Max Keiser : Το "κούρεμα" του χρέους είναι παράλογο (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

300,000 υπολογιστές “Tablets” αξίας 90 εκ. Ευρώ μοιράζει το υπουργείο οικονομικών!!

Ότι ο πολιτικός εντυπωσιασμός δεν γνωρίζει όρια είναι γνωστό. Ότι σε αυτόν μπορεί να εμπλέκονται άθελα τους μαθητές και καθηγητές, επίσης δεν προκαλεί ενδιαφέρον. Όταν όμως και τα δύο συνδέονται με την οικονομική κατάσταση της χώρας, τότε τα πράγματα γίνονται αυτομάτως σοβαρά. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην επικείμενη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για διάθεση 300.000 υπολογιστών tablets αξίας 90 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος σε μαθητές του Λυκείου.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να εντάσσονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε μία προσπάθεια μαθητές και καθηγητές να αποκτούν περισσότερα εφόδια. Όμως μόνο περί αυτού δεν πρόκειται, αφού οι υπολογιστές δεν θα έχουν κανένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ούτε θα έχει προηγηθεί σχετική προετοιμασία των καθηγητών σε οτιδήποτε σχετικό. Η υπόθεση θυμίζει παρόμοια προσπάθεια πρώην Υπουργού Παιδείας προ διετίας και μάλιστα τότε η Άννα Διαμαντοπούλου είχε κατηγορήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ότι λίγο πολύ πουλάει «καθρεφτάκια ιθαγενών»!!

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρνηθεί τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δαπάνης θεωρώντας ότι απλά επιδοτεί την απόκτηση καταναλωτικού αγαθού, καθώς θα έπρεπε να προηγείται η στοιχειώδης εκπαίδευση μαθητών και δασκάλων. Το «μπάχαλο» ενισχύεται αν σκεφτεί κανείς ότι το Υπουργείο Παιδείας «τρέχει» ήδη ψηφιακές πρωτοβουλίες για τα σχολεία σε τελειως διαφορετικη κατευθυνση. Και μπορεί η αγάπη μελών της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά για gadgets να είναι γνωστή και αποδεκτή σε προσωπικό επίπεδο, αυτό όμως δεν μπορεί να σημαίνει την επιβάρυνση των δημοσιονομικών της χώρας με υπολογιστές που καταντούν παιγνιδομηχανές.

olympia.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Δρόμος στρωμένος με... γαϊδουράγκαθα

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
Από : Ελευθεροτυπία

Νέο πακέτο μέτρων, απώλειες για απλούς ιδιώτες κατόχους ομολόγων, αλλά και παρενέργειες σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους είναι ορισμένα από τα «7» αγκάθια του αμφισβητούμενου κατά 50% κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η αρχική συμφωνία μπορεί να έκλεισε αλλά οι οιωνοί δεν φαίνεται να είναι και οι καλύτεροι για την οικονομία, καθώς ευρωπαϊκές φωνές (όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), δεν βλέπουν να έχει κλείσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση κινείται σε τεντωμένο σκοινί, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα «7» αγκάθια του κουρέματος του ελληνικού χρέους, που είναι:

1. Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2012, το οποίο παραμένει ανοιχτό, δεδομένου ότι η τελευταία συμφωνία με την τρόικα αφορά δέσμευση διετίας 2011-2012 για επίτευξη των στόχων. Οπότε, τυχόν απόκλιση του 2011 μετατίθεται στο 2012.

«Εφόσον όλα όσα έχουμε ψηφίσει εφαρμόζονται» μόνο τότε δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στην τρέχουσα διετία, δηλώνει τις τελευταίες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ως εκ τούτου πρέπει να πληρωθούν στο σύνολό τους οι έκτακτες εισφορές, τα τέλη επιτηδεύματος, το ειδικό τέλος ακινήτων, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, ο αυξημένος ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο και γενικώς το σύνολο των φόρων που επιβλήθηκαν από το περασμένο καλοκαίρι. Τυχόν απόκλιση φέρνει νέα μέτρα μέσα στο επόμενο έτος.

2. Αγνωστο είναι το ποσόν των μέτρων που θα κλείσει για την επόμενη διετία 2013-2014. Η τρόικα στην έκθεση της πέμπτης αξιολόγησης μιλούσε για πρόσθετα μέτρα 8,2 δισ. ευρώ που πρέπει να αποσαφηνιστούν μέχρι τα μέσα του 2012. Κι αυτό γιατί τότε θα έχουν πλήρη εικόνα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλαδή το κόστος εξυπηρέτησής του, αλλά και για τη βάση απόκλισης από τις αποδόσεις των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Αν η βάση της απόδοσης των μέτρων είναι μικρότερη, όπως επίσης και το όφελος από το κούρεμα, δεν αποκλείεται να προσθέσουν και νέα μέτρα «σωσίβιο».

Απολύτως σαφής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης όταν λέει ότι «η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της μέχρι που να τιθασεύσει τα ελλείμματα» και προσθέτει: «Βεβαίως το 2013 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο. Βεβαίως το 2014 θα πρέπει να προσπαθήσουμε κι άλλο».

Το εύρος των μέτρων, στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, θα βαραίνει τον τομέα των δαπανών μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων ή των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, μέσω της κατάργησης φορέων ή οργανισμών ή οργανικών θέσεων. Στον τομέα των εσόδων το πακέτο των νέων μέτρων, που θα αφορούν την άμεση (εισόδημα, ακίνητα κ.λπ.) και την έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.), κλείνει μέσα στο Νοέμβριο με την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.

3. Το κούρεμα του χρέους οδηγεί και σε κούρεμα της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι θα γίνει μεταφορά της περιουσίας του Δημοσίου στα ασφαλιστικά ταμεία μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού SPV, που θα δημιουργηθεί, με μετόχους τα Ταμεία, προς αναπλήρωση των απωλειών. Το τι περιουσία θα μεταφερθεί σε αυτή την εταιρεία και το κατά πόσο θα αναπληρώνει την περιουσία των ταμείων αναζητείται.

4. Η αποκατάσταση της περιουσίας των Ταμείων δεν συναρτάται άμεσα με την τύχη των συντάξεων και το συνταξιοδοτικό μέλλον των εργαζόμενων. Δυο μέρες μετά το κούρεμα του χρέους, ο κ. Σαχινίδης κατέγραφε ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού χρέους την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον προϋπολογισμό. Από επιχορηγήσεις 3 δισ. ευρώ ετησίως το 2001, «το 2011 το Ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει να επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα ποσό που ξεφεύγει τα 12 με 13 δισ...», έλεγε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Δήλωση που προφανώς αντιτίθεται στις όποιες προθέσεις διασφάλισης της ασφαλιστικής πολιτικής, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, για την οποία μιλά η κυβέρνηση. Το ζήτημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει ανοιχτό και, μαζί με αυτό, το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων, αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

5. Η συμμετοχή όλων των κατόχων ομολόγων, μεταξύ αυτών και των απλών ιδιωτών, θεωρείται από τα πιο πιθανά ενδεχόμενα. «Βεβαίως και είναι ανοιχτό το θέμα» της συμμετοχής των απλών ιδιωτών, όπως π.χ. των απολυμένων της Ολυμπιακής ή των δικαστικών που πληρώθηκαν με ομόλογα, δήλωνε στο Mega ο κ. Σαχινίδης και προσέθετε: «Βεβαίως και μπορεί να χάσουν» διευκρινίζοντας πως αν συνιστά διάκριση, δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο ιδιώτης.

6. Το νέο δανειακό πρόγραμμα 130 δισ. ευρώ, που θα βαρύνει το δημόσιο χρέος και ως εκ τούτου θα το εξοφλήσει ο ελληνικός λαός στο σύνολό του πέραν των 73 εκατ. ευρώ του πρώτου δανείου της τρόικας, κατά περίπου 50% κατευθύνεται προς τις τράπεζες. Στα πιστωτικά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, θα δοθεί ρευστό 30 δισ. ευρώ ως κίνητρο για τη συμμετοχή τους στο κούρεμα. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν άλλα 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα έχουν στη διάθεσή τους και άλλα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο δανειακό πακέτο. Συνολικά, οι τράπεζες θα έχουν λαμβάνειν 70 δισ. ευρώ! Για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού απομένουν περίπου 60 με 70 δισ. ευρώ.

Η άντληση των χρημάτων αυτών θεωρείται δεδομένη, αν λάβουμε υπόψη ότι από τις εγγυήσεις των 128 δισ. ευρώ έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα 93 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι η κρατικοποίηση των τραπεζών είναι το επόμενο βήμα. Μετά θα ακολουθήσει η πώλησή τους σε νέους ιδιοκτήτες, το αργότερο σε δυο χρόνια.

Το ποσόν που θα διατεθεί για επανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μπορεί να είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου, μαζί με τα χρήματα για πληρωμή των χρεών του Δημοσίου 6,5 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών κυρίως του εξωτερικού είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ηδη, ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, μιλάει για συμμετοχή των 9 από τις 10 τράπεζες, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επιτυχία του PSI. Από σήμερα πάντως ξεκινούν οι συζητήσεις με τους κατόχους ομολόγων.

7. Το κούρεμα του 50% περιορίζεται στο 35% αν ληφθεί υπόψη και η εγγύηση 15% σε ρευστό που θα δοθεί σε όσους συμμετάσχουν στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων. Οπότε, αυτόματα περιορίζεται και το όφελος απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Διαβάστε περισσότερα...

Eurostat : Στο 17,6% η ανεργία στην Ελλάδα

Τον Ιούλιο η ανεργία στην Ελλάδα έφτανε στο 17,6% σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Eurostat, με την ανεργία στους νέους έως 25 χρονών να αγγίζει το 43,5%.

Αντίθετα, κατά τον ίδιο μήνα, το ποσοστό που δίνει η ΕΛΣΤΑΤ είναι 16,5%. Την απόκλιση αυτή η Eurostat την αιτιολογεί στα ποσοστά, σημειώνοντας ότι η δική της μέτρηση βασίζεται στην εξαγωγή δεδομένων απευθείας από την έρευνα εργατικού δυναμικού (EU Labor Force Survey).

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο αριθμός των ανέργων το Σεπτέμβριο έφθασε τα 16,198 εκατομμύρια, το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,2%.

Η χώρα μας είναι 2η στη σχετική κατάταξη ανεργίας των χωρών, με την Ισπανία να έχει την πρώτη θέση με ποσοστό 22,6%.

Υ.Γ. από Πύθων : Μήπως η πραγματική ανεργία στην Ελλάδα έχει αγγίξει το 20%; Λέμε, μήπως...

Διαβάστε περισσότερα...

Σόιμπλε : "Η Ελλάδα θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της!"

Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και να «παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της», σε αντάλλαγμα για τη νέα βοήθεια, σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση εάν και άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επιλύσουν τα προβλήματά τους επίσης με ένα «κούρεμα» του χρέους τους, ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει:

«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές ότι: η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική, μια ξεχωριστή περίπτωση που έχρηζε ειδικής λύσης».

Σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, συμπληρώνει ο υπουργός, η Ελλάδα θα λάβει σκληρά μέτρα και θα πρέπει να αποδεχθεί μια πολύ πιο στενή εποπτεία, «θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα παραδώσει προσωρινά ένα μέρος της κυριαρχίας της. Δεν πιστεύω ότι άλλη χώρα θα ήθελε να υποστεί αυτά τα σκληρά μέτρα, εκτός κι αν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα είναι το αποτέλεσμα δομικών μεταρρυθμίσεων όπως και της μείωσης του χρέους, επισημαίνει.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν τόσο η μόνιμη παρουσία της Taskforce (Ομάδα Δράσης της Κομισιόν γιαν την Ελλάδα) και της τρόικας, όσο και οι ευρωπαϊκοί πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας.

«Τα προβλήματα όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά με τη βοήθεια της Ευρώπης», προσθέτει.

Τέλος, απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τις τράπεζες να αποδεχθούν τη σχεδιαζόμενη μείωση του ελληνικού χρέους:

«Λέγαμε πάντα ότι προτιμούμε το εθελοντικό κούρεμα, έχουμε εξηγήσει όμως επίσης ότι ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος δεν μπορεί να αποκλειστεί», λέει ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους ιδιώτες πιστωτές, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το ενδεχόμενο μία ανεξέλεγκτης πτώχευσης.

Πηγή : tanea.gr

Υ.Γ. από Πύθων : Η Ελλάδα πειραματόζωο για παραδειγματισμό της σκληρής λιτότητας που πρέπει να ακολουθήσουν οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης. "Έτσι θα καταντήσετε και έσεις, αν δεν πάρετε σκληρά μέτρα λιτότητας" είναι η γραμμή των ισχυρών της Ευρώπης, με την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της να έχει χαθεί πλήρως και να τίθεται πλέον ζήτημα κατάρρευσης της Οικονομικής Ενοποίησης εφόσον δεν καταφέρουν να ελέγξουν το Τραπεζικό Σύστημα...

Διαβάστε περισσότερα...

Η Ελλάδα πωλείται από "Ελληνες"...(vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου; Το «Όχι» ή την... Αραβική Άνοιξη;

Της Σοφίας Βούλτεψη

Περισσότερο ανησυχητικός και από αυτά καθαυτά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, είναι ο αυτιστικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε το πολιτικό σύστημα.

Τρεις μέρες τώρα ασχολούνται όλοι με τον τύπο και όχι με την ουσία, επέλεξαν την προσφιλή τους μέθοδο της επίρριψης ευθυνών (blame game, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην Σοσιαλιστική Διεθνή), αναλύουν τις αφορμές και έχουν κατεβάσει πάλι το savoir vivre της βαρόνης Σταφ, που φαίνεται ότι στις πτωχευμένες χώρες αντιμετωπίζεται ως δεύτερο ευαγγέλιο – το πρώτο είναι πάντα το μνημόνιο.

Κάνουν όλοι – από τον πρώτο ως τον τελευταίο - πως δεν βλέπουν τα αίτια, δεν ακούνε την βοή της Ιστορίας, δεν φτάνει στ’ αυτιά τους ο ήχος από τον κοχλασμό μιας κοινωνίας που βράζει.

Ο πόλεμος έχει ξεσπάσει και όλοι ασχολούνται με τις αφορμές. Κανείς με τα αίτια.

Παριστάνουν πως δεν βλέπουν ότι ο λαός ήθελε να γιορτάσει το «Όχι» ενάντια στην υποδούλωση στον ναζισμό, χωρίς να παρελάσει τιμητικά μπροστά από αυτούς που τον οδήγησαν στη σύγχρονη οικονομική υποδούλωση.

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους αγωνιστές του Έπους και της Εθνικής Αντίστασης, που τάχαμου θα μας βλέπουν από ψηλά και θα λυπούνται που αμαυρώσαμε τους αγώνες τους, επειδή δεν παρελάσαμε μπροστά στα σύγχρονα πολιτικά αναστήματα που καταδυναστεύουν τη χώρα, με άνεση και ξεδιαντροπιά την οδήγησαν στη χρεοκοπία και τώρα θέλουν και να τους αποδίδονται τιμές για το θεάρεστο έργο τους.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κατάλαβε πως ένα φουρτουνιασμένο ποτάμι κατεβαίνει με δύναμη και παρασύρει στο διάβα του οτιδήποτε και οποιονδήποτε θεωρεί πως με την παρουσία του νομιμοποιεί τον εξανδραποδισμό του έθνους.

Και αμέσως άρχισε το γνωστό παραμύθι: Είναι μικρές μειοψηφίες που παρεισφρέουν και ξεσηκώνουν το πλήθος το οποίο ακολουθεί.

Εθελοτυφλούν δηλαδή, υποστηρίζοντας ότι αυτές οι «μικρές πλειοψηφίες» (του ΣΥΡΙΖΑ κατά προτίμηση, που στην τελευταία δημοσκόπηση συγκεντρώνει ένα 5,1%) είναι τόσο ικανές, ώστε να ακυρώσουν για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, την στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη και να κατεβάσουν από τις εξέδρες όλους τους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούνται (και είναι) υπεύθυνοι για την σημερινή κατάντια.

Κατ’ αρχήν, αν οι «μικρές πλειοψηφίες» είναι τόσο ικανές, αν δηλαδή τριάντα άτομα μπορούν να ακυρώσουν στρατιωτική παρέλαση, ΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ! Μπορεί να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί και σε άλλα θέματα.

Κατά δεύτερον, καμιά μικρή μειοψηφία δεν μπορεί να πετύχει κάτι σαν κι’ αυτό που συνέβη σε όλη τη χώρα, αν δεν υπάρχει το αναγκαίο υπόβαθρο.

Αν το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο, ο κόσμος όχι μόνο δεν θα τους ακολουθούσε, αλλά και θα τους απομόνωνε.

Όποιοι υποστηρίζουν πως είναι δυνατόν εν αιθρία να ρίξεις δέκα άτομα και να τα κάνεις όλα μπάχαλο, τότε βλέπουν τον λαό ως όχλο που ακολουθεί κάθε φορά την πιο δυνατή φωνή.

Θα τους βόλευε, αλλά δεν είναι έτσι.

Η μεγαλύτερη προσβολή

Προξενεί επίσης μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες έχουν ακουστεί του κόσμου οι μεγαλοστομίες – προσβολή στο πρόσωπο του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, προσβολή προς τους θεσμούς, προς τους αγώνες για την Ελευθερία, προς την μνήμη των τεθνεώτων πολεμιστών, ανταρτών, αγωνιστών – αλλά δεν είδαμε ούτε σε μια ανακοίνωση να εντοπίζεται, ούτε να γίνεται η παραμικρή νύξη για την μεγαλύτερη όλων των προσβολών:

Ο πρωθυπουργός της χώρας, η οποία γιόρταζε τις νίκες της επί του φασισμού και τους αγώνες της κατά του ναζισμού, είχε από μέρες προγραμματίσει να μην είναι παρών στους εορτασμούς!

Πήγε βιαστικά στην δοξολογία και έφυγε για τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, όπου, σε πολυτελές ξενοδοχείο, φιλοξενούσε (με τίνος έξοδα, μπορούμε να μάθουμε;) αυτούς τους Συβαρίτες που είναι οι ομοτράπεζοί του στην Σοσιαλιστική Διεθνή!

Η συνάντηση προφανώς είχε κανονιστεί εδώ και καιρό. Γνώριζε ο κ. Παπανδρέου ότι η συνάντηση είχε οριστεί για τις 28 Οκτωβρίου, διότι ο ίδιος, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την είχε ορίσει.

Επομένως, είχε αποφασίσει να μην παραστεί σε παρέλαση. Είχε αποφασίσει να κουβεντιάζει με μια επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την… Αραβική Άνοιξη, την ημέρα που ο ελληνικός λαός, τον οποίο παριστάνει ότι κυβερνά, θα γιόρταζε το Έπος του 1940.

Είναι ή δεν είναι αυτό η μέγιστη των προσβολών (προς τους θεσμούς, το έθνος, τους αγώνες του, τη μνήμη των νεκρών που άφησαν τα κοκαλάκια τους στα αλβανικά βουνά και εκείνων που μαρτύρησαν στα ναζιστικά κολαστήρια);

Γιατί δεν το έχει στηλιτεύσει αυτό κανείς; Γιατί δεν το έχει κάνει σημαία του; Είναι δυνατόν όλος ο λαός να γιορτάζει το «Όχι» και ο πρωθυπουργός του να γιορτάζει την… Αραβική Άνοιξη;

Αυτό δεν είναι ανωμαλία; Όλα τα άλλα είναι;

Και γιατί απαιτούν από έναν χειμαζόμενο λαό να δείχνει σεβασμό, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός του δεν επιδεικνύει τον προσήκοντα σεβασμό στον λαό και την Ιστορία του;

Και όμως. Κάθισαν όλοι και κοίταζαν τον κ. Παπανδρέου να εκφράζει τον θαυμασμό του για την πτώση και την εξευτελιστική αντιμετώπιση όλων των πρώην μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναζητώντας τρόπους για την ομαλή μετάβαση στην Δημοκρατία των λαών που οι ομοϊδεάτες του καταδυνάστευαν – λέξη δεν έχει πει για την φύλαξη της σορού του «αδελφού Καντάφι» σε ψυγείο κρεοπωλείου και την διαπόμπευση που ακολούθησε κι’ ας του γύρευε μόλις πρόσφατα αυτόγραφα επί ηρωικών φωτογραφιών.

Ούτε που πέρασε κανενός από το μυαλό να καταγγείλει αυτήν την προσβλητική προς την εθνική επέτειο συμπεριφορά.

Επέτρεψαν στον κ. Παπανδρέου να χρεοκοπήσει την Ελλάδα και μετά να φύγει για τριήμερο στην Κρήτη, από την οποία δεν επέστρεψε – τηλεφωνικά μας έστειλε… χαιρετίσματα, εκφράζοντας την λύπη του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως οι ξένοι ηγέτες στέλνουν τα συλλυπητήριά τους στους ομολόγους τους – ακόμη και όταν κινδύνεψε να μετατραπεί όλη η χώρα σε… μια απέραντη πλατεία Ταχρίρ.

Εδώ υπάρχει άλλη μια λεπτομέρεια που πέρασε απαρατήρητη μέσα στο γενικό μοιρολόι για τους θεσμούς:

Όπως προείπα, ο κ. Παπανδρέου δεν κανόνισε τη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την τελευταία στιγμή. Τα είχε κανονίσει όλα από καιρό και ενώ περιμέναμε την έκτη δόση, όπως και την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να μάθουμε για το ύψος του «κουρέματος».

Αυτό σημαίνει πως είτε ο άνθρωπος δεν ενδιαφέρεται καθόλου και δεν αγωνιά για το μέλλον της χώρας του, είτε γνώριζε από τότε (όταν όριζε τη συνεδρίαση της Κρήτης) το αποτέλεσμα και όλα ήσαν προδιαγεγραμμένα.

Επομένως, τα περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» είναι φληναφήματα και προπαγάνδες της κακιάς ώρας.

Όταν περιμένεις να δεις αν και με ποιον τρόπο θα χρεοκοπήσει η χώρα σου, δεν κανονίζεις τριήμερα στην Κρήτη. Δεν έχεις κέφι, βρε αδελφέ. Ο νους σου στριφογυρίζει συνεχώς γύρω από το μεγάλο πρόβλημα. Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.

