Εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

«Ανάκαμψη-ανακούφιση, επαναδιαπραγμάτευση της οικονομικής πολιτικής και δικαιοσύνη-ασφάλεια» είναι το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της ΝΔ, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες θέσεις του κόμματος για την οικονομία και την ανάπτυξη που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς από το ΕΒΕΑ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευθεί: 

Πρώτον : αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων στα επίπεδα που ήταν το 2009. Ακόμα αποκατάσταση των πολυτεκνικών επιδομάτων, στα επίπεδα του 2009. Και αποκατάσταση της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους
-- Αποκατάσταση ειδικών μισθολογίων αστυνομικών, που βρίσκονται σε ενεργό υπηρεσία και - σε πρώτη φάση- των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα γίνει αμέσως μετά η προσπάθεια για τους υπόλοιπους. 
-- Αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία: Σχετική βιώσιμη πρόταση έχει συζητηθεί με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων. Η τρέχουσα τιμή των ομολόγων καθιστά πολύ ικανοποιητική την πρόταση, χωρίς να επιβαρύνει το Δημόσιο, ενώ δίνει διέξοδο και στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ιδιώτες ομολογιούχους. Και υπάρχει και θετική γνωμοδότηση από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. 

Δεύτερο: Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, έστω και με τη μορφή προγραμμάτων επανεκπαίδευσης. Αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια. 

Τρίτο: Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους και δεν δικαιούνται σήμερα κανένα βοήθημα, εφ’ όσον βέβαια βρίσκονται κάτω από ένα εισοδηματικό όριο. Κι αυτό από ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν μείνει αδιάθετα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτά τα επιδόματα για όσους έχασαν τα πάντα, εγώ θα δώσω μεγάλη προσωπική μάχη.  

Τέταρτο: να ρυθμιστούν οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις των επομένων μηνών. ΕΤΑΚ του 2009, Έκτακτη εισφορά που μπήκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011, και φόρος εισοδήματος με μειωμένες απαλλαγές για το 2011. Ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος και να μετακυλήσουν τα υπόλοιπα αργότερα, ακόμα και στα επόμενα δύο χρόνια. 

Πέμπτο: Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνούμε με την ιδέα ότι, για να υπάρξει Ανάπτυξη χρειάζονται ακόμα χαμηλότεροι μισθοί. Η Βουλγαρία δεν είναι… «πρότυπο ανταγωνιστικότητας» και Ανάπτυξης. Στηρίζουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Για τη «μετενέργεια» ζητάμε επαναφορά της στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα). Στο μεταξύ, θα ζητήσουμε, επίσης, να παγώσουν οι μισθοί στα τωρινά επίπεδα, μέχρι να υπάρξει νέα συμφωνία ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες. 

Έκτον: μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 χιλιάδες για τη μεθεπόμενη

Έβδομο: αντικατάσταση του περιβόητου χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, πιο δίκαιο, πιο αναπτυξιακό και υποφερτό για όλους. 

Όγδοο: Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών: -- Με πρώτο βήμα, τη μείωση του Φόρου για Νομικά πρόσωπαεταιρίες και επιχειρήσεις – στο 15% για την επόμενη χρονιά. 
 -- Επίσης άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23% που βρίσκεται σήμερα). 
-- Με επόμενα βήματα (για τις επόμενες τρείς χρονιές), τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% (για το συνολικό τουριστικό πακέτο) 
-- Τέλος, με τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα Φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα). Μη ξεχνάμε ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 2010 μέχρι σήμερα, προκάλεσε μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 9%! Αυτή την τάση πρέπει να αντιστρέψουμε… 

Σημειώστε, πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μας εξαγγέλλουν ήδη από την τηλεόραση νέους φόρους. Στις καταθέσεις, στα εισοδήματα, στην περιουσία, παντού… Τα ακούει ο κόσμος και τρομάζει. Οι ίδιοι τον τρομοκρατούν! 

Ένατο: η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για 2013-14 
 - να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια. Ως το 2016 τουλάχιστον. Έτσι στον επόμενο Προϋπολογισμό του 2013, θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε, αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια. Η χρονική επέκταση του προγράμματος θα επιτρέψει να γίνουν περικοπές από σπατάλη και διαφθορά, όχι από μισθούς και συντάξεις

Δέκατο: πέρα από τον κανόνα 1 προς 10, επαναφέρουμε τη δική μας πρόταση για το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου, που συγχωνεύονται και καταργούνται: Να μην απολύονται, αλλά να μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον. Θα παίρνουν το βασικό τους μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές στα Ταμεία τους. Και σε μια τριετία - μέχρι τετραετία - θα μπορούν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα, από την Οικονομική Ανάπτυξη, που θα έχει προκύψει στο μεταξύ. Κεντρική μας πολιτική είναι: όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι, κι όχι άλλη περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που το έχουν κόψει 10 φορές από τις αρχές του 2010. Και συνεχίζουν να το κόβουν… 

Φορολόγηση σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν, με τεκμήρια και χαράτσια, δεν πάει άλλο! Σημειώστε πως όσοι μιλούν για μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, οδηγούνται σε ρήξη με τους εταίρους μας που χρηματοδοτούν σήμερα τα ελλείμματά μας. Και θα αναγκαστούν σε νέες οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων, περίθαλψης, κοινωνικής προστασίας και δημοσίων επενδύσεων… 

Ενδέκατο: Μέτρα για τους δανειολήπτες: Ρύθμιση του τρόπου αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ’ όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνον τόκους για δύο ή τρία χρόνια. 

Δωδέκατο: Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία, για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία. 

Δέκατο τρίτο, για τη ρευστότητα: Αμέσως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξασφαλίζουμε ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δημιουργούν το 70% των θέσεων εργασίας. Η ρευστότητα αυτή θα προέλθει από το «ειδικό εργαλείο ρευστότητας», που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (της EIB), με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Και με κεφάλαια που θα περισσέψουν από τα 50 δισεκατομμύρια επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλά και με ειδικά προγράμματα για τους μικρομεσαίους (ΕΤΕΑΝ κλπ.). Κι από ειδικό αναπτυξιακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση της Οικονομίας. Βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, ωστόσο, είναι η επιστροφή των καταθέσεων. Και εδώ θα συμβάλει η πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι, για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους. Ώστε να αποτραπεί η συνεχής αιμορραγία από τις χώρες του Νότου, στις χώρες του Βορρά. 

Δέκατο τέταρτο: εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά. 

Δέκατο πέμπτο: Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Γιατί χωρίς τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν μπορεί να γίνει τίποτε: Να ξεκαθαρίσουν οι τίτλοι, να προσδιοριστούν χρήσεις γης και συντελεστές δόμησης, ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν επενδυτικά σχέδια και να αρχίσει η αξιοποίηση. Μη ξεχνάμε ότι το κράτος μπορεί να δημιουργεί υπεραξίες γης νομοθετώντας! 

Δέκατο έκτο: Να προωθήσουμε αποφασιστικά τις αποκρατικοποιήσεις και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης. Για παράδειγμα, το λειτουργικό κομμάτι των σιδηροδρόμων. Για το οποίο έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και Γάλλοι και Ρώσοι και Κινέζοι. Γιατί οι σιδηρόδρομοι σήμερα επιβαρύνουν το Δημόσιο με 800 εκατομμύρια έλλειμμα κάθε χρόνο. Ενώ, αν ιδιωτικοποιηθούν, μπορεί να εξαλειφθεί αυτό το έλλειμμα και να έλθουν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο ισχύει για συμβάσεις παραχώρησης λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων. Μπορούμε έτσι και το έλλειμμα να μειώσουμε και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων να αποφύγουμε. Και τους πάντες να πείσουμε ότι τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα τις εννοούμε και τις προωθούμε… 

Δέκατο έβδομο: πέρα από την Οικονομία, Πολιτική για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη. Και για την ανακοπή της λαθρομετανάστευσης: καλύτερη φύλαξη των συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, χτύπημα του παραεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών με κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Που ήδη συζήτησα με Προέδρους και Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου. Αλλά και μέτρα ασφαλείας, πέρα από την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, όπως αποκάλυψη των κουκουλοφόρων και χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, που οργιάζει. Αλλά και της λεγόμενης «χαμηλής εγκληματικότητας», που είναι διάχυτη παντού… Σημειώστε πως όσοι ετοιμάζουν μονομερή καταγγελία της δανειακής σύμβασης, προστάτευαν τους κουκουλοφόρους και θέλουν να δώσουν και άσυλο και επίδομα ανεργίας σε εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες. Σε μιαν Ελλάδα που έχει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους… 

Δέκατο όγδοο: η επίσπευση της ανακήρυξης ΑΟΖ! Ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας. 

