Εξοπλιστικά συστήματα με συμφέροντα μιζαδόρων


Μετά τη Siemens, τη ΜΑΝ, την Daimler και η γερμανική εταιρεία Ferrostaal AG(Καθημερινή 28/03/2010) φέρεται να έδωσε μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ώστε να κερδίσει το συμβόλαιο για την κατασκευή των υποβρυχίων 214 του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το 2000 στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που έγιναν στην Εισαγγελία του Μονάχου από στελέχη της εταιρείας, οι προμήθειες που κατεβλήθησαν κυρίως σε κρατικούς αξιωματούχους ξεπέρασαν το 5% ή τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο για την περίπτωση του «Παπανικολής» δόθηκαν 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ.


Το "Παπανικολής" είναι το πρώτο γερμανικό υποβρύχιο τύπου 214 που ναυπηγήθηκε για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Όμως αμέσως μετά τη ναυπήγησή του διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στην κλίση του, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό ως "το υποβρύχιο που γέρνει".


Η σύμβαση υποβρυχίων τέτοιου τύπου υπογράφηκε επί κυβερνήσεως κ. Κώστα Σημίτη(2000-2001) και υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και το σκάνδαλο επιβεβαιώθηκε προσφάτως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας ρίχνει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός πλήρωσε 464 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός καινούργιου υποβρυχίου τύπου 214 και 390 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό καθενός από τα τρία τύπου 209 που διαθέτει το Π.Ν.


Ο κ. Βενιζέλος αποκηρύσσει τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της οικογένειας του κατόπιν εορτής και προσπαθεί να ρίξει στάχτι στα μάτια του ελληνικού λαού, ο οποίος γνωρίζει ότι η σαβούρα όσο και να εκσυγχρονιστεί παραμένει σαβούρα.



Bookmark and Share
Διαβάστε περισσότερα...

Επικίνδυνες δηλώσεις για την οικονομία


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στην Βουλή στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν ότι όταν ανέλαβε την εξουσία το ΠαΣοΚ(Οκτώβριο 2009) τα spreads ήταν στις 130 μονάδες και μέσα σε πέντε μήνες έπιασαν τις 350 μονάδες βάσης.


Οι αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την οικονομική κρίση της χώρας εκτίναξαν στα ύψη τα επιτόκια του Ελληνικού Δημοσίου προκαλώντας σύγχυση στην αγορά.


Η εξέλιξη των spreads το τελευταία πεντάμηνο(Οκτώβριος 2009-Φεβρουάριος 2010 δεκαετή ομόλογα):



Δηλώσεις

Αύξηση spreads

Εθνικές Εκλογές-Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο(5/10/09): «Δεν έχουμε ούτε μία μέρα για χάσιμό»

130, 4

Γ. Παπακωνσταντίνου στο Γιούρογκρουπ(20/10/09): «Το έλλειμμα είναι το διπλάσιο από αυτό που παρουσίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και εκτιμάται στο 12,5% του ΑΕΠ για το 2009»

172,3

Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο(14/12/09): «Η αλήθεια είναι ότι σήμερα το μεγαλύτερό μας έλλειμμα είναι αυτό της αξιοπιστίας»

228,8

Γ. Παπανδρέου ψήφιση Προϋπολογισμού 2010(23/12/09): «Να δούμε κατάματα τα αίτια που μας οδήγησαν σε αυτή την πολύπλευρη κρίση»

242,3

Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωση ΠΣΑ 2010(15/01/10): «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι απολύτως επαρκές να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της οικονομίας»

273,4

Γ. Παπακωνσταντίνου φημολογία για πώληση στην Κίνα(27/01/10): «Η Ελλάδα δεν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα»

355,6

Γ. Παπανδρέου Νταβός(28/01/10): «Και σήμερα, η ευρωζώνη δημιουργεί μία ουδέτερη ζώνη για μερικά από τα προβλήματα μας»

396,1

Γ. Παπακωνσταντίνου φημολογία για διάσωση από Ε.Ε.(9/02/10): «Η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση από τη Μεταπολίτευση»

353,6

Γ. Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup(15/02/10): «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα»

Μετά τη δήλωση: 284-302




Bookmark and Share
Διαβάστε περισσότερα...

Οι λογιστικές αλχημείες του ΠαΣοΚ


«Η Κομισιόν έχει κάθε λόγο να μας τιμωρεί για την αναξιοπιστία μας στην δημοσιονομική διαχείριση της χώρας» αναφέρει στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρώην γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης και αποκαλύπτει τα λογιστικά μαγειρέματα του ΠαΣοΚ με το δημοσιονομικό έλλειμμα.


Σύμφωνα με τον κ. Κοντοπυράκη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δώσει εντολή να σταλεί στο Λουξεμβούργο( έδρα της Eutostat) email(16/10/2009) με πλασματικό έλλειμμα της τάξεως του 14,8% για το 2009. Μέσα σε λίγα λεπτά όμως η απόφαση ανεστάλη από τηλεφώνημα συμβούλου του Παπακωνσταντίνου, με άλλοθι ότι ο υπουργός θέλει το Σαββατοκύριακο να επανεξετάσει κάποια μεγέθη.


Μετά από τέσσερεις μέρες(20/10/2009) ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στο Ecofin ότι το ελληνικό έλλειμμα του 2009 θα διαμορφωθεί στο 12,5%. Προφανώς η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ φούσκωσε το έλλειμμα σε μικρότερα μεγέθη απ’ ότι είχε προϋπολογίσει. Ο λόγος ήταν καθαρά επικοινωνιακός ώστε να πειστεί ο ελληνικός λαός και να εκτεθεί η Νέα Δημοκρατία για την οικονομική πολιτική της χώρας. Με την διόγκωση των δαπανών του 2009 και την ακύρωση μιας σειράς εισπρακτικών μέτρων κατάφερε να εκτινάξει το έλλειμμα από το 8,7% στο 12,5%, επιβεβαιώνοντας έτσι στους Ευρωπαίους την αναξιοπιστία μας στην εφαρμογή τους Προγράμματος Σταθερότητας και ανάπτυξης.



Bookmark and Share
Διαβάστε περισσότερα...

Η αλήθεια για το δημόσιο χρέος


Όταν πρωτο-ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση, το χρέος της χώρας ήταν μόλις 28,6% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ήταν από τις λιγότερο χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.


Το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε την εξουσία, το χρέος είχε φτάσει στο 70%! Μέσα σε οκτώ χρόνια είχε αυξηθεί σχεδόν δυόμισι φορές!


To 1993, επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έφτασε το 110%! Αλλά αυτό συνέβη, γιατί στο μεταξύ κατέπεσαν οι εγγυήσεις του δημοσίου, για δάνεια που είχαν συναφθεί πριν το 1989, από ΔΕΚΟ και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία το παρέλαβε εκεί, γύρω στο 105% και κατάφερε να το κατεβάσει στο 95% το 2007.


Όταν χτύπησε η διεθνής κρίση ανέβηκε και πάλι στο 112%.


Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία το αύξησε γύρω στα 90 δις που προήρθαν όμως:


  • Από τους τόκους του δανεισμού που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ.


  • Από τις πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.


  • Από χρέη Δημοσίων Οργανισμών που παρέλαβε, όπως τα Νοσοκομεία.


  • Από την αποπληρωμή συμβάσεων για τα Ολυμπιακά έργα.


Bookmark and Share
Διαβάστε περισσότερα...