Και όταν προέρχεσαι από απόφαση που ουσιαστικά οδηγεί στην χρεοκοπία, δεν φεύγεις ταξίδι. Στρώνεσαι αμέσως στη δουλειά για να δεις πώς θα αντιμετωπίσεις τη νέα έκτακτη περίσταση.

Αλλά ούτε αυτό, που αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη μας, εντοπίστηκε από κανέναν!

Συνέβησαν και μερικά ακόμη πραγματάκια την ώρα που όλοι ασχολούμεθα με τον βουλευτή Τρικάλων και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που του επετέθη:

-Ο ευθυνόφοβος Πρόεδρος Σαρκοζί είχε το θράσος να πει, ανήμερα της ελληνικής εθνικής γιορτής, πως η Ελλάδα μπήκε με τερτίπια και παραποιημένα στοιχεία στο ευρώ. Ήταν ή δεν ήταν αυτό προσβολή; – το λέω για όσους αυτές τις μέρες έλαβαν μέρος σε διαγωνισμό ευθιξίας.

Και δεν βρέθηκε ένας να διαμαρτυρηθεί για την ημέρα που διάλεξε ο Σαρκοζί να πιάσει στο στόμα του την Ελλάδα, να του υποδείξει να φέρεται με μεγαλύτερο σεβασμό στον ελληνικό λαό, χάρη στους αγώνες του οποίου αυτός μπορεί ακόμη να λέει «πουρκουά» και όχι «βαρούμ». (Βλέπετε; Υπάρχουν ευγενικοί και άκρως διπλωματικοί τρόποι για να θυμηθούμε τους «πουρκουάδες»).

-Το «αλάνθαστο» γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών της «αλάνθαστης» Γερμανίας παραδέχθηκε πως εξαιτίας ενός… λογιστικού λάθους, είχε χάσει 55,5 δισεκατομμυριάκια ευρώ, επειδή λέει είχαν κάνει μια διπλοεγγραφή και επομένως αντί για πρόσθεση έκαναν… αφαίρεση!

Μήπως να ζητούσαμε να μάθουμε από τον κ. Σόιμπλε αν υπάρχει περίπτωση να έχει κάνει κανένα τέτοιο... λαθάκι και στην περίπτωση της Ελλάδας;

-Το αμερικανικό Πεντάγωνο εισηγήθηκε στο Κογκρέσο να επιτραπεί η παραχώρηση (έναντι 111 εκ δολαρίων) προς την Τουρκία τριών ελικοπτέρων AH-1W SuperCobra, από το οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που συμβαίνει σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, καθώς τέτοιου είδους αγορές γίνονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες.

Αφελής ερώτηση: Αν κριθεί ότι οφείλει και η Ελλάδα να αποκτήσει ανάλογα ελικόπτερα θα μπορεί να το πράξει ή θα πρέπει να ρωτήσει τον επίτροπο του υπουργείου Άμυνας;

Κι’ αν εκείνος πει «εντάξει, αλλά θα κόψετε το αντίστοιχο ποσό από κάπου αλλού», τι πρόβλεψη υπάρχει επ’ αυτού;

Γιατί για να μας βρει τα χρήματα το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών ή να μας κάνει έκπτωση κανένας πρέσβης (σαν κι’ αυτούς που μας έστελνε η Γαλλία τον καιρό των παχιών αγελάδων, τότε που κάτι ξανθοί λάτρεις της κοσμοπολίτικης ζωής ήσαν κινητές διαφημίσεις οπλικών συστημάτων), το βλέπω κομμάτι δύσκολο.

Υ.Γ. Αν ο Μανώλης Γλέζος, που κατέβασε τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από την Ακρόπολη, δεν ένιωσε προσβεβλημένος, δεν αντιλαμβάνομαι τι παριστάνουν όλοι οι άκαπνοι υπερπατριώτες της ευδαιμονίας και της κραιπάλης.

Όσο για τους νεκρούς αγωνιστές που μας επισκέπτονται στα όνειρά μας, ούτε κι’ αυτοί ένιωσαν καμιά προσβολή. Μόνο αγωνία γιατί η χώρα βρίσκεται στα χέρια εξουσιομανών που την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο αδελφοκτόνο σπαραγμό…

Διαβάστε περισσότερα...

“O Γιώργος είναι άθεος, ψυχάκιας και σχιζοφρενής”!

Η Έυα Ζησιμίδου, η πρώτη γυναίκα του Γιώργου Παπανδρέου, λίγα χρόνια μετά τον χωρισμό τους εξομολογείται στον Δήμο Μπότσαρη, παλιό συνεργάτη του πρωθυπουργού, όσα είδε και έζησε κοντά στον Γιώργο και την οικογένεια του στο Καστρί.

Ο Δήμος Μπότσαρης εκδίδει βιβλίο με όσα του εξομολογήθηκε η Εύα Ζησιμίδου, με τίτλο “Η Εύα Γεωργίου Παπανδρέου αποκαλύπτει”. Βιβλίο που εκδόθηκε το μακρινό 1988 από τις εκδόσεις Ισοκράτη και πλέον είναι εξαιρετικό δυσεύρετο.

Στο βιβλίο αναφέρεται μάλιστα και μία επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1957 προς τον στενό φίλο του και κουμπάρο, Αδαμάντιο Πεπελάση, που του ζητά να επιστρέψει στην Ελλάδα και ο Αντρέας απαντάει:

Μου γράφεις να γυρίσω πίσω στην Ελλάδα. Τι να κάνω εγώ σε μία χώρα που κατοικείται από οκτώ εκατομμύρια καγκουρώ;

Το βιβλίο αναφέρει άγνωστες πτυχές από την ζωή των Παπανδρέου , όπως τις έζησε η πρώτη γυναίκα του Γιώργου. Λέει, πως θεός της οικογένειας είναι το συμφέρον, περιγράφει τον αυταρχικό πεθερό που είδε στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου, το πως έκανε την πτυχιακή του Γιώργου στο Λονδίνο, το πάθος του πρωθυπουργού για τα αυτοκινήτα και την πολυτελή ζωή στο Καστρί, αλλά και το πως αντιμετώπιζε τις πολλές εξωσυζυγικές περιπέτειες του Αντρέα, η Μάργκαρετ!

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο λένε πως “ο Γιώργος γνώρισε την Εύα στο Λονδίνο. Παντρεύτηκαν, αλλά κράτησε κρυφό το γάμο τους! Όχι μόνο από τον πατέρα του, αλλά και από τη μητέρα του. Δεν τόλμησε ούτε σ’ αυτήν να το πει!


Η Εύα βοήθησε αποτελεσματικά τον Γιώργο στις σπουδές του. Και στο τέλος, η Εύα ήταν εκείνη που έγραψε την πανεπιστημιακή διατριβή με την οποία ο Γιωργάκης Παπανδρέου πήρε το περιπόθητο “χαρτί”. Ύστερα το νέο ζευγάρι αποφάσισε να έλθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ήταν για την Εύα μεγάλη θυσία, γιατί ήδη της είχε προσφερθεί μια θαυμάσια σταδιοδρομία στη Γενεύη. Ο Γιώργος όμως επέμενε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Ήθελε να κάνει πολιτική καριέρα βασιζόμενος στον πατέρα του. Και η Εύα έβλεπε ότι τόσο ο άντρας της όσο και η Μάργκαρετ, παρά τις ψυχρότατες σχέσεις τους με τον Ανδρέα, δεν ήσαν διατεθειμένοι να χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία. Έβλεπαν ότι το ΠΑΣΟΚ χτυπούσε ήδη την πόρτα της Εξουσίας
.


Στην Ελλάδα, η Εύα ένιωσε γρήγορα τον πρώτο ισχυρό κλονισμό: Την πρώτη μέρα που έφαγαν στο Καστρί με τον Ανδρέα και την Μάργκαρετ, διαπίστωσε με οδυνηρή κατάπληξη ότι ο Ανδρέας και η Μάργκαρετ αγνοούσαν ότι ήταν η σύζυγος του γυιου τους. Της φερόντουσαν σαν να είχαν μπροστά τους μια … “καλή φίλη” του Γιώργου από το Λονδίνο!

Κάποια μέρα βέβαια έμαθε και το Καστρί ότι ο Γιώργος και η Εύα είχαν κάνει πολιτικό γάμο στο Λονδίνο. Εδώ όμως ήταν Ελλάδα, και καθώς το νεαρό ζευγάρι άρχιζε σιγά-σιγά να αποκτά τον δικό του κύκλο, ανέκυπτε εκ των πραγμάτων η ανάγκη να γίνει και θρησκευτικός γάμος, αφού στη χώρα μας δεν είχε ακόμα νομοθετηθεί ο πολιτικός γάμος και οι πολιτικοί γάμοι Ελλήνων που είχαν τελεσθεί στο εξωτερικό εθεωρούντο ανυπόστατοι, δηλαδή σαν να μην είχαν γίνει ποτέ.

Αυτό δημιουργούσε ψυχολογικό πρόβλημα για την Εύα, πολύ περισσότερο όταν σκεπτόταν ότι θα γινόταν και μητέρα και ήξερε ότι το παιδί τους δεν θα μπορούσε να δηλωθεί ως γνήσιο στα ελληνικά ληξιαρχεία. Έθεσε, λοιπόν, στον Γιώργο ζήτημα θρησκευτικού γάμου. Και τότε βρέθηκε μπροστά σε μια οδυνηρή έκπληξη: ο Γιώργος Παπανδρέου της δήλωσε ορθά-κοφτά ότι σε καμιά περίπτωση δεν είχε σκοπό να κάνει θρησκευτικό γάμο γιατί, όπως της είπε, ήταν εκ πεποιθήσεως άθεος! Στην παρατήρηση της Εύας ότι θα υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας του παιδιού τους αν έμενε έγκυος, ο Γιώργος της έδωσε την απάντηση ότι αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο πατέρας του θα περνούσε το νόμο για την αναγνώριση του πολιτικού γάμου και θα λυνόταν το πρόβλημα.

Άρχιζαν όμως έτσι οι απογοητεύσεις και οι ανησυχίες της Εύας. Έβλεπε ότι είχε γίνει μέλος μιας οικογένειας όπου ο μόνος θεός ήταν το συμφέρον και τίποτε άλλο. Η πλήρης αθεΐα του Γιώργου δεν ήταν μια απλή αδιαφορία ενός νέου ανθρώπου απέναντι στη θρησκεία και τις τελετουργίες της, όπως είχε υποθέσει στην αρχή η Εύα. Ήταν μια σκληρή πεποίθηση, ζυμωμένη μέσα σ’ ένα περιβάλλον άκρατου ατομισμού. “Δεν υπάρχει αγάπη σ’ αυτή την οικογένεια”, μου είπε σε κάποια στιγμή η Εύα Παπανδρέου. “Δεν υπάρχουν αισθήματα. Υπάρχει μόνο το συμφέρον του καθενός
”.

Μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1985 ο Γιώργος παρουσιάστηκε απέναντι στην Εύα αποφασισμένος πια για οριστική ρήξη και διάλυση του γάμου τους. Επικρατούσε και πάλι κλίμα γενικής ευφορίας στο Καστρί και η Εύα έβλεπε τον άντρα της ακόμα πιο ψυχρό και αλαζονικό στις μεταξύ τους σχέσεις. Αντίθετα ο Ανδρέας Παπανδρέου φαινόταν να έχει καταλάβει ότι αυτή θα ήταν η τελευταία περίοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Η διαφορά μόνο 5% σε ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία το 1985 αντί του 12% του 1981, σε συνδυασμό και με την κακή εξέλιξη των οικονομικών της χώρας, είχαν οδηγήσει τον Ανδρέα στη σκέψη ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Αυτός ήταν ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο ο Ανδρέας υπέφερε τώρα πιο συχνά από τις γνωστές “καταθλίψεις” του και ήταν βέβαιο ότι σύντομα θα αναζητούσε τις πρόσκαιρες “δραπετεύσεις” του από την πραγματικότητα σε μια καινούρια ερωτική περιπέτεια όπως και έγινε με τη Δήμητρα Λιάνη.