Αυτά είναι τα 18 μέτρα που επιλέγουμε ως άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες μετά τις εκλογές, κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ. Όλα τους βγάζουν τη χώρα από την ύφεση, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αποκαθιστούν την κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. Κι αυτό θα ρίξει το βιοτικό του ελληνικού λαού στο ένα τρίτο του σημερινού, μέσα σε ελάχιστο χρόνο! Αληθινός εφιάλτης… 

Τα μέτρα που εμείς προτείνουμε μπορούν να κερδίσουν στήριξη στην Ευρώπη. Η μονομερής καταγγελία οδηγεί σε απομόνωση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Τη μονομερή καταγγελία, την έχουν απορρίψει πολιτικοί από όλα τα κόμματα της Ευρώπης. Ακόμα και Σοσιαλιστές, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι την χαρακτήρισαν ανοησία! Αν η Ελλάδα κατήγγελλε μονομερώς το Μνημόνιο, δεν θα έλεγχε η ίδια τι θα γινόταν αμέσως μετά! Ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα μπορούσαν να ελέγξουν τι θα ακολουθούσε. Θα ξεσπούσε τέτοιο χάος στις αγορές, όπου καθένας θα έτρεχε να σώσει τον εαυτό του. Και την Ελλάδα κανένας δεν θα ενδιαφερόταν να τη βοηθήσει. Και ούτε η ίδια θα μπορούσε να βοηθήσει τον εαυτό της, αφού ακόμα παράγει πρωτογενή ελλείμματα. Όσοι μιλάνε για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, μοιάζουν με παιδάκια που παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μπαρουταποθήκη! Κι οδηγούν στην απομονωμένη Ελλάδα και πίσω στο μεγάλο κράτος. Που μας έφερε ως εδώ. Αυτό είναι επιστροφή, όχι στο χθες, αλλά στο προχθές! Σε όλα εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε αποφασιστικά. Όχι να επιστρέψουμε σε αυτά… Κάποιοι ισχυρίζονται, τέλος, ότι η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης ανησυχεί τους υπόλοιπους Ευρωπαίους κι αυτό, τάχα, «ενισχύει» τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Αλλά αν οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι οι Έλληνες «θα τα σπάσουν όλα», αυτό δεν βοηθά τους φίλους της Ελλάδας στην Ευρώπη. Βοηθά μάλλον, όσους έχουν ξεγράψει την Ελλάδα. Κι όσους θέλουν να ξεφορτωθούν την Ελλάδα οριστικά! Και σας διαβεβαιώ ότι υπάρχουνε χώρες ισχυρές μέσα στην Ευρωζώνη οι οποίες θα ήθελαν να γίνουμε το μαύρο πρόβατο, να το φάει ο κακός ο λύκος, για να παραδειγματισθούν τα υπόλοιπα τα «πρόβατα». Και την αλήθεια λέω και το ξέρουν και εκείνοι και εμείς. Όλες οι δυνατότητές μας για έξοδο από την κρίση εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κονδύλια και από ευρωπαϊκή ρευστότητα. Αν τα «σπάσουμε» με τους Ευρωπαίους, που θα στηριχθούμε; Πώς θα βγούμε από την κρίση; Πώς θα καταπολεμήσουμε την ανασφάλεια; Πώς θα ενθαρρύνουμε τις καταθέσεις να επιστρέψουν; Πώς θα κατανικήσουμε την ύφεση; Πώς θα πληρώσουμε τις συντάξεις και τα φάρμακα; Θα οδηγηθούμε στα πολύ χειρότερα. 

Οι 18 προτάσεις μας είναι εφικτές, ρεαλιστικές, συνεκτικές. Κι όλες μαζί μπορούν να κάνουν τη διαφορά: Διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, αλλάζουν την οικονομική πολιτική της ασφυξίας και δίνουν δουλειές! Η μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μας οδηγεί έξω από το ευρώ και μας πάει πίσω. Μας επαναφέρει σε όλα αυτά που πρέπει να ξεπεράσουμε οριστικά. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού ζητά αλλαγή της Οικονομικής πολιτικής, παραμονή στο ευρώ και σταθερή κυβέρνηση

Τα 18 σημεία πολιτικής που προτείνουμε οδηγούν σε αλλαγή πολιτικής, διασφαλίζουν την παραμονή μας στο ευρώ και αποτελούν τη βάση για να υπάρξει σταθερή, αποτελεσματική, αλλά και ευαίσθητη απέναντι στα προβλήματα του λαού μας, κυβέρνηση μετά τη 18η Ιουνίου.
Διαβάστε περισσότερα...

Κρούγκμαν: Εκτός ευρώ η Ελλάδα εντός ενός έτους

Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στο επόμενο 12μηνο προεξοφλεί ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν σε συνέντευξή του στην βρετανική εφημερίδα “Independent” επισημαίνοντας ότι θα τον εκπλήξει μια διαφορετική εξέλιξη!  

Ειδικότερα, ο κ. Κρούγκμαν εξηγεί ότι «οι αριθμοί δεν βγαίνουν» και πως το πάγωμα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αναπόφευκτο, προσθέτοντας ότι το γεγονός αυτό θα σημάνει την ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. 

Ο γνωστός οικονομολόγος, τον οποίο εμπιστευόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προχώρησε ακόμα ένα βήμα και κινούμενος στην μεθόριο της κινδυνολογίας σχολίασε ότι αν ήταν Έλληνας καταθέτης θα προσπαθούσε να τραβήξει τα χρήματά του από τις τράπεζες καθώς υπάρχει φόβος ότι αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε νέες δραχμές

 Προσθέτει ότι οι πιθανότητες ανάκαμψης εκτός ευρωζώνης θα υπάρχουν όπως ο ανταγωνιστικότερος τουριστικός τομέας, μετά όμως από μία «άσχημη» περίοδο έξι μηνών ή ενός έτους. Παρόλα αυτά σημειώνει ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την επίδοση της ελληνικής οικονομίας μετά το ευρώ, αν και τονίζει πως ούτε τώρα η Ελλάδα πορεύεται σε βιώσιμη οδό. 

Υ.Γ. από Πύθων : Η κινδυνολογία δεν έχει όρια... Ποιον οφελούν οι σκληρές δηλώσεις των Ευρωπαίων της κας Λαγκάρντ και των κολλητών συμβούλων του κ. Παπανδρέου; Αν πραγματικά θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ γιατί παίζουν με τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών και προκαλούν τον θυμό του; Γιατί δεν αφήνουν να υπερτερήσει η λογική στην κάλπη; Το δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι ευρώ ή δραχμή... Την 17η Ιουνίου ή προχωράμε μόνοι μας χωρίς την βοήθεια των έξω ή προχωράμε μαζί τους υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας με κάποιες αλλαγές που θα κερδιθούν από την υπεύθυνη στάση μας απεναντί τους. Μπορούμε να διεκδικήσουμε αλλαγές στην νέα δανειακή σύμβαση, να τους πείσουμε για το ευρωομόλογο, με ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκής προπτικής, σταθερότητας και ανάπτυξης. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν έρχεται με ευχολόγια και υποσχέσεις... Αν παραμείνουμε προσκολλημένοι στην νοοτροπία του "λεφτά υπάρχουν", η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει... Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εκληρώσουμε τις επιθυμίες των υπάλληλων του ΔΝΤ, των πολύ "hard" Ευρωπαίων και των ΜΜΕ της δραχμής που μας θέλουν εκτός ευρώ. Αυτοί που αναπολούν τις παλιές υποσχέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου δουλεύουν για την κυριαρχία του Σύριζα, πιστεύοντας ότι είναι η μοναδική λύση να την σκαπουλάρουμε για άλλη μια φορά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που ποντάρουν σε αυτή την στάση, ποντάρουν στην χρεοκοπία της χώρας μία ώρα νωρίτερα και ας μην το έχουν κάποιοι αντιληφθεί, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών...
Διαβάστε περισσότερα...

Παγώνει την ασφάλιση εισαγωγών η Euler Hermes

Την διακοπή της κάλυψης των φορτίων που εισάγονται στην Ελλάδα ανακοίνωσε η Euler Hermes, η μεγαλύτερη εταιρία ασφάλισης εμπορίου στον κόσμο, επικαλούμενη τους φόβους για αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Reuters. 

«Η Euler Hermes αποφάσισε να διακόψει την κάλυψη φορτίων προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον», σημείωσε εκπρόσωπος της εταιρίας στο Reuters, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή η απόφαση θα επανεξεταστεί όταν βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα παραμείνουν σε ισχύ, αλλά η εταιρία δεν θα αναλάβει νέες ελληνικές δουλειές, γεγονός που θα πλήξει τη δυνατότητα των Ελλήνων εισαγωγέων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως αναφέρει το πρακτορείο. 

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει δυσλειτουργίες στις παραγγελίες πρώτων υλών και μηχανημάτων για την ελληνική βιομηχανία αλλά και στις παραγγελίες τελικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι η Euler Hermes, η οποία ασφαλίζει τους εξαγωγείς έναντι του ρίσκου να μην πληρωθούν, είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως προχωρούσε σε περιορισμούς όσον αφορά τις εξαγωγές στην Ελλάδα. Η εταιρία, που ανήκει κατά πλειοψηφία στη γερμανική ασφαλιστική Allianz, ασφάλισε πέρυσι φορτία αξίας 702 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Όλο το ΠΑΣΟΚ του Άκη στο ΣΥΡΙΖΑ...

Χθες 127 στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών, με διαδρομή στο εθνικό συμβούλιο της νεολαίας του Κινήματος, αλλά και στο εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.  

Το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Ελευθεριάδης Αντώνιος πολιτικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Ζερβάκη Μαρία μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Θέμης Τζήμας μέλος εθνικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, Ρέντζου Πετρούλα εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Σκουλάς Μανώλης στέλεχος της ΠΑΣΠ, Στεφάνου Νίκος εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Τσουκαλάς Κώστας εθνικό συμβούλιο νεολαίας ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Οι περισσότεροι συνδέονται με τον Δημήτρη Σακελλάρη, ο οποίος παραιτήθηκε προ εβδομάδων από το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος και οι πληροφορίες τον φέρνουν να συζητά με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρόκειται για στελέχη που είχαν διαχρονικά προνομιακές σχέσεις με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τη Λούκα Κατσέλη στα χρόνια της κυριαρχίας του Γιώργου Παπανδρέου, ειδικά την περίοδο της αντιπολίτευσης. Άκης και Λούκα ήταν οι συνήθεις ύποπτοι για καλεσμένοι σε όλες τους τις εκδηλώσεις. 

