεται στη 2η θέση μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία στην 4η, η Ισπανία στην 5η, ενώ η Εσθονία στην 3η θέση. 

Ο υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος όμως για το μέλλον της Ευρωζώνης ακούει στο όνομα Γαλλία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, η Γαλλία, παρά την αλλαγή κυβέρνησης και προέδρου, παραμένει η μοναδική μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία με σοβαρά προβλήματα, η οποία δεν έχει κάνει τίποτα για να τα επιλύσει. Ως λύση για τη βελτίωση της δημοσιονομικής της προοπτικής, προτείνεται η άμεση υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι η συμπίεση της ζήτησης μέσω της περαιτέρω αύξησης των φόρων. 

Γενικότερα, πάντως, το LisboCouncil και η Berenberg Bank εκτιμούν ότι η Eυρωζώνη μετεξελίσσεται σε μια πιο ισορροπημένη και δυναμική οικονομία, αρκεί να παραμείνει στον δρόμο των διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο εγκλωβισμός στο ΔΝΤ που κάποιοι αγάπησαν όψιμα

Της Σοφίας Βούλτεψη

Η συζήτηση γύρω από τη «βιωσιμότητα» ή μη του ελληνικού χρέους δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη συνέπεια της γραφειοκρατικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής.  

Η χώρα μας μπήκε στο πρόγραμμα λόγω του υψηλού ελλείμματός της (όπως κατάφερε να το διογκώσει μετατρέποντάς της σε θηριώδες η ΕΛΣΤΑΤ επί Γ. Παπακωνσταντίνου). 

Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες. 

Χρέη – και μάλιστα τεράστια – έχουν ακόμη και οι χώρες με τις πιο ισχυρές οικονομίες. 

Αλλά παράγουν, έχουν βιομηχανική παραγωγή, κάνουν εξαγωγές, έχουν έσοδα και επομένως θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν τους τόκους και μέρος του κεφαλαίου (τοκοχρεολύσια). 

Η Ελλάδα, εμφανίζοντας αυτό το φουσκωμένο έλλειμμα, σε συνδυασμό με την αποβιομηχάνισή της, την χαμηλή παραγωγικότητά της και το γεγονός ότι στηρίζεται σε ύψιστο βαθμό στις εισαγωγές, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ελλείμματά της και επομένως να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. 

Οι συνθήκες ύφεσης, όμως, που προϋπήρχαν μεν, πλην όμως εντάθηκαν λόγω της προσφυγής της χώρας στον μηχανισμό και της βίαιης προσαρμογής οδήγησαν σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρέους, που επαναφέρει συνεχώς τη συζήτηση περί μη βιωσιμότητας του χρέους. 

Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από το πρωτογενές πλεόνασμα και από τη δυνατότητα μιας χώρας να παράγει, να αποκρατικοποιεί, να μειώνει τα έξοδα του δημόσιου τομέα, να έχει έσοδα. 

Όταν τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει επί χρόνια, τότε απλώς το χρέος διογκώνεται και το έλλειμμα μειώνεται επειδή απλώς η χώρα τρώει τις σάρκες της. 

Και επομένως, αν η χώρα είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα από τον Φεβρουάριο του 2009 και οπωσδήποτε από τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, χωρίς να τρέχει σε εκλογές επειδή… λεφτά υπήρχαν, είναι βέβαιο ότι με πολύ λιγότερες θυσίες θα είχε βρεθεί στον σωστό δρόμο. 

Θυμηθείτε πως κατά την προεκλογική περίοδο του φθινοπώρου του 2009 είχε θεωρηθεί εξωφρενική η εξαγγελία Καραμανλή περί παγώματος μισθών και τώρα έχουμε βρεθεί σε συνθήκες απόλυτης φτωχοποίησης, κυνηγώντας μια ακόμη δόση. 

Όλοι γνώριζαν τότε πως το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί χώρες που το χρέος τους κρίνεται μη βιώσιμο. 

Αλλά και μετά την προσφυγή μας στον μηχανισμό, οι υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων (που κινούνται στα πρότυπα του ΔΝΤ) οφείλονταν, όπως προέκυπτε από τις εκθέσεις τους στο γεγονός ότι οι οίκοι αμφισβητούσαν από την πρώτη στιγμή την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ήδη από τα τέλη του 2010 το θέμα άρχισε να τίθεται επιτακτικά, με συζητήσεις γύρω από κούρεμα του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. 

Στις αρχές του 2011, το θέμα τέθηκε επισήμως. 

Τον Φεβρουάριο του 2011 το θέμα ετέθη στον κ. Παπανδρέου από την κ. Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. 

Την ίδια περίοδο (25 Φεβρουαρίου 2011), δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν η τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου, που περιλάμβανε νέα μέτρα ύψους 24 δις ευρώ. 