Σ’ αυτές τις “καταθλίψεις” του Ανδρέα η Εύα αποδίδει το ότι η Μάργκαρετ εμφανίζεται και πάλι ισχυρή στο πλευρό του ύστερα από κάθε εξωσυζυγική ιστορία του.

Όταν μιλάμε για κατάθλιψη του Ανδρέα, είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος τι συμβαίνει σε μια τέτοια περίπτωση, αν δεν έχει δει τον Ανδρέα σ’ αυτή την κατάσταση”, λέει η Εύα. “Μόνο ένας άνθρωπος που τον ξέρει καλά από χρόνια μπορεί τότε να τον πλησιάσει και να του φερθεί όπως πρέπει και αυτό ξέρει και το εκματαλλεύεται στο έπακρο η Μάργκαρετ.”

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, όμως, δεν υπήρχαν τέτοιου είδους… επιστροφές. Αλλά και η Εύα δεν ήταν διατεθειμένη να δέχεται αδιαμαρτύρητα την αδιαφορία, την ψυχρότητα και την άτακτη εξωσυζυγική ζωή του άντρα της, όπως της είχε συστήσει ως… συμφέρουσα λύση η πεθερά της!

Στις παραμονές των Χριστουγέννων του 1985, η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο: Ο Γιώργος ανακοίνωσε ξαφνικά στην Εύα ότι θα έφευγε “μόνος του” για τα βουνά της Ιταλίας, για να κάνει… σκι και να ξεκουραστεί!


Τα χασα λέει η Εύα. Είχα καλέσει φίλους μας για την Πρωτοχρονιά και του είπα ότι θα γινόμαστε ρεζίλι, αλλά ο Γιώργος έφτιαχνε κιόλας τις βαλίτσες του. Κάποια στιγμή του είπα πως δεν ήταν σωστό να αφήσει το σπίτι του και το μικρό παιδί του τέτοιες μέρες. Η απάντησή του ήταν ότι το παιδί είναι ακόμα μικρό… και δεν καταλαβαίνει!

Παρά την προειδοποίηση της γυναίκας του ότι το ταξίδι του αυτό μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες, ο Γιώργος Παπανδρέου έφυγε με τη “συντροφιά” του για να περάσει τις υπόλοιπες μέρες των εορτών με τους δικούς της στο Λονδίνο, αποφασισμένη και να τους ενημερώσει για το τέλος της έγγαμης συμβίωσής της με τον Γιώργο.

Θα μεσολαβούσε όμως αναγκαστικά μια συνάντηση με όλη την οικογένεια Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί είχε ήδη ορισθεί ένα γιορταστικό οικογενειακό γεύμα στο Καστρί. Η Εύα πήρε το παιδί της και πήγε στο Καστρί. Δεν είχε την πρόθεση να χαλάσει την ατμόσφαιρα συζητώντας ειδικά εκείνη τη μέρα το πρόβλημά της και την τροπή που είχαν πάρει οι σχέσεις της με τον Γιώργο, υπολόγιζε όμως ότι κάποιος θα ρωτούσε γιατί πήγε μόνη της, ότι κάποιος θα ενδιαφερόταν να μάθει πού είναι ο Γιώργος. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Κατάπληκτη έβλεπε να προσποιούνται όλοι τον… ανήξερο! Σαν να μην είχε γίνει αντιληπτή από κανένα η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου από το Χριστουγεννιάτικό τραπέζι και από την Αθήνα, ενώ ήταν φανερό ότι όλοι τους ήξεραν πολύ καλά τα καθέκαστα.
Η Εύα έφυγε για το Λονδίνο, γύρισε μετά από μερικές ημέρες και είδε ότι ο Γιώργος είχε επιστρέψει στο σπίτι τους πριν απ’ αυτήν, είχε πάρει τα πράγματά του και είχε εγκατασταθεί αλλού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζονται πρωτοβουλίες συγγενών και φίλων για να μη χωρίσει το ζευγάρι, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένα μικρό παιδί. Υπήρξαν τέτοιου είδους προσπάθειες. Γρήγορα όμως φάνηκε ότι η οικογένεια Παπανδρέου δεν ενδιαφερόταν τόσο να σωθεί αυτός ο γάμος όσο να μην υπάρξει “σκάνδαλο” που θα μπορούσε να βλάψει πολιτικά. Αυτό το συμπέρασμα βγάζει η Εύα Παπανδρέου από τις τρομερές πιέσεις και από τις απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον της αλλά και από τη συμπεριφορά της οικογένειεας Παπανδρέου προς τον Γιώργο: Έμμεσα τον ενθάρρυναν να χωρίσει. Το πρώτο δείγμα ήταν η παραχώρηση στον Γιώργο του σπιτιού του Ψυχικού για να εγκατασταθεί εκεί. Ως διά μαγείας, δηλαδή οι Παπανδρέου έπαψαν να έχουν “ανάγκη” το… εισόδημα από το νοίκι! Δεν ήταν μόνο αυτό. Άφθονο έρρευσε το χρήμα για να επιπλώσει ο Γιώργος τη βίλλα του Ψυχικού, την οποία αρνιόνταν να παραχωρήσουν στο ζευγάρι τον καιρό που υπήρχε πραγματική ανάγκη. Η Εύα Παπανδρέου υπολογίζει ότι τότε δόθηκαν στο Γιώργο πάνω από 5.000.000 δραχμές για την εγκατάστασή του στο Ψυχικό. Και επί πλέον ο πατέρας του του αγόρασε καινούριο αυτοκίνητο, ένα πολυτελές GOLF GTI, το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου αγάπησε σαν να ήταν… ζωντανό! “Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός”, λέει η Εύα, “ότι όταν στις 29 Ιουνίου του 1986, ο Γιώργος τράκαρε αυτό το αυτοκίνητο, δεν μπόρεσε να κρατηθεί και άρχισε να κλαίει σαν μικρό παιδί”!


Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε “ζηλέψει” εκείνο το αυτοκίνητο από τότε που είχε δει ένα παρόμοιο, με μεταλλικό ασημί χρώμα, στο πάρκινγκ της Βουλής.


Τίνος είναι αυτό;”, ρώτησε τότε τον τροχονόμο.


Της κυρίας Ακρίτα”.


Ακούς εκεί! Ορίστε μας τώρα! Η Σύλβα με … GTI!”, έλεγε και ξανάλεγε ο Γιωργάκης.

Η Εύα Παπανδρέου συνάντησε τον Πρωθυπουργό πεθερό της λίγες μέρες πριν από το επίσημο ταξίδι του στην Κίνα. Αυτή τη φορά, όμως, είδε μπροστά της έναν Ανδρέα που δεν είχε ξαναδεί και που ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα της φερόταν όπως της φέρθηκε εκείνη την ημέρα.


Ο Ανδρέας ήταν αγριεμένος και ιταμός. “Άκου εδώ”, της είπε, “δεν θα εκβιάσεις εσύ το γυιό μου. Θα του δώσεις και το παιδί και το διαζύγιο εδώ και τώρα. Πριν φύγω για την Κίνα θα έχεις υπογράψει τα χαρτιά. Ο γυιός μου έχει δικαίωμα να ξαναπαντρευτεί. Και μην τολμήσεις να πας στη Δικαιοσύνη. Αν πας στη Δικαιοσύνη θα σε εξοντώσω, θα σε λιώσουμε. Ο γυιός μου έχει δικαιώματα! Το νόμο τον έφτιαξα για να είναι οι άνδρες ελεύθεροι από σας τις γυναίκες!


Και νομίζετε ότι με 20.000 το μήνα μπορώ να ζήσω;”, ρώτησε απελπισμένη η Εύα. “Αυτό που σου λέω! Αυτά τα λεφτά και ούτε δραχμή παραπάνω!”.


Βγαίνοντας από το Καστρί η Εύα Παπανδρέου μονολογούσε: “Είναι τρελλός. Αυτός ο άνθρωπος είναι τρελλός!

Διαβάστε περισσότερα...

Αγωγή της Β.Σχοιναράκη κατά δημοσιογράφου για σχόλια στο ... Facebook!

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ: Η σύμβουλος του πρωθυπουργού,πρώην νομάρχης και βουλευτής ζητά αποζημίωση και...φυλάκιση δημοσιογράφου για σχόλια σε ιδιωτικές συζητήσεις και...like που έκανε στο Facebook!

Πρωτάκουστο! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα δημόσιο πρόσωπο, η σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγελιώ Σχοιναράκη, καταθέτει αγωγή σε δημοσιογράφο (τον Αλέκο Ανδρικάκη) όχι για κάποια δημοσιεύματα και σχόλια στα Μέσα που εργάζεται, αλλά τον κατηγορεί για λόγια...στις ιδιωτικές συζητήσεις του, στα στέκια όπου συναντά τους γνωστούς του, αλλά και αναρτήσεις που έκανε ο δημοσιογράφος στο FACEBOOK και … LIKE που έκαναν ο ίδιος και οι φίλοι του, πάνω στον "τοίχο" της κοινωνικής δικτύωσης!

Η κ.Σχοιναράκη σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρώην βουλευτής και νομάρχης Ηρακλείου υποβάλλει αγωγή, ζητώντας μάλιστα 100.000 ευρώ αλλά και τη φυλάκιση του γνωστού κρητικού δημοσιογράφου (σήμερα εργάζεται στην ΠΑΤΡΙΣ και το Ράδιο Κρήτη) για κάτι που γράφτηκε και ειπώθηκε όχι σε δημοσιογραφικό μέσο αλλά στο πλαίσιο του FB!

Διαβάστε
εδώ ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της αγωγής.

Η κ. Σχοιναράκη επέλεξε αυτόν το καινοφανή τρόπο για να σταματήσει την κριτική που πολλοί ασκούν στο πρόσωπο της, από τη στιγμή που επέλεξε να γίνει σύμβουλος του πρωθυπουργού, τον περασμένο χειμώνα κι ενώ λίγες μέρες νωρίτερα υπό το φως των τηλεοπτικών συνεργείων, ανακοίνωνε την πρόθεση της να επιστρέψει στα διδακτικά της καθήκοντα.

Μια αγωγή που έρχεται στην χειρότερη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις αφού κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ούτε καν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες για την σκληρή κριτική- έως και εκτός ορίων επίθεση- που έχουν υποστεί.

Το ερώτημα τώρα είναι τι ακριβώς θα πράξει το ΠΑΣΟΚ για αυτή την ενέργεια της κ Σχοιναράκη, στο οποίο επίλεκτο μέλος είναι η πρώην Νομάρχης, όπως επίσης και το γραφείο του πρωθυπουργού στο δυναμικό του οποίου ανήκει.