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα του 5ου ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ, το καλοκαίρι του 2009. Μια εκδήλωση στην οποία ο Άκης είχε μιλήσει για την αριστερά και την κοινωνική πολιτική στην περίοδο της ύφεσης… 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι, σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα του 5ου κάμπινγκ του Ρεύματος των Νέων Σοσιαλιστών, το οποίου θα διεξαχθεί από 9 ως 13 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του «Μύλου», στη Νικήτη Χαλκιδικής. 

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά, να μιλήσουμε πολιτικά αλλά και να απολαύσουμε τη θάλασσα και τον ήλιο της καλοκαιρινής Χαλκιδικής. 

Πέμπτη 9 Ιουλίου - Έναρξη κάμπινγκ, χαιρετισμός διοργανωτών (20:00 μμ) 
- Ροκ βραδιά με δύο γκρουπ νέων καλλιτεχνών (22:30 μμ) Παρασκευή 10 Ιουλίου 
 - « Η απάντηση των σοσιαλιστών στην οικονομική κρίση», πολιτική εκδήλωση με την κ. Λούκα Κατσέλη, βουλευτή, μέλος του Εθνικού και του Πολιτικού Συμβουλίου, πολιτική εκπρόσωπο του τομέα οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (19:00 μμ) 
- Λαϊκή βραδιά με την Άννα Ζήση (21:30 μμ) Σάββατο 11 Ιουλίου - Πανελλαδική ομάδα του Ρεύματος Νέων Σοσιαλιστών (18:00 μμ) 
- «Η άλλη κρίση: κοινωνική πολιτική και Αριστερά στον καιρό της οικονομικής ύφεσης», πολιτική εκδήλωση με τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο, πρώην υπουργό και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. (20:00 μμ) 
- Λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα των Παπαϊωάννου – Μαρίας Φωτίου (23:00μμ) Κυριακή 12 Ιουλίου 
- Θεματικές συζητήσεις Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. – Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. (18:00 μμ) Με τιμή, Αντώνης Ελευθεριάδης Τηλ. επικοινωνίας: 6937072195 Αναρτήθηκε από akr στις 7:31 π.μ. 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 26 ΙΟΥΝΊΟΥ 2009» 

Πηγή : protothema  
Υ.Γ. από Πύθων : Η Ελλάδα αλλάζει... Ο Σύριζα μαζί με το παλαιό ΠαΣοΚ είναι προετοιμασμένο να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, βουλιάζοντας την χώρα μία ώρα αρχύτερα... Δεν υπάρχει άλλοθι στην συνέχεια για την ευρωπαϊκή μας προοπτική...
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα στα τέσσερα παιδιά με ελλείψεις σε βασικά αγαθά

Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης του Κέντρου Ερευνών Innocenti της UNICEF, για την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο.  

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 17,2% των παιδιών στην Ελλάδα στερούνται βασικά αγαθά. 

Περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συν Νορβηγία και Ισλανδία) στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. 

 Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες – ζουν σε συνθήκες φτώχειας. 

Στον πίνακα της έρευνας για την παιδική φτώχεια η Ελλάδα είναι 6η ανάμεσα στις 35 οικονομικά αναπτυγμένες χώρες, με ποσοστό 16%. 

Εξετάζοντας τον δείκτη παιδικής αποστέρησης των χωρών το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που στερούνται δύο ή και περισσότερο αγαθά για τη χώρα μας είναι 17,2%. 

 Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες, στις μονογονεϊκές οικογένειες (από 17,2%) αυξάνουν σε 24,3%, στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων σε 50,8%. 

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά στην παιδική αποστέρηση σε οικογένειες μεταναστών με ποσοστό σε 42,2%. Και οι κύριοι υπεύθυνοι για το μέλλον των παιδιών μας βγαίνουν στα παράθυρα και κοκορεύονται λέγοντας ό, τι προσπαθούν για το μέλλον του τόπου!  Δείτε σχετικό βίντεο


Διαβάστε περισσότερα...

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Σύνολο υποψηφίων βουλευτών: 412 
Σύνολο υποψηφίων γυναικών: 139 
Νέοι υποψήφιοι σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου: 43 
Νέοι υποψήφιοι προερχόμενοι από ΔΗ.ΣΥ.: 14 
Νέοι υποψήφιοι προερχόμενοι από ΛΑ.Ο.Σ: 3 
Νέοι υποψήφιοι προερχόμενοι από Ανεξάρτητους Έλληνες: 5 
Νέος υποψήφιος προερχόμενος από τη ΔΡΑΣΗ: 1 

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 17ης ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Α' ΑΘΗΝΩΝ 

1 ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΟΛΓΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
2 ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 
3 ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΙΑΤΡΟΣ 
4 ΠΙΠΙΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
5 ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 
6 ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
7 ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΕΙ 
8 ΨΥΧΑΡΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 
9 ΠΛΕΥΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
10 ΜΩΡΑΙΤΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
11 ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ 
12 ΠΑΠΑΔΟΓΓΟΝΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ 
13 ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
14 ΤΣΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
15 ΖΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΒΑΡΒΑΡΑ (ΜΑΙΗ) ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 
16 ΚΟΡΑΧΑΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
17 ΜΥΛΩΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 
18 ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ-ΑΝΤΡΙΟΥΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ 
19 ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ (ΤΟΝΙΑ) ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
20 ΑΡΙΣΤΟΠΑΝΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ Ο.Α. 
21 ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 

 Β' ΑΘΗΝΩΝ 

1 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
2 ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
3 ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
4 ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
5 ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
6 ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΕΚΔΟΤΗΣ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
7 ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
8 ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 
9 ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 
10 ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΒΥΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
11 ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
12 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
13 ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
14 ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 
15 ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
16 ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
17 ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΜΒ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
18 ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡ. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ - ΠΡ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΑΟ 
19 ΡΟΜΠΟΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
20 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
21 ΣΑΡΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
22 ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
23 ΒΕΡΝΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 
24 ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ 
25 ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ (ΡΕΝΟΣ) ΗΘΟΠΟΙΟΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 
26 ΜΠΑΚΑΛΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΜΒ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
27 ΧΙΔΙΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
28 ΝΑΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
29 ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΑΣΩ) ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 
30 ΓΕΛΑΔΑΚΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΙΑΤΡΟΣ 
31 ΛΕΟΝΑΡΔΟΥ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΙΑΤΡΟΣ - ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ 
32 ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΙΝΩ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ - ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ 
33 ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ-ΜΕΡΚΟΥΡΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 
34 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕ 
35 ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
36 ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ 
37 ΨΥΧΟΥΛΑ-ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 
38 ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΓΑΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΗΓΟΣ - ΜΗΧ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 
39 ΚΑΡΤΣΑΤΟΥ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
40 ΠΑΥΛΙΔΟΥ-ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗ ΟΛΓΑ ΣΥΜΒ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 
41 ΦΩΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ - ΘΕΟΛΟΓΟΣ 
42 ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ " ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ - ΠΡΔ. Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ " 
43 ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ 
44 ΝΙΚΟΛΑΡΑ-ΜΠΡΟΥΜΑ ΑΣΠΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
45 ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΩΛΗΣ 
46 ΠΑΛΛΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 

 Α' ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ 

1 ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 
2 ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
3 ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ 
4 ΒΛΑΧΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 
5 ΡΟΥΣΣΟΥ ΖΩΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
6 ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΥ-ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ 
7 ΤΣΕΓΚΑ ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
8 ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ - ΤΣΑΓΚΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΙΑΝΟΥ 

Β' ΠΕΙΡΑΙΑ 

1 ΤΡΑΓΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 
2 ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
3 ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΗΛ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
4 ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 
5 ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ πρώην ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ 
6 ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΔΡΑΚΟΥΛΗΣ ΣΥΜΒ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 
7 ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
8 ΒΟΪΔΟΝΙΚΟΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 
9 ΔΡΑΚΑΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ Λ.Σ. ε.α. 
10 ΒΕΡΥΚΟΚΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ 
11 ΤΟΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ ε.α. 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 

1 ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ν.Δ. 
2 ΒΟΡΙΔΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
3 ΜΑΡΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ 
4 ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ 
5 ΜΠΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ 
6 ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ - ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 
7 ΔΟΥΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
8 ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 
9 ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
10 ΡΑΠΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΟΤΕ 
11 ΛΟΥΚΑ ΙΣΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΣ 
12 ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ-ΜΟΥΖΑΚΑ ΛΥΔΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 
13 ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ 
14 ΚΑΒΕΤΣΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
15 ΤΣΑΝΙΚΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 

Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

1 ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ πρώην ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 
2 ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
3 ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ 
4 ΡΑΠΤΗ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 
5 ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ 
6 ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΜΗΧΑΝ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ 
7 ΚΟΚΚΟΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ " ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ " 
8 ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ 
9 ΠΑΝΟΖΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ 
10 ΒΕΖΥΡΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ 
11 ΔΙΑΛΥΝΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΝΟΜΙΚΗΣ 
12 ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ 
13 ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΣΗΜΕΛΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 
14 ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΕΦΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ 
15 ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΣ (ΜΑΚΗΣ) ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 
16 ΜΗΤΣΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 
17 ΤΣΑΡΤΣΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 
18 ΠΡΟΚΟΠΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ 
19 ΚΥΡΙΛΛΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 20 ΝΑΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΗ) ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 

Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

1 ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ 
2 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 
3 ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΙΑΤΡΟΣ 
4 ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ 
5 ΚΟΑΣΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ 
6 ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ε.α. - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ 
7 ΓΡΑΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ 
8 ΠΑΝΤΟΥΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 
9 ΝΙΚΟΛΗ ΑΝΝΑ ΕΜΠΟΡΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Το πρόγραμμα της ΝΔ για την Εθνική Άμυνα

1. Ισχυρή Άμυνα-Εθνική Αυτοπεποίθηση 
  
 Στο σημερινό ασταθές και ρευστό διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον η άμυνα, η ασφάλεια και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις για τη σύγχρονη Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας εισάγει μια νέα αντίληψη για την Εθνική Άμυνα, που συνδυάζει το συνταγματικό της ρόλο ως θεματοφύλακα της εθνικής μας ασφάλειας και το ρόλο της ως οχήματος ανάπτυξης και εξωστρέφειας της χώρας. Αναγνωρίζει τις σημερινές συνθήκες ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τις διαμορφούμενες γεωστρατηγικές συμμαχίες, τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογίες, την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, την πολιτική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς Οργανισμούς καθώς και την εμπειρία από το παρελθόν. 

Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αποτελέσει πρόσχημα για τη μείωση της αποτρεπτικής ικανότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αντίθετα γίνεται αφορμή για την ανασυγκρότησή τους με προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα. 

2. Βασικές αρχές της αμυντικής μας πολιτικής 

Η Ελλάδα διευρύνει το ρόλο της ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μέσα από την αναβαθμισμένη συμμετοχή μας στους Διεθνείς Οργανισμούς, για τους οποίους ιστορικά πρωτοστατήσαμε, αλλά και στη βελτίωση της στρατιωτικής ισχύος και αποτρεπτικής ικανότητας σύγχρονων αμυντικών δογμάτων. 

Προωθούμε την αποτελεσματική και ευέλικτη Δομή Δυνάμεων με αναδιοργάνωση στρατιωτικών μονάδων και εγκαταστάσεων, καθώς και ένα σύγχρονο σύστημα επιστρατεύσεως, προσαρμοσμένο στις νέες τεχνολογίες. Θεσμοθετούμε νέες διαδικασίες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για τη διασφάλιση πλήρους διαφάνειας, την ταχεία ικανοποίηση των αναγκών και την εξοικονόμηση πόρων. 

Μελετούμε τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, απαρτιζόμενο από κορυφαίους Ανώτατους Επιτελείς και υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες και ειδικούς επιστήμονες. Το Συμβούλιο θα είναι το κατεξοχήν συμβουλευτικό όργανο «χειρισμού κρίσεων». 

Ισχυροποιούμε τη Στρατιωτική Διπλωματία με στόχο την προάσπιση των εθνικών θέσεων και θεσπίζουμε φορέα συντονισμού όλων των εμπλεκομένων εθνικών φορέων για την προώθηση εθνικών θέσεων. Ενισχύουμε την εμπλοκή της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας και των εγχώριων κατασκευαστικών εταιριών σε προγράμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. 

Αναδιοργανώνουμε -εξυγιαίνουμε παραγωγικές μονάδες- εργοστάσια, με στόχο τον εξαγωγικό προσανατολισμό και τη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Διερευνούμε δυνατότητες ΣΔΙΤ, με στόχο την υλοποίηση έργων ανάπτυξης, έρευνας και τεχνολογίας. 

Επιδιώκουμε εξωστρεφή ανάπτυξη και αναδιοργάνωση ερευνητικών κέντρων με την προώθηση συνεργασιών με άλλα ερευνητικά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδος, για καλύτερη ενσωμάτωση και εκμετάλλευση της τεχνολογίας με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων. 

Η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με σχέδιο και δράσεις. Στοχεύουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των στελεχών, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, σε όλο το εύρος των θεμάτων που αντιμετωπίζουν. Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό θητείας θέτουμε ως στόχο την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου θητείας προς όφελος κτήσης μεγαλύτερης εξειδίκευσης. 

 Η Νέα Δημοκρατία επενδύει στο Στρατό του μέλλοντος με ορθολογιστικό επαναπροσδιορισμό των απαιτήσεων-δυνατοτήτων και εξοπλισμό αυτού σε συνάρτηση με τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, ανασχεδίαση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και συνεχή επιμόρφωση - εκπαίδευση των στελεχών, εντός και εκτός Ελλάδος. 

3. Αξιοκρατική εξέλιξη και σταδιοδρομία αξιωματικών και υπαξιωματικών 

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί αναγκαία την αναμόρφωση διατάξεων του νόμου 3883/2010 που αφορούν στην υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών, οι οποίες, αντί να επιλύουν, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. 

Πλήρης αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης Αξιωματικών – Υπαξιωματικών με βάση τα πετυχημένα διεθνή πρότυπα. Δέσμευσή μας είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης κρίσεων και προαγωγών των στελεχών να εξασφαλίζει την αξιοκρατία, χωρίς κομματικές ή άλλες επιρροές. 

Η Νέα Δημοκρατία εγγυάται τη διασφάλιση και την αναβάθμιση του κύρους των εν αποστρατεία στελεχών και των Ενώσεων τους, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά τους στον χώρο των Ενόπλων μας Δυνάμεων και λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων τους. 

4. Αναβάθμιση του ημιεπαγγελματικού στρατού και αντιμετώπιση του δημογραφικού 

• Διατήρηση του θεσμού της στρατιωτικής θητείας και ενίσχυση της απόδοσης των κλάσεων, λαμβανομένου υπόψη του δημογραφικού προβλήματος και των σημερινών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών. Επιπλέον, ανοίγουμε το διάλογο και μελετούμε το θέμα της εθελοντικής κατάταξης γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ως στρατεύσιμων. 

 • Χορήγηση κινήτρων για την εκπλήρωση της θητείας πριν την ένταξη στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

 • Διατήρηση και αναβάθμιση του θεσμού των ΕΠΟΠ, ο οποίος συνεισφέρει θετικά τόσο στη στελέχωση όσο και στην ποιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τροποποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο των ΕΠΟΠ ώστε, υπό προϋποθέσεις, να επιτρέπονται οι μετατάξεις από συγκεκριμένη ηλικία και άνω. 

5. Οι ένοπλες δυνάμεις στο ψηφιακό περιβάλλον του 21ου αιώνα 

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει δραστικές παρεμβάσεις με στόχο τη μετάβαση από τη βιομηχανική εποχή στην εποχή της πληροφορίας και των τακτικών και τεχνολογιών του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκρίνονται στο σύγχρονο, ψηφιακό πλέον, περιβάλλον. 

• Αναδιοργάνωση της δομής και των οργανογραμμάτων του Υπουργείου, των Επιτελείων και των Μονάδων, ώστε να είναι εναρμονισμένα με τη διεθνή πρακτική, τις νέες τεχνολογίες και την αποκτηθείσα εμπειρία. Έμφαση δίνεται στη διαλειτουργικότητα και στη διακλαδικότητα, η οποία ως πολλαπλασιαστής ισχύος προσδίδει ώθηση στις επιχειρησιακές μας δυνατότητες. 

• Μείωση στρατιωτικών σχηματισμών και μονάδων που δεν κρίνονται απαραίτητες, κατάργηση παλαιών και μη χρήσιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία μικρών ευέλικτων και αποτελεσματικών Δυνάμεων και εξέλιξη των κέντρων εκπαίδευσης προς την παροχή διακλαδικής και συνδυασμένης εκπαίδευσης. Όλες οι παραπάνω αλλαγές θα βασίζονται σε στοιχειοθετημένες επιχειρησιακές μελέτες. Η Νέα Δημοκρατία θα επανεξετάσει αποφάσεις επί της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που ελήφθησαν με μη επιχειρησιακά κριτήρια. 

• Ορθολογικός προγραμματισμός για την απομάκρυνση των μη απαραίτητων στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της νέας δομής και σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές κοινωνίες. 

• Ενεργότερη συμμετοχή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ιδιαίτερη εκμετάλλευση των τομεακών Ευρωπαϊκών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και ενίσχυση της διυπουργικής συνεργασίας στον τομέα αυτό, όπως για παράδειγμα η «Ψηφιακή Σύγκλιση». Ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των γεωγραφικών πληροφοριών και του στρατιωτικού δορυφορικού προγράμματος παρατήρησης γης. 

6. Η εθνική αμυντική βιομηχανία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό 

Αποτυχημένες πολιτικές στο παρελθόν μετέτρεψαν την αμυντική μας βιομηχανία σε πεδίο εξυπηρέτησης κομματικών προσλήψεων και παραγωγής ελλειμμάτων. Η Εθνική Αμυντική Βιομηχανία σε μια χώρα με εμπειρία στην Άμυνα, όπως η Ελλάδα, πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης και συμβολής στην οικονομική επιτυχία της χώρας στα προσεχή χρόνια. 

Η Νέα Δημοκρατία προωθεί: 

• Εξυγίανση των παραγωγικών μονάδων με χρήση νέων οικονομικών και επιχειρησιακών σχεδίων. 

• Παρουσίαση νέου επιχειρηματικού πλάνου που θα βάλει τις βάσεις για το άνοιγμα της αμυντικής μας βιομηχανίας στο διεθνή ανταγωνισμό για τη διεκδίκηση μεριδίων στην παγκόσμια αγορά αμυντικών εξοπλισμών, πολύτιμων για το εθνικό μας εισόδημα αλλά και το κύρος της χώρας. 

• Επιδίωξη συμμετοχής της αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασίες και συμπαραγωγές με ξένους οίκους, προ υπογραφής πάσης συμβάσεως, με σκοπό την εισαγωγή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη της έρευνας. Η εξωστρέφεια της αμυντικής βιομηχανίας θα υποστηριχθεί από την εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Διπλωματίας, για να φέρει αποτελέσματα στα αμέσως επόμενα χρόνια. 

7. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση σε νέες βάσεις 

 • Αναμόρφωση του μοντέλου λειτουργίας των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), τροποποίηση του νόμου 3883/2010. Στόχος μας η αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και η διασύνδεση με άλλα Ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, χωρίς να καταλύεται ο στρατιωτικός χαρακτήρας των Σχολών. 

Όλες οι Σχολές θα ενταχθούν σε Ενιαίο Κύκλο Σπουδών στο Λύκειο, δηλαδή, κοινή κατεύθυνση όλων των Στρατιωτικών Σχολών ή άλλων Σχολών «ένστολης καριέρας» (Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό), ώστε να είναι ενσυνείδητη η επιλογή των μαθητών – υποψηφίων φοιτητών. 

• Τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου (άρθρο 4 του Ν3187/03) με στόχο να είναι σε θέση τα ΑΣΕΙ να χορηγούν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε γνωστικές κατευθύνσεις που τα Πανεπιστήμια δεν χορηγούν. Επόμενος στόχος είναι να διακριθούν στο διεθνή εκπαιδευτικό ανταγωνισμό για την προσέλκυση και ξένων σπουδαστών. 

• Χαρακτηρισμός της ΑΔΙΣΠΟ και της ΣΕΘΑ ως Ανώτατων Μεταπτυχιακών Εκπαιδευτικών Κέντρων, μετά την αναβάθμισή τους με αναγνώριση των επιστημονικών τους τίτλων ως μεταπτυχιακών και με υποχρεωτική φοίτηση όλων όσων επιθυμούν προαγωγή στις ανώτατες βαθμίδες. Ενσωμάτωση και αντιστοίχηση των πτυχίων των παραγωγικών σχολών στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων που έχει θεσμοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας. 

 • Η έρευνα, η τεχνολογία και η ανάπτυξη αποτελούν κλειδί για την πολιτική μας. Οι παρεμβάσεις μας εστιάζουν στον καθορισμό στόχων έρευνας & τεχνολογίας σε βάθος 20ετίας, αναδιοργάνωση των Κέντρων Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων με έμφαση στη διασύνδεσή τους με Ιδρύματα του εξωτερικού, με σκοπό τόσο την εισαγωγή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, όσο και την εξαγωγή τεχνογνωσίας, καθώς και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας και της Στρατιωτικής Διπλωματίας. Διασύνδεσή τους με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία της χώρας. 

• Συμμετοχή σε διεθνείς εκπαιδεύσεις και ασκήσεις υψηλού επιπέδου και βαθμού δυσκολίας του Εξωτερικού και σχεδίαση-εκτέλεση αντίστοιχων στο Εσωτερικό με διεθνή συμμετοχή. 

8. Το ανθρώπινο δυναμικό στο κέντρο της πολίτικης μας 

• Δημιουργία δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση των ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων που προκύπτουν από τα εκκενούμενα στρατόπεδα, τα οποία εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΥΕΘΑ, προκειμένου να ενισχυθούν οι πόροι για τη στέγαση των στελεχών. 

• Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την κατοχύρωση του δικαιώματος της κατά προτεραιότητα τοποθέτησης στην περιοχή προτίμησης και συνυπηρέτησης συζύγων. Επανεξέταση θεμάτων αποζημίωσης των υπαλλήλων. 

 • Αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης που παρέχεται στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη και στις οικογένειές τους. Δημιουργία ενιαίου και ευέλικτου δικτύου νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ιατρείων των Ενόπλων Δυνάμεων ή συμβεβλημένων με αυτές, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών των Μονάδων σε όλη την επικράτεια και υπό όλες τις συνθήκες. 

• Εξυγίανση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και εν συνεχεία, δημιουργία ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ενόπλων Δυνάμεων μετά από αναλογιστική μελέτη. 

 • Μετά τη συγχώνευση και τη σύμπτυξη Μονάδων και δραστηριοτήτων, εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων των Μονάδων με προγράμματα και τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Η Νέα Δημοκρατία θα άρει τον άδικο ηλικιακό «ρατσισμό» των Ελλήνων Αποστράτων Αξιωματικών, που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ και δεσμεύεται να αποκαταστήσει το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων. 

 9. Διευρύνουμε την κοινωνική προσφορά των ενόπλων δυνάμεων 

Ενισχύουμε το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την υποστήριξη της ποιότητας των υπηρεσιών προστασίας προς τον πολίτη, ειδικά σε συνθήκες εκτάκτων κοινωνικών αναγκών. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων θα επανασχεδιαστούν οι διαδικασίες διάθεσης / υποστήριξης μέσων - εκπαίδευσης προσωπικού, με σκοπό τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας, τη συμβολή στην αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων (δασοπυρόσβεση, σεισμοί, καταστροφές από καιρικές συνθήκες, αποκλεισμοί κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών), την ενίσχυση των δυνατοτήτων Έρευνας - Διάσωσης και τον καλύτερο συντονισμό με τους κύριους φορείς πολιτικής προστασίας. 

10. Διαφάνεια στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων 

Οι αρχές της πολιτικής μας στα εξοπλιστικά προγράμματα είναι η διεθνοπολιτική διάσταση των επιλογών, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, τη διαφάνεια και τον υγιή ανταγωνισμό. Ειδικότερα, προγραμματίζουμε την καθιέρωση των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και την πλήρη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος. 

Ενδεικτικά μέτρα που θα ληφθούν για την υλοποίηση του στόχου αυτού είναι η θεσμοθέτηση νέων διαδικασιών, η εναρμόνιση με δοκιμασμένες διαδικασίες που εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, η δημιουργία μητρώου κατασκευαστών – προμηθευτών όπου θα κατατάσσονται ανάλογα με τη φερεγγυότητά τους, η καθιέρωση ουσιαστικού πόθεν έσχες για όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία προμηθειών και η αυστηρότερη επιτήρηση των οικονομικών με τη χρήση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. 

11. Ένοπλες δυνάμεις και περιβάλλον 

Αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική για την Εθνική Άμυνα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξελίσσονται σε πρωτοπόρο στην ανάπτυξη συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, με μεσοπρόθεσμο στόχο την εξαγωγή τεχνογνωσίας στο εξωτερικό. 

 Η Νέα Δημοκρατία προωθεί: 

• Εξοικονόμηση ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από φυσικό αέριο στα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων κ.α. Μεσοπρόθεσμος στόχος η πλήρης ενεργειακή αυτονομία των μεγάλων Μονάδων. 

• Ευρεία εισαγωγή των εξομοιωτών εκπαίδευσης και βολών για εξοικονόμηση πόρων αλλά και προστασία του περιβάλλοντος. Εντατικοποίηση των ελέγχων των ενεργών πεδίων βολής για αποφυγή μόλυνσης του εδάφους και του θαλάσσιου χώρου. 

• Καθολική χρήση της ανακύκλωσης, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από τοξικά και επικίνδυνα υλικά και σωστή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Θεσμοθέτηση ετήσιων στόχων μείωσης καταναλισκόμενης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων. 

• Σταδιακή Απομάκρυνση - αντικατάσταση όλων των ρυπογόνων υπηρεσιακών ειδικών οχημάτων και συσκευών με νέα, χαμηλού κόστους και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας οχήματα. Πλήρης ενσωμάτωση & αξιοποίηση ΑΠΕ και ήπιων μορφών ενέργειας στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Οι ένοπλες δυνάμεις του μέλλοντος 

Προωθούμε τις σύγχρονες, ισχυρές, εξωστρεφείς, αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις, που θα μπορούν να εμπνέουν και να εγγυώνται το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι "Έλληνες κυνηγοί" στηρίζουν Ν.Δ.

Δήλωση στήριξης στον Αντώνη Σαμαρά και τη Νέα Δημοκρατία έκανε ο πρόεδρος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών κ. Γεώργιος Τσαγκανέλιας.

 «Με χαρά πληροφορηθήκαμε την απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνη Σαμαρά, να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών τον κ. Σταθόπουλο Νικόλαο, Πρόεδρο της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες, πιστεύουμε ότι θα τύχουν της επιδοκιμασίας των Ελλήνων Κυνηγών» αναφέρει σε ανακοίνωση του που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου της ΝΔ.
Διαβάστε περισσότερα...

«Είμαστε όλοι Έλληνες Εβραίοι» λένε Ευρωπαίοι διανοούμενοι

Με ανοιχτή επιστολή στις εφημερίδες Le Monde και Guardian, Ευρωπαίοι διανοούμενοι και πολιτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών - μελών της ΕΕ, επιδιώκοντας την αφύπνιση των λαών, μπροστά στον κίνδυνο της αναβίωσης της ναζιστικής ιδεολογίας. 

Χρησιμοποιώντας ως έναυσμα την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις εκλογές της 6ης Μαΐου, το κείμενο φέρει τον τίτλο: «Η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα όνειρο, η λιτότητα και η απόρριψη της μετανάστευσης ένας εφιάλτης». 

Μεταξύ άλλων, το κείμενο συνυπογράφουν ο Βρετανός κοινωνιολόγος, Άντονυ Γκίντενς, ο νομπελίστας, Iταλός, Ντάριο Φο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο σκηνοθέτης, Άμος Γκιτάι ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Έλι Βίζερ

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της επιστολής
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΠαΣοΚ είναι εδώ ενωμένο ΔυΝαΤο...

Μπορεί οι λίστες με τους υποψηφίους να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, όμως αυτό που κυριαρχεί σήμερα από τον Τύπο μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η απόφαση Τσίπρα να ανοίξει τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο και "βαθύ ΠΑΣΟΚ".  

