Φωτογραφίες ντροπή για τον Τάσο Μητρόπουλο

Εικόνες από το χθεσινό ντέρμπι. Ο Τάσος Μητρόπουλος επιστρέφει με μίσος παπούτσι που πετάχτηκε από την κερκιδα.



Το περίεργο είναι ότι ελάχιστα εκατοστά δίπλα ήταν και ο Άλμπερτ Ριέρα, ο οποίος χέστηκε για το συμβάν μιας και είναι επαγγελματίας. Σε αντίθεση με τον παράγοντα του Ολυμπιακού που "έδειξε χαρακτήρα..."


Υ.Γ : Η φώτογραφία με τον Ριέρα είναι μοντάζ. Ο Μητρόπουλος τη στιγμή που επιστρέφει το παπούτσι στους οπαδούς του Παναθηναϊκου δεν ήταν δίπλα στον Ριέρα, αλλά στην κερκίδα περικυκλωμένος από τους γνωστούς φουσκωτούς...Όποτε οι φίλοι του παρακάτω blog στην πρώτη φωτογραφία πρόσθεσαν και τον Ριέρα. Είναι και αυτός ένας τρόπος προβολής. Διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα για να γράψεις κάτι...Δεν συμφωνουμέ παιδιά. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σας...

Πηγή :
http://mpalakia.blogspot.com/


Διαβάστε περισσότερα...

Προπαγάνδα κατά της Ελλάδας

Πλαστογραφημένη ιστορία διδάσκονται οι μαθητές των σχολείων στην Αλβανία που σε μία πρωτοφανή προπαγάνδα κατά της Ελλάδας έχουν “βαφτίσει” ελληνικά εδάφη ως αλβανικά που οι “αιμοσταγείς” Έλληνες με “εθνοκαθάρση”, την κατέκτησαν. Στα επίσημα σχολικά βιβλία οι αλβανοί μαθητές μαθαίνουν την ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας, που σύμφωνα με αυτά η "Βορειοδυτική Ελλάδα από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίος οι Έλληνες έκαναν "εθνοκάθαρση" στους Τσάμηδες, που πλειοψηφούσαν εκεί".

Η παραχάραξη της ιστορίας όμως συνεχίζεται καθώς οι νέοι στην Αλβανία μαθαίνουν μεταξύ άλλων ότι έχουν το ίδιο DNA με τον βασιλιά Πύρρο και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Πρώτο Θέμα τα στοιχεία αυτά είναι σε επίσημα βιβλία που το αλβανικό υπουργείο Παιδείας έδωσε έγκριση για την έκδοσή τους.

Σε άλλο σχολικό βιβλίο εκείνο της “Γεωγραφία της Αλβανίας” αναφέρεται ότι στις αλβανικές περιοχές που δεν ανήκουν στην Αλβανία πλέον περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και αλίμονο... τη βορειοδυτική Ελλάδα, με τους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο βιβλίο “Ιστορία του Αλβανικού Έθνους” υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τους Τσάμηδες στο οποίο υπάρχει το εξής κείμενο:

Η επέλαση των Ελλήνων το 1913 στη Τσαμουριά σημαδεύτηκε από βαρβαρότητες που ανάγκασαν χιλιάδες Τσάμηδες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες. Οι Έλληνες κατακτητές επιτάχυναν την εκδίωξη των Τσάμηδων και των υπολοίπων Αλβανών, με στόχο τον αφανισμό του αλβανικού εθνικού στοιχείου από τις περιοχές που είχαν καταλάβει”.

Πηγή : newsit.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ντέρμπι για γερά νεύρα



Διαβάστε περισσότερα...

«Ήταν 7 παίκτες Τιτίκες ρε»…

Μάθε μπαλίτσα από τον Αλέφαντο

«Επειδή μιλάω λαϊκά, έκανα αρκετούς εχθρούς στο ποδόσφαιρο και ειδικά στο χώρο των δημοσιογράφων. Για να μην διαστρεβλωθούν λοιπόν αυτά που είχα πει εδώ πριν το ματς, κάνε αντιγραφή από την προηγούμενη στήλη κάποιων κομματιών. Και όποιος θέλει μπορεί να τη διαβάσει ολόκληρη τη στήλη, υπάρχει δίπλα το αρχείο.

Για τον Σισέ είχα πει επί λέξει: “Ποιους παίκτες θα ήθελα απ’ τον Παναθηναϊκό, αν μπορούσα να πάρω όποιους θέλω; Θα σου πω. Μόνο τον Σισέ! Να τον έβαζα με Μιραλάς να κάνουν μαζί αγγέλους. Διότι θα είχε μεγάλη διαφορά στον Ολυμπιακό ο Σισέ, με παίκτες γρήγορους δίπλα του, με παίκτες μπαλαδόρους, με παίκτες που κάνουν την ντρίμπλα, με Ιμπαγάσα να του πετάει εκπληκτικές πάσες, με Μιραλάς να κάνει διαγώνιες κινήσεις και να του ανοίγει χώρους. Όχι αυτό το πράγμα που βλέπουμε στον Παναθηναϊκό, με ένα ποδόσφαιρο της πλάκας όλοι να ψάχνουν τον Σισέ και κανείς να μην μπορεί να απειλήσει την αντίπαλη εστία. Και επειδή δεν ντριμπλάρει ο ίδιος ο Σισέ, αποκόβεται εύκολα σε αυτήν την ομάδα. Σου έχω πει ότι τώρα με αντίπαλους Μέλμπεργκ και Αβραάμ κανονικά δεν πρέπει να ακουμπήσει μπάλα. ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ πρέπει να κάνει η άμυνα του Ολυμπιακού για να φάει γκολ απ’ τον Σισέ
».

Έκαναν λοιπόν πραγματικά ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ! Θα τα αναλύσω παρακάτω. Στα λεγόμενά μου δεν είχα υποβαθμίσει τον Σισέ, πώς να υποβαθμίσω έναν παίκτη που είπα ότι είναι ο μόνος που θα ήθελα στον Ολυμπιακό! Και στην πιο προηγούμενη στήλη τον είχα χαρακτηρίσει σπουδαίο αθλητή, πολύ γρήγορο και ψυχάρα! Αλλά δεν ντριμπλάρει είπα, είναι προβλέψιμος ο Παναθηναϊκός που όλοι ψάχνουν αυτόν.
Και για το ντέρμπι γράψε επί λέξει τι είχα πει σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα του ΠΑΟ. Που μου τον εμφάνιζαν σίγουρα ηττημένο κάποιοι άπειροι:
«Τα προβλήματά του Παναθηναϊκού τα έχω πει από καιρό, όμως εδώ μιλάμε για μεγάλο ντέρμπι. Σε τέτοια ματς και οι νεκροί μπορεί να αναστηθούνε! Είναι τόση η ένταση, είναι τόσο το πάθος, είναι τόσος ο εγωισμός και από τις δυο ομάδες, που αν προεξοφλήσεις, μπορεί να στραπατσαριστείς. Ο Παναθηναϊκός είναι σαν ένα ανακόντα κοιμισμένο!
Μπορείς να πας να το ακουμπήσεις αμέριμνος; Αν το κάνεις, θα είσαι μ…ας! Ο Ολυμπιακός πρέπει να δείξει στο γήπεδο την ανωτερότητά του. Όχι στα λόγια. Ο Παναθηναϊκός παίζει το τελευταίο χαρτί του, παίζουνε την ύπαρξή τους, το να μην διαλυθούνε. Είναι μεγάλος σύλλογος, θα παίζει μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του, θα σκυλιάσουνε αυτοί οι παίκτες να αποδείξουν ότι δεν αξίζουν χλεύη. Είναι βαριά φανέλα ο Παναθηναϊκός, θα ορκιστούνε ότι σήμερα ή παίρνουμε τον Ολυμπιακό ή θα είμαστε για κλοτσιές! Θα μας πάρει φαλάγγι η διοίκηση και ο κόσμος. Είναι ματς ζωής και θανάτου γι’ αυτούς
»!

Πάμε τώρα στα φρέσκα κουλούρια. O Ολυμπιακός με ανησυχεί πολύ γιατί δεν μπορεί να κουνηθεί στο β’ ημίχρονο. Αυτό που έγινε στο ΟΑΚΑ έχει ξαναγίνει φέτος και έχει ματαξαναγίνει. Τι γίνεται εκεί; Πώς γυμνάζονται; Τι τακτική έχουν; Παίζει ένα θυελλώδες 30λεπτο και μετά τέρμα; Δραματική η πτώση του Ολυμπιακού στα β’ ημίχρονα.

Αλλά και στο πρώτο ημίχρονο, με αντίπαλο έναν ανύπαρκτο Παναθηναϊκό, είδες κανέναν Ολυμπιακό τρομερό; Εμένα δεν μπορεί να με παραμυθιάσει κανένας. Αν εξαιρέσω το καταπληκτικό γκολ του Μιραλάς, αυτήν τη σούπερ ενέργεια σλάλομ με ντρίμπλες και με εκτέλεση στη γωνία, πες μου έναν άλλο διακριθέντα του Ολυμπιακού. Άντε λίγο ο Ιμπαγάσα στο α’ ημίχρονο. Χώμα ήταν τα ατού του Ολυμπιακού. Και με πολλά λάθη.

Ο δε Φουστέρ μου έλεγαν ότι έχω σκαλώσει μαζί του. Ποιος Φουστέρ; Έκανε άλλο ένα ανύπαρκτο παιχνίδι. Ξαναρωτάω: Έχει στράικερ ο Ολυμπιακός μέσα στην περιοχή όταν τραβιέται δεξιά και αριστερά ο Μιραλάς; Έχει κεφάλι ο Φουστέρ να απειλήσει; Έχει σουτ; Έχει το εύκολο γκολ; Έχει ντρίμπλα; Τι έχει τέλος πάντων και είναι αναντικατάστατος;

Έχεις παροπλίσει εντελώς τον Ζαϊρί, τον έχεις βάλει στο ψυγείο μόνιμα και έχει γίνει κατεψυγμένος, αλλά μου τον βάζεις στο ντέρμπι αλλαγή να κάνει τι; Τώρα τον θυμήθηκες; Και πώς τον έχεις ετοιμάσει ψυχολογικά και σωματικά πετώντας τον τόσο καιρό στην κατάψυξη; Τα ίδια και με τον Μήτρογλου.


Ο δε Ριέρα δεν υπήρχε στο γήπεδο μετά το πρώτο δεκάλεπτο του β’ ημιχρόνου. Δεν υπήρχε. Τόσα λεφτά στοίχισες κύριε, πολλά εκατομμύρια, για να πηγαίνεις στο ΟΑΚΑ και να κάνεις δυο ντριμπλίτσες στη γραμμή; Μα γι’ αυτά τα ματς σε πήρε ο Ολυμπιακός. Ο δε Φετφατζίδης ήταν τρακαρισμένος από το πρώτο λεπτό. Ο Ολυμπιακός δεν είχε εξτρέμ χθες. Ήταν ανύπαρκτα.