Όμως επειδή δεν είναι μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε μία πολιτικό και ένα δημοσιογράφο, αλλά είναι εμφανής η προσπάθεια να σταματήσει η κριτική που κάποιοι ασκούν στα Δημόσια πρόσωπα, όχι μόνο στο Δημόσιο λόγο αλλά και στις ιδιωτικές τους συζητήσεις (κλασσικές και ηλεκτρονικές) θέτοντας ένα μεγάλο ζήτημα Δημοκρατίας και Έκφρασης, αναμένεται με ενδιαφέρον και το πώς θα τοποθετηθούν όλοι όσοι με κάποιο τρόπο εκφράζονται μέσα από τα νέα Μέσα είτε από τα BLOGS είτε από το FACEBOOK.

Πηγή : cretalive.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Σόρος: Η συμφωνία της Ευρωζώνης θα κρατήσει το πολύ 3 μήνες

Ο βετεράνος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος επιτέθηκε με δηλώσεις του κατά της έλλειψης ηγεσίας στην Ευρωζώνη λέγοντας πως η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών για την επίλυση της κρίσης χρεών θα διαρκέσει μόλις από «μία ημέρα ως τρεις μήνες».

Ο Σόρος δήλωσε πως το κούρεμα του ελληνικού χρέους που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες θα περιορίσει το συνολικό δημόσιο χρέος μόνον κατά 20%, ποσοστό ανεπαρκές για την ανακοπή του οικονομικού μαρασμού στην Ελλάδα με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ενόσω η Ευρωζώνη φαίνεται να οδεύει για νέους οικονομικούς μπελάδες καθώς οι επενδυτές – μετά την πρώτη ευφορία – έχουν αρχίσει να γίνονται σκεπτικιστές σχετικά με τη συμφωνία διάσωσης της περασμένης Πέμπτης. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Goldman Sachs δήλωσε πως η Ευρωζώνη θα πέσει σε 'ήπια ύφεση' καθώς εξασθενίζει η εμπιστοσύνη.

«Δεδομένης της έκτασης της κρίσης, (η πρόσφατη συμφωνία) είναι πάλι πολύ λίγη και έρχεται πολύ αργά», τόνισε ο Σόρος σε δείπνο που οργάνωσε το επενδυτικό δίκτυο Pi Capital στις Βρυξέλλες.

«Θα φέρει ανακούφιση μερικώς γιατί οι αγορές είχαν τρομοκρατηθεί με το έλλειμμα ηγεσίας και το απλό γεγονός ότι κάτι επιτεύχθηκε αποτελεί μία πρόοδο στο επενδυτικό κλίμα η οποία όμως δεν θα διαρκέσει πάνω από μερικές ημέρες έως τρεις μήνες. Δυστυχώς δεν είναι η τελευταία κρίση γιατί τα θεμελιώδη ζητήματα δεν διευθετήθηκαν. Είναι ξεκάθαρο πως ο όγκος του χρέους που συσσώρευσε και συνεχίζει να συσσωρεύει η Ελλάδα είναι αβάστακτος και η χώρα είναι ουσιαστικά αφερέγγυα».

Όπως τόνισε ο Σόρος, πολλές τράπεζες μπορεί να μην συμμετάσχουν εκούσια στη συμφωνία καθώς θα προτιμήσουν να περιμένουν την ασφαλιστική αποζημίωση τους (ενεργοποίηση CDS που έχουν αγοράσει) μόλις υπάρξει «πιστωτικό γεγονός», κάτι που με το εκούσιο κούρεμα αποφεύγεται μέχρι στιγμής. Εννοείται σε τέτοια περίπτωση θα έχουμε μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Για τον Σόρος, η συμφωνία θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία στην αφερεγγυότητα.

enet.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογές ή ανασχηματισμός;

Το καζάνι που ούτως ή άλλως έβραζε, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πλέον έχει εκραγεί. Καταλύτης ήταν τα όσα έγιναν στις παρελάσεις. Δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής που να βρεθεί σε δημόσιο χώρο και να μην αποδοκιμαστεί, ενώ υπήρξαν ως και χειροδικίες.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συνέρχεται στις πέντε το απόγευμα για να ακούσει τον Πρωθυπουργό, αλλά κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρξουν βουλευτές που θα πάρουν το λόγο. Φρόντισαν ωστόσο να στείλουν το μήνυμα.

Η χώρα παρουσιάζει φαινόμενα ακυβερνησίας, το κόμμα πρέπει να αλλάξει γραμμή, χρειάζονται πρωτοβουλίες και προς τις δύο κατευθύνσεις, λένε οι βουλευτές που παρουσιάζονται ωστόσο διχασμένοι ως προς τις λύσεις που έχουν να προτείνουν.

Άλλοι λένε πως ο τόπος πρέπει να πάει σε εκλογές. Άλλοι τονίζουν ότι οι εκλογές θα φέρουν ακυβερνησία και πως ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η τρίτη άποψη είναι πως πρέπει να γίνει ανασχηματισμός ώστε να φύγουν από τα υπουργεία εκείνοι που ευθύνονται για την εικόνα ακυβερνησίας.

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου κρατάει όμως κλειστά τα χαρτιά του.

Από το Μαξίμου λέγεται ότι θέλει να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση του φορολογικού νομοσχεδίου, την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 και τα νομοσχέδια για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το ασφαλιστικό και την αναδιάρθρωση του Δημίου Τομέα.

Όλα αυτά όμως λένε κάποιοι απ' την κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να εγκριθούν από τους βουλευτές, να έχουν τη στήριξή τους και συμπληρώνουν με νόημα πως το Μαξίμου έχει ήδη προειδοποιηθεί την προηγούμενη φορά πως χρειάζονται αλλαγές.

Με δεδομένες πιέσεις όπως εκείνες της Β. Παπανδρέου και φαινόμενα όπως αυτό της Λ. Κατσέλη κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τελική απόφαση του Πρωθυπουργού. Μια λύση στο αδιέξοδο θα μπορούσαν να είναι οι εκλογές αλλά οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ ακόμη και κάτω από το 15% δεν επιτρέπουν συζήτηση για πρόωρες.

Άλλοι πάλι τονίζουν ότι ίσως δεν τις προκαλέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά θα αφήσει άλλους να αναλάβουν την ευθύνη και αυτό δείχνει μόνο προς την εσωκομματική κατεύθυνση. Μια ακόμη πίεση, ένα ακόμη εκβιαστικό δίλημμα προς την κοινοβουλευτική ομάδα, ποιος θα πάρει την ευθύνη να... σύρει το κόμμα και τη χώρα σε εκλογές.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα ακολουθηθεί η κλασική συνταγή αποσυμπίεσης που δεν είναι άλλη από τον ανασχηματισμό, αλλά και πάλι κάποιοι απαντούν ότι έτσι η κυβέρνηση δεν κερδίζει παρά μερικές ημέρες το πολύ εβδομάδες.

Σήμερα και αύριο κάποιοι λένε με νόημα πως οι ημέρες είναι κρίσιμες, ειδικά ως προς το πως θα κινηθούν στο ΠΑΣΟΚ οι ισορροπίες.

Πηγή : newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Πρωτοχρονιά στην ανεργία για 30.000 υπαλλήλους

Mέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ειδοποιηθούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου που πρόκειται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Από 1/1/2012 περίπου στις 30.000 υπάλληλοι θα μπουν στην εφεδρεία. Αυτοί θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις 151 οργανισμών. Η διαδικασία των αποχωρήσεων θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς, ούτως ώστε να μειωθούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες του 2012 με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το ποιοι θα είναι αυτοί οι υπάλληλοι δεν θα καθοριστεί μόνο με ηλικιακά κριτήρια, αλλά και με άλλα αντικειμενικά κριτήρια όπως οι τίτλος σπουδών, η προϋπηρεσία και οικογενειακή κατάσταση. Όπως έχει γίνει γνωστό όσοι αποχωρήσουν μέσω εφεδρείας τα ονόματά τους θα ενταχθούν σε πίνακες κατάταξης από το ΑΣΕΠ και, εφ’ όσων θα υπάρχει ενδιαφέρον, θα καλύπτουν το 10% των ετήσιων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και το 30% προσωπικού ορισμένου χρόνου. Το ζήτημα βέβαια είναι πόσες προκηρύξεις θα γίνουν το επόμενο διάστημα μιας και συζητείται ήδη το ενδεχόμενο σε κάθε 15 αποχωρήσεις να υπάρχει μία πρόσληψη, ήτοι αναλογία 1 προς 15.

Οι έφεδροι θα λαμβάνουν το 60% του βασικού μισθού του για δώδεκα μήνες, ενώ θα καταβάλλονται για αυτό το διάστημα κανονικά οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου για την κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι απασχολούνται σε ΟΤΑ, ν.π.ι.δ. που ανήκουν στο κράτος και ν.π.δ.δ. και οι οποίοι συμπληρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε δύο χρόνια αποχωρούν και αυτοί. Από την εφεδρεία όπως όλα δείχνουν θα εξαιρεθούν τελικά οι υπάλληλοι καθαριότητας στους δήμους.

Σε δύο χρόνια από σήμερα ο δημόσιος τομέας υπολογίζεται ότι θα έχει 150.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, είτε λόγω εφεδρείας, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω παραίτησης. Η επιλογή να μειωθεί το κράτος κατά 30% τα επόμενα χρόνια παραμένει σταθερή. Έτσι μόνο σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσει θα γίνονται νέες προσλήψεις, ενώ οι οργανικές θέσεις που ήταν κενές μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα καταργηθούν. Οι κενές οργανικές θέσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται στο 30% της μείωσης, αφού η κατάργησή τους δεν ισοδυναμεί με κανενός είδους δημοσιονομικό όφελος.

Πηγή : protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ελληνικός χειμώνας και αραβική άνοιξη...

Του Νίκου Ναούμη
Πολιτικός Επιστήμων

Μια από τις σπουδαιότερες πολιτικές ρήσεις της αρχαιότητας ήταν και η ακόλουθη: Καλός άρχων είναι αυτός που θα ωφελήσει την πατρίδα του όσο γίνεται περισσότερο ή τουλάχιστον, δεν θα τη βλάψει θεληματικά.

Επειδή δεν τίθεται θέμα για την ισχύ του πρώτου (ο ΓΑΠ, ούτως ή άλλως, την πατρίδα του δεν την ωφέλησε), χάριν της ιστορικής αλήθειας, ας εξετάσουμε τη δεύτερη περίπτωση, θέτοντας κάποια θεωρητικά ερωτήματα, με πρακτικό όμως δυστυχώς αντίκρισμα, στην σημερινή πραγματικότητα, επιχειρώντας παράλληλα να τα απαντήσουμε κατά την προσωπική μας κρίση.