"Πόσο μπορεί να ωφελήσει κάτι τέτοιο" αναρωτιούνται πολλά στελέχη στην Κουμουνδούρου. Πόσο καλό μπορεί να κάνει η ταύτιση με το παρελθόν; Από τα πρόσωπα ξεχωρίζουν, ο Αντ. Κοτσακάς, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και πρώην υπουργός επί Ανδρ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ατύπως ρόλο οργανωτικού γραμματέα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά είναι και στελέχη και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που αποχώρησαν λόγω Μνημονίου και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεχωρίζει φυσικά και το όνομα του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα είναι ο μόνος συνδικαλιστής από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που θα πάει με τους "νικητές". 

Οι πληροφορίες για τον κ.Φωτόπουλο επιμένουν παρά το γεγονός ότι ο κ.Παπαδημούλης το διέψευδε χθες μέσω twitter. 

Διαβάστε εδώ περισσότερα
Διαβάστε περισσότερα...

Το διπλό πρόσωπο του Καιάδα (vid)

Στην οικογενειακή επιχείρηση του Ανδρέα Χρήστου, πεθερού του Γιώργου Γερμένη, γνωστού και ως Καιάδα, ο οποίος σημειωτέον είχε εκστομίσει το περίφημο «εγέρθητω», εργάζονται οικονομικοί μετανάστες.

Ουδείς ψόγος μέχρι στιγμής, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να μην σχολιάσει το γεγονός ότι τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο και ο Καιάδας προσωπικά, ζητούν την απέλαση όλων των μεταναστών από τη χώρα, νομίμων και παρανόμων, ενώ οργανώνουν γιουρούσια κατά των μεταναστών στις γειτονιές της Αθήνας. 

Σύμφωνα με το video που ανήρτησαν οι Anonymous στο διαδίκτυο ο Γ. Γερμένης εργάστηκε ως αρτοποιός στην οικογενειακή επιχείρηση  και παραιτήθηκε στις 12/4/2012. Για το εν λόγω οπτικό υλικό διεξάγεται έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από μήνυση του προέδρου της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου. 

Αναμένονται οι περεταίρω ενέργειες του ιντερνετικού κολοσσού, Youtube. Ο ιδιοκτήτης της προαναφερόμενης οικογενειακής επιχείρησης έχει δύο κόρες, η μία εκ των οποίων είναι σύζυγος του «Καιάδα». Oι δύο θυγατέρες του, Ευγενία και Ειρήνη, είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Αμφότερες έβαλαν υποψηφιότητα με το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου στις πρόσφατες εκλογές της 6ης Μαΐου και έλαβαν 4.947 και 4.336 ψήφους αντίστοιχα. 



Από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι όντως, οικονομικοί μετανάστες εργάζονται στους φούρνους της οικογενειακής επιχείρησης με παραρτήματα σε Αθήνα, Λ. Βουλιαγμένης και Πειραιά. Αδιάψευστος μάρτυς η φωτογραφική κάμερα. 

 Δείτε το σχετικό video όπως προβλήθηκε από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνα παιχνίδια των Τούρκων στη Θράκη με τους υποψήφιους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναμένεται να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, σε ό,τι αφορά τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο.  

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου οι υποψήφιοι από τη μειονότητα εξέλεξαν τρεις από τους συνολικά έξι βουλευτές των δύο νομών. Ο ρόλος του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής εκτιμάται πως ήταν και πάλι εξαιρετικά ενεργός, κατευθύνοντας σε ένα μεγάλο ποσοστό τις ψήφους των Ελλήνων μουσουλμάνων

Από τη μια στιγμή στην άλλη οι μουσουλμάνοι υποψήφιοι με τη Δημοκρατική Συμμαχία στις προηγούμενες εκλογές έχουν (αυτό)αναδειχθεί σε «πολιτικούς παράγοντες μεγάλης σημασίας». Ο Χατζημεμής Τουρκές από την Ξάνθη και ο Αχμέτ Ιλχάν από τη Ροδόπη δεν ακολούθησαν την Ντόρα Μπακογιάννη στην επιστροφή της στη Ν.Δ. Αποφάσισαν να πορευτούν σε διαφορετικούς δρόμους. 

Ο πρώτος, με δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, προκειμένου να μην «τραυματίσει» την υποψηφιότητα του ομόθρησκού του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Α. Ιλχάν, εντάχθηκε ήδη στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς

«Υπάρχει έντονη κινητικότητα από την πλευρά του τουρκικού προξενείου, το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζει τις κινήσεις, τους υποψηφίους και δίνει γραμμή για την εκλογή προσώπων», είπε στον «ΤτΚ» άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις στους δύο ακριτικούς νομούς. Στην Ξάνθη, οι εκλογές της 6ης Μαΐου ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23,7%. Ακολούθησαν η Ν.Δ. (21,82%), το ΠΑΣΟΚ (12,49%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (7,73%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (5,51%). Εξελέγησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (11.246 σταυροί), από το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Σαλτούρος (2.056 σταυροί) και από τη Ν.Δ. ο Αλέξανδρος Κοντός (6.253 σταυροί). Εκτός Βουλής έμεινε ο Χ. Τουρκές, ο οποίος απέσπασε 2.834 ψήφους. Πρόκειται για έναν πολιτικό που έχει εκλεγεί πρώτος περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Παυλίδη που στηρίχθηκε από τη Ν.Δ. 

Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «οι ψηφοφόροι του δεν είναι πρόβατα» και δεν μπορεί να τους πει να ψηφίσουν τώρα Ν.Δ. επειδή επέστρεψε στο κόμμα η Ν. Μπακογιάννη. Πάντως, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο της 6ης Μαΐου είχε φροντίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του προέδρου της Ν.Δ. 

Στη γειτονική Ροδόπη, οι προηγούμενες εκλογές ανέδειξαν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 26,7%. Ακολούθησαν η Ν.Δ. (18,26%), η Δημοκρατική Συμμαχία (17,92%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (9,4%). Εξελέγησαν από το ΠΑΣΟΚ ο Χατζή Οσμάν (10.773 σταυρούς), από τη Ν.Δ. ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (7.996 σταυροί) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αϊχάν Καραγιουσούφ (2.896 σταυροί). Ο υποψήφιος της ΔΗ.ΣΥ., Α. Ιλχαν, πήρε 10.569 ψήφους, αλλά δεν εξελέγη καθώς πανελλαδικά το κόμμα δεν ξεπέρασε το ποσοστό του 3%. Ο Ιλχάν είναι άνθρωπος που βρισκόταν πολύ κοντά στην Ν. Μπακογιάννη, γι’ αυτό και έκανε εντύπωση η άρνησή του να την ακολουθήσει στη Ν.Δ. Ομως, η εξήγηση είναι πολύ απλή και σχετίζεται με τον «πολιτικό εγωισμό» του πρώην βουλευτή της Ν.Δ., ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν ήθελε στις επερχόμενες εκλογές να είναι στη δεύτερη θέση της λίστας πίσω από τον Ε. ΣτυλιανίδηΑυτό δεν το έχει παραδεχτεί ποτέ και επίσημα λέει ότι δεν επέστρεψε στη Ν.Δ., καθώς δεν υπάρχει «κανάλι συνεννόησης» με τον Αντώνη Σαμαρά

Ο προεκλογικός αγώνας θα είναι σκληρός στους δύο νομούς. Φιλοδοξία των μειονοτικών είναι να επαναλάβουν το σκηνικό των εκλογών της 6ης Μαΐου, εκλέγοντας τρεις βουλευτές. Ηδη στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής γίνονται συσκέψεις και διαβουλεύσεις προκειμένου να κρατήσουν «τα πρόβατα μέσα στο μαντρί» και να μην υπάρχουν διαρροές. 

Στην περίπτωση της Ξάνθης η εντολή που έχει δώσει είναι ξεκάθαρη: να στηριχτεί και πάλι με όλες τις δυνάμεις της μειονότητας ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεϊμπέκ. Στη Ροδόπη τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, καθώς η μειονότητα θα πρέπει να χωριστεί τουλάχιστον στα τρία αν θέλει να βγει κερδισμένη. Ετσι, πρωταρχικός στόχος είναι η εκλογή του Χ. Οσμάν με το ΠΑΣΟΚ, η εκλογή του Α. Ιλχάν με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και η πιθανή εκλογή του Α. Καραγιουσούφ με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πάντως, κύκλοι της Ν.Δ. μετέφεραν στον «ΤτΚ» την εκτίμηση ότι η άρνηση των δύο βασικών στελεχών της ΔΗ.ΣΥ. να ακολουθήσουν την πρόεδρό τους στη Ν.Δ. δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα. «Θα δώσουμε και πάλι τον αγώνα και πιστεύουμε ότι θα είναι κερδοφόρος. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και από αυτές κρίνεται», λένε χαρακτηριστικά.  
Το προφίλ των δύο ακριτικών νομών
Διαβάστε περισσότερα...

Από το 1997 έρρεαν μίζες στην Ελβετία


Ρεπορτάζ : Ιωάννα Μάνδρου
Από : Καθημερινή της Κυριακής

Εγγραφο που αποδεικνύει ότι ο κ. Ακης Τσοχατζόπουλος είχε τεράστιες καταθέσεις στην Ελβετία από τα μέσα της δεκαετίας του '90, πριν ακόμα αρχίσει ο πακτωλός με τις μίζες για τα εξοπλιστικά και τα υποβρύχια, εντοπίστηκε στο ογκωδέστατο αρχείο του πρώην υπουργού, που έγινε φύλλο και φτερό από τους εισαγγελείς μετά τη σύλληψή του.