Εκεί, αναλύονταν ακροθιγώς και τρία εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με το ένα σενάριο το χρέος δεν θα ήταν βιώσιμο, σύμφωνα με το δεύτερο θα είχαμε αύξηση του ΑΕΠ (αν το επέτρεπε η ΕΛΣΤΑΤ!) και το χρέος θα γινόταν βιώσιμο και σύμφωνα με το τρίτο θα γίνονταν οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ (λέμε τώρα) και θα επιτυγχάνετο πρωτογενές πλεόνασμα 5,5%, οπότε το χρέος θα έπεφτε στο 80% μέχρι το 2025 (ξαναλέμε τώρα).

Από σενάριο σε σενάριο, φθάσαμε και σ’ αυτό του ΔΝΤ, όταν, τον Μάρτιο του 2011, ο επικεφαλής του ΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες, δήλωσε περιχαρής: 

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, και συνεπώς το πρόγραμμά μας θα είναι πετυχημένο. Αυτά τα προγράμματα δεν καταφέρνουν θαύματα μέσα σε λίγους μήνες. Είναι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή». 

Τον Μάιο του 2011 ο κ. Μπόρχες επανήλθε, δηλώνοντας ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα αν το ζητήσει. 

«Οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία και μέχρι στιγμής δεν μας έχουν πλησιάσει. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο (να παράσχει πρόσθετη βοήθεια)», δήλωσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της τελευταίας έκθεσης του ταμείου για την Ευρώπη. 

«Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι βασισμένα στη βιωσιμότητα του χρέους, οπότε για όσο διάστημα αυτό το πρόγραμμα είναι σε ισχύ αυτό σημαίνει ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», ξεκαθάρισε. 

Επομένως, για το ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος τον Μάιο του 2011 ήταν βιώσιμο και το πρόγραμμα πήγαινε μια χαρά, απλώς… χρειαζόταν υπομονή. 

Και προφανώς, δεν υπήρχε πρόβλημα, αν και ο κ. Σόιμπλε νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2011, είχε δηλώσει: 

«Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι». 

Την ίδια έκθεση περίμενε τότε και ο Επίτροπος Ρεν, μιλώντας κι’ αυτός περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

«Θα εξετάσουμε όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους, από την οικονομική ανάπτυξη έως τα φορολογικά έσοδα και την αξιολόγηση της επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», έλεγε, ξεκαθαρίζοντας πως «η αναδιάρθρωση δεν είναι στα σχέδιά μας». 

Αλλά ούτε και στα σχέδια της τρόικας, αν κρίνουμε από μια συνέντευξη (28 Απριλίου 2011) του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στο κλιμάκιο της τρόικας Σερβάς Ντερούζ στη βελγική ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Τάιντ», όπου είχε πει πως μια αναδιάρθρωση θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες, χωρίς παράλληλα να μειώσει την πίεση που υφίσταται η Ελλάδα. 

Κι’ αυτό επειδή, όπως είχε πει, δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. 

Σχετικά πάντως με την βιωσιμότητα του χρέους είχε δηλώσει πως «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί». 

Προφανώς, δεν έπεσε μέσα. Διότι δεν εκπληρώθηκε η ανάλυσή του, σύμφωνα με την οποία «η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: Την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». 

Παρ’ όλα αυτά πάντως, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποφασίστηκε από τους εταίρους τον Μάρτιο του 2011. 

Και άρχισαν οι απανωτές συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ εμείς κυνηγούσαμε (τότε) την πέμπτη δόση και ενώ όλοι (Μέρκελ, Γιουνκέρ και λοιποί) απέρριπταν το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης.

Στις 3 Ιουλίου του 2011, εκδόθηκε η έκθεση της Κομισιόν για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η οποία κατέληγε στην προειδοποίηση ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, οι οποίοι εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, θα θέσουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του προγράμματος για αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητα του χρέους. 

Οπότε, ο κ. Παπανδρέου έστειλε και την γνωστή επιστολή στον κ. Γιουνκέρ, όπου ζητούσε μια αποτελεσματική λύση «που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Πάντως, στις 27 Ιουλίου 2011, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, δήλωνε πως το ελληνικό χρέος εθεωρείτο ακόμη βιώσιμο, αν και βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα «επιλεκτικής χρεοκοπίας» και εάν αυτή η λύση είναι επιλογή και του Ταμείου, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε: «Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους (debt sustainability). Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι, ναι, το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είναι, όπως λέμε, στην κόψη του ξυραφιού (knife's edge). Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αλλιώς αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους. Όμως, με τη σταθερή και ισχυρή εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών και σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί, το χρέος θα μειωθεί σταδιακά. Τα καλά νέα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα είναι ότι (το Εurogroup) αποφάσισε πως θέλει να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο, μια συζήτηση που μόλις άρχισε ακριβώς. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να είμαι συγκεκριμένος, αλλά και αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους». 

Πράγματι, στο κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής (22 Ιουλίου 2011), όπου αποφασίστηκε το πρώτο «κούρεμα» αναφερόταν επί λέξει: 

«Συμφωνούμε να στηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και, από κοινού με το ∆ΝΤ και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δις ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιασθεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας. Καλούμε το ∆ΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος με βάση τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ∆ΝΤ». 