Άκου τώρα το έγκλημα. Ο τρόπος που έπαιξαν οι αμυντικοί τον Σισέ ήταν απαράδεκτος. Από το πρώτο ημίχρονο η άμυνά μας πίσω ήταν ανύπαρκτη! Θέμη, Αλέφαντος μιλάει, άσε τους να λένε για το δεύτερο ημίχρονο. Εγώ σου λέω ότι από το πρώτο ημίχρονο η άμυνά μας έκανε λάθη. Είχαν μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους και δίνανε χώρο στον Σισέ. Από το πρώτο ημίχρονο έβλεπα το κακό να έρχεται. Ο προπονητής του Ολυμπιακού το έβλεπε; Τους έκανε καταστάσεις ένας Σισέ μόνος του. Του το επέτρεπαν.

Όταν βλέπεις τον Σισέ να είναι απομονωμένος, δεν πρέπει οι σέντερ μπακ να είναι στην ίδια ευθεία και με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Προπονητής είσαι, πώς είχες μελετήσει τον Παναθηναϊκό; Πώς έπαιξες έτσι τον Σισέ; Εκεί θέλει τον έναν απ’ τους δύο σέντερ μπακ να κάνει λίγο βάθος και να τον βάζουν στη μέση. Λίγο βάθος λέω, πάλι με ζώνη. Έβρισκε χώρους ο Σισέ, βούτυρο στο ψωμί του ρε, απαράδεκτο. Στο δε β’ ημίχρονο σε τελείωσε. Πρώτη φορά είδα έναν παίκτη να νικάει κατά κράτος μόνος του την άμυνα του Ολυμπιακού. Βγήκαν όλα τα στραβά και όλα τα λάθη στο πιο κρίσιμο ντέρμπι.

Είδα κι έναν Τοροσίδη πολύ πεσμένο, να μην βγαίνει καθόλου μπροστά, ενώ πίσω δεν είχε καλές αλληλοκαλύψεις, η διαγώνια κάλυψη που έκανε και στα δύο γκολ πάνω στον Σισέ ήταν νεροζούμι… Κοίτα πώς πάει πάνω στον Σισέ στις δύο φάσεις και πόσο χαλαρά τον έχει, αντί να είναι πιο κοντά του και να βγει πρώτος στη μπάλα. Τα ίδια και ο Ραούλ Μπράβο, ανύπαρκτος επιθετικά και με λάθη αμυντικά.


Σε ό,τι αφορά τα χαφ του Ολυμπιακού, σου είχα πει επανειλημμένως ότι αυτό το δίδυμο Ντουντού- Ιμπαγάσα το φοβάμαι στα δύσκολα ματς, θα τα τρέξουνε αυτά τα χαφ, είναι αργοί , ο δε ο Ιμπαγάσα είναι και μεγάλος στην ηλικία, κουράζεται στο β’ ημίχρονο. Μα επιτρέπεται να έχει ξεμείνει ο Ολυμπιακός με 1 μόνο κλασικό αμυντικό χαφ; Τόσα εκατομμύρια έδωσε ο Μαρινάκης, τι επιλογές έκαναν;

Ο Μιραλάς είναι παικτάρα, αλλά τι, ένα ημίχρονο παίζει; Κουράστηκε είπε ο προπονητής του. 23 χρονών! Έσκαβε όλη τη βδομάδα; Πώς κουράστηκε; Το ντέρμπι της χρονιάς παίζεις ρε! Νέο παιδί και δεν μπορεί να βγάλει ένα ματς; Πλάκα μας κάνει ο Βαλβέρδε; Βγαίνει ο Μιραλάς έξω, χάνεις ταχύτητα, έχεις μείνει και με παίκτη λιγότερο όπου θες τώρα ακόμα περισσότερα τρεξίματα, αλλά βγάζεις τον πιο γρήγορο παίκτη σου. Πώς να ισοφαρίσεις μετά; Φάση δεν έκανες.
Να είμαστε άντρες, να λέμε την αλήθεια. Είδα έναν Νιόπλια να του βγαίνουν όλες οι αλλαγές που έκανε, ήταν σωστές κινήσεις, ενώ από τον άλλο πάγκο είδα ένα τίποτα. Το κουτσάρισμα του Ισπανού δεν ανατρέπει ματς που είναι εις βάρος του Ολυμπιακού, αλλά αντίθετα του ανατρέπουν οι αντίπαλοι παιχνίδια.

Ο Νιόπλιας έβγαλε έξω τους περιπατητές! Έξω ο Κατσουράνης, έξω και ο Γκοβού που ήταν ανύπαρκτοι. Βάζει τον Γκαρσία στη θέση του Χριστοδουλόπουλου αριστερά, βάζει τον Μαρίνο στη θέση του Γκοβού και βάζει εσωτερική αλλαγή τον Χριστοδουλόπουλο πίσω από τον Σισέ. Τον έχωσε εκεί που έπρεπε. Αυτά ήταν κινήσεις που άλλαξαν το ματς. Ο Χριστοδουλόπουλος έκανε το καλύτερό του παιχνίδι στον Παναθηναϊκό. Και είναι κατάντια για τον Ολυμπιακό να κάνει ο Χριστοδουλόπουλος τέτοιο παιχνίδι! Τον Ολυμπιακό βρήκες ρε να κάνεις αυτά που δεν έκανες ούτε με τις κωλοπετινίτσες; Έχε χάρη που σου το επέτρεψε ο κοιμισμένος Ολυμπιακός σε αυτό το ματς. Ο Χριστοδουλόπουλος βρήκε απέναντί του έναν Ντουντού και έναν Ιμπαγάσα που τους έκανε χουνέρια λόγω ταχύτητας. Τα δε σέντερ μπακ ήταν αλλού για αλλού στα δύο γκολ! Πού είστε ρε σέντερ μπακ; Πού βολοδέρνετε;

Ο Μαρίνος έκανε δουλίτσα με αποστολή να βοηθάει τον Βύντρα ώστε να μην ανεβαίνει ψηλά ο Βύντρα. Και η τρίτη αλλαγή ήταν ολόσωστη
, μόλις έγινε το 2-1 έβγαλε αμέσως έξω τον Πλεσίρ κι έβαλε τον Σιμάο για να κλειδώσει το ματς. Ο Νιόπλιας δεν έβαλε καθόλου τον Καραγκούνη, πέταξε έξω τον Κατσουράνη και τον Γκοβού, ανακάτεψε την τράπουλα στο β’ ημίχρονο και του βγήκε, έκανε δύσκολες αλλαγές και πρέπει να του το αναγνωρίσω.

Ένας Ολυμπιακός χωρίς πάθος και δύναμη, δεν πάταγαν περιοχή, δεν σούταραν, δεν μάρκαραν ασφυκτικά, δεν έτρεχαν, δεν πήγαιναν πρώτοι στη μπάλα. Έχεις προηγηθεί 1-0 με το δώρο του Μιραλάς και μένει ένα ημίχρονο, έχεις την ευκαιρία της ζωής σου να του κλείσεις το σπίτι του Παναθηναϊκού και να τελειώσεις το πρωτάθλημα με 7 βαθμούς διαφορά, και αντί να φας σίδερα, κωλοκάθεσαι; Ανέστησαν τον Παναθηναϊκό. Με τον τρόπο που έπαιζαν, θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μουράτη. 7 παίκτες Τιτίκες ρε. Τιτίκες ρε.

Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ διότι είδα έναν Ολυμπιακό με ακριβοπληρωμένους ανύπαρκτους. Αντί να του δώσεις μία του Παναθηναϊκού που ήταν μισοπεθαμένος και να τον πεθάνεις, τον έκανες διεκδικητή του τίτλου και έχασες από τον Χριστοδουλόπουλο, τον Πλεσίρ και το Μαρίνο. Σε πήρανε ο Χριστοδουλόπουλος, ο Πλεσίρ και ο Μαρίνος. Ήταν μεγάλο ράπισμα. Δεν θέλω να πω άλλα γιατί είμαι σκασμένος.

 
http://www.katimagiko.gr/editorial/3649/etan-7-paiktes-titikes-re%E2%80%A6


Διαβάστε περισσότερα...

Από ποιους τρέχει να σωθεί;;;



Από την Τρόικα ή τον ελληνικό λαό; "Ο καιρός γαρ εγγύς"...

Διαβάστε περισσότερα...

Η μπλόφα ήταν …γκάφα

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

Η κίνηση του πρωθυπουργού να μπλοφάρει, θέτοντας στους ψηφοφόρους το εκβιαστικό δίλημμα «ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή πρόωρες εθνικές εκλογές», κινδυνεύει να αποβεί «μπούμερανγκ», όχι μόνο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, αλλά, δυστυχώς, και για τη χώρα. Γιατί δεν είναι μόνο οι εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου και η πιθανή αποτυχία συσπείρωσης των απογοητευμένων ψηφοφόρων του στην κάλπη της 7ης Νοεμβρίου.

Η, υψηλού ρίσκου και εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας ως προς το εσωτερικό, ελληνικό πεδίο, επιλογή του κ. Παπανδρέου, είχε βέβαιη αρνητική επίπτωση στην ελληνική οικονομία. Αφενός με την εκτίναξη των «σπρεντ», δηλ. της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών τίτλων, σε ύψη αντίστοιχα με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν αρχίσει η βελτίωση του κλίματος. Και, αφετέρου, με την έντονη δυσφορία που προκάλεσε στην Κομισιόν και το ΔΝΤ με τον εκλογικό εκβιασμό.

Οι διεθνείς αγορές τιμώρησαν ξανά την Ελλάδα μετά τις εκβιαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Όπως είχαν κάνει παλιότερα με τις γνωστές δηλώσεις και παλινωδίες του κ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα των ομολόγων. Στο βωμό ενός αμφίβολου μικροκομματικού οφέλους, ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά, έχυσε την καρδάρα με το γάλα. Πάνω που είχαν αρχίσει να πείθονται σταδιακά οι ξένοι για την αγορά ελληνικών ομολόγων, έρχεται ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός να τα απαξιώσει με τις τελευταίες κινήσεις του.

Η μπλόφα του κ. Παπανδρέου μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη γκάφα ενός πρωθυπουργού που είναι φανερό ότι δεν αποφασίζει ο ίδιος για τη χώρα του. Αφού η τρόϊκα επιβάλλει τα μέτρα για τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ., δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να επιτρέψει μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, εφόσον κρίνει ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε δοκιμασία την εφαρμογή του μνημονίου. Εκτός και αν η κυβέρνηση καταποντιστεί τόσο στις δημοτικές, περιφερειακές εκλογές, οπότε δεν θα μπορούσε να σταθεί και, εκ των πραγμάτων, θα οδηγείτο στις πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ



Διαβάστε περισσότερα...

«Ηγεμόνας» για κλάματα

Συνεχίζει να απειλεί τον λαό ο κ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοίκητων εκλογών δημιουργεί «αδιέξοδο».

Μετά το δίλημμα που έθεσε στους Έλληνες πολίτες ο Γιώργος Παπανδρέου στη διακαναλική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (25/10) «Ή μας ψηφίζετε στις αυτοδιοικητικές ή πάμε σε εθνικές εκλογές», συνεχίζει να δημιουργεί κλίμα πόλωσης, δηλώνοντας πως «αν βαρύνει η κατάσταση στη δυνατότητα να γίνουν οι αλλαγές για τη χώρα, θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση ελληνικού λαού».