Την έβλαψε την πατρίδα μας ο ΓΑΠ; Ναι, την έβλαψε όμως θεληματικά;


Μήπως ήταν εκείνος που έφερε το ΔΝΤ στη χώρα μας;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που βροντοφώναζε ότι «λεφτά υπάρχουν», για να εκλεγεί στην καρέκλα κι ύστερα, έκπληκτος (λες και δε ζούσε στην Ελλάδα ή δεν είχε άλλη φορά καταλάβει πολιτικό αξίωμα) διαπίστωσε ότι λεφτά δεν υπάρχουν;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που εξευτέλισε διεθνώς τη χώρα, για να μην πλήξει τη δική του εικόνα, διότι στο «σπουδαίο» μυαλό του κρύβονται φιλοδοξίες για τη διεθνή πολιτική σκηνή;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που μας διαβεβαίωνε ότι τα μέτρα που έπαιρνε τόσους μήνες θα μας προστάτευαν από ένα «κούρεμα» του χρέους, το οποίο – εκείνος έλεγε - ότι θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, όταν όμως τελικά συνέβη το απευκταίο, το παρουσίασε σαν «φοβερή επιτυχία»;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που οδήγησε τη χώρα σε μια ιδιότυπη κατοχή σε ξένα κέντρα εξουσίας, αδιαφορώντας για την κοινωνική κατακραυγή;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που σε όλα τα εθνικά ζητήματα παρέδωσε, κατ’ ουσίαν, τη χώρα στους αντιπάλους της;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας, που ορκίστηκε να προστατεύει;


Δυστυχώς, ναι!


Μήπως ήταν εκείνος που έδινε – από τη μία πόρτα – τα εκατομμύρια σε εκλεκτούς του συνεργάτες (Λαυρεντιάδης, Ίδρυμα Λαμπράκη) και πραγματοποιούσε ημέτερες προσλήψεις, ενώ από την άλλη πόρτα εκβιάζει τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, οδηγώντας τον στην εξαθλίωση;
Δυστυχώς, ναι!

Έβλαψε, λοιπόν ο «κύριος Κενό» τη χώρα μας (δεν ξέρω γιατί, αλλά αδυνατώ να αποκαλέσω τη χώρα «μου», χώρα «του»); Την έβλαψε, και μάλιστα θεληματικά! Μήπως, όμως ξέρει ο κ. Κενό την ιστορία του λαού και του τόπου, τον οποίο κλήθηκε να κυβερνήσει; Εδώ δε γνωρίζει την ιστορία της οικογένειάς του! Σε λόγο του στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματός του αναφέρθηκε στους ήρωες Γλέζο και Σάντα που ανέβασαν (!) την ελληνική σημαία – λέει – στην Ακρόπολη, λησμονώντας ότι οι προαναφερθέντες κατέβασαν το ναζιστικό σύμβολο, ενώ την ελληνική σημαία την ανέβασε μετά την αποχώρηση των Γερμανών ο παππούς του!


Σημασία όμως, δεν έχει τι λέμε εμείς… Σημασία για τον Γ. Παπανδρέου αυτή την στιγμή, έχει, αφού έφερε στην χώρα μας τον ευρωαμερικάνικο χειμώνα, να λύσει και τα προβλήματα των λαών που οι σοσιαλιστές φίλοι του δημιούργησαν. Ας ευχηθούμε μόνο, η «αραβική άνοιξη», να μην μετατραπεί διαχειρός Γιωργάκη, σε «αραβικό χειμώνα».


Διαβάστε περισσότερα...

Η φωτογραφία της ημέρας





Διαβάστε περισσότερα...

"Δεν είστε εντολοδόχος της κυβέρνησης κ.Πρόεδρε"

Του Σήφη Μανουσογιαννάκη
Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α

Δυο μέρες πριν η Ελλάδα συρόταν από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε μια δέσμευση οικονομική και πολιτική τουλάχιστον εικοσαετούς προοπτικής. Νίκη παρουσίασε η Ελληνική κυβέρνηση ότι σε δέκα χρόνια θα ευρεθούμε στα οικονομικά επίπεδα που ήμασταν το 2009. Όμως εξαιτίας της οικονομικής μας κατάστασης το 2009 συρθήκαμε σαν λαός ως εδώ με δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που μας έχουν ρίξει στη δυστυχία.

Είναι καιρός τώρα, που ο Ελληνικός λαός, έχει δείξει την αγανάκτηση και την περιφρόνηση του στο υπάρχον συντεχνιακό κράτος που οικοδόμησαν οι πολιτικοί από την μεταπολίτευση και μετά. Πολλές φορές η αγανάκτηση αυτή εναντίον των πολιτικών έχει καταγραφεί όχι μόνον φραστικά αλλά και με έργα (ξυλοδαρμοί και εκσφενδόνιση αυγών και γιαουρτιών).

Καιρό τώρα σαν τελευταία ελπίδα, αφού το κυβερνών πολιτικό κόμμα δεν συγκινείται αναμένει μια πολιτική πρωτοβουλία (παραίτηση) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα οδηγούσε σε εκλογές και θα έδιδε προοπτική και ανακούφιση στον λαό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως υπέρτατη αρχή της πολιτείας πρέπει να εξασφαλίζει την ενότητα και την συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Είδαμε όμως στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης τον κ. Παπούλια να κάνει δηλώσεις οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ταιριάζουν με τον θεσμό τον οποίο υπηρετεί. Το απολογητικό του ύφος για την πατριωτική και δημοκρατική του στάση μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο τον υποβάθμισε σε επίπεδο μέτριου πολιτικού αφού προσέδωσε προσωπική χροιά. Έτσι ο ίδιος ξέχασε τον θεσμό του ανωτάτου άρχοντα και προκάλεσε αυτό ακριβώς που δεν έπρεπε να γίνει. Να αμφισβητούνται άμεσα το ήθος και η πολιτική του -ανοικτά- είτε με υπολογισμό της ηλικίας του με βάση το βιογραφικό και να τίθενται ερωτηματικά για το πότε ανέπτυξε την αντιστασιακή του δράση κατά την κατοχή, είτε με δημοσίευση φωτογραφιών με παρέες στη θάλασσα που παραπέμπουν σε θλιβερή δεκαετία του παρελθόντος.



Θα έπρεπε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει καταλάβει την αγωνία του τόπου και να στεκόταν εκεί δίνοντας στην συνείδηση του κόσμου την ελπίδα και την ομόνοια έστω και αν “κάποιοι” όπως λέει η κυβέρνηση προκάλεσαν τα γεγονότα. Αντίθετα φάνηκε να λειτουργεί ως εντολοδόχος μιας κυβέρνησης που έχει καταστεί τελείως αναξιόπιστη και μισητή στον κόσμο κατά την διετή πορεία της.

onalert.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Η φλόγα άναψε» και στα γήπεδα

Φουντώνει το κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην απάνθρωπη κυβερνητική πολιτική. Έπειτα και από το αυθόρμητο πανελλαδικό ξέσπασμα των πολιτών κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η φλόγα άναψε για τα καλά και στα γήπεδα. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι «αγανακτισμένοι των γηπέδων» έδωσαν το πρώτο στίγμα, με εκδηλώσεις οργής στους εντός έδρας αγώνες του Παναθηναϊκού, του Ατρόμητου, του ΟΦΗ και του Πανιώνιου. Τούτο το Σαββατοκύριακο, τη σκυτάλη σ' αυτό το μπαράζ αντικυβερνητικών εκδηλώσεων, πήραν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, του Εργοτέλη στο Παγκρήτιο και της ΑΕΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Παρά τις προειδοποιητικές βολές της ΕΠΟ και τις ολιγόλεπτες διακοπές αγώνων από τους διαιτητές, ο κόσμος δεν κατεβάζει τα πανό της οργής και τα ματς διεξάγονται κανονικά μέσα σε έντονο αντικυβερνητικό κλίμα.



Χαρακτηριστικό είναι ότι το απόγευμα της Κυριακής ο επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας στο ΟΑΚΑ, έδωσε σαφή εντολή στους αστυνομικούς να μην περάσει στις εξέδρες ούτε ένα πανό με πολιτικό περιεχόμενο για το ματς της ΑΕΚ με τον Άρη! Τελικά "πέρασε" των οπαδών και το ΟΑΚΑ γέμισε με πανό.

Ο έλεγχος ήταν εξονυχιστικός στη θύρα 31 που φιλοξενεί τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ με τον επικεφαλής των μέτρων ασφαλείας στο ΟΑΚΑ να μεταφέρει ρητή εντολή σε αστυνομικούς και υπαλλήλους σεκιούριτι: "Απαιτείται απ' όλους να κάνουν εξονυχιστικό έλεγχο στα άτομα που θα εισέλθουν στις εξέδρες για τα πανό, δεν θα επιτραπεί η είσοδος πανό στο γήπεδο με πολιτικό και ιδίως υβριστικό περιεχόμενο".

Τελικώς οι οπαδοί της ΑΕΚ πέρασαν τουλάχιστον τέσσερα πανό στο γήπεδο. Άλλα με υβριστικό περιεχόμενο κι άλλα με χιουμοριστικό τόνο.



Ενδεικτικά:

*160 ώρες, 592 ευρώ. Μπουνίδια και κλωτσίδια σε κάθε πολιτικό
*Μετά το κούρεμα, έρχεται φάπα
*Ξεπουλήσατε την Ελλάδα. Ταπεινώσατε τον λαό. Προδότες κρυφτείτε! (στο απέναντι πέταλο από τη θύρα 31)
*Η φλόγα καίει εδώ και καιρό σε γήπεδα και δρόμους. Τώρα όμως φούντωσε και θα σας κάψει όλους

Υπήρχε άλλο ένα πανό, σε κεντρική θύρα (απέναντι από την επισήμων) αλλά ήταν άσχετο με το όλο κλίμα και αφορούσε τον πρώην πρόεδρο της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαΐδη ("Ντέμη οπαδέ του χαφιεδισμού").

Στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης, πέρα από τα μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης προς την ομάδα τους, οι οπαδοί της ΑΕΚ δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα περισσότερα υβριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο διεθνής διαιτητής Τάσος Κάκος ούτε που ασχολήθηκε! Από τα μεγάφωνα έγιναν οι σχετικές συστάσεις, ο ίδιος δεν διέκοψε ούτε λεπτό το παιχνίδι.

Στο Παγκρήτιο



Οι οργανωμένοι οπαδοί του Εργοτέλη, οι Alternatives, ανάρτησαν το απόγευμα της Κυριακής πανό στη θύρα 11 του Παγκρήτιου με τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη "Δεν ξενοδουλεύουμε. Εμείς είμαστε οι αφέντες. Το αμπέλι τούτο της γης είναι δικό μας". Ο διαιτητής Κομίνης του συνδέσμου Θεσπρωτίας δεν διέκοψε το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης.

Στο Καραϊσκάκη



Στο γήπεδο Καραϊσκάκη πήγε το Σαββατόβραδο ο περισσότερος κόσμος (περίπου 21.000 εισιτήρια) απ' όλα τα ματς της 8ης αγωνιστικής. Εκρηκτικό το κλίμα στο γήπεδο του Ολυμπιακού, με τους οργανωμένους οπαδούς να σηκώνουν ψηλά τρία πανό στο 12ο λεπτό. Τα κατέβασαν αμέσως, αλλά με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου τα ανάρτησαν κανονικά στη θύρα 7. Το β' ημίχρονο καθυστέρησε σχεδόν πέντε λεπτά να ξεκινήσει, ο διαιτητής Σπύρος Σελίμος από τη Λακωνία ζήτησε να κατέβουν τα πανό, έγιναν οι σχετικές συστάσεις από τα μεγάφωνα, αλλά το ματς έγινε κανονικά χωρίς να τα αποσύρουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού.

Το περιεχόμενο των τριών πανό:

*Κανείς Βολευτής ξανά στο Καραϊσκάκη. Είστε ανεπιθύμητοι
*Αλήτες, Προδότες Πολιτικοί θα κάψουμε εσάς και τη βουλή
*50% κούρεμα κάντε σε κάνα γίδι από εμάς θα πάρετε ένα αρ....ι.