Οπότε, ο κ. Παπανδρέου έσπευσε να πανηγυρίσει ότι δόθηκε τελική λύση, ότι το πρόβλημα του χρέους έγινε διαχειρίσιμο και ότι «τα αποτελέσματα της Συνόδου εγγυώνται τη βιώσιμη πορεία της χώρας, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ένα «ευρωπαϊκό πακέτο Μάρσαλ». 

Παρ’ όλα αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2011, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωνε ότι η βιωσιμότητα του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών παρέμενε «βασική πρόκληση». 

Τον Οκτώβριο του 2011, ο Όλι Ρεν προειδοποιούσε: «Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι στη κόψη του ξυραφιού. Τώρα, έχει επιδεινωθεί βάσει διαφόρων μετρήσεων». 

Τελικά, το ελληνικό χρέος παρέμενε μη βιώσιμο και φτάσαμε έτσι στην Σύνοδο Κορυφής (26-27 Οκτωβρίου 2011) και στην απόφαση για κούρεμα της τάξης του 50%. 

Στη σχετική δήλωση των ηγετών, αναφερόταν το εξής: 

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI) έχει ζωτικό ρόλο στην εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Συνεπώς χαιρετίζουμε την τρέχουσα συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών επενδυτών της για την εξεύρεση λύσης για εμβάθυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Από κοινού με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να διασφαλίσει την απομείωση της σχέσης του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ με στόχο να φθάσει το 120% έως το 2020. Προς το σκοπό αυτό, καλούμε την Ελλάδα, τους ιδιώτες επενδυτές και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να διαμορφώσουν εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με ονομαστική μείωση του 50% επί του θεωρητικού ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν στη δέσμη PSI ποσό ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή, ο επίσημος τομέας είναι έτοιμος να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση του προγράμματος ύψους έως 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί έως το τέλος του 2011 και η ανταλλαγή ομολόγων να εφαρμοστεί στις αρχές του 2012. Καλούμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος». 

Τον Δεκέμβριο του 2011, το ΔΝΤ είχε πάλι κακά νέα για την ύφεση και καλά για την βιωσιμότητα του χρέους. 

Στην έκθεσή του αναφέρει πως αναμένει μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα έως και το 2012 απ' ό,τι προβλεπόταν, ωστόσο εκφράζει αισιοδοξία για μια συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους, που, όπως επισημαίνει, θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του χρέους. 

Στις 20 Φεβρουαρίου του 2012, το ΔΝΤ… ξανάλλαξε γνώμη! Στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναφέρει ότι αυτό θα έχει φθάσει το 2020 στο 129% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι ακόμη πιο μακριά από το να είναι βιώσιμο.

Ακολούθησε, τον Μάρτιο του 2012 και νέα έκθεση της τρόικας, η Έκθεση του Δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα, όπου επισημαινόταν πως η πρόοδος της Ελλάδας όσον αφορά τους φιλόδοξους στόχους του πρώτου προγράμματος προσαρμογής υπήρξε ανομοιογενής, καθώς «διάφοροι παράγοντες έφεραν προσκόμματα στην πορεία υλοποίησης, όπως η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή και ζητήματα διοικητικής ικανότητας, κυρίως, όμως, ύφεση, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι προβλεπόταν». 

Συμπερασματικά: Στην Ελλάδα ακολουθήθηκε «πρόγραμμα ΔΝΤ» που δεν ενδείκνυται για χώρες με σκληρό νόμισμα όπως είναι το ευρώ, η Ελλάδα είχε βαθιές παθογένειες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ρυθμούς ΔΝΤ και το ΔΝΤ βρέθηκε εγκλωβισμένο σε ένα πρόγραμμα που δεν μπορούσε να επιβάλει, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη ύφεση και αδυναμία ελέγχου του χρέους παρά τα κουρέματα. 

Όσοι τώρα οψίμως αγάπησαν το ΔΝΤ – το οποίο σε κάθε δήλωσή τους μετά από Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες εκλιπαρούσαν να παραμείνει στο πρόγραμμα – αφήνοντας να εννοηθεί και κλείνοντας το μάτι στον λαό πως αν γίνει νέο κούρεμα θα διακοπεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, οφείλουν να πουν στον λαό την αλήθεια: 

Ότι έχουν ήδη γίνει δύο κουρέματα και το χρέος συνεχίζει να διογκώνεται και να θεωρείται μη βιώσιμο και επομένως η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί και μετά το τρίτο κούρεμα – και μετά την… άνοδό τους στην εξουσία – διαφορετικά το χρέος θα ξαναξεφύγει.
Διαβάστε περισσότερα...