«…αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας, αυτό θα γίνει. Στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίει το ψευτοδίλημμα Παπανδρέου ή χρεοκοπία για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, καθώς στις 7 Νοεμβρίου αναμένουν ότι και οι πιο θερμοί του οπαδοί μπορεί να απέχουν, καθώς είναι δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική πολιτική. Μπροστά λοιπόν στην συντριβή που διαφαίνεται, προτίμησε να θέσει το ψευτοδίλημμα “ΠαΣοΚ ή χρεοκοπία”, λειτουργώντας καθαρά κομματικά και όχι με βάση το εθνικό συμφέρον. Αυτό έδειξαν και οι αγορές με την εντυπωσιακή άνοδο των spreads μετά τις καταστροφικές δηλώσεις του για την οικονομία μας.

Το ΔΝΤ πάντως έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία. Αποφεύγοντας να σχολιάσει δημόσια τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, διαρρέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και απορρίπτει με κάθε τρόπο προσφυγή στις κάλπες ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Το μήνυμα της Τρόικας άλλωστε για αποφυγή εθνικών εκλογών έχει δοθεί από νωρίς στην κυβέρνηση.

Πως λοιπόν ο πιστός στην πολιτική της Τρόικας και του Μνημονίου κ. Παπανδρέου θα προβεί σε πρόωρες εκλογές; Πως γίνεται ξαφνικά, αυτός που αγωνίζεται για να σώσει τη χώρα από την οικονομική κρίση να φυγομαχεί; Χρησιμοποιεί το δίλημμα ως άλλοθι για μια ηρωική έξοδο, οδηγώντας τη χώρα σε κυβέρνηση συνεργασίας; Ή μπλοφάρει για άλλη μια φορά;

Διαβάστε περισσότερα...

''Συναγερμός'' για την οικονομία-Επανέρχονται εφιαλτικά σενάρια

Στο ''καναβάτσο'' για άλλη μία φορά η ελληνική οικονομία που εναγώνια προσπαθεί να ορθοποδήσει καθώς από τη μία δέχεται συνεχή ''γρονθοκοπήματα'' και από την άλλη οι πολιτικοί μας αλληλοαπειλούνται με... εκλογές, που ίσως να αποτελούν και το τελειωτικό χτύπημα.

Σήμερα το πρωί το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ''απογειώθηκε'' εως τις 845 μονάδες, δηλαδή πάνω από 100 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Τρίτης, φτάνοντας έτσι στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Οκτωβρίου. Αργότερα υποχώρησε στις 825 μονάδες, ενώ το επιτόκιο του κινήθηκε πάνω από το 10,50%. Την ίδια ώρα (12.20) η τρελλή βουτιά του δείκτη του χρηματιστηρίου έφτανε το – 2,64 % αποχαιρετώντας δηλαδή πολύ γρήγορα τις 1600 μονάδες που με κόπο είχε κατακτήσει.

Εκτίμηση-σοκ από τη New York Times εκτιμά πως το έλλειμμα και του 2010 θα είναι υψηλότερο κατά περίπου μία μονάδα από τον στόχο που ήταν 8,1% για φέτος,ανεβάζοντας το στο 8,9 % του ΑΕΠ. Κάτι, που σύμφωνα με την εφημερίδα ίσως καταστήσει μονόδρομο για την Ελλάδα την αναδιάρθρωση του χρέους.Και όλα αυτά ενώ ακόμα περιμένουμε την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009,που θα ανακοινωθεί για ευνόητους λόγους μετά τις εκλογές.

Εξίσου ανησυχητικός είναι και ο τίτλος της Daily Telegraph που ούτε λίγο ούτε πολύ γράφει: Κίνδυνος μποϊκοτάζ των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα ο κίνδυνος αυτός παραμονεύει πίσω από μελλοντική υιοθέτηση των γερμανικών σχεδίων για τη δημιουργία μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους.

Μάλιστα η Telegraph χτυπά προειδοποιητικά ''καμπάνα'' περί αποτυχίας του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας αφού θα μας ''προικίσει'' με ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 150% του ΑΕΠ, «κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή», όπως γράφεται χαρακτηριστικά.

Πηγή : newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΕΙ: σόι πάει το βασίλειο

Της Άννας Ανδριτσάκη
Από : Ελευθεροτυπία

Την ώρα που κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας ευαγγελίζονται ένα νέο, σύγχρονο και αξιοκρατικό πανεπιστήμιο, τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας αποκαλύπτουν τις χρόνιες παθογένειές τους. Οι λίστες οικογενειοκρατίας που ετοιμάζονται να στείλουν τα ιδρύματα στο υπουργείο Παιδείας, ύστερα από σχετική κατεπείγουσα εντολή, επιβεβαιώνουν όλες τις κακές φήμες, αν και η αλήθεια είναι ακόμη χειρότερη.

Μεγάλες σχολές, όπως η Ιατρική και η Νομική Αθηνών, αποδεικνύονται φέουδα ολίγων δεκάδων υψηλόβαθμων καθηγητών, ενώ άλλες μικρότερες είναι απλώς... οικογενειακές σχολές. Η Ιατρική είναι το απόλυτο παράδειγμα. Σε μια σχολή με περίπου 100 καθηγητές α' βαθμίδας, καταγράφηκαν 18 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού) όλων των επιπέδων (λέκτορες, επίκουροι, αναπληρωτές), που είναι τέκνα νυν και τέως καθηγητών στο ίδιο ίδρυμα, πλην ενός του οποίους ο πατέρας είναι καθηγητής στο ΑΠΘ. Ωστόσο, διπλάσιοι υπολογίζονται οι λοιποί συγγενείς, ανίψια, γαμπροί, νύφες, πρώην και νυν σύζυγοι που συγκροτούν το ευρύτερο συγγενικό περιβάλλον, το οποίο, όμως, απουσιάζει από τις λίστες που προορίζονται για το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ερώτημα που τέθηκε και απαντήθηκε αφορά τα «μέλη ΔΕΠ που είναι τέκνα διδασκόντων στα ΑΕΙ». Ολοι οι άλλοι έμειναν απ' έξω.

Οι διάδοχοι

Σήμερα, η «Ε» δημοσιεύει τις πρώτες λίστες οικογενειοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που καταρτίζουν οι κοσμήτορες και πρόεδροι των τμημάτων. Χωρίς ονόματα, με κριτήριο μόνο τη συγγένεια α' βαθμού και αποκλειστικά τα τέκνα των γονέων διδασκόντων. Αποτέλεσμα; Από τους περίπου 1.700 που διδάσκουν στο ίδρυμα, 40 εμφανίζονται ως τέκνα νυν και τέως καθηγητών και αναπληρωτών καθηγητών ΑΕΙ ενώ «απουσιάζουν» όλες οι άλλες συγγένειες.

Μετά την πρωταθλήτρια Ιατρική, που κατέχει με διαφορά την πρώτη θέση, ακολουθεί η Νομική. Σ' αυτήν πέντε μόνο φερέλπιδες λέκτορες εμφανίζονται ως κληρονόμοι καριέρας, αλλά εκτιμάται ότι είναι πολύ περισσότεροι όσοι συμπληρώνουν το ευρύτερο δίκτυο συγγενικών και άλλων στενών σχέσεων.

Στη σχολή της Κοινωνικής Θεολογίας, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ανέκδοτο νεποτισμού στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, η λίστα περιλαμβάνει τρία μέλη ΔΕΠ-τέκνα καθηγητών ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι μια μόνο οικογένεια σ' αυτό το τμήμα είναι αρκετά πολυπληθέστερη, χώρια οι εξ αγχιστείας και οι συγγενείς των εξ αγχιστείας συγγενών που, επίσης, απολαμβάνουν προνόμια διδασκαλίας και καριέρας στο κορυφαίο ίδρυμα της χώρας.

Η απόπειρα καταγραφής από την «Ε» του ευρύτερου δικτύου συγγενειών μόνο σε μια σχολή, στην Ιατρική, βρήκε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις οικογενειών που συνδέονται, η καθεμιά εξ αυτών, με έναν, δύο έως και τρεις διορισμούς. Χώρια τα λίγα, πλην ενδεικτικά, φαινόμενα πολλαπλής και ακραίας ευνοιοκρατίας που καταγγέλλονται κατά καιρούς αλλά ποτέ δεν διαλευκάνθηκαν. Χώρια, φυσικά, τα ακόμη μεγαλύτερα αλλά «αφανή» πελατειακά δίκτυα που απεικονίζουν απόλυτα τον αραχνώδη ιστό που υφαίνει ο νεποτισμός εδώ και χρόνια πάνω από ζωτικά σημεία των ελληνικών ΑΕΙ.

«Το 50% των καθηγητών στην Ιατρική φροντίζουν οι ίδιοι για τη διαδοχή τους», λένε χαρακτηριστικά όσοι έχουν καλή γνώση της κατάστασης. Καθηγητές (νυν και τέως) και αναπληρωτές έχουν παιδιά κι ανίψια (ένα, δύο, τρία) ήδη διορισμένα στη σχολή ή και στο τμήμα τους. Αλλοι συμβαίνει να έχουν όλη ή σχεδόν όλη την οικογένεια κοντά τους, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων των παιδιών τους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις τυγχάνει να είναι και τέκνα άλλων καθηγητών.

Εντονα έχουν επικριθεί υποθέσεις ζευγαριών, που χωρίς να έχουν την ίδια ειδικότητα βρίσκονται στο ίδιο τμήμα. Χαρακτηριστική η περίπτωση συζύγου μετεγγραφομένης από το ΑΠΘ στο Αθηνών, αρχικά σε τμήμα άσχετο της ειδικότητάς της και ακολούθως στο τμήμα του συζύγου της, επίσης άσχετο με τους τίτλους της. Αλλες πάλι οικογένειες εντυπωσιάζουν μόνο με το μέγεθός τους. Ο (τέως) καθηγητής πατέρας-πατριάρχης έχει τρία παιδιά. Ο γιος, η μια κόρη, ο άνδρας της καθώς και ο άνδρας της άλλης κόρης απασχολούνται, επίσης, στην Ιατρική. Το ίδιο η νυν και η πρώην σύζυγος του (τέως) καθηγητή. Σύνολο έξι.

Η συγγένεια

«Παρά το βαθμό συγγένειας πολλοί αναδεικνύονται ως εξαιρετικοί επιστήμονες» τονίζουν ακόμα και όσοι καταγγέλλουν τα φαινόμενα νεποτισμού στα πανεπιστήμια. Πράγματι, έτσι είναι. Η συγγένεια, όπως δεν μπορεί να είναι μοναδικό κριτήριο ανάδειξης επιστημόνων, έτσι δεν μπορεί να είναι και στοιχείο καταδίκης και απόρριψής τους. Ωστόσο, το στοιχείο ηθικής τάξεως που εγείρεται εκ των πραγμάτων αποτελεί κοινό τόπο των αντιδράσεων. Συνδέεται άμεσα με τα παράλληλα φαινόμενα αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας, «πυλώνες» των συστημάτων διαφθοράς σε κρίσιμους τομείς μιας Πολιτείας.

Μέσα σ' ένα χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος στη Βουλή (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτη), έχουν ανασταλεί 100 περιπτώσεις εξέλιξης πανεπιστημιακών, ενώ άλλες 15 έχουν ήδη ακυρωθεί ως παράτυπες. Μένει να φανεί πόσο μακριά θα φτάσει η τρέχουσα έρευνα από το υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε περισσότερα...