Στο Αγρίνιο



Στο Αγρίνιο ο διαιτητής Βοσκάκης δεν διέκοψε το απόγευμα του Σαββάτου ούτε λεπτό τον αγώνα Παναιτωλικού-Ξάνθης όταν οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας ανέβασαν δυο πανό στη θύρα 6. Το ένα έγραφε "Μπάτσοι παντού, δικαιοσύνη πουθενά" και το άλλο "Το δίκιο το έχουν ο λαός και οι εξεγερμένοι, όχι οι πολιτικοί και οι βολεμένοι".

Η ΕΠΟ

Να σημειωθεί επίσης ότι το μεσημέρι του Σαββάτου η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας (ΚΕΔ) της ΕΠΟ έσπευσε να βγάλει 
ανακοίνωση μέσω της οποίας υπενθυμίζει τις σχετικές διατάξεις περί διακοπής ενός αγώνα και απευθυνόμενη προς τους διαιτητές συστήνει να γίνονται διακοπές με ...μέτρο. "Η εφαρμογή της διάταξης που αναφέρεται στη διακοπή του αγώνα, πρέπει να γίνεται με μέτρο, σε περιπτώσεις συνθημάτων ή πανό κυρίως με ρατσιστικό ή ακραία υβριστικό περιεχόμενο, τα οποία επαναλαμβάνονται ή δεν αποσύρονται παρά τις προειδοποιήσεις και να αντανακλά τις ειδικές συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα", αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

http://www.enet.gr/?i=news.el.a8lhtismos&id=322106

Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογές πριν είναι αργά - Η κυβέρνηση ας φύγει με θεσμικό τρόπο

Του Πάνου Αμυρά
Από : e-typos.com

Η γενικευμένη εξέγερση που σημειώθηκε την επέτειο του ιστορικού «ΟΧΙ» στις περισσότερες πόλεις της χώρας, με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να θεωρηθεί, τουλάχιστον για το συντριπτικό της μέρος, υποκινούμενη και κομματικά ελεγχόμενη.

Όσοι αναζητούν ενόχους ή υποκινητές σε κινήματα μειοψηφίας, κομματικές φράξιες ή απλώς σε «επαγγελματίες αγανακτισμένους» κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους αδυνατώντας να δουν τη συνολική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα.


Οσοι ψάχνουν κομματικούς εχθρούς σε αυτούς που τους αποδοκιμάζουν, με τρόμο θα διαπιστώσουν ότι ο πυρήνας των αντιδράσεων ξεκινά από παλιούς πολιτικούς τους φίλους, που πίστεψαν σε υποσχέσεις και μεγαλοστομίες, όπως συνέβη με τον ατυχή βουλευτή Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, που δέχθηκε άνανδρη επίθεση από στέλεχος του κομματικού του μηχανισμού!


Οσοι πάλι θεωρούν ότι οι «μπαχαλάκηδες» μπορούν να κινητοποιούν χιλιάδες κόσμου, που στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, νοικοκυρές και συνταξιούχοι πλανώνται πλάνην οικτράν.


Η εξήγηση είναι απλή και ταυτόχρονα δραματική. Η χώρα βρίσκεται σε συνθήκες συναγερμού, οι πολίτες σε απόγνωση!


Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2011 αποτύπωσαν την κατάσταση απελπισίας στην οποία σήμερα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν βγήκαν στους δρόμους για να κηλιδώσουν την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ, αλλά για να διατρανώσουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ασφαλώς σημειώθηκαν ασχήμιες σε βάρος προσώπων, που δεν έχουν δώσει δικαιώματα στο δημόσιο βίο, ούτε όλος ο πολιτικός κόσμος έχει στο σύνολό του το ίδιο μερίδιο ευθυνών. Αλλά όταν η κοινωνία βράζει, δεν μπορείς να ψάχνεις για άλλοθι ή καταφύγια.


Τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου ήρθαν ως απάντηση των πολιτών στη χρεοκοπία της Ελλάδας, που πανηγυρίσθηκε με διθυράμβους από την κυβέρνηση, που ακόμη και αυτές τις δραματικές στιγμές λειτουργεί με αντανακλαστικά παλαιοκομματικού τύπου, που προκαλούν θλίψη αλλά και οργή.


Η χώρα μπαίνει σε φάση σήψης και πλήρους διάλυσης. Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε τις παρελάσεις για να το διαπιστώσουμε. Οι πολίτες με κάθε ευκαιρία, από τα καλοκαιρινά ραντεβού στις πλατείες των πόλεων μέχρι τα γηπεδικά συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της Τρόικας, ψάχνουν τρόπο εκτόνωσης και παράλληλα αναζητούν λύσεις και σταθερές που έχουν χάσει.


Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ίχνος λαϊκής νομιμοποίησης. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, το βλέπουμε στους δρόμους, όταν οι πολίτες σχεδόν εξαγριωμένοι θυμούνται τις υποσχέσεις που έδινε ο Παπανδρέου προεκλογικά και μετεκλογικά.


Η κυβέρνηση με τις πράξεις της διέλυσε τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το κράτος και παράλληλα κατέλυσε βασικά άρθρα του Συντάγματος. Δεν πέρασε για κύρωση από τη Βουλή την πρώτη δανειακή σύμβαση του Δημοσίου με την Τρόικα, όπως όφειλε βάσει του άρθρου 36 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «οι διεθνείς συνθήκες που επιβαρύνουν ατομικά τους πολίτες πρέπει να κυρώνονται από τη Βουλή». Η κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων και την ανικανότητά της να συλλάβει μέρος της φοροδιαφυγής παραβίασε κατάφωρα το άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».


Με θλίψη θα διαπιστώνει και ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ότι το ΠΑΣΟΚ με την αναθεώρηση του Συντάγματος την περίοδο 1985-1986 του αφαίρεσε το δικαίωμα αλλά και καθήκον να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαού, όπως σοφά προβλεπόταν στο πρώτο μεταδικτατορικό Σύνταγμα του 1975.


Ομως δεν υπάρχει χρόνος για άλλες ολιγωρίες. Η χώρα έχει μπει σε τροχιά κοινωνικής αναταραχής που μπορεί να εκδηλωθεί σύντομα –πολλοί ήδη βλέπουν με περίσκεψη την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου– και με βίαιο τρόπο. Τώρα είναι ώρα πράξεων και όχι τακτικισμών. Προτού η Ελλάδα περάσει στη φάση της γενικευμένης και ανεξέλεγκτης αναρχίας, όπου οι «νοικοκυραίοι» δεν θα συναινούν απλώς στα επεισόδια κατά του πολιτικού κόσμου στο σύνολό του, αλλά θα συμμετέχουν. Η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να φύγει τώρα και αυτό μπορεί να γίνει με θεσμικό τρόπο! Δεν κυβερνά, δεν έχει νομιμοποίηση. Είναι χρέος των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και ιδίως της αξιωματικής να καταστήσει σαφές στον κ. Παπανδρέου ότι μέχρι εδώ ήταν ο βίος της κυβέρνησής του. Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχει το Σύνταγμα, οι νόμοι, η κοινοβουλευτική διαδικασία. Να αντισταθεί στη Βουλή, με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτει και με όπλο το πρόγραμμά της, που δικαιώνεται από τα πράγματα, να ζητήσει άμεσα προσφυγή στις κάλπες, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί η οριστική κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία.


Το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος αναφέρει ρητώς ότι «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».


Η κυβέρνηση με την πρακτική της ασκεί βία «ντε φάκτο» και λειτουργεί εκτός Συντάγματος. Κάποιος πρέπει να αποκαταστήσει την τάξη, πριν επέλθει η εθνική καταστροφή. Εάν δεν είναι το πολιτικό σύστημα, τότε θα το πράξει ο λαός!

Διαβάστε περισσότερα...

Θερμό επεισόδιο Πάγκαλου-Κολυμβήτριας στη Λίμνη Βουλιαγμένης

Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίσθηκε χθες το μεσημέρι, στην «αμαρτωλή» λίμνη της Βουλιαγμένης! Πρωταγωνιστές αυτού του επεισοδίου ήταν (για ακόμη μια φορά…) ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος και μια ηλικιωμένη κυρία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τηλεοπτικού καναλιού, κατά την είσοδό του στη λίμνη, ο κ. Πάγκαλος δεν κατέβαλε το αντίτιμο του εισιτηρίου που του αναλογούσε, ενώ την ίδια στιγμή μαζί με τον Αντιπρόεδρο εισερχόταν στη λίμνη και μια χειμερινή κολυμβήτρια, η οποία διαμαρτυρήθηκε έντονα στον κ. Πάγκαλο που δεν πλήρωσε.

Μάλιστα, ακολούθησε έντονο φραστικό επεισόδιο ανταλλάσσοντας εκατέρωθεν ύβρεις και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, ο κ. Πάγκαλος, στην προσπάθειά του να την αποφύγει, την έσπρωξε και δε δίστασε να ζητήσει από τις αρχές να τη συλλάβουν, απειλώντας τη παράλληλα ότι θα της κάνει μήνυση.

Η ηλικιωμένη, έκπληκτη που ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί τη δικαιοσύνη και στην προσπάθειά της να αποφύγει τους αστυνομικούς, ούτως ώστε να μην τη συλλάβουν, έπεσε στα παγωμένα νερά της λίμνης.

Σαστισμένοι οι επισκέπτες παρακολουθούσαν τη γυναίκα να κολυμπά και να διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου. Μάλιστα, η ηλικιωμένη στο κάλεσμα των αστυνομικών να βγει από τη λίμνη, επικαλούμενοι τον κίνδυνο της σωματικής της ακεραιότητας, αρνιόταν πεισματικά, λέγοντάς του ότι εάν έβγαινε, αυτοί θα τη συλλάμβαναν.

Οι αρχές, φοβούμενοι για τη ζωή της γυναίκας , κάλεσαν ασθενοφόρο γιατί σε περίπτωση υποθερμίας θα έπρεπε να τις παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Το επεισόδιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ θεωρήθηκε λήξαν, οι δυο πλευρές αποχώρησαν και αυτός που τελικά έχασε, ήταν ο Δήμος… αφού δεν πρόσθεσε στο ταμείο του το ποσό που αναλογούσε στον κ. Πάγκαλο, από την είσοδό του στη λίμνη της Βουλιαγμένης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα περιστατικά έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν με πρωταγωνιστή τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε το επεισόδιο με θύμα έναν φωτορεπόρτερ στην πλατεία Κολωνακίου.

Ο φωτογράφος βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο Κολωνάκι για δουλειά, όταν ξαφνικά είδε τον κ. Πάγκαλο να βγαίνει από μια πολυκατοικία και ενστικτωδώς σήκωσε τη φωτογραφική του μηχανή για να απαθανατίσει τον πολιτικό. Μόλις έγινε αντιληπτός από την αστυνομική φρουρά του Βουλευτή, αμέσως έσπευσαν να τον ακινητοποιήσουν και του ζήτησαν να τους παραδώσει την κάρτα της φωτογραφικής του μηχανής. Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας, όπως ισχυρίστηκαν, τον κράτησαν «όμηρο» στη μέση της πλατείας για περίπου τρεις ώρες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην υπόθεση ενεπλάκη και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, παρ΄ ότι ο φωτορεπόρτερ τους επέδειξε από την αρχή την επαγγελματική ταυτότητα της ΕΦΕ (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος).