Στον εισαγγελέα το βίντεο του Κασιδιάρη

Υποβλήθηκε το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, το οπτικοακουστικό υλικό, που προβάλλεται από χθες σε διάφορα μαζικά μέσα ενημέρωσης και απεικονίζει βουλευτή της Χρυσής Αυγής να απευθύνεται, με απειλητικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, σε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, προχθες το μεσημέρι στην περιοχή Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέος όρος για τη δόση

Ένα ακόμα σκαλοπάτι βάζουν οι εταίροι και το ΔΝΤ ανάμεσα στην Ελλάδα και την πολυπόθητη δόση, που επιτέλους καθορίστηκε στα 43,7 δισ. ευρώ.  

Το σκαλοπάτι αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο για να το ανέβει κανείς καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που διακατέχουν σήμερα ιδιώτες επενδυτές ανά τον κόσμο

Ο υπουργός οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει πως η επαναγορά, το ύψος της οποίας δεν ανακοινώθηκε, θα γίνει με «νέα δάνεια από τον EFSF» και θα πρέπει σαφώς να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Δεκεμβρίου

Η άσκηση φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη αν αναλογιστεί κανείς πως στο γραπτό ανακοινωθέν οι εταίροι θέτουν όρο στην Ελλάδα να αγοράσει τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου

Παρότι Γιούνκερ, Ρεν και Κρ. Λαγκάρντ προσπάθησαν να πουν όσο το δυνατόν λιγότερα για το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, είναι αρκετά σαφή τα εξής : 

Για να αποφασιστεί στις 13 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της δόσης σε κομμάτια το πρόγραμμα επαναγοράς πρέπει να πετύχει

Για να παραμείνει το ΔΝΤ στην τρέχουσα συμφωνία με ότι άλλο αυτή περιγράφει, το πρόγραμμα επαναγοράς πρέπει να αποδώσει μια προσυμφωνημένη, αλλά μη ανακοινώσιμη επίπτωση στην οροφή του Ελληνικού χρέους ήδη από φέτος. 

 • Τα δάνεια του EFSF για το buyback θα προέλθουν από τη δεξαμενή των συνολικών δανείων του λεγόμενου δεύτερου προγράμματος, άρα δεν πρόκειται για επιπρόσθετο δανεισμό, αλλά για προϋπολογισμένο δανεισμό. 

• Η δεξαμενή που μπορεί να γίνει η άντληση των κεφαλαίων αγγίζει τα 63 δισ. (40 στο εξωτερικό και 23 σε ελληνικές τράπεζες). 

Αν οι τιμές επαναγοράς υπερβούν αυτές της 23ης Νοεμβρίου τότε το πρόγραμμα έχει αποτύχει και θα χρειαστεί νέος γύρος συνομιλιών, ενώ δε θα εκταμιευθεί και η δόση. 

Συνεπώς για να δρέψει η Ελλάδα τους καρπούς της νέα συμφωνίας θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει έναν ηράκλειο άθλο. Αν πάλι τα καταφέρει, τότε οι εταίροι θα αποφασίσουν αρχικά την εκταμίευση 10,6 δισ. για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης της Ελλάδας στις 13 Δεκεμβρίου και αμέσως μετά θα εκδώσουν εγγυήσεις ύψους 23,8 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Από το νέο έτος και για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, θα φτάσουν στην Ελλάδα επιπλέον 9,3 δισ. υπό την αίρεση ότι η χώρα θα εκπληρώνει μια σειρά από μνημονιακά κριτήρια, όπως η υιοθέτηση ενός νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο η Κομισιόν, όπως δήλωσε ο κ. Ρεν θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ. 

Αν πάλι όλα πάνε καλά, όπως αναφέρει το κείμενο οι εταίροι θα εξετάσουν τη μείωση των επιτοκίων των πρώτων διμερών δανείων κατά 100 μονάδες βάσεις με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει το euribor συν 0,5 μονάδες. Ο κ. Γ. Στουρνάρας κατά την ενημέρωση που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες μίλησε για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις αν η Ελλάδα πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον, η ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων θα διπλασιαστεί από τα 15 στα 30 χρόνια, θα μειωθούν τα διοικητικά έξοδα που πληρώνει η χώρα στον EFSF και οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μερών των κερδών τους από τους ελληνικούς τίτλους. Τέλος η χώρα θα σταματήσει να πληρώνει τόκους στον EFSF για μια δεκαετία με σημαντικό όφελος στους προϋπολογισμούς. 

Όλα τα παραπάνω περιλαμβανομένων πρωτογενών πλεονασμάτων 4,5% ανά έτος από το 2015 και μετά μπορούν να φέρουν, λέει το Eurogroup, το χρέος βόλτα: 175% το 2016, 124% το 2020 και 110% το 2022, υπό ένα συγκεκριμένο σενάριο εξέλιξης του ΑΕΠ - κάτι καθόλου βέβαιο δεδομένων των αλλεπάλληλων λανθασμένων προβλέψεων για το βάθος της ύφεσης. 

Πηγή: real.gr 
Διαβάστε περισσότερα...

Συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους

Σε μία δύσκολη, όπως παραδέχτηκαν, συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κατέληξαν τα μέλη του Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έπειτα από διαβουλεύσεις σχεδόν 14 ωρών.  