Νευρικότητα στις αγορές προκαλεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Του Σωτήρη Νίκα
Από : Καθημερινή

Την ανιούσα έχει πάρει τις τελευταίες μέρες το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μετά μια περίοδο αποκλιμάκωσης. Χθες, η διαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ξεπέρασε τις 795 μονάδες βάσης από την περιοχή των 730 μονάδων που ήταν προχθές και των 700 μονάδων που κινούνταν τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα το spread ήταν χαμηλότερο των 700 μονάδων, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει στην περιοχή των 660 μονάδων που ήταν χαμηλό τετραμήνου. Πέραν του spread (που διευρύνθηκε στα ομόλογα όλων των διαρκειών) ανοδικά κινήθηκε χθες και το 5ετές ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) έναντι χρεοκοπίας της χώρας, καθώς αυξήθηκε κατά 39 μονάδες σε σχέση με την Τρίτη και ανήλθε στις 720 μονάδες. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών αποδίδεται σε τρεις βασικούς παράγοντες:

1. Πολιτική αστάθεια. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η αγορά έδειξε να ανησυχεί. Θεωρεί -και δεν είναι εκτός πραγματικότητας η άποψη αυτή- ότι για να εφαρμοστεί το Μνημόνιο θα πρέπει να υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση και να μην τελούν οι υπουργοί υπό καθεστώς αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να μην προωθούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικά αυτή τη χρονική στιγμή, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μπορεί να εξυπηρέτησαν τους στόχους της εσωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά δεν βοήθησαν στη συντήρηση της ηρεμίας που υπήρχε στις αγορές το τελευταίο διάστημα.

2. Αναθεωρήσεις δημοσιονομικών στοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) συνεχίζουν τους ελέγχους των στατιστικών δεδομένων στις πηγές που τα παράγουν. Δηλαδή, στα υπουργεία, τους ΟΤΑ και εν γένει τους φορείς της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, Ταμεία, κ.λπ.).

Μάλιστα, χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι το έλλειμμα του 2009 θα είναι υψηλότερο του 15% του ΑΕΠ αντί για 13,8% του ΑΕΠ που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. «Μετά την τελική αναθεώρηση από την Eurostat, που θα επικυρώσει μια και καλή τα ελληνικά στοιχεία για το 2009, το έλλειμμα θα είναι πάνω από 15%» υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου από τη Λεμεσό της Κύπρου, όπου μίλησε στο Limassol Economic Forum.

Τα τελικά στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως από την Eurostat το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα για να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα προβλέπει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αναθεώρηση του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα έχει επίπτωση τόσο στο φετινό έλλειμμα (της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ), όσο και στο έλλειμμα του επόμενου έτους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το περυσινό έλλειμμα του 2010 υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127,6% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε από τη Λεμεσό ότι η ύφεση το 2011 θα είναι πιθανόν μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Οπως σημείωσε το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2011 κατά 2,5% με 3%, ενώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού υπολογίζεται ότι η ύφεση του χρόνου θα είναι 2,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω και το μέγεθος της συρρίκνωσης του ΑΕΠ του 2009. Πλέον υπολογίζεται σε 2,3%, αντί για 2%, ενώ δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να αλλάξει και πάλι έως το τέλος του έτους.

3. Σενάρια χρεοκοπίας. Αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να συντηρούν το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να μην τα καταφέρνει και να κηρύσσει χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στην επόμενη τριετία ή και λίγο παραπάνω.

Ωστόσο, από επίσημα χείλη δίνονται συνεχώς διαβεβαιώσεις ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Χθες, ο κ. Γ. Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, στηρίζοντας για μία ακόμα φορά τις προσπάθειες που γίνονται.

Η έντονα ανοδική πορεία των spreads αυτήν την εβδομάδα, αναδεικνύει το ότι οι αγορές δεν έχουν ακόμα πεισθεί πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει της κρίσης στην οποία έχει περιέλθει. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δυσκολότερη και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, αν και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι μέχρι τα μέσα του 2011 υπάρχει αρκετό διάστημα για να αντιστραφεί το κλίμα.

Διαβάστε περισσότερα...

Γερμανικός βούρδουλας…

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΣΤΗ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ η Γερμανία είναι αυτή που ορίζει το παιχνίδι. Ποικίλα τα παραδείγματα από το 1990 και μετά. Aλλο ένα χθες. Στη Σύνοδο Κορυφής των 27 η Γερμανίδα σιδηρά κυρία Ανγκελα Μέρκελ επέβαλε νέα Κατοχή στη Γηραιά Ηπειρο του 21ου αιώνα. Με όπλα αυτή τη φορά όχι τα πάντσερ και τα στούκας αλλά την οικονομική της δύναμη. Τη γερμανική βιομηχανία.

ΕΝΑ 4ο ΡΑΪΧ, οικονομικό σήμερα, πλανάται σαν μαύρο σύννεφο πάνω από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που παρακολουθούν με αμηχανία, ανίκανα να συλλάβουν και να υποστηρίξουν εναλλακτική πρόταση.

Η ΕΛΛΑΔΑ που από μόνη της αποτελεί περιπτωσιολογική μελέτη είχε στις Βρυξέλλες τον πρωθυπουργό της ουσιαστικά φιμωμένο λόγω της δικής του απόφασης να ενταχθεί στο μνημόνιο και την τρόικα. Ουδεμία απολύτως αντίρρηση ακούσθηκε στα όσα απόλυτα και επιτακτικά έθεσε ο γερμανογαλλικός άξονας. Η Ευρώπη χωρίσθηκε στα δύο. Κάποιοι λίγοι συμφωνούν, άλλοι, κατά τεκμήριον οι πλέον αδύνατοι διαφωνούν, αλλά τι μπορούν να κάνουν; Η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να επιβάλει τις ακραίες πολιτικές κυρώσεις που της ζήτησαν οι οικονομικοί της σύμβουλοι σε εκείνες τις χώρες που από σήμερα και στο μέλλον θα ξεφεύγουν δημοσιονομικά.

ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ να ελέγξουν, κατά τας βουλάς της κυρίας, το ταμείο τους. Που δεν θα συμμορφώνονται με τις προσταγές του ηγέτη. Γερμανικός βούρδουλας θα «επιπίπτει» επί της Γηραιάς Ηπείρου και ο πόνος που θα προκαλεί θα υποτάσσει κάθε ανυπάκουο, κάθε απολωλός πρόβατο, κάθε χώρα που αν δεν παίρνει από λόγια θα κινδυνεύει με στέρηση ψήφου στις κρίσιμες κοινοτικές αποφάσεις και με κόκκινη κάρτα από την ευρωζώνη.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Είμαι ένας από εσάς...



Διαβάστε περισσότερα...

16.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο στο τετράμηνο

Του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ
Από : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Λουκέτο έχουν βάλει περίπου 16.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα μέσα στους τέσσερις τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρικών Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα επιμελητήρια της χώρας, κάθε μήνα (σ.σ από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο) κλείνουν 4.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά».

Ο κ. Κασιμάτης έκανε λόγο για μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών και συνέδεσε την κάμψη των πωλήσεων με τα λουκέτα, ενώ σχολίασε ότι η υψηλή φορολογία αυξάνει το λειτουργικό κόστος και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Χθες εξάλλου σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Δ. Νικολάου έκανε γνωστό ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο ΣΕΒ θα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ανάμεσα σε αυτά είναι θέματα που σχετίζονται με τη χωροθέτηση, την αδειοδότηση, τις υποδομές, το φορολογικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο ΣΕΒ σκοπεύει να δημιουργήσει και «παρατηρητήριο εμποδίων».

Διαβάστε περισσότερα...

Ενιαίο εισιτήριο 1,20 ευρώ στις αστικές συγκοινωνίες

Αύξηση της τιμής του ενιαίου εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες στο 1,20 από 1 ευρώ που κοστίζει σήμερα, συγχωνεύσεις των πέντε υφιστάμενων συγκοινωνιακών εταιρειών σε δύο (μία για τα επίγεια μέσα και μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς), νέες περικοπές επιδομάτων των εργαζομένων αλλά και νέο εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανομένους περιλαμβάνουν οι προτάσεις που εξετάζονται για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου του ΟΑΣΑ.

Υπογραφή σύμβασης

Χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης του έργου για τη «Συμβουλευτική υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και διοίκησης των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών».

Το έργο έχει «εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση, καθώς η διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του Οργανισμού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της συμβουλευτικής υποστήριξης ανέλαβε η «Grant Thornton AE - Planet AE», η οποία θα πρέπει να έχει υποβάλει προτάσεις για τον ΟΑΣΑ, που μετρά συσσωρευμένο χρέος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και περσινές ζημιές ύψους περίπου 600 εκατ., μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Πήγη : Έθνος

Διαβάστε περισσότερα...

Κλείνουν συνεχώς και νέα καταστήματα στον Πειραιά

Υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των κλειστών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου του Πειραιά, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία που προέκυψαν μεταξύ της πρώτης έρευνας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2009 και της τελευταίας του Οκτωβρίου του 2010, αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι το λιανεμπόριο δεν αντέχει πλέον άλλο, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αγορά εργασίας μετρά σημαντικές απώλειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 τα κλειστά καταστήματα του πειραϊκού κέντρου ήταν μόλις 56 και στις 22 Οκτωβρίου ανήλθαν στους ίδιους δρόμους στα 170.

Πηγή : tovima.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφάλιση µε εργόσηµο

Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
Από : "Τα Νέα"

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες στο υπουργείο Εργασίας για την εφαρµογή του νέου τρόπου ασφάλισης των περιστασιακά απασχολούµενων µε την καθιέρωση του εργόσηµου (κουπόνι ασφάλισης). Το µέτρο θα τεθεί σε εφαρµογή από τις αρχές του 2011 (πιθανότατα από τον Μάρτιο). Να σηµειωθεί πως παρόµοιο σύστηµα εφαρµόζεται ήδη στη Γαλλία από το 1994. Ηδη κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις για τον τρόπο εφαρµογής του µέτρου από τις διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες, και αποµένει η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουµάνης έχει ζητήσει µε εγκύκλιο τη γνώµη των διοικητικών συµβουλίων των εµπλεκόµενων Ταµείων (ΙΚΑ και ΟΓΑ), ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει στην υλοποίηση του µέτρου.

Το νέο µέτρο σχεδιάζεται να εφαρµοστεί ως εξής: Από τους κατά περίπτωση αρµόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταµεία) εκδίδεται ειδικό εργόσηµο, υπό τύπον πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριµένης χρηµατικής αξίας, στην οποία περιλαµβάνεται το ποσό της αµοιβής του εργαζοµένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταµείου. Τα εργόσηµα µεταβιβάζονται ονοµαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζοµένους ως καταβολή για την αµοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόµενους φορείς διαθέσεως µε καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουµένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τµήµα φυλάσσεται από τον φορέα που εξοφλεί και το άλλο από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους το ασφαλιστικό ταµείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόµενο.