Πηγή : vimaonline.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εκτός από την οικονομία υπάρχει και η δημοκρατία

Του Αντώνη Σαμαρά
Από : Ελευθεροτυπία

Η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ακόμα πολλά σκοτεινά σημεία. Πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν και πολλές «δοκιμασίες» που πρέπει να ξεπεράσει για να υλοποιηθεί.

Μην ξεχνάμε, ότι εκτός από το ελληνικό χρέος περιλαμβάνει κι άλλες ρυθμίσεις, ευρύτερα για την ευρωζώνη, όπως το πώς θα λειτουργήσει ο Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Στήριξης, το EFSF, αλλά και το πώς θα γίνει η «επανακεφαλαιοποίηση» των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αλλά και σε ό,τι αφορά το ίδιο το ελληνικό χρέος, δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η «εθελοντική συμμετοχή» όλων των ιδιωτών στο κούρεμα, δηλαδή πώς δεν θα βρεθούν κάποιοι (ιδιώτες) που θα αρνηθούν τη συμφωνία. Οπότε θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα...

Τέλος -κι ίσως πιο σημαντικό σε ό,τι μας αφορά- δεν διευκρινίζεται πόσο θα στοιχίσει σε νέο δανεισμό για την Ελλάδα η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και η «ενίσχυση αξιοπιστίας» των νέων ελληνικών ομολόγων που θα βγουν για να αντικαταστήσουν τα «κουρεμένα». Γιατί, μην ξεχνάμε, όλα αυτά θα σημαίνουν νέο δανεισμό για την Ελλάδα...

Δηλαδή το συνολικό χρέος μας δεν θα μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια μόλις ισχύσει η συμφωνία, αλλά λιγότερα. Μπορεί και πολύ λιγότερα...

Ολα αυτά θα τα δούμε μόλις αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες.

Για την ώρα, όμως, μπορούμε να κάνουμε τέσσερις πολιτικές παρατηρήσεις:

* Το «κούρεμα» έγινε αναπόφευκτο, γιατί το χρέος έγινε μη βιώσιμο. Κι από την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε τη «μη βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, δεν μπορούσε να συμμετάσχει πλέον στην ενίσχυση της Ελλάδας, εκτός κι αν γινόταν «κούρεμα». Κι αφού οι Ευρωπαίοι ήθελαν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, ήταν αναπόφευκτο να αποδεχθούν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

*Αυτή η εξέλιξη φωτογραφίζει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα.

Εδώ δεν χωρούν μισόλογα. Τόσο καιρό όλοι συμφωνούσαμε ότι το «κούρεμα» έπρεπε να αποφευχθεί. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα, όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου παλαιότερα, είχαν εξηγήσει αναλυτικά και επανειλημμένως γιατί έπρεπε να αποφευχθεί το «κούρεμα»: Γιατί θα κινδυνεύσει σοβαρά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γιατί θα κινδυνεύσει σοβαρά η ρευστότητα, που είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Γιατί θα κινδυνεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Ολα αυτά τα είχαν πει, όπως τα είχαμε πει και μεις.

Και τώρα συμβαίνει αυτό ακριβώς που όλοι απεύχονταν. Αυτό που όλοι εξόρκιζαν. Και γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει...

Κι όποιος πανηγυρίζει, απλώς αυτο-γελοιοποιείται!

* Η «αποτυχία» μιας πολιτικής συχνά είναι διαπίστωση που σηκώνει αρκετή συζήτηση. Δεν είναι προφανής σε όλους...

Τώρα, όμως, η αποτυχία αυτής της πολιτικής είναι πια αδιαμφισβήτητη:

Παρέλαβαν την Ελλάδα με χρέος προς ΑΕΠ 120% περίπου. Της επέβαλαν μια «σωτηρία» που αντί να προκαλέσει μείωση του ελλείμματος προκάλεσε αύξηση της ύφεσης. Κι αντί να βοηθήσει να βγει η χώρα σύντομα στις αγορές, υγιέστερη, δύο χρόνια αργότερα διαπίστωσαν ότι το χρέος της έχει εκτοξευθεί, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και πρέπει να «κουρευτεί». Γιατί άραγε;

Για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές μετά από δέκα (ακόμα) χρόνια και για να καταφέρει να ρίξει το χρέος της -τότε, το 2020- εκεί που ήταν όταν ξεκινούσε, το 2009: στο 120%!

Πάνω από δέκα χρόνια θυσίες και «κούρεμα» κι αφού πουλήσουμε μέρος της περιουσίας μας, για να καταφέρουμε τι ακριβώς;

Για να ξαναφτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν μας... «σώσουν»!

Αυτό δεν είναι απλώς «αποτυχία». Αυτό είναι ο ορισμός της αποτυχίας!

* Τώρα την απόλυτη αποτυχία της πολιτικής που εφαρμόστηκε την διαπιστώνουν όλοι...

Αλλά όταν υπογράφηκε το μνημόνιο ήμασταν από τους πολύ λίγους, τότε, που εκτιμήσαμε πως θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Και το είπαμε χωρίς πολλές περιστροφές. Και το καταψηφίσαμε, γι' αυτό ακριβώς: γιατί οδηγούσε σε αδιέξοδο...

Στην πορεία αυτού του ενάμιση χρόνου, πολλές φορές υποστήκαμε κριτική για την άρνησή μας να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Μας ασκήθηκαν ακόμα πιέσεις να τη στηρίξουμε, έστω και εκ των υστέρων. Δεν υποκύψαμε για ένα και μόνο λόγο:

Διότι εξακολουθούσαμε να πιστεύουμε ότι είναι λάθος. Και υποστηρίζοντας ένα λάθος δεν το... διορθώνεις. Ούτε κάνεις καλό στον τόπο σου.

Αποδείχθηκε σήμερα ότι είχαμε δίκιο.

Και περιμένουμε να το αναγνωρίσουν δημόσια, ειδικά όσοι μας έκαναν την πιο σκληρή και -κάποιες φορές- κακόπιστη κριτική.

Αυτό δεν είναι κάτι που το χρωστάνε σε μας...

Αυτό είναι κάτι που το χρωστάνε στη δημοκρατία:

Γιατί ένα κόμμα της αντιπολίτευσης έχει τρεις τρόπους να πολιτευθεί:

- Είτε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο, να τάζει στους πάντες τα πάντα, προκειμένου να τους κερδίσει...

- Είτε να ακολουθήσει το συνηθισμένο δρόμο: να τα λέει όλα «στρογγυλεμένα», ώστε να μην κακοκαρδίζει κανέναν, ή να είναι ταυτόχρονα «και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Κι ύστερα να τα γυρίζει, να κάνει όλες τις πιθανές και απίθανες... «τούμπες», ανάλογα με τη συγκυρία. Χωρίς να λέει τίποτε το ουσιώδες και χωρίς να διακινδυνεύει το παραμικρό...

- Είτε, τέλος, να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο: να λέει το σωστό, ακόμα και κόντρα σε όλους, να προτείνει τη δική του εναλλακτική λύση, και να επιμένει ώς το τέλος.

Ο πρώτος είναι ο δρόμος του λαϊκισμού. Ο δεύτερος του καιροσκοπισμού. Και ο τρίτος της ευθύνης.

Εμείς ακολουθήσαμε τον τρίτο δρόμο -της ευθύνης. Αυτό πιστεύαμε, αυτό είπαμε, σε αυτό επιμείναμε ώς το τέλος. Και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο.

Οσοι καταδικάζουν το λαϊκισμό και τον καιροσκοπισμό οφείλουν αυτό να το αναγνωρίσουν.

Εμείς αποδείξαμε ότι «δεν είμαστε ίδιοι»...

Τώρα είναι καιρός να αποδείξουν κι όσοι μας επέκριναν ότι δεν είναι χειρότεροι απ' αυτά που καταδίκαζαν.

Κάπως έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Ή όχι;

Απ' όλη αυτή την ιστορία πολλοί θα πάρουν μαθήματα για το πώς λειτουργεί η οικονομία. Μερικοί πρέπει να πάρουν και μαθήματα για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία...

Διαβάστε περισσότερα...

Αποχώρησε από την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Ο Καμίνης απείλησε με απόλυση την μπάντα που παρέλασε με μαύρες κορδέλες (vid)

Οι μουσικοί της μπάντας του Δήμου διαμαρτυρήθηκαν με τον δικό τους συμβολικό τρόπο: έβαλαν μαύρες κορδέλες στα μουσικά τους όργανα. Και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Αθήνας απείλησε ότι θα τους απολύσει όλους και ότι θα τους παραπέμψει στο πειθαρχικό.


Διαβάστε περισσότερα...

Μαθητές δεν χαιρετούν τους επισήμους (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Αγανακτισμένοι βρίζουν τους πολιτικούς (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Συνθήματα στην παρέλαση του Πειραιά (vid)




Διαβάστε περισσότερα...

Σαμαράς: "Να μην μπερδεύουμε τα εθνικά μας σύμβολα με την καταστροφική κυβέρνηση"

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση, με αφορμή τα σημερινά γεγονότα:

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις κοινωνικές εκρήξεις, που η ίδια η πολιτική της πυροδότησε.

Όμως, όσοι χαίρονται που τραυμάτισαν την εθνική μας γιορτή, να ξέρουν ότι οι ίδιοι πλήγωσαν την εθνική μας υπερηφάνεια, οι ίδιοι αμαύρωσαν την εικόνα όλων των Ελλήνων, οι ίδιοι πρόσβαλαν τη μνήμη των ηρώων μας.

Σε μια στιγμή που η χώρα μετράει τις πληγές της και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, δεν θα έπρεπε να μπερδεύουν τα εθνικά μας σύμβολα και την ελληνική ιστορία με μια καταστροφική κυβέρνηση. Είναι ένας ολέθριος τρόπος αντίδρασης σε μια ολέθρια πολιτική.

Μόνον οι εχθροί μας θα μας ήθελαν σήμερα διχασμένους
».

Διαβάστε περισσότερα...

Ύβρεις, επεισόδια και ματαιώσεις παρελάσεων σε όλη τη χώρα

Σε κλοιό διαδηλωτών εορτάσθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Αυγά, ντομάτες, μάυρα περιβαραχιόνια και μαντήλια, αποδοκιμασίες, συνθήματα και πανό με τους πολιτικούς να φυγαδεύονται ήταν μονάχα μερικά από τα χαρακτηριστικά του φετινού εορτασμού.

Όλες οι παρελάσεις στη χώρα ήταν σε κλοιό αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι σε αρκετές πολείς έδιωξαν τους πολιτικούς από τις εξέδρες των επισήμων. Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά μετά απο συνεχείς αποδοκιμασίες πολιτών κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο οποίος και αποχώρησε.

Διαβάστε περισσότερα
:
εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

Άγριο κράξιμο και αυγά προς τους επισήμους στις Σέρρες (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Επεισοδιακή η παρέλαση στην Καλαμάτα (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Επεισόδια στην Πάτρα από πολίτες που έδιωξαν τους επίσημους (vid)








Διαβάστε περισσότερα...

Η επίθεση στον βουλευτή ΠαΣοΚ Χρήστο Μαγκούφη (vid)



Διαβάστε περισσότερα...

Αυγά εναντίον των "επισήμων" στο Ηράκλειο (vid)

Διαβάστε περισσότερα...