Ο στόχος που τέθηκε για το ελληνικό χρέος είναι να προσεγγίσει το 2020 το 124% του ΑΕΠ και να βρεθεί δύο χρόνια αργότερα, το 2022, «σημαντικά κάτω» από το 110% του ΑΕΠ. 

Βάσει της συμφωνίας, όμως διευκρινίστηκε μετά το Eurogroup, η επόμενη δόση θα εκταμιευτεί σε τέσσερα μέρη : Η μερίδα του λέοντος (34,4 δισ. ευρώ) θα είναι διαθέσιμη μετά τη έγκριση των Κοινοβουλίων των χωρών τη Ευρωζώνης, έως τις 13 Δεκεμβρίου. Από αυτά, τα 10,6 δισ. ευρώ προορίζονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και τα 23,8 δισ. ευρώ για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. 

Οι άλλες τρεις μικρότερες δόσεις (συνολικά 9,3 δισ. ευρώ) θα δοθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2013 και είναι συνδεδεμένες με τα λεγόμενα «ορόσημα» του Μνημονίου, μεταξύ των οποίων η φορολογική μεταρρύθμιση τον Ιανουάριο. 

Η μείωση του χρέους στα επίπεδα που συμφωνήθηκαν θα επιτευχθεί με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν : 

- Επαναγορά ελληνικού χρέους 
- Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (SMP) 
- Μείωση των επιτοκίων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης (το πρώτο πρόγραμμα) κατά 100 μονάδες βάσης 
- Μείωση κατά 10 μονάδες βασής του κόστους των εγγυήσεων της Ελλάδας επί των δανείων του EFSF 
- Την επέκταση κατά 15 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) 
- Την αναβολή των πληρωμών των τόκων για τον EFSF κατά 10 χρόνια 

Στη μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος και την επιστροφή κερδών δεν χρειάζεται να συμμετέχουν όσες χώρες του ευρώ σε πλήρες, όπως σημειώνεται, πρόγραμμα στήριξης. 

Το Eurogroup σημειώνει επίσης στην ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» στον δεσμευμένο λογαριασμό. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.  

Ολόκληρο το ανακοινωθέν του Eurogroup (αγγλικά) 

Η συμφωνία στο ΔΝΤ μετά την επαναγορά 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι θα φέρει τη συμφωνία στο ΔΣ του Ταμείου, μόνο μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς

Ερωτηθείσα εάν από την επιτυχία του προγράμματος αυτού θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της συνδρομής του Ταμείου στο πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το πόσο καλά θα πάει η επαναγορά ομολόγων

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το μαραθώνιο Eurogroup, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη συμφωνία, σημαντική όμως τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη. 

Ο ίδιος έκανε αναφορά στις «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» στην Ελλάδα και τη δέσμευση που επιδεικνύει στο εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, καθώς και στο πακέτο μέτρων αυτόματης διόρθωσης για αποφυγή αποκλίσεων που θέτει σε εφαρμογή. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θα υπάρχουν παρεμβατικοί έλεγχοι στη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας. 

Όπως επισήμανε ο κ. Γιούνκερ, τα 10,6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και τα 23,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πληρωθούν το Δεκέμβριο. Τα υπόλοιπο, από το σύνολο των 43,7 δισ. ευρώ, θα εκταμιευτεί το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε τρεις μικρότερες δόσεις, συνδεδεμένες με στόχους του προγράμματος. 

Ο επίτροπος Όλι Ρεν είπε ότι η συμφωνία αποτελούσε τεστ αξιοπιστίας της Ευρωζώνης και αφαιρεί αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα. «Δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις για μείωση του χρέους, ο κ. Ρεν ανέφερε τη μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια κατά 100 μονάδες βάσης, την επιστροφή κερδών από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις, σημείωσε ο επίτροπος. Το Eurogroup -πρόσθεσε- αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο και οι εταίροι της χώρας θα συνεχίσουν να την στηρίζουν με αποφασιστικότητα. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε από την πλευρά της ότι θα γνωμοδοτήσει για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. 

«Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν σήμερα από το Eurogroup για την περαιτέρω στήριξη του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας που θα συμβάλουν σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους της. Αυτό βασίζεται στις σημαντικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» είπε η κ. Λαγκάρντ. 

Αφού αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας σε μια βιώσιμη πορεία και να διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή της στις αγορές. 

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, (εκ των προτέρων μείωση κατά 20% του ΑΕΠ). Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε δε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για να επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας «ουσιαστικά κάτω» από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, κάτι που εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. 

«Από τη στιγμή που έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με τον καθορισμό και την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σήμερα, ιδίως την εφαρμογή των επαναγορών χρέους, θα είμαι σε θέση να προτείνω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.  

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα...