Εκπίπτουν από τον φόρο

Είναι σηµαντικό να τονιστεί ότι µε το σύστηµα αυτό οι ετήσιες καταβληθείσες εισφορές εκπίπτουν κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργοδότη και κατά το 1/3 από το φορολογητέο εισόδηµα του εργαζοµένου.

Για τον τρόπο διανοµής του κουπονιού το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι το κουπόνι ασφάλισης (συγκεκριµένης χρηµατικής αξίας) θα µπορεί να αγοράζεται από τον εργοδότη αλλά και να εξαργυρώνεται από τον απασχολούµενο, µέσω µηχανηµάτων πολλαπλών συναλλαγών, ΑΤΜ νέας γενιάς, µέσω των οποίων θα γίνεται η συναλλαγή. Τα µηχανήµατα αυτά (περίπου 6.000), θα τοποθετηθούν σε τράπεζες, ταχυδροµεία, ΚΕΠ, καθώς και σε σούπερ µάρκετ.

Οι εργοδότες θα προµηθεύονται τα ειδικά κουπόνια αµοιβής και θα αναγράφουν τους ΑΜΚΑ, δηλαδή τους Αριθµούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, του εργοδότη και του εργαζοµένου. Θα βάζουν στα ΑΤΜ χρήµατα και θα λαµβάνουν κουπόνια ίσης αξίας µε τα χρήµατα που τοποθέτησαν µαζί µε το σχετικό αποδεικτικό. Με τα κουπόνια αυτά θα πληρώνουν το οικόσιτο προσωπικό. Ο εργαζόµενος - κάτοχος του κουπονιού µε τη σειρά του θα τοποθετεί το κουπόνι και έναν κωδικό και θα εισπράττει τα χρήµατα από τα ΑΤΜ. Φθηνότερη έτσι η ασφάλιση.

Με το υπό προώθηση µέτρο γίνεται φθηνότερη η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουµένων (οικιακοί βοηθοί, κηπουροί, εργάτες γης, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα µαθήµατα, όσοι φυλάσσουν νήπια και ηλικιωµένους κ.ά.). Η ασφαλιστική εισφορά προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισµένων (εργοδοτική και εργατική εισφορά) µειώνεται από το 35,40% στο 20%, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων στο ελλειµµατικό ΙΚΑ, όµως ο στόχος είναι να καταπολεµηθεί η εισφοροδιαφυγή.

Το µέτρο προβλέπεται στον νόµο Λοβέρδου για το νέο Ασφαλιστικό και εκτιµάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, ενώ υπολογίζεται να λάβουν µέρος έως 300.000 περιστασιακά απασχολούµενοι.

Βάσει των στοιχείων, περίπου 120.000 εργαζόµενοι απασχολούνται µόνο στον τοµέα φύλαξης µωρών και ηλικιωµένων προσώπων, στα σπίτια. Το κίνητρο που δίνει η κυβέρνηση για να ασφαλίζουν τα νοικοκυριά το προσωπικό τους είναι ότι το διπλότυπο της «επιταγής» υποβάλλεται στη φορολογική δήλωση και έχει την αντίστοιχη έκπτωση.

30 ένσηµα τον µήνα

ΟΠΩΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΤΑΙ από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά µε το εργόσηµο θα ισχύσουν επίσης τα ακόλουθα:

Οι εργαζόµενοι θα είναι ασφαλισµένοι όχι µόνο για τον κλάδο σύνταξης και ασθένειας του ΙΚΑ αλλά και για το επικουρικό ΕΤΕΑΜ, ενώ µέρος των εισφορών θα πηγαίνει υπέρ ΟΕΚ, ώστε να έχουν δικαιώµατα και Εργατικής Κατοικίας.

Οι εργαζόµενοι δικαιούνται έως και 30 ηµέρες ασφάλισης (ένσηµα) ανά µήνα ή 360 ανά έτος.

Για αγρότες που θα ασφαλίζουν εργάτες, η ασφάλιση θα γίνεται στον ΟΓΑ, οι παρακρατούµενες εισφορές θα ανέρχονται σε 10% επί των καταβαλλόµενων αµοιβών και θα καλύπτουν τη σύνταξη και την ασθένεια και τον Λογαριασµό Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) στην περίπτωση που έχουν πραγµατοποιήσει τουλάχιστον 150 ηµέρες εργασίας µέσα σε έναν χρόνο.

Ο νόµος προβλέπει µειωµένες εισφορές, αµοιβή ακόµη και για 30 ηµέρες τον µήνα και φορολογικές εκπτώσεις, για χιλιάδες απασχολούµενους αλλά και εργοδότες. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα είναι σηµαντικά µειωµένες, αφού βάσει του νέου ασφαλιστικού νόµου καθορίζονται συνολικά στο 20%, έναντι 35,40% που αντιστοιχούν, για παράδειγµα, στις εισφορές εργαζοµένου (13,22%) και εργοδότη (22,18%) στο ΙΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις στο άρθρο 99 το τελευταίο εξάμηνο

Ρεπορτάζ : Θεοδώρα Λιακοπούλου
Από : Καθημερινή

Βαρύτατες είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς ο αριθμός των καταστημάτων που κλείνουν καλπάζει ανοδικά, ενώ η «ασφυξία» λόγω έλλειψης δανείων και μειωμένων πωλήσεων οδηγούν στην πτώχευση ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιcap με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις», στο α΄ εξάμηνο του έτους 200 επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση. Για το ίδιο διάστημα, περισσότερες από 1.000 εκτεθειμένες στους δανειστές και τους προμηθευτές τους εταιρείες εμφανίζονται ανήμπορες να αποπληρώσουν τα τραπεζικά τους δάνεια. Ετσι, αναζήτησαν προστασία από τον πτωχευτικό κώδικα και υπέβαλαν αίτημα για την υπαγωγή τους στο άρθρο 99.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση του Πειραιά, ενός σημαντικού αστικού και εμπορικού κέντρου της χώρας. Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2009 έως Οκτωβρίου 2010 υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός των καταστημάτων που έχουν κλείσει. Ο απολογισμός των «λουκέτων» -όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Συλλόγου- διαμορφώνεται ως εξής: Την 1η Σεπτεμβρίου του 2009 διαπιστώθηκε ότι τα κλειστά καταστήματα ήταν 56, στις 3 Ιουνίου του 2010 ανήλθαν στα 87, στις 31 Ιουλίου έγιναν 103 και στις 22 Οκτωβρίου του 2010 ξεπέρασαν τα 170.

Από την αρχή του χρόνου, πολλά δάνεια βρίσκονται στο «κόκκινο», προκαλώντας μούδιασμα τόσο στις τράπεζες όσο και στο σύνολο της αγοράς. Από τα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 140 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί, τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση, ενώ επιπλέον δάνεια 20 δισ. ευρώ προχώρησαν σε αναδιάρθρωση.

Οπως προκύπτει από την έρευνα της Icap, οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 8,7% στη διάρκεια του εννεαμήνου και προβλέπεται όμως, ότι στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 11%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία στις έντεκα επιχειρήσεις θα αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της.

Ενδεικτική είναι εικόνα που εμφανίζει η αγορά του leasing. Το 2010 οι «κόκκινοι κωδικοί» από 3% που ήταν πέρυσι υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 7-8%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό αγγίζει το 10%.

Στα προβλήματα της αγοράς προστίθεται και η αύξηση των απλήρωτων επιταγών και συναλλαγματικών, οι οποίες στο εξεταζόμενο διάστημα ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ. Επιμηκύνθηκε δε και ο χρόνος εξόφλησής των εξυπηρετούμενων επιταγών και συναλλαγματικών, καθώς από 4 μήνες που ήταν πριν εκδηλωθεί η κρίση έφτασε πλέον τους 8 ακόμη και τους 12 μήνες.

Οσον αφορά την οικονομική εικόνα των εν λειτουργία επιχειρήσεων τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν την πρόβλεψη ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση στο εγχώριο επιχειρείν. Οι συνολικές ζημίες για τις 268 εταιρείες που δημοσίευσαν λογιστικές καταστάσεις εξαμήνου ήταν 1,4 δισ. ευρώ από κέρδη 3 δισ. ευρώ του συγκρινόμενου διαστήματος του 2009. Οι ζημιογόνες εταιρείες ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις κερδοφόρες με τη μεταξύ τους αναλογία να διαμορφώνεται σε 55% ζημιογόνες και 45% κερδοφόρες. Σε επίπεδο EBITDA η κερδοφορία εμφάνισε πτώση 15% από πέρυσι.

Αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον αποτυπώνεται και στην αναλογία μεταξύ των εταιρειών που κατάφεραν εν μέσω κρίσης να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και εκείνων που, πιεζόμενες από την οικονομική ύφεση, δέχτηκαν υποβάθμιση των πιστοληπτικών τους ικανοτήτων. Σύμφωνα με την έρευνα της Ιcap, για κάθε μία εταιρεία που αναβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα αντιστοιχούν δύο που την υποβάθμισαν. Δηλαδή, στο διάστημα Ιουνίου 2009 έως Ιούνιο 2010 το 12,59% των εξεταζόμενων εταιρειών βρέθηκε στην κατηγορία αναβάθμιση, ενώ το 26,25% στην κατηγορία υποβάθμιση.

Στην ίδια μελέτη εξετάζεται επίσης και η ασυνέπεια που δείχνουν οι επιχειρήσεις. Για την ακριβή αποτύπωση της ασυνέπειας επιλέχθηκαν δύο χρονικές περίοδοι: η πρώτη περίοδος αφορά το διάστημα 2003–2009 και η δεύτερη περίοδος από 1η Ιουλίου 2009 έως 30 Ιουνίου του 2010. Προκύπτει, δε, ότι το ποσοστό ασυνέπειας αυξήθηκε κατά 44% σε σχέση με τη μέση ασυνέπεια την περίοδο 2003–2009.

Διαβάστε περισσότερα...

Άγριες περικοπές προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος


...από "Το Βήμα"
Διαβάστε περισσότερα...

Με την απειλή... εκλογών

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

Ο ΤΟΠΟΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ µόλις έναν χρόνο µετά τις εθνικές εκλογές σε νέα παρατεταµένη προεκλογική περίοδο. Σε µία περίοδο κατά την οποία οι συνθήκες επιτάσσουν ψυχραιµία, σύνεση, χειρισµούς σοβαρούς και µελετηµένους, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να παίξει µε τη φωτιά για να κερδίσει ψήφους. Επέλεξε να προχωρήσει σε πολιτικό εκβιασµό και να ζητήσει από τους πολίτες µέσω της ψήφου τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηρίξουν το έργο του. Εργο που κατά γενική οµολογία δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Μόνον στην αφαίµαξη του µισθοσυντήρητου και του χαµηλοσυνταξιούχου. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε χρησιµοποιώντας την προσφιλή µέθοδo του λαϊκισµού να χρυσώσει το χάπι προεκλογικά, δίνοντας κάποια «ψίχουλα» ως παροχή προς τους αδυνάτους, προχώρησε για µια φορά ακόµη σε στροφή 180 µοιρών αλλάζοντας τη στόχευσή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, από τη σηµασία του µεγαλόπνοου έργου του Καλλικράτη στην ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του και ουσιαστικά άφησε να αιωρείται η απειλή των εθνικών εκλογών αν ο ίδιος θεωρήσει ότι το έργο του αποδοκιµάζεται.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ αν διαπιστωθεί ότι οι «αντάρτες», όσοι επέλεξαν τον αντιµνηµονιακό αγώνα, πήγαν καλύτερα από τις επιλογές του, ο Γιώργος Παπανδρέου µπορεί να προσφύγει στις κάλπες αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Ο πρωθυπουργός αν τούτη την ώρα σκεφτόταν τη χώρα δεν θα την έβαζε στη δίνη µιας παρατεταµένης προεκλογικής περιόδου. Δεν θα ανέβαζε µε τις δηλώσεις του για µία ακόµη φορά τα spreads. Η προχθεσινή οµολογία της ήττας της πολιτικής του, οι απειλές που άφησε να αιωρούνται µε «άδειο» πιστόλι και η ουσιαστική απαίτηση λευκής επιταγής ώστε να επιβάλει το 2011 σκληρότερα µέτρα στους µισθωτούς –αν και η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας έδειξε το δρόµο– δείχνουν το µέγεθος του φόβου για το επερχόµενο «µαύρισµα» στις εκλογές.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ



Διαβάστε περισσότερα...