Το έγγραφο, που κατά τις δικαστικές αρχές, δίδει νέα διάσταση στο σκάνδαλο με τις μίζες, αναφέρεται σε καταθέσεις συνολικού ύψους 20.426.886 ελβετικών φράγκων στην τράπεζα Credit Lyonnais Suisse και φέρει ημερομηνία 30 Ιουνίου του 1997, ένα χρόνο μετά τη μάχη που έδωσε ο τότε πανίσχυρος πολιτικός για την πρωθυπουργία της χώρας… Τότε, ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είχε ακόμα εξοικειωθεί με το άφθονο πολιτικό χρήμα που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια. 

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της ελβετικής τράπεζας, παίρνει προφυλάξεις και οι καταθέσεις του γίνονται στην τράπεζα με τη ρητή μνεία της διατήρησης της ανωνυμίας του καταθέτη. Στο αρχείο του πρώην υπουργού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκάδες ακόμα έγγραφα, ενημερωτικά από την ελβετική τράπεζα, για την κίνηση του εν λόγω λογαριασμού. Τα χρήματα αυτά, άγνωστης προς το παρόν προέλευσης, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές, που δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν εκτός των άλλων σημαντικότατων εγγράφων που κατασχέθηκαν στο αρχείο, βρέθηκαν μπροστά και στο έγγραφο - απόδειξη για τη μίζα από τα εξοπλιστικά προγράμματα των TORMI. 

Πρόκειται για φωτοαντίγραφο με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου του 2000 του εμβάσματος ύψους 21.081.757 δολαρίων, με εντολέα την εταιρεία Indu-strial Company ConcerAntey και δικαιούχο την εταιρεία που έχει αποδειχθεί από τις έρευνες ως το «δοχείο» της τεράστιας μίζας από τα εξοπλιστικά για τους TORMI και φέρει την επωνυμία DrumilaOffset Programme LTD

Επίσης στο αρχείο της οδού Κομνά Τράκα 3, βρέθηκαν και οι έγγραφες αποδείξεις για την κίνηση της μίζας από τα εξοπλιστικά, καθώς και η σχετική αλληλογραφία με τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου και με την Τράπεζα Εξωτερικών Υποθέσεων της Μόσχας, που επιβεβαιώνει τη μεταφορά του ποσού των 21 εκατ. δολ., καθώς και τη διαδρομή του μέχρι να φθάσει στις εξωχώριες εταιρείες - πλυντήρια, που σήμερα έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο και στενούς του συνεργάτες. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και εκατοντάδες σελίδες με χειρόγραφες σημειώσεις του πρώην υπουργού στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι περισσότερες ανάμεσα στο 2000 και το 2002, στις οποίες αναφέρονται διάφορα χρηματικά ποσά, που ξεκινούν από 200 χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι τα δύο εκατ. με σημειώσεις. Παραπλεύρως υπάρχουν συντομογραφίες διαφόρων ονομάτων, η ταυτότητα των οποίων δεν προκύπτει από την απλή ανάγνωση των σημειώσεων, αλλά μπορεί εύκολα να αποκαλυφθεί, μόνον αν ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος αποφασίσει, όποτε αυτός το κρίνει, να μιλήσει. 

Αυτές οι σημειώσεις με ενδεχόμενους αποδέκτες του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, αξιολογούνται ως εξαιρετικά σημαντικές από τις δικαστικές αρχές και αναμένεται να απασχολήσουν τον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος τις επόμενες ημέρες έχει αποφασίσει να καλέσει, εκ νέου, σε συμπληρωματική απολογία τον κ. Τσοχατζόπουλο και να τον ρωτήσει τι και ποιους εννοεί στις χειρόγραφες σημειώσεις του με τα εκατοντάδες ποσά και τα δυσανάγνωστα ονόματα. Αντικείμενο της συμπληρωματικής απολογίας του πρώην υπουργού θα αποτελέσουν και οι δεκάδες ιδιόχειρες σημειώσεις του με τις οποίες ζητεί επιμόνως το ποσό του ενός εκατ. ευρώ από τον πρώην συνεργάτη κ. Ιω. Σμπώκο. 

Επίσης κάνει λόγο συνολικά για δέκα εκατ. ευρώ που δικαιούται και αναφέρεται σε λογαριασμούς σε Ελβετία, Ρωσία, Ιταλία εκφράζοντας αγωνία για απόλυτη έλλειψη ρευστότητας και για μη τήρηση των υπεσχημένων. 

Βρίσκουν παντού κατόψεις ακινήτων 

Κι ενώ τα σημαντικότατα έγγραφα και οι ιδιόχειρες σημειώσεις του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου βρίσκονται πια στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών, εντύπωση προκαλούν και τα νέα ευρήματα, για άγνωστα ακίνητα, που μπορεί να διαθέτει ο πρώην υπουργός σε εξωχώριες εταιρείες, καθώς βρέθηκαν στο αρχείο του, μεταξύ άλλων, 31 κατόψεις ακινήτων ανά την επικράτεια σε φάκελο με την ένδειξη της εταιρείας - πλυντήριο Torcaso

Πρόκειται για ακίνητα που αναζητούνται πλέον, ενώ κατόψεις ακινήτων βρέθηκαν και για διαμερίσματα στο Βερολίνο! Πρόκειται για κατόψεις 13 διαμερισμάτων στη γερμανική πρωτεύουσα που αφορούν πολλούς ορόφους σε ακίνητο της οδού Michaelkirchstrase 16, με αναλυτικά στοιχεία για τους εσωτερικούς τους χώρους και άλλες λεπτομέρειες για την κατάσταση των εν λόγω ακινήτων, ενώ στο αρχείο βρέθηκαν ιδιωτικά συμφωνητικά για επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην υπουργού που ξεκινούν από τη μαρίνα στο Μεγανήσι της Λευκάδας μέχρι τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επικοινωνίας ώς και βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας

Και μια και ο λόγος για ακίνητα, οι αποδείξεις και τα τιμολόγια που βρέθηκαν στο αρχείο-θησαυρό του πρώην υπουργού για τις δαπάνες για ακίνητα που διαθέτει ο ίδιος στην Αθήνα και κυρίως εκείνο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, προκαλούν ίλιγγο. Ενδεικτικά, βρέθηκαν τιμολόγια για ξυλουργικές και άλλες παρεμφερείς εργασίες ύψους 390 χιλ. ευρώ και άλλο ύψους 719 χιλ. ευρώ για εργασίες εξωτερικής διαμόρφωσης, χώρια τα τεράστια ποσά για έπιπλα και πολυτελή μικροαντικείμενα. 

Τέλος να σημειωθεί ότι προσεχώς ανοίγει και πάλι ο φάκελος για την κλοπή του αρχείου του, που είχε καταγγείλει ο ίδιος ο πρώην υπουργός στα μέσα του 2010 στις αρχές... 


Διαβάστε περισσότερα...

Δωράκια στον Τσίπρα οι ύβρεις κατά της Ελλάδας

Αν δούμε πιο ψύχραιμα τις δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ και το κράξιμο που έφαγε τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από την ίδια τη γαλλική κυβέρνησης, έχουμε να παρατηρήσουμε ένα πράγμα, το οποίο είναι συνέχεια κι άλλων ανάλογων περιστατικών.

Όσο πιο άσχημα μιλούν οι ξένοι για την Ελλάδα τόσο μεγαλύτερο δώρο κάνουν στις λεγόμενες αντιμνημονιακές – λαϊκιστικές δυνάμεις. Και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο ενισχύουν αντί να τον πλήττουν. 

Μιλά λοιπόν η Λαγκάρντ με άθλιο τρόπο για τη χώρα μας και ακούνε οι Έλληνες αναποφάσιστοι και σου λένε: Δεν πάμε να ψηφίσουμε τον Τσίπρα που τους βρίζει; Ακούνε κάθε μέρα οι Έλληνες ότι θα μας βγάλουν από το ευρώ, θα μας κόψουν τη χρηματοδότηση, θα μας μαστιγώσουν μέχρι θανάτου και αμέσως σπεύδουν να στηρίξουν τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις

Χαρακτηριστική η περίπτωση Σόϊμπλε που κάθε φορά που “γαυγίζει” κατά της Ελλάδος δίνει πόντους στον Αλέξη Τσίπρα. Είναι τυχαίο άραγε ότι στις εκλογές της 6ης Μαίου ο κόσμος άλλαξε την ψήφο του υπέρ του Τσίπρα τα τελευταία 24ωρα κι όταν ο Σόιμπλε προειδοποιούσε την Ελλάδα με κυρώσεις αν δεν ψήφιζε όπως αυτός ήθελε; 

Οι ξένοι λοιπόν καλά θα κάνουν να αλλάξουν τροπάρι αν θέλουν και οι ίδιοι να εκλεγεί μια κυβέρνηση με την οποία θα συνομιλούν σοβαρά. Διότι όσο βρίζουν και ρίχνουν… σφαλιάρες στην Ελλάδα τόσο χαίρεται ο Τσίπρας. Από αντίδραση στις βλακείες της κάθε Λαγκάρντ και του κάθε Σόιμπλε ο Ελληνας ψηφοφόρος ρίχνει «μαύρο» σε ότι απαιτούν αυτοί και ψηφίζουν ότι τους πάει κόντρα. 
Πηγή : antinews
Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικός τύπος : Greek Exit

Τα σενάρια της...δραχμής ''παίζουν'' στις γερμανικές εφημερίδες ενώ στη Γαλλία η εφημερίδα Le Figaro έχει τίτλο : Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια!

 «Greek Exit» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung που αναφέρεται στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν, σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο Α είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ωστόσο «όλο και πιο νευρικά προετοιμάζουν κεντρικές τράπεζες, πολιτικοί και οικονομολόγοι το σχέδιο Β, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». 