Huffington Post : Στη σκιά του φόβου οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα

«Στη σκιά του φόβου ζουν οι ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Huffington Post, κάνοντας λόγο για επιθέσεις που έχουν δεχτεί ομοφυλόφιλοι στο κέντρο της Αθήνας. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τον Αύγουστο καταγγέλλονται τουλάχιστον δύο ομοφοβικές επιθέσεις το μήνα. Ομάδες ατόμων με μοτοσικλέτες, ντυμένοι στα μαύρα συχνά κρατώντας μαχαίρια, περιπολούν στις περιοχές που συχνάζουν ομοφυλόφιλοι στην Αθήνα και ασκούν λεκτική και σωματική βία, γράφει η Huffington Post. 

Παραθέτει, μάλιστα, και δύο περιστατικά που συνέβησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο κέντρο της Αθήνας. 

Όπως καταγγέλλει ένας 39χρονος άνδρας έξω από ένα πάρκινγκ σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας, εκείνος και ο φίλος του δέχτηκαν απειλές από δύο άνδρες, ντυμένους στα μαύρα που τους φώναζαν: «Π... θα σας πετάξουμε έξω από την Ελλάδα και δεν θα γυρίσετε ποτέ πίσω. Θα σας δώσουμε ένα μάθημα». Ο 39χρονος και ο φίλος του στάθηκαν τυχεροί, καθώς εκείνη την ώρα έφτασε στο σημείο ένας φρουρός και τους έσωσε από τα χειρότερα. 

Την ίδια τύχη, όμως, δεν είχε ένας 25χρονος φοιτητής Φυσικής ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο δέχτηκε επίθεση. Την ώρα που πήγαινε με ένα φίλο του στη στάση του λεωφορείου, δύο άνδρες πάνω σε μοτοσικλέτα τους πλησίασαν και τους ρώτησαν αν είναι γκέι. Όταν εκείνος τους απάντησε θετικά, του επιτέθηκαν. «Ξαφνικά άρχισαν να με χτυπάνε και να με κλοτσάνε. Σοκαρίστηκα. Κατάφερα να αρπάξω το κινητό μου και να καλέσω την αστυνομία» λέει. 

Ο νεαρός αναφέρει με πικρία ότι από τους περαστικούς που ήταν παρόντες στο συμβάν, αυτός που τον βοήθησε ήταν ένας άνδρας από το Πακιστάν. «Οι άνθρωποι απλά αγνοούσαν αυτό που συνέβαινε. Μόνο ένας καταστηματάρχης από το Πακιστάν και ένας χρήστης ναρκωτικών που περιπλανιόταν στο δρόμο ήρθαν να με βοηθήσουν». Αν και ο 25χρονος φοιτητής κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία, οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τέτοιου είδους επιθέσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση, αλλά και από τότε που η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή. 

Πηγή : ΑΠΕ - ΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Μεντβέντεφ: «Πολύ σοβαρή απειλή» η κρίση στην ΕΕ

Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται από τη Μόσχα «ως μια πολύ σοβαρή απειλή», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και την εφημερίδα Le Figaro.  

«Η κατάσταση στη χώρα μας σε ένα μεγάλο μέρος εξαρτάται από το τι συμβαίνει στις οικονομίες της ΕΕ», τόνισε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε πως οι μισές εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας γίνονται με την ΕΕ. 

Ο Μεντβέντεφ που αναμένεται σήμερα στη Γαλλία φάνηκε να μην είναι απόλυτα πεπεισμένος για τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπιστεί η κρίση. 

«Καμιά φορά μας φαίνεται ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν διαθέτουν ενέργεια και βούληση για να πάρουν αποφάσεις...Οι εταίροι μας στην Ευρώπη μοιάζουν να βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συμφωνία. Το σημαντικό είναι να μην αργήσουν πάρα πολύ», πρόσθεσε. 

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή το τι συμβαίνει στην ΕΕ και την Ευρωζώνη», είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξή του στο ευρώ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μεντβέντεφ τόνισε πως είναι έτοιμος να επανέλθει ως πρόεδρος στο Κρεμλίνο. 

«Αν έχω την απαιτούμενη δύναμη και υγεία και αν ο κόσμος με εμπιστεύεται, δεν αποκλείω τα πράγματα να πάρουν αυτήν την τροπή», επισήμανε ο 47χρονος πρωθυπουργός. 

Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε και στη Συρία χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη από πλευράς διεθνούς δικαίου την στήριξη της Γαλλίας προς τον Συνασπισμό της Συριακής Αντιπολίτευσης. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Το πολιτικό μήνυμα Σαμαρά στους δανειστές

«Εάν θέλετε να πέσει η κυβέρνηση, πείτε το». Με αυτή τη δραματική φράση μεταφέρθηκε το μήνυμα του Αντ. Σαμαρά προς τους εταίρους δια στόματος Γ. Στουρνάρα ενόψει Eurogroup.  