9 αλλαγές για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ


...από Τα Νέα

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΤΑ: Το 2011 η ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων

Της Μαρίας Μόσχου
Από : Ημερησία

Για το 2011 έχει προγραμματιστεί η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, από τα οποία η κυβέρνηση αισιοδοξεί να εισπράξει πολύ περισσότερα από 39 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η αρχική αποτίμηση για το 39% του Οργανισμού. Υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, μιλώντας στο Dow Jones Newswires, υποστήριξε ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος «από το Post Group του Βελγίου αλλά και από πολλές άλλες διεθνείς επιχειρήσεις» για την προγραμματισμένη πώληση ποσοστού των ΕΛΤΑ.

«Υπάρχουν αρκετές διεθνείς εταιρείες που ενδιαφέρονται και το πιο ένθερμο ενδιαφέρον έχει παρατηρηθεί από το Post Group του Βελγίου, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να πωλήσει ένα σημαντικό ποσοστό το επόμενο έτος», είπε η ίδια πηγή.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται νέα αποτίμηση του Οργανισμού, καθώς η παλιά αποτίμηση του συνόλου δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, η αξία της συμμετοχής του κράτους στα ΕΛΤΑ εκτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ (συν 10 εκατ. ευρώ για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). «Γίνεται νέα αποτίμηση καθώς το ποσό αυτό θεωρείται σημαντικά χαμηλό για τον Οργανισμό που παρέχει καθολική υπηρεσία», ανέφερε μιλώντας στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υποδομών.

Από την πλευρά τους, τα ΕΛΤΑ δήλωσαν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου, αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, τόσο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας δήλωναν ότι υπάρχει ήδη επίσημο ενδιαφέρον.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ πέρυσι για πρώτη χρονιά μετά από 11 χρόνια κερδοφορίας παρουσίασαν ζημίες ύψους 36 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες παρουσίασαν δραματική μείωση κατά 50% το 2009 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη της δομής και της λειτουργίας των ΕΛΤΑ.

Στόχος είναι η επιδότηση του επιστολικού έργου για άγονες και μη συμφέρουσες γραμμές, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009 έδειξαν σημαντική μείωση στον συγκεκριμένο τομέα λειτουργίας των ΕΛΤΑ. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα άρει, σύμφωνα με πληροφορίες, την υποχρέωση καθολικής υπηρεσίας για τον Οργανισμό. Όσον αφορά στη ζημιογόνο προσφορά επιστολικού ταχυδρομείου σε περιφερειακούς και «άγονους» προορισμούς, προβλέπεται η εκτέλεση του έργου με επιδότηση. Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς είναι η ΕΕΤΤ να διεξάγει διαγωνισμούς για την επιδότηση των υπηρεσιών σε ακριτικές περιοχές.

Νομοσχέδιο

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα προετοιμάσει την ελληνική αγορά ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης του κλάδου που επιβάλλεται από την Ε.Ε. το 2013. Παράλληλα, το νέο πλαίσιο θα καθορίζει τον έλεγχο του καθεστώτος λειτουργίας των εταιρειών με δεδομένα τα πολλά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά ταχυμεταφορών, η οποία είναι ήδη απελευθερωμένη.

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένως οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το Δημόσιο ως το μεγαλύτερο οφειλέτη του Οργανισμού.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι το κράτος οφείλει πλέον των 70 εκατ. ευρώ στον ΕΛΤΑ, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει καλύψει για δέκα και πλέον χρόνια ούτε ένα ευρώ για το λειτουργικό κόστος των καθολικών υπηρεσιών και το εκτεταμένο δίκτυο που αυτός συντηρεί, προκειμένου να καλύψει τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών μιας χώρας με τεράστιο ορεινό όγκο και εκατοντάδες κατοικημένα νησιά.

Διαβάστε περισσότερα...

Τα παρατράγουδα της διακαναλικής

GAP VOLUME -1-

Γ.Α.Π. : «Μπροστά στη σίγουρη χρεοκοπία δεν δείλιασα. Ο Έλληνας πολίτης έκανε θυσίες. Με αυτές πετύχαμε έναν αξιόπιστο μηχανισμό στήριξης. Αυτές ήταν θυσίες που μας δίνουν σήμερα το δικαίωμα να ελπίζουμε. Και τα αποτελέσματα είναι ορατά

ΉΡΩΝ : Κανείς δεν αμφισβητεί πρόεδρε ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ενδεικτικά θα συμφωνήσω μαζί σας παραθέτοντας τα εκατοντάδες λουκέτα, την ανεργία που έχει εκτοξευτεί, τις μεγάλες εταιρείες που φεύγουν από την χώρα μας, τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις πτώχευσης νοικοκυριών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους… Θέλετε κι άλλα;

GAP VOLUME -2-

Γ.Α.Π. : «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αρκετά έχει πληρώσει ο χαμηλοσυνταξιούχος, αρκετά έχει πληρώσει ο μισθωτός»

ΉΡΩΝ : Ναι πρόεδρέ μου, πλήρωσε αρκετά… Αλλά γιατί πλήρωσε; Τον τιμωρήσατε για κάποιον λόγο; Θεωρείται ότι τα 500 ευρώ της σύνταξης ενός συνταξιούχου είναι υπερβολικά; Εν πάση περιπτώσει αυτά που του κόψατε γνωρίζετε ότι δεν του περίσσευαν και παρ’ όλα αυτά του τα στερήσατε βίαια;

GAP VOLUME -3-

Γ.Α.Π. : «δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές»

ΉΡΩΝ : Γιατί ποιος σου τις ζήτησε;

GAP VOLUME -4-

Γ.Α.Π. : «Χτίζουμε την αξιοπιστία μας με πόνο και κόπο»

ΉΡΩΝ : Με ποιόν τρόπο ακριβώς για να καταλάβω; Δηλώνοντας δεξιά κι αριστερά ανά τον κόσμο ότι κυβερνάτε ένα κράτος διεφθαρμένων; Δηλώνοντας ότι η χώρα που κυβερνάτε είναι στην … εντατική; Κάνοντας λόγο για … Τιτανικούς και ναυάγια;; Λέγοντας προεκλογικά και μετεκλογικά ότι … λεφτά υπάρχουν; Κατηγορώντας τους πολίτες ότι τα φάγαμε όλοι μαζί…;»

GAP VOLUME -5-

Γ.Α.Π. : «… οι φόροι δεν είναι τιμωρία, αλλά κοινωνική ανάγκη.”
ΉΡΩΝ: Δεν είναι τιμωρία λέτε για έναν συνταξιούχο αγρότη, των 350 ευρώ, να πληρώνει σε είδη βασικής ανάγκης φόρο 23%;»

GAP VOLUME -6-

Γ.Α.Π. : «… για πρώτη φορά έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας…»

ΉΡΩΝ : Ναι, σωστά! Όλοι είμαστε περήφανοι για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό!!!

GAP VOLUME -7-

Γ.Α.Π. : «Δεν έχω φόβο. Έχω τη βεβαιότητα ότι αν μειώσω τους φόρους, αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα στα έσοδα του κράτους»

ΉΡΩΝ : Με λίγα λόγια μείωση φόρων … πάπαλα!!!

GAP VOLUME -8-

Ερωτηθείς αν κυβερνά ο ίδιος ή η τρόικα, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εμπειρίες που τον διαμόρφωσαν πολιτικά ήταν εκείνες των «ανένδοτων» και της δικτατορίας από αυτούς που ήθελαν την Ελλάδα υποχείριο στις ψυχροπολεμικές διαμάχες και πρόσθεσε ότι «ο αγώνας για την εθνική ανεξαρτησία είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ».

ΉΡΩΝ : Άλλα αντ’ άλλα, της Παρασκευής το γάλα…!

GAP VOLUME -9-

Ερωτηθείς εάν η περικοπή μισθών και επιδομάτων απο τα Σώματα Ασφαλείας θα βοηθήσει στη αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο πρωθυπουργός είπε το γεγονός πως έχουν γίνει περικοπές για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει και η πορεία της χώρας, ξεφεύγοντάς του προφανώς « … εξάλλου, περικοπές έχουν γίνει κι από τους βουλευτές.»

ΉΡΩΝ : Με λίγα λόγια … συνοριοφύλακα των 900 ευρώ σταμάτα να διαμαρτύρεσαι, δεν κοιτάς που ένας βουλευτής παίρνει μόνο 7000 ευρώ; Βγάζεις και γλώσσα…;
Διαβάστε περισσότερα...

Προσφυγή στο ΣτΕ υπέρ του τσιγάρου

Να ανασταλεί άμεσα και να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που επιβάλλει την ολική απαγόρευση του καπνίσματος ζητεί με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης.
Περίπου 150 καταστηματάρχες από όλη την Ελλάδα υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας αλλά και την προστατευόμενη οικονομική και επαγγελματική ελευθερία των πολιτών. Υπογραμμίζουν ότι η καθολική απαγόρευση επιφέρει βαρύτατη προσβολή της οικονομικής και επαγγελματικής ελευθερίας τους καθώς χάνουν 70%-90% της πελατείας τους.

Πηγή : Το Βήμα

Διαβάστε περισσότερα...

Πυρά για τον κατώτατο µισθό

Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
Από : "Τα Νέα"

Η πρώτη επιχειρησιακή συµφωνία που έσπασε τον κατώτατο µισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) όπως επιβάλλει το Μνηµόνιο είναι γεγονός και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στα συνδικάτα.

Η υπογραφή επιχειρησιακής σύµβασης εργασίας κατώτερης από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας κατά 100 ευρώ (στα 640) έγινε σε ΔΕΚΟ (στον ΗΣΑΠ) µε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης κατ' εφαρµογήν του νόµου 3845/2010 («Μέτρα για την εφαρµογή του Μηχανισµού Στήριξης της ελληνικής οικονοµίας»), ο οποίος επιτρέπει να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συµβάσεις έναντι των κλαδικών και της Γενικής Συλλογικής Σύµβασης.