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης σύμφωνα με την οποία το 60% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σε σύγκριση με 49% των προηγούμενο Νοέμβριο. Όπως σημειώνει το άρθρο «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά μετά τις εκλογές. Η χώρα ζει πραγματικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει κυβέρνηση με πραγματική δυνατότητα διακυβέρνησης, ενώ είναι τελείως ανοιχτό εάν μετά τις εκλογές θα σχηματιστεί κυβέρνηση και με ποιες δυνάμεις». 

«Αυξάνονται οι αναφορές ότι η χώρα έχει σταματήσει πολλές προσπάθειες λιτότητας και μεταρρυθμίσεων. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το 78% των Ελλήνων θέλει κρατήσει το ευρώ, χωρίς να εκπληρώσει τους όρους της Τρόικας. Εάν η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι δεν εκβιάζεται, θα πρέπει να αρνηθεί την καταβολή της επόμενης δόσης. Τον Ιούνιο η χώρα θα χρειαστεί χρήματα. Εάν η δόση δεν καταβληθεί, η χώρα θα κηρυχθεί αφερέγγυα», αναφέρει το ρεπορτάζ. «Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», αλλά... 

«Η επικεφαλής του ΔΝΤ δε νιώθει καμιά συμπόνια για τους Έλληνες», τιτλοφορείται σχετικό δημοσίευμα της Welt που σημειώνει ότι «η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ νιώθει μόνο περιορισμένη συμπόνια για τους πληγέντες από την αναγκαστική λιτότητα Έλληνες». 

Με το περιεχόμενο των δηλώσεων Λαγκάρντ φαίνεται πως συμφωνεί η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όχι όμως απαραίτητα και με το σκληρό ύφος που χρησιμοποίησε: «Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε την αλήθεια», σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και της παράλληλης οικονομίας στην Ελλάδα, «πρακτικές που υπάρχουν από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους τον 19ο αιώνα. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί εκ βάθρων. Εάν η Ευρώπη εγκατέλειπε την Ελλάδα στη μοίρα της, τότε αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο, αν και η Ευρώπη θα το άντεχε. Δεν είναι όμως σίγουρο και το αντίθετο. Οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Συνεπώς η λιτότητα θα έπρεπε να τους τρομάζει λιγότερο από την έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να μεταφέρει κανείς (στους Έλληνες), αλλά με την κατάλληλη διατύπωση». 

«Μάχη στήθος με στήθος στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση του Focus που σημειώνει: «Τρεις εβδομάδες πριν τις κρίσιμες εκλογές, όλα δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ των συντηρητικών της ΝΔ και του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα κριθεί στο νήμα». 

 «Μάχη στήθος με στήθος» είναι και ο τίτλος άρθρου στη γερμανική έκδοση των Financial Times που σημειώνει: «Σε νεότερες δημοσκοπήσεις οι συντηρητικοί προηγούνται και πάλι των αριστερών, αλλά οριακά. Πιθανότατα η Ευρώπη θα πρέπει να αγωνιά μέχρι το τελευταίο λεπτό για το εάν θα ορίσουν τον επόμενο πρωθυπουργό οι υποστηρικτές ή οι αντίπαλοι της λιτότητας. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων όμως θέλει να κρατήσει το ευρώ». 

 Πηγή : Deutsche Welle
Διαβάστε περισσότερα...

Στη Ρωσία δολοφονήθηκαν όσοι έψαχναν το σκάνδαλο!

Συγκλονιστικές πτυχές, που θυμίζουν μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ και μέχρι σήμερα παρέμειναν στο παρασκήνιο της υπόθεσης, περιλαμβάνει η υπόθεση των αμαρτωλών εμβασμάτων για τα ρωσικά οπλικά συστήματα TOR-M1.

Πέραν από τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ακολούθησαν οι μίζες μέχρι να φτάσουν στα χέρια του ζεύγους Τσοχατζόπουλου, η συγκλονιστική ιστορία περιλαμβάνει ακόμη και εν ψυχρώ δολοφονίες στην παγωμένη Κόκκινη Πλατεία των Ρώσων αξιωματούχων που ανέλαβαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο. 

Ειδικότερα, στις 29.2.1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπογράφουν τη σύμβαση για την προμήθεια των TOR-M1. 

Από τότε και μέχρι τις αρχές του 2002 η παράδοση των συστημάτων γινόταν κανονικά, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω), αξίας 73 εκατ. δολαρίων. Τα αναζήτησε τελικά ο κ. Σπύρος Τραυλός, αντικαταστάτης του Γιάννη Σμπώκου, και διαπίστωσε, έκπληκτος, ότι η Drumilan (σ.σ.: η εταιρεία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω) είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Ελληνα συνεργάτη του κ. Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί! Τότε ενημέρωσε άμεσα τον νέο διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ ζητώντας εξηγήσεις. Ο ισχυρός παράγοντας της Ρωσίας, προσωπικός φίλος του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, διαπίστωσε αρχικά ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan και στη συνέχεια -μέσω και της Εισαγγελίας της Μόσχας- αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κ. Πούτιν ζητά από τον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπίας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των χαμένων χρημάτων. Παράλληλα, ζητά τον κατ’ οίκον περιορισμό του Βορόμπιεφ έως ότου εξιχνιαστεί το έγκλημα (προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι σε έγγραφο με ημερομηνία μεταγενέστερη του 2009, το οποίο κατασχέθηκε από το γραφείο του Α. Τσοχατζόπουλου, ο πρώην υπουργός γράφει «Vorobief τι κατέθεσε;»). 

Οντως, τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι καταφθάνουν στο Πεντάγωνο και επί 4 ημέρες συσκέπτονται με τον κ. Τραυλό και Ελληνες αξιωματικούς. Εναν μήνα αργότερα ο κ. Τραυλός αποφασίζει να ανταποδώσει την επίσκεψη και στις 6 Ιουνίου αναμένει τον Ρώσο συνομιλητή του έπειτα από ραντεβού που έχουν δώσει στην Κόκκινη Πλατεία. Ωστόσο, ο Ελληνας αξιωματούχος περιμένει μάταια, καθώς αρκετή ώρα μετά το προκαθορισμένο ραντεβού τον πλησιάζουν άνδρες των μυστικών υπηρεσιών και τον ενημερώνουν ότι ο Κλίμοφ δολοφονήθηκε και του ζητούν να λάβει μέτρα προστασίας

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονείται και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz. Σύμφωνα με τον φάκελο της υπόθεσης, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δολοφόνοι του Κλίμοφ προσπάθησαν να του πάρουν τον χαρτοφύλακα που περιείχε έγγραφα για τα ελληνικά αντισταθμιστικά. Παρά ταύτα οι ρωσικές αρχές απέδωσαν τις δολοφονίες στο πλαίσιο του «εμφυλίου» για τον έλεγχο των πετρελαίων

 Πηγή : protothema
Διαβάστε περισσότερα...

Το non paper του Λουκά Παπαδήμου για το κράτος και τις τράπεζες

Η απόρρητη έκθεση που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής αναφέρει ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας αρκούν έως τα μέσα Ιουνίου ενώ ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και την φυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό.  

«Α. Διαθέσιμα ελληνικού δημοσίου 

1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8/5/2012) η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5, σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6 και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. 

2. Η κεντρική όμως πρόβλεψη έχει ήδη τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο διότι στις 10/5 ο δανεισμός από την Ε.Ε. ήταν 4,2 δισ. ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των 5,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Επομένως, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου

3. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του δημοσίου μπορεί να εμφανιστεί από τις αρχές Ιουνίου. Οι εξελίξεις αυτές θα δυσχεραίνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στους επόμενους μήνες. 

4. Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή θα στηρίζεται στην αξιολόγηση από την τρόικα της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος. 

Β. Τραπεζικές καταθέσεις και ρευστότητα της οικονομίας 

 5. Όπως είναι γνωστό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει συρρικνωθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές και της μεγάλης εκροής καταθέσεων. Συγκεκριμένα από το τέλος του 2009 έως τον Μάρτιο του 2012, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 73,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό τους από τις αγορές έχει ως αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να στηρίζονται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γενικότερα από το ευρωσύστημα. Το σύνολο αυτών των δανείων ανέρχεται σε 122 δισ. ευρώ. 

6. Από τις αρχές Μαΐου παρατηρείται πάλι μείωση καταθέσεων. Από την 1/5 έως τις 9/5 η μείωση αυτή ήταν περίπου 2 δισ. ευρώ. Αν συνεχιστεί η εκροή καταθέσεων με τον ίδιο ρυθμό λόγων της οικονομικής αβεβαιότητας και της ανησυχίας για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εκτιμάται ότι σε τρεις έως τέσσερις εβδομάδες οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξαντλήσει τα όρια δανεισμού από το ευρωσύστημα

7. Η εντεινόμενη αρνητική αξιολόγηση της Ελλάδας και η αμφισβήτηση της ικανότητας της χώρας να παραμείνει στο ευρώ από τα ΜΜΕ, οικονομικούς αναλυτές, διεθνείς τράπεζες, σε συνδυασμό με κάποιο απρόσμενο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το οικονομικό κλίμα και τις προσδοκίες των πολιτών ενέχουν τον κίνδυνο απότομης επιτάχυνσης της απόσυρσης καταθέσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις στη ρευστότητα των τραπεζών, στη χρηματοδότηση της οικονομίας και συνεπώς στην οικονομική δραστηριότητα. 

8. Συμπερασματικά, οι ανωτέρω εκτιμήσεις επιτείνουν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών σταθερότητας και εμπιστοσύνης».
Διαβάστε περισσότερα...