Η οικονομική και πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας διακυβεύεται στο σημερινό Eurogroup με την Αθήνα να στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς εταίρους και δανειστές μέσω του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

Οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν πως στις συζητήσεις των τελευταίων ωρών ο υπουργός Οικονομικών ανάμεσα στις δεκάδες διαβουλεύσεις για τα τεχνικά θέματα που αφορούν στις λύσεις οι οποίες εξετάζονται για τη μείωση του χρέους, μετέφερε στους ομολόγους του μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά: «Εάν θέλετε να πέσει η κυβέρνηση, πείτε το» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε, λίγες ώρες πριν το σημερινό Eurogroup. 

Ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος και χθες μέχρι αργά το βράδυ είχε από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη σημερινή συνεδρίαση, έχοντας, ωστόσο, καταστήσει σαφές προς τους συνομιλητές του πως εάν η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει εν πολλοίς το τέλος της ευρωζώνης όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Ο Πρωθυπουργός τις τελευταίες ώρες αποφεύγει τις συζητήσεις ακόμη και με τους ποιο στενούς του συνεργάτες. Δεν θέλει να δημιουργηθεί κλίμα υψηλών προσδοκιών όπως πριν το περασμένο άκαρπο για την Ελλάδα Eurogroup και πλέον στρέφει όλη του την προσοχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα προς την κ. Κριστίν Λαγκάρντ

Την ισχυρή γυναίκα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία αν και εκφράζει έναν διακαή πόθο της ελληνικής κυβέρνησης για κούρεμα του χρέους, εν τούτοις επιμένει στη γραμμή του… 120% για το χρέος με ορίζοντα το 2020 δημιουργώντας επιπλέον δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο. Από την άλλη, η Άνγκελα Μέρκελ που μέχρι σήμερα μονότονα παρέπεμπε στην έκθεση της τρόικας δεν συζητά καμία λύση που εκτιμά ότι θα της κοστίσει αρνητικά στο δικό της εσωτερικό ακροατήριο. 

Η κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει τη δυσκολία των συζητήσεων καθώς σε αυτές εμπλέκονται ετερόκλητες οικονομίες χωρών που καλούνται να πείσουν το εσωτερικό τους κοινό για την ανάγκη διάσωσης της Ελλάδας σε μία ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία για την ευρωζώνη. 

Ωστόσο, ουδείς από το επιτελείο του Μαξίμου ή του Γ. Στουρνάρα μπαίνει στη συζήτηση ενός ενδεχομένου μη λήψης απόφασης και στη σημερινή συνεδρίαση καθώς σε αυτήν την περίπτωση η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση και τη χώρα συνολικά θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη. 

Πηγή : real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοφανείς απειλές από βουλευτή της Χρυσής Αυγής (vid)


Ένταση επικράτησε την Κυριακή στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, στο ξενοδοχείο Belvedere, και μιλησαν οι βουλευτές Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Γιώργος Μπαρμπαρούσης και Χρήστος Παππάς.  

Επί ποδός βρέθηκε και η αστυνομία με δύο διμοιρίες που έστησαν οδοφράγματα, αποκλείοντας το ξενοδοχείο σε ακτίνα 150 μέτρων. Ωστόσο στη Χερσόνησο, από νωρίς, βρέθηκαν μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση οπαδών της Χρυσής Αυγής που βρέθηκαν μπροστά στα μπλόκα των αστυνομικών, οι οποίοι "περνούσαν από κόσκινο" όσους ζητούσαν να περάσουν. 

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μαζί με οπαδούς του κόμματος επιχείρησαν να περάσουν το μπλόκο της αστυνομίας για να έρθουν ... τετ α τετ με τους αντιεξουσιαστές, κάτι που δεν επετράπη από τους αστυνομικούς. 

Σε δηλώσεις του ο Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι "δεν μπορούν 100 άτομα να παρακωλύουν μια νόμιμη συγκέντρωση ενός εκλεγμένου κόμματος". Ο ίδιος έκανε λόγο για παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της αστυνομίας, λέγοντας ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε συλλήψεις των διαδηλωτών, λέγοντας ότι δεν προχωρούσαν σε ειρηνική διαδήλωση, αλλά φορώντας κουκούλες προκάλεσαν και φθορές σε αυτοκίνητα οπαδών της Χρυσής Αυγής. 

Οι βουλευτές βρέθηκαν, το Σάββατο, στα Χανιά όπου πραγματοποίησαν ομιλία, ενώ σε εξέλιξη ήταν αντισυγκέντρωση και αντιπορεία από αντιφασιστικές οργανώσεις. 

Στη διάρκεια της ομιλίας τους, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής επανέλαβαν ότι το κόμμα τους είναι το μόνο που λέει την αλήθεια στο λαό και ότι δεν επιθυμούν βουλευτικά προνόμια. Μέσα στο χώρο της ομιλίας, το "παρών" έδωσαν περίπου 400 οπαδοί του κόμματος. 

Πορεία 

Λίγο πριν τις 13.30, οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία στον κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου με κατεύθυνση προς τα δυτικά, προς το Ηράκλειο. Οι περίπου 100 άνθρωποι κρατούσαν στα χέρια ρόπαλα και φορούν κουκούλες, ενώ φωνάζουν συνθήματα κατά των αστυνομικών και των Χρυσαυγιτών. 