Παρ' όλο που το ισχύον νοµοθετικό καθεστώς δεν επιτρέπει την εφαρµογή σύµβασης µε αποδοχές κάτω από αυτές της ΕΓΣΣΕ, δηµιουργείται σοβαρό θέµα αφού είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης καθ΄υποδειξιν της τρόικας να επιτραπούν υπό συγκεκριµένες συνθήκες και προϋποθέσεις αποκλίσεις από την ισχύουσα για την επιχείρηση συλλογική σύµβαση, δηλαδή θα υπάρξουν µειωµένες αµοιβές και µε τον νόµο.

Ηδη, ο ισχύων νόµος 3845/2010 για τον Μηχανισµό Στήριξης της ελληνικής οικονοµίας δίνει γενικά τη δυνατότητα απόκλισης των οµοιοεπαγγελµατικών και επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι τόσο των κλαδικών όσο και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας. Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτοµερώς ειδική υπουργική απόφαση που η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη θα υπογράψει τις επόµενες εβδοµάδες.

Τι αναφέρει η συµφωνία

Στο προοίµιο της συµφωνίας την οποία υπέγραψαν η εταιρεία G4S Secure Solutions s.a. και τα δύο σωµατεία των εργαζοµένων στον όµιλο και στην εταιρεία τονίζεται ότι «οι δύο πλευρές συµφωνούν να καταρτίσουν την παρούσα επιχειρησιακή συλλογική σύµβαση εργασίας µε κυρίαρχο γνώµονα τη νόµιµη λειτουργία, κατ' εφαρµογήν της διάταξης της παρ. 7 του άρθρ. 2 του ν. 3845/2010 σχετικά µε τα µέτρα για την εφαρµογή του Μηχανισµού Στήριξης της ελληνικής οικονοµίας από τα κράτηµέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ».

Στη σύµβαση υπογραµµίζεται η απόφαση των δύο πλευρών να διασφαλίσουν το υψηλότατο επίπεδο υπηρεσιών, τις θέσεις εργασίας και τη βιωσιµότητα της επιχείρησης στις συνθήκες της πρωτόγνωρης κρίσης που περνά η χώρα. Με αυτά τα δεδοµένα, η σύµβαση (υπ. αριθµ. 78/2010) καθόρισε για το τρέχον έτος αµοιβές χαµηλότερες από την ΕΓΣΣΕ για πολλές κατηγορίες εργαζοµένων.

Αντί του εισαγωγικού µισθού των 739,56 ευρώ (που θα ισχύει για ορισµένες ειδικότητες µε προϋπηρεσία 0-3 χρόνια) οι εργαζόµενοι µε την ειδικότητα «προσωπικό ασφαλείας» που θα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου της ΗΣΑΠ Α.Ε. θα αµείβονται µε 640 ευρώ.

Οι πάσης φύσεως αποδοχές (βασικοί µισθοί, επιδόµατα και κάθε είδους µισθολογικές παροχές) παραµένουν, τέλος, παγωµένες στα επίπεδα που ήταν το 2009 (π.χ. για τους υπαλλήλους γραφείου – εισπράκτορες- αποθηκάριους- κλητήρες -γραµµατείς, χειριστές Η/Υ - προσωπικό καθαριότητας καθορίζονται σύµφωνα µε τη διετή, από 30/7/2008, κλαδική σύµβαση των εργαζοµένων στις εµπορικές επιχειρήσεις κ.ά.).

«Πρόθυµοι συνδικαλιστές»

Η ΓΣΕΕ σηµειώνει σε σχετική της ανακοίνωση ότι βρέθηκαν «πρόθυµοι συνδικαλιστές» πριν καν η κυβέρνηση τολµήσει να νοµοθετήσει πρόβλεψη του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου για κατίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι της κλαδικής και της Εθνικής ΣΣΕ, να υπογράφουν σύµβαση κατώτερη αυτών. Κατά τη ΓΣΕΕ, «αυτή η επαίσχυντη σύµβαση δεν παράγει κανένα έννοµο αποτέλεσµα καθώς όλοι οι εργαζόµενοι καλύπτονται από την κλαδική σύµβαση και την ΕΓΣΣΕ».

Αποτελεί πρόκληση όταν το ζήτηµα των συµβάσεων βρίσκεται στην κλίνη του Προκρούστη, να σπεύδουν συνδικαλιστές να υπογράφουν τον ακρωτηριασµό τους και µάλιστα αναφερόµενοι σε σχετική πρόβλεψη του Μνηµονίου πριν καν η κυβέρνηση σπεύσει να την εφαρµόσει, τονίζει η ΓΣΕΕ η οποία απέστειλε επιστολές και στο Σωµατείο Υπαλλήλων και στο Σωµατείο Εργαζοµένων της G4S και στην ΗΣΑΠ Α.Ε. για το θέµα της επιχειρησιακής συλλογικής σύµβασης.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων τονίζει ότι η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ κατώτερης και από την ΕΓΣΕΕ κατά 100 ευρώ (στα 640) στη γνωστή και αµαρτωλή εταιρεία security αποτελεί κατάπτυστο ντοκουµέντο για το πού µπορούν να φτάσουν εργοδοτικά στηµένοι «συνδικαλιστές» δρώντας ως πέµπτη φάλαγγα εντός του συνδικαλιστικού κινήµατος.

Η συλλογική σύµβαση

Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µε βάση την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας 2010-2012, τα όρια του κατώτατου µισθού και του κατώτατου ηµεροµισθίου στον ιδιωτικό τοµέα θα παραµείνουν έως και τον Ιούνιο του 2011 στα 739,56 και 33,04 ευρώ αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα...

30% περισσότεροι στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ

Του Σάκη Αποστολάκη
Από : Ελευθεροτυπία

Μέχρι και 30% έχει αυξηθεί από πέρσι ο αριθμός των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη που απευθύνονται στους δήμους και τις μητροπόλεις για βοήθεια σε τρόφιμα, ρούχα, αλλά και χρήματα για να μπορέσουν να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό.

Δεν είναι μόνο άστεγοι, ηλικιωμένοι και μετανάστες, όπως συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, νέοι, πτυχιούχοι, 40άρηδες και 50άρηδες, που έμειναν άνεργοι, ανύπαντρες μητέρες.

Ανθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους, και πλέον δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις δόσεις που αυξάνονται. Ανθρωποι που πριν από 2-3 χρόνια περπατούσαν με το κεφάλι ψηλά, αλλά τώρα πλέον πάσχουν από κατάθλιψη.

Οι δήμαρχοι και οι υπεύθυνοι των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων βλέπουν ότι ο αριθμός αυτών των ανθρώπων θ' αυξηθεί δραματικά τους επόμενους μήνες, καθώς κλείνουν επιχειρήσεις, μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνεται η ακρίβεια.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : Στους 700 ανέρχονται πλέον οι δικαιούχοι, μεταξύ των οποίων και πολύτεκνες οικογένειες, που έχουν εγγραφεί στις λίστες κοινωνικής βοήθειας από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Αστέριο Δεληγιάννη, έχουν αυξηθεί κατά 20% οι μερίδες συσσιτίου που παρέχει ο δήμος, ενώ και οι αιτήσεις για οικονομική υποστήριξη αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρσι, τονίζει ο Αστ. Δεληγιάννης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο μέσος όρος ηλικίας στο 70% των ανθρώπων αυτών είναι τα 50 έτη, ενώ το 80% είναι άνεργοι και κυρίως ανύπαντρες μητέρες γύρω στα 50 έτη, με 2 παιδιά. Από την καταγραφή που έχει κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε ότι το 85% των ανθρώπων αυτών πάσχει από κατάθλιψη.

Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται πλέον μόνο στις λεγόμενες φτωχές περιοχές, όπως η δυτική Θεσσαλονίκη. Εμφανίζεται και σε περιοχές με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, όπως η Θέρμη.

ΘΕΡΜΗ : Ο Δήμος Θέρμης ξεκίνησε πριν από 2 μήνες τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου του, στην οδό Καπετάν Χάψα 35. Αρχικά σχεδιάστηκε για να εξυπηρετεί 50 άπορες οικογένειες. Μέσα σε 2 μήνες όμως, ο αριθμός των ανθρώπων αυτών αυξήθηκε σε 95 και τώρα έχει φτάσει στους 160. Μεταξύ αυτών, 10 μονογονεϊκές και 10 πολύτεκνες οικογένειες.

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ : Κάθε Τρίτη και Πέμπτη λειτουργεί η Τράπεζα Ρουχισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Δίνει ρούχα, παπούτσια, αλλά και παιχνίδια για τα παιδιά των άπορων οικογενειών. Αν και μέχρι τώρα τα συσσίτια τα είχε αναλάβει η Εκκλησία, ο δήμος ίδρυσε και Τράπεζα Τροφίμων, όπου απευθύνονται περί τις 150 οικογένειες. Πέραν όμως αυτών των οικογενειών, ο δήμος παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε 800 ακόμη δικαιούχους, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τους πηγαίνει τρόφιμα, φάρμακα, μέχρι και ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεύτριες τους κάνουν εμβόλια, ενώ στέλνει και άτομα σε ηλικιωμένους για να τους καθαρίσουν το σπίτι, τονίζει ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτος.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ : Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καλαμαριάς έδινε μέχρι πέρσι 30 δέματα με τρόφιμα κάθε 15 μέρες σε άπορες οικογένειες. Τώρα δίνει 110 δέματα. Οι μερίδες συσσιτίου που ετοίμαζε ο δήμος, από τις 40 μέχρι πέρσι, φέτος αυξήθηκαν σε 60. Αύξηση υπάρχει και στην παροχή ειδών ρουχισμού, καθώς η ζήτηση αυξάνεται καθημερινά. «Παρουσιάζεται αύξηση από 40% μέχρι 60% σε όλες τις κοινωνικές παροχές του δήμου», λέει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Καλαμαριάς, Κυριακή Φοροπούλου.

ΝΕΑΠΟΛΗ : Στο 40% κυμαίνεται η αύξηση στις κοινωνικές παροχές και στον Δήμο Νεάπολης, λέει ο δήμαρχος Ναθαναήλ Λαδόπουλος. Η Τράπεζα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου αντιμετωπίζει πλέον δυσκολία να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Στα συσσίτια, ο δήμος συμμετέχει στο έργο που κάνει η Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.

ΠΟΛΙΧΝΗ : Από τα 30 άτομα για τα οποία έδινε μέχρι πέρσι τρόφιμα ο Δήμος Πολίχνης, ο αριθμός τους ανήλθε σε 250. «Η κατάσταση πλέον είναι άθλια», τονίζει ο δήμαρχος Πολίχνης, Κ. Θεοδωρίδης, που βλέπει πλέον σ' αυτές τις κοινωνικές ομάδες να εντάσσονται νέοι, πτυχιούχοι, νέοι άνεργοι ηλικίας 40-50 ετών, που μέχρι τώρα δούλευαν και συντηρούσαν τις οικογένειές τους και πλέον δεν μπορούν να παράσχουν ούτε τα βασικά τρόφιμα.

ΕΥΟΣΜΟΣ : Στον Δήμο Ευόσμου, τα συσσίτια τα καλύπτει η Εκκλησία, που δίνει πάνω από 150 μερίδες καθημερινά. Η αύξηση όμως της ανέχειας ανάγκασε τον δήμο να προχωρήσει στην ίδρυση τράπεζας ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων. Η τράπεζα δεν ξεκίνησε ακόμη τη λειτουργία της, αλλά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Δ. Χατζηβρέττα, η κατάσταση γίνεται καθημερινά πιο δυσχερής καθώς οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια ανέρχονται σε 1.000 σε έναν πληθυσμό 120.000 του Δήμου Ευόσμου.

Διαβάστε περισσότερα...

Ομολογία αποτυχίας

ΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ"

ΦΑΝΕΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, φάνηκε χθες απολογητικός, φλύαρος κι αμήχανος μπροστά στα γεγονότα, στη λαϊκή κατακραυγή και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πολιτική του μνημονίου θα τιμωρηθεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Με παραδοξότητες και έωλα επιχειρήματα προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι οι αποφάσεις του ήταν σωτήριες. Στην προσπάθειά του αυτή έπεσε σε αντιφάσεις. Τι ακριβώς είχε στο μυαλό του όταν άφηνε να εννοηθεί ότι αν δεν ψηφίσουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές Σγουρό, Καμίνη και Τατούλη, οι αγορές θα μας απειλήσουν με χρεοκοπία; Τους γνωρίζουν τους κυρίους αυτούς οι αγορές; Θα μας κάνουν «ντα» αν τους μαυρίσουμε;

Μας είπε ότι εφόσον «θα είμαστε συνεπείς» εμείς οι πολίτες θα βγούμε από την επιτήρηση το 2013.

ΜΗΠΩΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ σε εκβιαστικά διλήμματα χθες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να λάβει λευκή επιταγή; Αλήθεια, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι κανείς δεν δίνει λευκή επιταγή μετά τα όσα συνέβησαν τον χρόνο αυτόν; Αρέσκονται στη νέα τεχνολογία εκεί στο ΠΑΣΟΚ. Και στα κοινωνικά δίκτυα. Εμείς απλώς μεταφέρουμε μηνύματα που βρήκαμε στο «Twitter». «Συγγνώμη, μας απειλεί;», ρωτάει κάποιος. «Δηλαδή να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ για να μην το ερμηνεύσουν λάθος οι αγορές. Αυτό κι αν είναι επιχείρημα», επισημαίνει άλλος. Και τα μηνύματα έπεφταν βροχή χθες το βράδυ. Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ξεκάθαρα, ομολογώντας την ήττα του, ότι αν διαπιστώσει ότι τα πράγματα δεν βαίνουν καλώς, ακόμη και από τον πρώτο γύρο, αν ο λαός δεν του δώσει τη «λευκή επιταγή», τη νέα ευκαιρία που επιθυμεί για να συνεχίσει το έργο του, τότε θα προσφύγει στις κάλπες. Έμμεσος εκβιασμός που θυμίζει άλλες εποχές καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το θυμήθηκε και ο ίδιος χθες στη συνέντευξή του.

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ



Διαβάστε περισσότερα...

Με πρόωρες βουλευτικές εκλογές απειλεί ο Παπανδρέου

Το μήνυμα της Διακαναλικής Συνέντευξης που έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου είναι ότι, αν το κυβερνών κόμμα δεν πάει καλά στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τότε ενδέχεται να προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Όπως είπε, εάν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό και δεν μπορεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει, τότε η προσφυγή σε πρόωρες κάλπες είναι μονόδρομος.

Εν ολίγοις απείλησε τον ελληνικό λαό με το επιχείρημα Παπανδρέου ή χάος. Τι αλλό πρέπει να κάνει για να καταψηφιστεί στις ερχόμενες εκλογές; Σήμερα υπέγραψε την εκλογική του καταδίκη. Μετά το σημερινό Βατερλώ οι βουλευτικές εκλογές δεν θα αργήσουν...Η απάντηση στους εκβιασμούς του κ. Παπανδρέου θα έρθει στις 7 Νοεμβρίου από τον ελληνικό λαό. Ηρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος στα ψέμματα του κ. Παπανδρέου και η οργή του λαού να ζεματίσει με την ψήφο της αυτήν την κυβέρνηση.

Σε λίγες μέρες μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν φοβόμαστε και ότι μπορούμε να αντισταθούμε στο νεοφιλελευθερό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ. Το μέλλον είναι στα δικά μας χέρια. Μαζί μπορούμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα. Ολοί μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναγέννηση μιας Νέας Ελλαδας. Της Ελλάδας των αξίων και των αξιών.

Δείτε το σχετικό video:


Διαβάστε περισσότερα...

Τέμενος και Αγιος Παντελεήμονας...

Tου Βασίλη Κικίλια

Όσοι προσπαθούν να αποδράσουν από την ευθύνη της στήριξης του Μνημονίου και να θέσουν ως...διακύβευμα την δημιουργία λατρευτικού χώρου...δυστυχώς τη πάτησαν και εκεί.

Η πρόταση για πολλά τζαμιά μέσα στο κέντρο της Αθήνας δε κάνει τίποτε άλλο από το να... δημιουργεί νέα γκέτο, στις ήδη γκετοποιημένες περιοχές. Εμείς πήγαμε μια ακόμα "βόλτα" στον Αγιο Παντελεήμονα και συζητήσαμε στα καφενεία της περιοχής.

Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος. Και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε με το πόνο του και να ξεκινήσουμε τα βαθυστόχαστα σχέδια για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου..

Η πρόταση μας είναι η ύπαρξη λατρευτικού χώρου, εκτός του οικιστικού ιστού, όπου δε θα προκαλούνται προβλήματα και ανεξέλεγκτα φαινόμενα.

Αντίθετα, είμαστε υπέρμαχοι του οριστικού κλεισίματος των παράνομων λατρευτικών χώρων και γιατί προσβάλουν το δημόσιο αίσθημα και διαταράσσουν την αισθητική αλλά και γιατί πολλά από αυτά δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας και διατρέχει κίνδυνο η ζωή των κατοίκων και των περίοικων.

Συγνώμη, αλλά εμείς παζάρι ..στη ποιότητα ζωής που ονειρευόμαστε...δεν κάνουμε...

Οι γειτονιές δύο και τριών ταχυτήτων μέσα στη Περιφέρεια Αττικής, δεν έχουν θέση.

http://kikiliasvasilis.blogspot.com/2010/10/blog-post_25.html

Διαβάστε περισσότερα...

Βορίδης : «Αν είμαι βάρος, φεύγω»

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον ΛΑΟΣ, καθώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Flash 96 τονισέ ότι «Θα συζητήσω με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και αν με αισθάνεται βάρος θα απαλλάξω το κόμμα από την παρουσία μου».

«Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα» πρόσθεσε, απαντώντας στη δήλωση Καρατζαφέρη ότι «ο ΛΑΟΣ είναι χοντροαρχηγικό κόμμα». Κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο το μάτι στον νέο ένοικο της γαλάζιας πολυκατοικίας...

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αποκάλυψε τους πραγματικούς λόγους της απόφασής να μην δώσει το χρίσμα του υποψήφιου περιφερειάρχη στον Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι :

«Φοβήθηκα ότι ο Βορίδης έχει μια ιστορία που με παρά πολλή τέχνη έχω καλύψει. Με το Λεπέν, τα τσεκούρια και τα σχετικά. Όλα αυτά, λοιπόν, λέω, για φαντάσου, ξαφνικά, 30 Οκτωβρίου, κάποιο «καλό παιδί» από τη ΝΔ ή από την ομάδα του Τσίπρα, να μου πετάξει ένα βίντεο στον αέρα. Κι άντε μετά να τρέχω να εξηγώ».

Διαβάστε περισσότερα...

Eκτόξευση των δόσεων

Ρεπορτάζ : Έφη Καραγεώργου
Από : Έθνος

Νέα βάρη στους δανειολήπτες φέρνει η ξέφρενη κούρσα του euribor, καθώς αυξάνει εν μέσω κρίσης και συμπίεσης των εισοδημάτων τις δόσεις των στεγαστικών αλλά και των επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα πλήγμα για τους δανειολήπτες που επέλεξαν δάνειο σε φράγκο Ελβετίας αποτελεί η συνεχής άνοδος του ελβετικού νομίσματος, καθώς το euribor 3μήνου ξεπέρασε πλέον και το 1%, άνοδος που μεταφράζεται σε σημαντική μηνιαία επιβάρυνση στις δόσεις των στεγαστικών.

Για παράδειγμα σε ένα στεγαστικό 250.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής τα 30 χρόνια η μηνιαία δόση ήταν 1.137,5 ευρώ, όταν το euribor βρισκόταν στο 0,65% και το τελικό επιτόκιο στο 3,6%.

Τώρα με euribor στο 1,025% το επιτόκιο «αγγίζει» το 4% και η μηνιαία δόση τα 1.192,5 ευρώ. Δηλαδή η δόση αυξήθηκε κατά 55 ευρώ και 660 ευρώ κατ’ έτος. Αντίστοιχα για στεγαστικό 200.000 ευρώ και περίοδο αποπληρωμής τα 25 χρόνια, η μηνιαία επιβάρυνση φθάνει τα 44 ευρώ (528 τον χρόνο) και για δάνειο 180.000 ευρώ το οποίο θα αποπληρωθεί σε 15 χρόνια στα 36 ευρώ τον μήνα (432 ευρώ τον χρόνο).

Τώρα για όσους έχουν λάβει στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο η αύξηση της δόσης για ποσό 200.000 φράγκων το οποίο θα αποπληρωθεί σε 25 χρόνια, με επιτόκιο 3,5%, φθάνει τα 73 ευρώ σε σύγκριση με τη δόση πριν από ακριβώς ένα χρόνο.

Οι επιβαρύνσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω εντός του επόμενου έτους, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις τραπεζικών στελεχών για ενίσχυση του euribor ακόμη και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου, οι τράπεζες χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο συνδεδεμένο με το euribor και όχι με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως έκαναν κατά το παρελθόν. Επιπρόσθετα χαμένοι βγαίνουν και οι νέοι δανειολήπτες, καθώς, πέρα από τη μεγάλη άνοδο του euribor, έχουν να... αντιμετωπίσουν και την αύξηση του περιθωρίου κέρδους των τραπεζών.

Πιο αναλυτικά, άλμα έκανε τις τελευταίες μέρες το διατραπεζικό επιτόκιο euribor 3μήνου, το οποίο από το χαμηλό 0,64% του περασμένου Απριλίου βρέθηκε στο 1,025%, επιβαρύνοντας τις δόσεις σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Η αύξηση στις δόσεις των στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων επιδεινώνει περαιτέρω τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις οποίες ζουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, σπεύδουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους.

Υ.Γ : Όποιος είναι χρεωμένος με στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια και δεν μπορει να αποπληρώσει τις δόσεις θα ζεί μέσα στο άγχος και την δυστυχία. Αυτοί ούτως ή άλλως είναι κατεστραμμένοι. Εκείνοι όμως που κουτσά στραβά τα καταφέρνουν τι θα πάθουν αν πληρώσουν και λίγο παραπάνω...

ΠαΣοΚ : Στο γκρεμό Πρώτα ο Πολίτης

Διαβάστε περισσότερα...