Η εκδήλωση και τα συνθήματα 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και , διαχρονικά, στα κόμματα εξουσίας που όπως τονίστηκε "έφεραν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση". Μάλιστα, ο βουλευτής, κ. Παππάς, σε μία συμβολική, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση ξεδίπλωσε τη σημαία με το έμβλημα της Χούντας των Συνταγματαρχών, τον Φοίνικα μέσα από την φωτιά, τονίζοντας ότι έτσι " θα αναγεννηθεί και η Ελλάδα" για να εισπράξει το χειροκρότημα όσων έδιναν το "παρών", ενώ κάποιοι από αυτούς φώναξαν " Η ιστορία επιστρέφει..."! 

Μετά την εκδήλωση, στη Χερσονήσο, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετέβησαν στα γραφεία στη Ν.Αλικαρνασσό, προκειμένου να έχουν προσωπική επαφή με τα τοπικά στελέχη. Η συνάντηση έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Αποκλεισμένη ήταν η οδός Ηροδότου από το ύψος του πάρκου μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου υπό το φόβο επεισοδίων. 

Η αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Ηράκλειο για την Αθήνα, με το πλοίο της ΑΝΕΚ 

Πηγή : cretalive.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βουλευτής της Χρυσής Αυγής σηκώνει την σημαία της Χούντας

Μέγιστη προσβολή για την Ελληνική Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό: Ο βουλευτής της ΧΑ Παππάς σήκωσε το λάβαρο της Χούντας των Συνταγματαρχών σε Ξενοδοχείο στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. 


Πηγή : Χιώτικη Σφίγγα
Διαβάστε περισσότερα...

Spiegel: Νέο σχέδιο για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, προωθούν ΕΕ και ΔΝΤ

Νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, προωθούν η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».  

Σύμφωνα με ηλεκτρονική προδημοσίευση άρθρου από το περιοδικό,  «στην μάχη για την διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο κούρεμα του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70%». Διευκρινίζεται πάντως ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν αναπόφευκτη την εξέλιξη προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της, έστω και αν αυτή την εβδομάδα δεν υπάρξει απόφαση». Επισημαίνεται ακόμη ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο Eurogroup ναυάγησαν επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατ'εντολή της Καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, αναγκάστηκε να αποσύρει μια ήδη υπεσχημένη μεγάλη μείωση του επιτοκίου. «Η Μέρκελ φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να περάσει στο κόμμα της ένα τέτοιο μέτρο, καθώς είναι μεγάλες οι αντιδράσεις των ευρωσκεπτικιστών στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών», τονίζει το Spiegel και αποδίδει ακριβώς σε αυτό την έκκληση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, «να επανεξετάσουν όλοι τις κόκκινες γραμμές τους». 

Επικαλούμενο στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας (ΙΜΚ) που πρόσκειται στα συνδικάτα των εργαζομένων, σχετικώς με το μισθολογικό κόστος σε ευρωπαϊκές χώρες, το περιοδικό εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μείωση του κόστους κατά 2,2% στην Πορτογαλία, 3,5% στην Ισπανία, και 13% στην Ιρλανδία. Την ίδια ώρα, η αύξηση του μισθολογικού κόστους στην Γερμανία βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τον στόχο του πληθωρισμού και, όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της έρευνας οικονομολόγος Γκούσταβ Χορν, «αν θέλουμε την άρση των ανισορροπιών εντός Ευρωζώνης, δεν αρκεί η μείωση του κόστους στις χώρες που διέρχονται κρίση, αλλά θα πρέπει και στην Γερμανία να αυξηθούν πολύ οι μισθοί».
Διαβάστε περισσότερα...

Συνελήφθησαν οι ληστές του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας


Δένδιας: "Παρά την οικονομική συγκυρία, καμία έκπτωση στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαβάστε περισσότερα...

Προς συγχώνευση Εθνική Τράπεζα - Eurobank

Την ανέκκλητη δέσμευση των βασικών μετόχων της Εurobank, που εκπροσωπούν περίπου το 44% του μετοχικού της κεφαλαίου, ότι θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση της Εθνικής Τράπεζας έχει εξασφαλίσει η ΕΤΕ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Αλέξανδρο Τουρκολιά.

Μιλώντας σήμερα στην επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕ, ο κ. Τουρκολιάς είπε ότι η δημόσια πρόταση της τράπεζας θα ολοκληρωθεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013 και η πλήρης λειτουργική ενοποίηση θα υλοποιηθεί μέσα σε 2-3 χρόνια. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα τράπεζα θα είναι ηγέτιδα δύναμη στην ελληνική αγορά και θα συγκαταλέγεται στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Επισήμανε, μάλιστα, πως η ανάγκη συγκέντρωσης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και θα οδηγήσει στη δημιουργία τριών ισχυρών τραπεζικών ομίλων, που θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. 

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς είπε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την ταχύτητα της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής της αρνητικής πορείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Πηγή : ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...